Takze mam za sebou prijimacky podla terajsieho poradia mam sancu na obidve odbory, z hladiska platobneho a mensej pracovnej doby by som si vybrala zuby ,ale z hladiska ludskeho a socialneho medinu. Bavili by ma obe povolania.Len terajsia dilema ,co si vyb
@dumbedore no len stale rozmyslam ,ze ako doktorka budem mat taky vacsi pocit zadozucinenia a predsa ide o ludske zivoty,to najcennejsie ,ale zas zubar je momentalne na slovensku aj v zahranici dobre oceneny tak neviem ...musim sa rozhodnut
@lyterka mna by skor lakala gynekologia privadzat deticky na svet ,alebo chirurgia lenze je to dlha trat 6rokov plus atestacie ...a zubar si po 6rokoch
keby som si mala vybrať ja (čo si snáď o rok budem môcť vybrať , tak by som brala asi medinu mne tá zubarina príde monotónna- teda celý život robiť zuby, neviem no , ale to je všetko na tebe
@veronika96 ja by som šiel na zubarinu, je tam menej humusu podľa mňa, je to nie také bežné, je to dobre platené, môžeš sa rýchlo sama osamostatniť a tiež samotná škola nie je tak možno náročná ako vš. lekárstvo., je to na tebe ale zváž to dobre
@veronika96 Asi choď na zuby, ak ideš do Česka tak oceníš ušetrený rok. Zas zubné sa dá po VL za skrátený čas doštudovať, ale no keďže si baba tak zubné ti veľa vecí uľahčí ak budeš raz chcieť mať rodinu a podobne... Nemusíš sa toľko špecializovať ako lekár. Kamarát zubár normálne som mu aj závidel tie jeho vrtáčiky a háčiky ako tým šikovne dokáže narábať, a to, že od prváku mali veľa praxe čo mi nemáme na VL. Aj ako zubár môžeš pomáhať ľuďom ak budeš robiť napríklad stomatochirurgiu alebo maxilofacialnu a oralnu chirurgiu.... Je to na tebe, ja som tiež raz mal nutkanie si dať aj na zuby prihlášku a mal by som na to v pohodke dosť bodov, ale ma odhovorili od toho. Nedá sa povedať, že by som to ľutoval, ale určite by som ani ZL nelutoval... Ja ti to zubné odporúčam, pretože vidím, že ked to človeka trochu baví tak to dokáže byť tiež pekný odbor a tých dobrých zubárov je fakt málo...
@veronika96 Chirurgia je pre ženunevhodná dosť cesta, nieže by na to nemali, ale tomu musíš odovzdať celý život a materská dovolenka je hotový škrt cez rozpočet
@mrmaxwell no ano urcite by som chcela mat rodinu, zatial mam 18chodila som na osemrocny gympel,takze v 24by som mohla byt mudr ale potom dalsie studia chapem co chces povedat pre zenu to znamena,ze bude menej s detmi a viac v robote resp.v hlave stale
@corwinuss nie kosice medinu som dala na 750 a zubky na 765 ,tak si myslim,ze by mohli vyjst obidve a teraz mam dilemu no a po medine kolko trva to "dorabanie" zubariny nevies nahodou ?
zubné
medicína je podľa mňa pre mužov a ženy, ktoré nechcú rodinu, respektíve by im nevadilo, keby im deti "vychovávali" rodičia...
treba si to poriadne premyslieť, lebo pri medicíne si budeš musieť sadnúť na zadok a študovať stále...či budeš mať doma polročné dieťa, alebo päťročné
premysli si to poriadne
kvôli tomu som od medicíny pred časom ucukla aj ja
chcem mať rodinu, ktorej sa chcem plne venovať...a nemala by som svedomie zanedbávať svoje povolanie - medicínu a stratiť tak možnosť komusi pomôcť, len preto, že som chcela v živote všetko
@veronika96 Tuším u nás v Brne sa to 3 roky dorába, proste si urobíš zubárske skúšky z ich predmetov a všeobecné ti pouznávajú. Robia si to väčšinou ľudia čo chcu robiť čeľustnu chirurgiu a podobne... Už som stretol chirurga čo si to dorába a proste chodí v podstate si len prax robiť asi plus nejaku ich oralnu histologiu a plus nejake ine predmety si musíš dorobiť... Neviem o tom moc U nás v Brne sa mi zdá, že aj zubári si môžu zas VL dorobiť. To som len videl v brožúrke pre uchádzačov tak neviem... Choď určite na zuby, je málo dobrých zubárov a keď vravíš, že by ťa to bavilo.
