Nie nie určite im dobre bude preto Farage po svojom výťazstve vyzerá jak zbití pes a všade sa obraňuje ako bola jeho kampaň postavená na istom omyle a ako treba ísť radšej na ten odchod z únie čo najpomalšie. Tiež to ako padla libra im určite pomôže, ako sa im z tade odjebe pracovná sila, ktorá nespĺňa podmienky pre zotrvanie v británii, alebo už majú dosť toho ako sa nad nich mnoho britov nadradzuje, poprípade sa im to pre pád libry ani neoplatí tam ostávať viac. Nehovoriac o Škótoch z ktorých asi mnohí zmenia názor na to či otať súčasťou Británie a ich volanie po samostatnosti nemusí byť vôbec také mierne a priateľské ako naposledy. Ako proste tí čo hlasovali za odchod sa ešte pobúchajú po čeličkách. Ale zas dostanú sa z toho si myslím, ono zas nie sú taký pošahaný štát aby v skračkách nevedeli zaťať zuby a niečo vymyslieť aby sa z toho dostali.
Prudko klesla libra, v Škótsku sa začína hovoriť o novom referende za samostatnosť, Konzervatívna strana je v kríze, britská spoločnosť nebola dlho takto polarizovaná. Negatívne dôsledky už sú a aj budú, otázne je nakoľko sú zásadné a či budú dlhodobé.
Určite nie, brexitom chcú hlavne znížiť nelegálnu imigráciu a sociálne dávky pre prisťahovalcov, podporiť malých a stredných podnikateľov, keďže EÚ podporuje hlavne veľké korporácie, ktoré majú v Bruseli svoje centrály.
Toto je jasná príčina Eurohujerskej Diletancie čo tam hádam v Brussely čakali za tie ich rovné uhorky kvôty na rozdelenie íimigrantov či zachraňovanie bank. Britániu to možno zasiahne ale určite nie v takom katastrofickom scenári ako predvýdali mnohí TZV proeurópskí analytici. Skôr to bude mať špatné následky pre EU než pre GB a určite nie v ekonomickom úpadku ale v radikalizovaní sa obyvateľstva nárastu vpyvu národných politických strána a reťazový rozpad tejto utópie zvanej EÚ. Ak by mala Británia zažiť nejaké radikálné následky tak najskôr v občianských nepokojoch rozpútaných zásahom jednej nemenovanej západnej veľmoci lebo skurvysyni len tak Britániu nebudú chcieť pustiť.
Uzasne nasledky to bude mat. ^^ Teda okrem toho, ze ekonomicky a politicky je to velky krok dozadu a ze sa Spojene kralovstvo v priamom prenose rozpada.
Este par rokov budu politici v Europe hovorit jednoduchym ludom, ze za kazdy problem v ich zivote mozu "imigranti", tak tu skonci ako v byvalej Juhoslavii. -.-
@xy12345 Aj to je možné. Lenže nejaké Slniečka sa rozhodli spísať nejakú petíciu pre opakovanie referenda. Logicky vzaté ak by sa s tým že UK vystúpi z EU tak ľahko zmierili tak až potom my celý brexit príde podozrivý...
@fragile.@8 mohla by si my menovať ktorý zo štandardných politikov tvrdia že príčinou toho všetkého sú imigranti? Od tých zapredancov som ešte nepočul aby hovorili o príčine ťažkostí v EU práve o imigrantoch. Večne počúvam že to na vine sú nejakí akože extrémisti Rusko alebo Putin. Ak by som mal zhrnuť racionálne kto za to môže tak to práve tí ktorí ukazujú prstom. Kto za to môže? Práve takí ľudia ktorí slepo veria všetko čo im meinstrema prinesie ako na podnose..
@notme@Pravnik áno malo by sa zrušiť volebné právo pre plebs pre rôzné vrstvy obyvateľstva a voliť či hlasovať v referendách by mal iba taký víkvet inteligencie a takí vzdelaní a múdri ľudia ako vy dvaja...
Áno, hoci viac do tej EÚ sypali ako dostávali, ale napríklad už aj prepad libry je jasný dôkaz. Za to môžu hlavne starci, mladí volili za zotrvanie. V horizonte 20-30 rokov vidím celkom reálnu šancu, že sa Británia úplne rozpadne.
Nezachytil som na čo presne narážaš. A myslím si že by sa malo referendum zopakovat, aj ked šanca je 10%. USA ma problém, dlhodobo sa im znižujú objemy obchodov v US$ a mohli by neskôr prísť o status us$ ako rezervnéj meny, preto sa deju v poslednej dobe všelijaké nie celkom logické veci cielene proti €-Ru. Takze by som sa nečudoval ak by referendum bolo zmanipulovane, samozrejme ani keby nebolo lebo v UK je strašne veľa jednoduchých ľudí.
