Mame vela farieb, ale viete si vobec predstavit ze by existovala este niaka/e co sme nikdy v zivote nevideli? mozno si ich nevieme ani predstavit.. je to strasne psycho. ale v skutocnosti mozno existuje tych farieb ovela viacej....a mimochodom, viete si predstavit farbu, ktoru ste este nevideli? lol
a prosim neodpovedajte "neviem" ...skuste sa nad tym fakt zamysliet a zaciarknut aspon najpravdepodobnejsiu odpoved.. je haluz rozvyjat svoju mysel do takychto inych sfer
takto....podla mňa j omnoho viac farieb....lenže kedže máme v očiach len červený, modrý a zelený nerv tak sa nám skrelujú do tých farieb.....neviem to jasnejesie vyjadrit je pol siedmej co chcete?
Keď si nás nútil do romýšľania nad takýmito vecami, mňa napadlo, ako by sme vnímali farbu, trebars modru, keby sme ju nedokázali vidieť... obloha by bola červená, zelená, čierna..?
ja som niekedy od lobsanga cital, ze existuje nejaku druh priesvitnej farby, ktora ma tiez xx odtienov.. ale ze na to, aby sme to vnimali, nie sme vyvinuty
@1 - existuje ich nekonečné množstvo - farba je len frekvencia svetla. a svetlo je žiarenie. resp. svetlo je asi 5% žiarenia, ktoré je pre nás viditeľné. zvyšok tvorí ultrafialové, infračervené, mikrovlny, a ktoviečoešte.
ale tieto žiarenia sú vlastne to isté ako svetlo, len mimo nami vnímateľného rozsahu.
@6 - keby sme nedokázali vidieť modrú, tak by bola obloha biela, alebo našedlá, podľa doby dňa, pretože tyčinky by stále rozoznávali intenzitu svetla.
Suhlasim s @midnight a len dodam,ze obloha je modra kvoli zlozeniu plynov v atmosfere a dostatocne jemne pristroje vidia vsetky farby aj ked mozno iba ako frekvencie. Inak to,ze ako by sme si predstavovali modru ci inu keby sme ich nevideli sa spytaj slepeho od narodenia,je to strasne, vzdy o nich len pocul, nevie si ich predstavit,nemas to ako opisat bez pouzitia inej farby, je to smutne
@jimmycrow #4 --dobre zmyslanie..ale preco potom o farbach ktore nevieme zachytit sa nehovori? nebolo dokazane, ze ich vidia ani ziadne ine tvory na zemi,zvierata
@midnight #9 --no pekne,ako odborne si nam to tu vysvetlil je dobre mat tolko vedomosti...ale hmm zase nemyslite si, ze keby sme sa mali nad vsetkym zamyslat iba takto vedecky, ze by to bolo dost destruktivne? nezblaznili by ste sa, keby ste vsetko zacali vnimat ako molekuly, cas len ako pojem, farby len ako odrazy svetiel, ludi len ako organizmy co vnikli nahodou, lasku ako prejav citovej slabosti, vasen iba ako sexualny pud sebazachovy..atd atd...kokso psychoooooo
14. o UV a IR si este nepocula? take farby ludske, nedokaze zachytit a hovori sa o tom dost.
Takisto si mozes predstavit dva rozne, napr modrej(svetlejsia a tmavsia) odtiene, a medzi nimi je v podstate nekonecno dalsich odtienov tak ako je na ciselnej rade medzi 1 a 2 nekonecne vela realnych cisel. Ale clovek zas okom neodlisi dva minimalne rozdielne odtiene.
uplne uplne uplne nove farby, co sa nepodoba ani na cervenu ani na zelenu ani na nic si nedokazem predstavit...a tak by som chcela ale aj tieto co mame, keby sa zintenzivnili....keby sa tak ach
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
21 komentov
Keď si nás nútil do romýšľania nad takýmito vecami, mňa napadlo, ako by sme vnímali farbu, trebars modru, keby sme ju nedokázali vidieť... obloha by bola červená, zelená, čierna..?
@lvanka zas prejavuje svoju hlupost
ale tieto žiarenia sú vlastne to isté ako svetlo, len mimo nami vnímateľného rozsahu.
@6 - keby sme nedokázali vidieť modrú, tak by bola obloha biela, alebo našedlá, podľa doby dňa, pretože tyčinky by stále rozoznávali intenzitu svetla.
» upload.wikimedia.org/wikipedia/commo...
Takisto si mozes predstavit dva rozne, napr modrej(svetlejsia a tmavsia) odtiene, a medzi nimi je v podstate nekonecno dalsich odtienov tak ako je na ciselnej rade medzi 1 a 2 nekonecne vela realnych cisel. Ale clovek zas okom neodlisi dva minimalne rozdielne odtiene.