podľa mňa sa dá všetko, keď človek chce
.. a osobne si myslím, že medicína je zaujímavejšia a pestrejšia oproti zubnému máš tam široký výber možností..
ale zas ak pojdeš na zubné budeš si sama sebe pánom, a to si myslím že je fajná výhodička aj v rámci plánovania rodiny !
@corwinuss Ty vždy všetko tak krásne za mňa napíšeš Len ťa trošku opravím, zubár po novom nemôže byť stomatochirurg, na to musíš mať MUDr. a nie MDDr....
@bordeaux ved toto,ze chcem mat aj svoj vlastny zivot,ale vzdy som chcela robit doktorku bez hranic ,cestovat a pomahat proste aj ludom kde nie je zdravotna starostlivost na dobrej urovni... @corwinuss je niekto taky,co studoval aj aj ?
dievča, na túto otázku si musíš naozaj odpovedať sama. Ako tu už ľudia písali, je to o tom, čo očakávaš. Keď peneži, tak jednoznačne to zubné, zubárov je málo, veľa ich ide do cudziny a veľká veľká časť sú dôchodcovia, čiže asi tak. Keď lekárstvo vnímaš ako pomoc ľuďom/poslanie, tak by som asi volil to všeobecné, lebo tam môžeš určite viac pomáhať a ovplyvňovať životy. Takže toľko k tomu...
@rheia Poviem ti to aj o 30 rokov, pretože raz chcem mať detičky a venovať sa im naplno, popri robení atestácií by to asi nešlo moc..a celkovo sa mi páči taký kľud čo má moja zubárka Či myslíš že som zle urobila? Mňa to veľmi baví zatiaľ...ale keby som chlap tak idem všeobecné a budem chirurg
ja by som ti odporucila zubné, ja studujem tu normalnu medicinu uz 5. rok a po tych rokoch uz nemam taky pozitivny a v podstate aj naivny pohlad na to studium a povolanie ako v prvom rocniku
co sa tyka studia ... zubarina je urcite lahsia ako klasicka medicina, a medicina v košiciach je ozaj len o sedeni na zadku a bifleni sa, na cvikach nemaju vyucujuci cas, prakticke veci 0 bodov - to az v siestom rocniku ... zubarina je naopak prakticka - lebo byt musi, klasicka medicina nic
dalej skrz uplatnenia - ako nevyhoda zubariny je v tom ze by bolo dobre mat peniaze na vlastnu ambulanciu...
klasicka medicina- niekde uz len pracu najdes, aj ked s najvacsou pravdepodobnostou nie na prvy krat kde chces, v sucasnosti cakaju absolventi na urade 7 mesiacov, ale zas su volne atestacne programy na vseobecnych lekarov a pediatrov (do ambulacii) ( co u nas studentov je povazovane za nudu ale nie je to zla alternativa)
z hladiska kariery odporucam sa ucit jazyky cim skor ...
