ja si myslím že áno... túto tému sme s kamarátmi preberali dosť často a dospeli sme k názoru že hoci je človek slepý ale predstavuje si ako čo vyzerá... teda ak sa mu sníva že je v lese tak nemusí to byť les ako taký ktorý poznáme my ale les ktorý si predstavuje on... každý z nás ma nejaké predstavy a u nevidiacich je to tak isto
Môžu ale.nie také ako my, a myslia si ze je.to len vyplod fantázie... Aj slepý si dokáže predstaviť farby, hoci nie také ako poznáme my... Dokáže, ale iné jak my, on si nepredstaví autobus ani vodu, ale ....... také obrazy vymyslené z mysle, nie pretvorene uložené a napravene z mysle jak my...
@mirecmr - hm, ale vie taký človek, vôbec co to obraz je alebo - aku ma podobu ? ak ho v živote nevidel "na vlastne oči", potom vlastne nema ponatie že niečo také ako "les" je to kde su stromy, trava ktorá ma taký tvar a v takom usporiadani - nema ani ponatie. Ono v podstate - pre neho by mohlo byt to iste čo tráva aj koláč ale - nevie to rozoznať - nemá sa čoho zachytiť si myslím lebo - ved aj sny - su "spracovane vnemy počas dna" pretavujuce sa počas spania do "obrazov" okrem aj zvukov a pod. - takže naše sny su "obohatene a tvorene obrazmi ktoré poznáme" - ale slepý - ma vôbec nejaku "obrazotvornosť" - ked nema s čoho vychádzať ? - na akej urovni...ak ano ...? ....ak sa to da nejako ...zistit
Dve baby mali sočku o tom a vraj majú sny, ale vidia len svetlo tmu a tak, nie obrazy kedže nevedia ako vyzerajú
Ale tí ktorí oslepli počas života môžu vidieť aj obrazy
@nemethissan
keby že čítaš pozorne tak si prečítaš aj to že tam píšem že hoci je ten človek nevidiaci tak vie že niečo ako les existuje a že sú to nejaké stromy... nevie ako vyzerajú no on si to predstavuje po vlastnom hoci sa to vôbec na reálne veci nepodobá ale je to jeho predstava... každý nevidiaci človek si les predstavuje inak no je to stále les... čiže snívať sa mu o ňom môže ale iba tak ako si ho predstavuje on ... tak isto si môže predstavovať že tráva je modrá a vyzerá ako malé stromčeky ... tak v sne bude tá postava behať po modrej ploche ... chápeš ma ako to myslím ? je to len môj názor a nemám ani potuchy ako to je...
Nie.. mozog slepého nepozná zrakové vnemy, nedokáže je spracovať a nedokáže si je "vymyslieť" (predstaviť).. Kdesi som čítala, že ak človek oslepne do cca 6 rokov, nesnívajú sa mu vizuálne sny, iba sny na úrovni jeho vnímania
@mirecm Je to blbosť, pýtal som sa na to slepého, povedal mi v podstate to isté čo ten pán v @2 Oni proste vnímajú svet, len ho nevnímajú očami a snívajú rovnako ako žijú. Keď sa mu napríklad sníva, že sa prechádza so ženou, cíti jej dotyk, jej vôňu, počuje ju, ale vidieť vidí iba tmu... Ono mozog ani nemá nejaký solídny podklad na ktorom by mohol niečo vizualizovať. Môže mať tvar, ale nevie ako ho vidieť a zosobniť niekde pred sebou. Nikdy to nerobil a tak ani v snoch sa to nejakým zázrakom odrazu nenaučí.
Ľudia, ktorí sa narodili ako nevidiaci, nevidia konkrétne predmety a osoby ani v snoch – majú však sny rovnako živé, pretože sú plné emócií a iných zmyslových vnemov (vôní, dotykov, zvukov).
opísal som to niekde, ale či to je pravda nepotvrdím...
@mirecmr - tak samozrejme že taký človek bude vediet ze niečo ako les existuje nakolko sa to k nemu dostane napr od iného človeka formou sluchovej informacie. Len neviem či je človek schopný "predstaviť si predstavu" o niečom čo nikdy nevidel - ak nevidel nikdy nič - čiže nemá žiadnu predstavu. Ved, aj ludia ktorý napr formou predstavy - tí čo majú zrak - vychádzajú pri rôznych modeloch napr. - kresby, ked načieraju do fantázie - skrz to, čo už videli - takže nejaký základny stupen podoby predstavy - u nich je a to prvý je "videnie reality" - a tú pretavujú do rôznych stupňov "inakosti". Len ten človek - čo nikdy nevidel napr ani možno farbu - čiže nemá pojem o tom že nejako "vyzerá" majuc nejaký odtien, škálu....intenzitu - tak - nemá možnosť "predstavy" - podla mna no ...neviem...
@sveter - vdaka @darkestangel - hm, takže to v určitom zmysle potvrdzuje že "snova predstavivosť" je v závislosti od toho čo/či niečo postihnutý pred tým videl ? @karlotiskot - vdaka @zajkou ško - ano, je to pravda, maju ovela viac zosilnené reagovanie na emocie vo sne, dotyk, hmat, pachy...o to silnejšie na ostatne zmysli ktoré fungujú
@nemethissan neviem, je to určite aj o predstavivosti, ale tá je podmienená vnemami človek si predstavuje situácie v tej rovine, v ktorej je schopný vnímať.. aj slepý má svoju predstavivosť, sny nemusia zodpovedať poznanému, ale tie sny sú empiricky rovné vnemom, ktoré jeho mozog pozná (vie si predstaviť)
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
23 komentov
tu máš odpoved priamo od slepca
Ale tí ktorí oslepli počas života môžu vidieť aj obrazy
keby že čítaš pozorne tak si prečítaš aj to že tam píšem že hoci je ten človek nevidiaci tak vie že niečo ako les existuje a že sú to nejaké stromy... nevie ako vyzerajú no on si to predstavuje po vlastnom hoci sa to vôbec na reálne veci nepodobá ale je to jeho predstava... každý nevidiaci človek si les predstavuje inak no je to stále les... čiže snívať sa mu o ňom môže ale iba tak ako si ho predstavuje on ... tak isto si môže predstavovať že tráva je modrá a vyzerá ako malé stromčeky ... tak v sne bude tá postava behať po modrej ploche ... chápeš ma ako to myslím ? je to len môj názor a nemám ani potuchy ako to je...
opísal som to niekde, ale či to je pravda nepotvrdím...
@darkestangel - hm, takže to v určitom zmysle potvrdzuje že "snova predstavivosť" je v závislosti od toho čo/či niečo postihnutý pred tým videl ?
@karlotiskot - vdaka
@zajkou ško - ano, je to pravda, maju ovela viac zosilnené reagovanie na emocie vo sne, dotyk, hmat, pachy...o to silnejšie na ostatne zmysli ktoré fungujú