dalej- osobny zivot... v tom je smutne konstatovanie ze medicina nie je pre zeny ... ono v tom nie je nic sexisticke ale jednoducho poctom stravenych hodin v nemocnici je to narocne este ked clovek chce mat aj rodinu... ale zas zien je u nas tristrvtina vsetkych studentov takze tak ... a zas tu na slovensku radsej prijmu z absolventov chlapa ako zenu... to sa zatial nemeni
takze tolko, prosim ber to len ako uhol pohladu, snazila som sa podat info "z prvej ruky" ... ozaj by som ti odporucala zubarinu , budes mat lahsi zivot a tiez je to pomahanie ludom a nie je to nezanedbatelne... totiz clovek musi zit aj pre seba lebo ked vsetko obetuje robote tak sa stane klasickym vyhorenym panom doktorom co vrieska po pacientoch ... fakt ako 6 rokov nie je sranda a sposobom akym sa u nas vyucuje je to ozaj len o tom nestratit motivaciu a neprist o zdravie (ci uz fyzicke alebo psychicke)
@corwinuss Tak prečo sa moji spolužiaci rozčulovali, že nemôžu byť stomatochirurgovia? Ja som po tom nepátrala ako to naozaj je, možno máš aj pravdu nakoniec
@deerhunter viem,len nad tym rozmyslam ako zubarka sa budem mat super,ale ja mam take prosocialne citenie a chcela by som pomahat ludom a zachranovat zivoty,lenze s tym prichadza aj sklamanie no nic ved uvidim len rozmyslam spravit si obe keby sa to tak dalo
@rheia Ak si dobre pamätám tvoj chlap je medik takže sa aspon môžete navzájom doberať Podľa mňa si dobre urobila, len sa narobíš viac ako lekár a chrbát ti tiež odíde asi Zubár moc nemá kľud pretože furt má plno A hej tie atestácie to je pravda... Pre ženu je zubné fajn... A to je fajn že aj normálny život plánuješ pretože, to keď počúvam tie ambície medikov tak strácam ilúziu, že sa dá sklbiť rodinný život a medina
Ak si prijatá na obidve určite stomatológia - je ich málo, sú žiadaní, krásne zarábajú, nemajú dlhý pracovný čas... a myslim ze je aj mensia pravdepodobnost ze ta vyhodia zo zuvarstva ako mediciny kedze na medine ne x-krat viac ludi.
@mattgewp este prijata niesom,ale mam 765 bodov a vraj by to malo stacit tak dufam ,ze ano na medinu som mala 750 a to viem s urcitostou ,ze staci ,len najprv som bola rozhodnuta 100tne medinu a prehodnocujem to trosku
@veronika prve 3 rocniky su narocne vseobecne ale zubari toho maju aj tak rozsahovo menej aj ked sa tvaria a ohradzuju ze to tak nie je ... totiz tam su tie zakladne predmety ako anatomia, histologia, biologia, biofyzika, biochemia, patologia , patofyziologia ... neviem co som zabudla a to absolvuju za tie 3 roky aj zubari aj vseobecny ... samozrejme zubari maju este svoje predmety a tieto vseobecne su prisposoene rozsahom tomu co oni potrebuju vediet takze sa neucia vsetko do takych podrobnosti
@veronika96 Vyštuduješ zuby v KE a prídeš na všeobecko do Brna Choď určite na zuby aj @rheia pred rokom hádam keď sme my mali prijímačky tak riešila tú dilemu a vidíš aká je šťastná, podľa mňa veľká vec je aj keď vychováš deti, nemusí každý zachraňovať životy, stačí keď niekto "len" ten život dá
@corwinuss ono vies vsetko by sa dalo kebyze ta vyucba je inak stavana ale v Kosiciach je to fakt na p... my sa ucime vsetko naraz v 6. rocniku dovtedy su tie 4 zakladne predmety tak slabo vyucovane ze hroza ... zo vsetkeho 1 vyucovacia hodina (1,5-2 hod) za tyzden a v siestaku nech sa clovek zblazni chodenim kazdy den na cvika a ucenim sa na statnice zaroven ... komedia
@venacava a zubari maju viac praxe ako vy na medine? Inak dakujem,kedze pocujem nazor niekoho z upjsky tak mi to dost pomohlo ,ak mi pride oficialny papier zo zubneho tak asi pojdem fakt tam
@veronika ... zubari tudenti opravuju za lacno zuby nam studentom pod dozorom lekarov aby sa naucili robit tie zakroky ...
my odoberame anamnezu cely cas.. kus vysetrujeme ( ale nie s USG alebo tak) ... a "asistujeme" na chirurgii- k tomu sa dostanes len vramci praxi po 5. rocniku na 2 tyzdne a v siestaku ... ale to je len drzanie hakov a kukanie, sit nas neucia ... je to proste prilis pasivne jednoduchy
nastupilo nas v 1. rocniku 220, teraz je nas 180 asi najviac vypadlo v prvom rocniku- resp. odislo ... ono to nie je ani o vyhadzovani ale o tom ci clovek sam chce odist... je dost aj takych co ich vyhodili a po roku pauzy isli zas na prijimacky a pokracuju- ale to vyhodenie je pre nestihanie robit skusky , lebo ozaj sa prihodia take okolnosti ze sa vsetko nakopi ... staci na dlhsi cas ochoriet a uz je problem...
@venacava Inak tak mimo sa ťa opýtam na jednú vec. Vy v košiciach ste mali 3 semestre anču či 2? Už máš len 2 semestre Ja mám to najhoršie len pred sebou
@ 3 ... a histola s embryologiu 2 ... ale anatku musim povedat ze nas velmi dobre naucili , venovali sa nam poriadne na cvikach takze na skuske to nebolo az take hrozne ...histola je dobra hroza... tam len stastie clovek musel mat
Stale ma irituje to delenie na medicina a zubarina Co mozem aspon ja porovnat za prvy rocnik, tak zubari to maju podstatne lahsie aspon podla mnojho nazoru aj ked oni stale tvrdia opak. Na anatomii preleteli telo ani nevedia ako, kedze ju maju 2semestrovu. Z histologie maju taktiez dost vypustene oproti VL, kde chcu od teba pocut kazdu stranu z Konradovej. Na biofyzike to iste, o 100 otazok menej a nepisali ani skuskovy test. A myslim, ze takto to bude pokracovat aj dalej.
Vyber uz musis vediet sama, mne pride ZL take monotonne cely zivot sa hrabat v ustach na rodziel od VL, kde su moznosti uplatnenia "nekonecne". Obidva odbory vsak maju svoje + a -.
Ja si neviem predstavit ze by som sa musela kazdy jeden den hrabat v hube niekoho cudzieho. Eeeew, grc. :ble: ale zasa platovo je to urcite lepsie, ako ti tu pisu studium je lahsie a ako pises ty ze ta zaujima gynekologia tak je vlastne jedno ci sa budes cele dni hrabat ludom v hube alebo zenam v...ehm nic no
@veronika96 na túto otázku si musíš odpovedať sama. všetci ti budú hovoriť svoj názor, ale skutočne dôležitý je ten tvoj. máš na rozhodnutie celé leto. pošli si návratku na oba odbory a cez leto si to premysli. zváž poriadne všetko a určite sa nerozhodneš zle.
ak ti ale môžem dať nejakú radu, tak sa určite nerozhoduj na základe finančného ohodnotenia. lebo to ti síce zaručí pohodlný život, ale čo z toho, keď ťa nebude práca tešiť a vyhoríš.
ja študujem zubné lekárstvo a vybrala som si ho preto, lebo ma baví, študujem ho rada a rada ho budem aj robiť. nebudem síce zachraňovať životy a budem robiť "len zuby", ale mne to stačí lebo mám pred sebou vidinu práce, ktorá ma bude baviť a napĺňať.
mám spolužiakov, čo sa rozhodli pre zubarinu na základe platu a pohodlia a už teraz to ľutujú, pretože sa v tom nenašli. určite na zubarinu nechoď ak rozmýšľaš rovnako. lebo ak ťa to šťastnou náhodou nezačne baviť veľa možností na zmenu odboru mať nebudeš.
a ešte malá poznámočka na záver: študovala som nejaký čas predtým VL a never tvrdeniam, že ZL je ľahšie. tam, kde ti uberú zo "všeobecných" predmetov ti pridajú na zubárskych, nehovoriac o ich časovej náročnosti (doslova od rána do večera v škole). ak chceš ľahšie štúdium nechoď na medicínu
Ja som pred dvoma rokmi stála pred takou istou dilemou a vybrala som si zubné a nič neľutujem... naozaj ono zase ten pohľad, že chcem pomáhať ľuďom a neviem čo to je také pomerne dosť naivné a po roku, roku a pol na medicíne zistíš, že to je trošku inak ale nebudem ti teraz búrať tvoje ilúzie. Ak máš nejaké otázky o zubnom tak mi napíš
Ja sa vzdy smejem ked si citam ako by niektori nemohli cely den byt v cudzich ustach .. lebo ked nejaky vseobecny chirurg je cely den v crevach plnych hovan je to fakt cistejsi pohlad alebo ked sa lekari pozeraju na rozne hnisave rany, mykoticke vyrazky, odlupujucu sa kozu, dekubity a ine nekroticke tkaniva tak je to vazne omnoho cistejsi pohlad ako do ust niekoho. Taki co takto rozpravaju nevideli studium VL ani z rychlika od nich si nazory neber prosimta..
A ze VL ma vseobecnejsi pohlad? Ano samozrejme preto sa to vola vseobecne lekarstvo ale nemysli si ze budes genius a budes si pamatat veci zo vsetkych odborov mediciny.. budes sa specializovat len na ten svoj a ostatne casom pozabudas to je uplne prirodzene .. ked raz budes ocna lekarka tak ti bude uplne jedno ako sa robi cholecystektomia aj ked si budes matne pamatat ze v skole vas to hadam aj ucili..
Toto su totalne neobjektivne dovody preco ano a preco nie a ked niekoho pocujem ich vytahovat tak viem ze asi toho vela o VL a ZL nevedia...
Dovody preco ano a preco nie ktorymi by si sa mala riadit su rodina, peniaze, uplatnenie, tvoj subjektivny nazor na povolanie (takze nie ze suseda povedala ze mi tam bue chodit Dezo so smradlavymi ustami) a podobne. Ja by som jednoznacne volila zubne lebo vo vsetkych smeroch vitazi .. ale to tu uz rozoberali viaceri s ktorymi suhlasim takze tak.. v konecnom dosledku je to na tebe tak sa nenechaj strhnut blbymi recami
ja som teraz koncila medinu v mt...a situacia je taka, ze je velmi tazke najst si pracu na nejakom normálnom oddeleni, spoluziacka ma dieta, chcela robit ocne...absolutne bez sance...to iste kozne, tiez sa skoro vôbec neda dostat....Takisto, ak si chlap, miesto mas , ak zena, tak cakaj...Ja som chcela robit pediatriu, musim ist do ceska, pretoze z 10 roznych miest po celom svk sa mi vôbec neozvali, alebo iba, ze neberu...Inak taka pediatria, ked si pozries podmienky na atestaciu, tiez nie je ziadna slava so sklbenim rod.zivota...Chirurgia-to ak aj nejaku zenu laka, tak ma smolu, pretoze zase chlapi ....jedine, kam sa da este ako tak dostat, je na internu...ale to tiez nie je bohvieco pre zenu , vlastne s rodinnym zivotom sa tazko sklbi akykolvek pododbor hlavne v tom case, ked si tu rodinu treba zakladat...cirkulacie, chodenie po kurzoch, skoliacich pobytoch, konferenciách....ach jaj...:/ Takze ak ti nevadi , ze mas vyssie riziko vzniku uzinovych syndromov, problemov s krcnou/sakrálnou chrbticou a tiez ti nevadi sa zadlzit na zaciatok kvôli ambulancii, tak chod na tie zuby
@veronika638 Praveze si myslim, ze tie konferencie a skolenia su najlepsie na medine (teda po nej uz) . Mam kamošku doktorku a ona tam chodi strasne rada, to su podstate velke party. Stále si nakupi najlepsie oblecko a tam ho nosi.
Stále jej zavidim ked tam ide.
WTF? Take nazory tu su, ze nema cas na rodinu. Nechapem. A to mam pri sebe fakt vela doktorov a vsetci maju az vela casu.
A hlavne často s nami chodia na predlzene vikendy, akcie, diskoteky, lyžovačky, dovolenky.
@57 tiež poznám baby čo vyštudovali medicínu a mali strašný problém nájsť si prácu akú chceli lebo nemali známosti a ešte sú aj ženy.
a mne sa zdá že pomaly každý druhý lekár nerobí ani 5 dni v týždni ani 8 hodín denne tak nevidím problém to skĺbiť s rodinou.... (aj keď to môže byť viac dojem)
@veronika638 Mne príde, že práveže v Česku tým, že tu je 7-8 lekárskych fakult (na Slovensku len 3), ktoré prijímajú v priemere 2x-3x viac študentov je problém ešte väčší nájsť si niečo podľa predstáv... Asi záleží od mesta. Napríklad tu v Brne sa hovorí, že zohnať miesto v Brne je takmer nemožné
@corwinuss Pokiaľ viem, na Slovensku máme štyri lekárske fakulty, ale to je len taký detail
No a mne napríklad viacej sympatizuje všeobecné než zubné, ale myslím si, že obidve zamerania sú super, hlavne, keď má človek odhodlanie pre to. Je to na tebe, poriadne si rozmysli Veľa šťastia
@corwinuss hej, lenze ceski absolventi hufne miguruju do nemecka ale aj tam som mala problem si najs miesto vzhladom na odbor, tam som vypisovala maily primarom, personalistom uz ani neviem do kolkych nemocnic (vyse 30 urcite) a postupne som sa blizila od prvotnej moravy az k plzni, chomutovu...to uz bola taka tragedia Odporucam buducim dr., ze nech si miesto hladaju uz v januari, ja som vravela, ze to je trapne tak skoro, cca po 2 statniciach, ale nie je z mnohých nemocnic som v aprili dostavala pravidelne odpoved, ze uz prijali absolventov....a este si treba davat pozor na to, ci ma nemocnica na dany odbor akreditaciu...a tu sa vyber opat zuzuje....
@corwinuss ale na sk asi tazko co lebo rozmyslala som uz aj nad touto alternativou,lebo vlastne tri roky su skoro tie iste predmety len v inom rozsahu ak sa nemylim ? takze myslis,ze by to mohla fakulta umoznit ? popripade ak clovek vystuduje na sk zubarinu,v cechach si moze dorobit vseobecne za kolko,ci znova 6 rokov ?
@veronika96 Niekde na med.muni.cz možno o tom nájdeš, fakt neviem o tom moc Nie zda sa mi, že zubar si môže všeobecko tiež za 3 roky dorobiť si myslím, tam som to v tej med.muni brožúrke niekde videl...
@corwinuss uvidim no,ale v brne je fakt vela moznosti,len mam to velmi daleko,tak som zvolila ke,ale ke nemaju na stranke nic take a uz vobec nie studium vl aj zl spolu
@veronika96 Ver tomu, že ani tých 5 sa nezapíše a máloktorý zubár si vôbec chce aj VL dorobiť... Určite choď na tie zuby a podľa mňa po 6 rokoch ťa už ani nenapadne si VL dorábať
@corwinuss no len rozmyslam ,ze po skonceni mediny budem mat uplatnenie kdekolvek vo svete,ako zubarka tiez lenze budem si musiet zobrat uver na ambulanciu
@veronika96 Do ameriky ti treba drahé ich nejaké kurzy si najprv urobiť a podobne takže také ideálne to zrejme nie je...
Tá ambulancia sa ti rýchlo zaplatí, nepoznám skrachovaného zubára Dnes je akútny nedostatok zubných lekárov. Fakt budeš ľutovať podľa mňa na všeobecnom Ale no ako chceš. Polovica medikov by s tebou hneď menila
@corwinuss poviem to takto jeden den som presvedcena o zuboch potom ma presvedcia ze medina je lepsia kvoli drahej ambulancii atd. A kvoli tomu,ze na vseobecku mas vela moznosti
@veronika96 hod si mincu ale toho uveru sa inak neboj, on sa fakt splati aj banky radi poziciavaju dr. uvery na take nieco, ale ja osobne by som sa bala, ze co ak sa mi nieco stane a ako to potom zaplatim...nerada sa zadlzujem a tak...A nepoznam nikoho kto studuje oboje...a radsej o tom ani nerozmyslaj...fakt vela casu nie je pri studiu a ked chces studovat poriadne, tak sa venuj jednej veci naplno, taketo triestenie energie sa velmi nevyplaca...a neviem, ci by si si aj nepriplatila normalne ten druhy odbor nejakých 1000 eur za rok skolne, kedze narok na bezplatne studium mas len raz...
@veronika638 Ono sa to dá vraj pretože, ti anču, histolu, patolu a podobné kľúčové skúšky pouznávajú. Ale to máš pravdu, že lepšie sa venovať jednej veci, a to je celkom pravda, že ten zubár je odkázaný na tie ruky a keď si niekde zlomí na lyžovačke ruku tak je dosť v probléme... Ale v zásade to isté aj každý lekár skoro, medicína je viac manuálny odbor ako ktorýkoľvek iný VŠ odbor Ja si neviem predstaviť či by nás vôbec do pitevne, alebo do labáku pustili so zlomenou rukou
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
85 komentov
medicína je podľa mňa pre mužov a ženy, ktoré nechcú rodinu, respektíve by im nevadilo, keby im deti "vychovávali" rodičia...
treba si to poriadne premyslieť, lebo pri medicíne si budeš musieť sadnúť na zadok a študovať stále...či budeš mať doma polročné dieťa, alebo päťročné
premysli si to poriadne
kvôli tomu som od medicíny pred časom ucukla aj ja
chcem mať rodinu, ktorej sa chcem plne venovať...a nemala by som svedomie zanedbávať svoje povolanie - medicínu a stratiť tak možnosť komusi pomôcť, len preto, že som chcela v živote všetko
.. a osobne si myslím, že medicína je zaujímavejšia a pestrejšia oproti zubnému máš tam široký výber možností..
ale zas ak pojdeš na zubné budeš si sama sebe pánom, a to si myslím že je fajná výhodička aj v rámci plánovania rodiny !
co sa tyka studia ... zubarina je urcite lahsia ako klasicka medicina, a medicina v košiciach je ozaj len o sedeni na zadku a bifleni sa, na cvikach nemaju vyucujuci cas, prakticke veci 0 bodov - to az v siestom rocniku ... zubarina je naopak prakticka - lebo byt musi, klasicka medicina nic
dalej skrz uplatnenia - ako nevyhoda zubariny je v tom ze by bolo dobre mat peniaze na vlastnu ambulanciu...
klasicka medicina- niekde uz len pracu najdes, aj ked s najvacsou pravdepodobnostou nie na prvy krat kde chces, v sucasnosti cakaju absolventi na urade 7 mesiacov, ale zas su volne atestacne programy na vseobecnych lekarov a pediatrov (do ambulacii) ( co u nas studentov je povazovane za nudu ale nie je to zla alternativa)
z hladiska kariery odporucam sa ucit jazyky cim skor ...
dalej- osobny zivot... v tom je smutne konstatovanie ze medicina nie je pre zeny ... ono v tom nie je nic sexisticke ale jednoducho poctom stravenych hodin v nemocnici je to narocne este ked clovek chce mat aj rodinu... ale zas zien je u nas tristrvtina vsetkych studentov takze tak ... a zas tu na slovensku radsej prijmu z absolventov chlapa ako zenu... to sa zatial nemeni
takze tolko, prosim ber to len ako uhol pohladu, snazila som sa podat info "z prvej ruky" ... ozaj by som ti odporucala zubarinu , budes mat lahsi zivot a tiez je to pomahanie ludom a nie je to nezanedbatelne... totiz clovek musi zit aj pre seba lebo ked vsetko obetuje robote tak sa stane klasickym vyhorenym panom doktorom co vrieska po pacientoch ... fakt ako 6 rokov nie je sranda a sposobom akym sa u nas vyucuje je to ozaj len o tom nestratit motivaciu a neprist o zdravie (ci uz fyzicke alebo psychicke)
my odoberame anamnezu cely cas.. kus vysetrujeme ( ale nie s USG alebo tak) ... a "asistujeme" na chirurgii- k tomu sa dostanes len vramci praxi po 5. rocniku na 2 tyzdne a v siestaku ... ale to je len drzanie hakov a kukanie, sit nas neucia ... je to proste prilis pasivne jednoduchy
nastupilo nas v 1. rocniku 220, teraz je nas 180 asi najviac vypadlo v prvom rocniku- resp. odislo ... ono to nie je ani o vyhadzovani ale o tom ci clovek sam chce odist... je dost aj takych co ich vyhodili a po roku pauzy isli zas na prijimacky a pokracuju- ale to vyhodenie je pre nestihanie robit skusky , lebo ozaj sa prihodia take okolnosti ze sa vsetko nakopi ... staci na dlhsi cas ochoriet a uz je problem...
Vyber uz musis vediet sama, mne pride ZL take monotonne cely zivot sa hrabat v ustach na rodziel od VL, kde su moznosti uplatnenia "nekonecne". Obidva odbory vsak maju svoje + a -.
takže ďakujem
a zároveň som rada, že to konečne niekto chápe ((=
Ja osobne by som volila VL.
ak ti ale môžem dať nejakú radu, tak sa určite nerozhoduj na základe finančného ohodnotenia. lebo to ti síce zaručí pohodlný život, ale čo z toho, keď ťa nebude práca tešiť a vyhoríš.
ja študujem zubné lekárstvo a vybrala som si ho preto, lebo ma baví, študujem ho rada a rada ho budem aj robiť. nebudem síce zachraňovať životy a budem robiť "len zuby", ale mne to stačí lebo mám pred sebou vidinu práce, ktorá ma bude baviť a napĺňať.
mám spolužiakov, čo sa rozhodli pre zubarinu na základe platu a pohodlia a už teraz to ľutujú, pretože sa v tom nenašli. určite na zubarinu nechoď ak rozmýšľaš rovnako. lebo ak ťa to šťastnou náhodou nezačne baviť veľa možností na zmenu odboru mať nebudeš.
a ešte malá poznámočka na záver: študovala som nejaký čas predtým VL a never tvrdeniam, že ZL je ľahšie. tam, kde ti uberú zo "všeobecných" predmetov ti pridajú na zubárskych, nehovoriac o ich časovej náročnosti (doslova od rána do večera v škole). ak chceš ľahšie štúdium nechoď na medicínu
A ze VL ma vseobecnejsi pohlad? Ano samozrejme preto sa to vola vseobecne lekarstvo ale nemysli si ze budes genius a budes si pamatat veci zo vsetkych odborov mediciny.. budes sa specializovat len na ten svoj a ostatne casom pozabudas to je uplne prirodzene .. ked raz budes ocna lekarka tak ti bude uplne jedno ako sa robi cholecystektomia aj ked si budes matne pamatat ze v skole vas to hadam aj ucili..
Toto su totalne neobjektivne dovody preco ano a preco nie a ked niekoho pocujem ich vytahovat tak viem ze asi toho vela o VL a ZL nevedia...
Dovody preco ano a preco nie ktorymi by si sa mala riadit su rodina, peniaze, uplatnenie, tvoj subjektivny nazor na povolanie (takze nie ze suseda povedala ze mi tam bue chodit Dezo so smradlavymi ustami) a podobne. Ja by som jednoznacne volila zubne lebo vo vsetkych smeroch vitazi .. ale to tu uz rozoberali viaceri s ktorymi suhlasim takze tak.. v konecnom dosledku je to na tebe tak sa nenechaj strhnut blbymi recami
Stále jej zavidim ked tam ide.
A hlavne často s nami chodia na predlzene vikendy, akcie, diskoteky, lyžovačky, dovolenky.
tie predlzene vikendy mozu byt, ak mas 6-7 nocnych za mesiac, tak napr. nie vsade to tak je, ze potom mozes mat 3 dni volna za to...
a mne sa zdá že pomaly každý druhý lekár nerobí ani 5 dni v týždni ani 8 hodín denne tak nevidím problém to skĺbiť s rodinou.... (aj keď to môže byť viac dojem)
ja tiez neviem, chcela som ist strasne na zuby, ale vsetci ma strasne od toho odhovaraju teraz
No a mne napríklad viacej sympatizuje všeobecné než zubné, ale myslím si, že obidve zamerania sú super, hlavne, keď má človek odhodlanie pre to. Je to na tebe, poriadne si rozmysli Veľa šťastia
Potvrdzujem, že podľa IS ešte stále to tak študuje
Tá ambulancia sa ti rýchlo zaplatí, nepoznám skrachovaného zubára Dnes je akútny nedostatok zubných lekárov. Fakt budeš ľutovať podľa mňa na všeobecnom Ale no ako chceš. Polovica medikov by s tebou hneď menila