@trash Ale ved tychto politikov je neurekom. Vo Svedsku Jimme Åkesson, v Britanii Farage, vo Francuzku Le Penova, v Holandsku WIlders, v Rakusku Hofer co skoro vyhral volby, v Grecku Michaloliakos, v Cesku Konvicka, v Chorvatsku polovica vladnucej garnitury, v Madarsku a Polsku detto. U nas na Slovensku Kotleba, ale vela nasich politikov nema problemy strasit s utecencami, Madarmi, "ciganmi" atd. Vo VB sa strasilo Slovakmi, Poliakmi a ostatnymi vychodoeuropanmi. (vacsina tychto ludi kandiduje vo volbach, maju poslancov v parlamentoch, ergo je jedno, ci ich clovek nazve ako "standartnych", alebo nie)
@fragile. A už si si položila otázku prečo a kde sa týto alternatívný politici vzali? Ako som už hovoril na vine nie sú imigranti na vine sú tie politické špičky ktoré práve takých ako Farage a Le Penovú stvorili. A potom ovce ktoré slepo veria meinstreamu. A nevyjadrovali sa priamo na imigrantov ale na tých čo tu čvargu sem púšťajú čiže na Vládnucú garnitúru. Keby si nebola zaujata všimla by si si že týto politici nehovoria o imigrantoch nič nenávystne hovoria o celej situácii len pravdu. A čo uroebili páni z Bruselu? Tento probleme ešte ďalej kŕmili tak nepindaj na tých čo poukazali na pravdu ale na tých čo celú imigračnú krízu živia. Ak by sa zaviedli na vonkajších hraniciach Schengenu tvrdé protiimigračné opatrenia možno by ani táto situácia nenastala. A k Tomu Hoferovi on nie takmer vyhral voľby on ich vyhral doslovne lenže dakto sa v Rakúsku s výsledkami volieb pohral. Došlo k podvodu. Veď vyhlásili že sa potom našlo zopár dedín ktoré volili zelených. Vysvetlí mi kde by sa v poltucte dedin objavilo zrazu z ničoho nič polmilióna hlasov pre stranu zelených...
@trash Pretoze americky dolar nieje ako ine meny to je strasne silna mena ktora ked ´´posilnuje´´, napisem to tak ako to je - cely svet lacnie (okrem prilezitostnych vynimiek).
@antifunebracka a tym spravnym riesenim je rozbit eu? moderna spolocnost sa bez nadnarodnych celkov nezaobide, pokial niesi svajciarsko a nemas u seba ulozene prachy polovice svetovych miliardarov, alebo norsko, kde su ludia myslenim asi tak 200 rokov pred nami a ich prijem z ropy tiez nieje zanedbatelny. faktom je, ze vdaka eu sa slovenska ekonomika taha hore a to aj napriek tomu, ze ficovci nadpolovicnu vacsinu jej zdrojov urcenych pre nas rozkradnu. samozrejme, ze potrebuje zmeny, ale jej rozpadom nevyhra absolutne nikto a krajiny ako slovensko sa ekonomicky posunu minimalne o 10 rokov dozadu. ale budeme samostatni, 3x hura!!
@notme Nehovorím, že je to jediné správne riešenie, ale keď niečo nefunguje, treba to minimálne vystavať odznova. A keď nie je vôľa ani sa len zamýšľať nad celou tou rozochvenou statikou, ktorá stále hrozí, že sa ti jedného dňa zdrbe na hlavu, tak potom je lepšie odísť.
A UK nikdy EU ani nejak zvlášť nepotrebovalo.
@antifunebracka lenze ty to nemozes vystavat odznova, lebo ked sa to raz rozpadne, tak nas vsetkych cakaju ovela vacsie problemy a na obnovenie eu veru nebude cas. este raz opakujem, pozri sa co vsetko nam eu priniesla. a teraz si predstav, ze by sme mali normalnu vladu, co bude realitou uz po dalsich volbach a ze by tolko nekradla. dovolim si tvrdit, ze za takych okolnosti by bolo na slovensku tak dobre, ze by mladi nemuseli za kazdu cenu utekat do zahranicia a dochodcovia by neboli odkazani na zlavy v kauflande. ja dobre viem, ze momentalna situacia v eu nieje boh vie aka, ale tiez viem, ze je nam ovela lepsie s nou ako bez nej. ked si uprostred rozpadnuteho mosta nad roklinou, tak posledne, co ta napadne je ten most v tom okamihu zburat a nasledne postavit novy, lebo vies, ze ked ho zburas, tak novy uz nepostavis, lebo sa zabijes. rovnaky princip. hold, niektori by ten most zjavne najradsej zburali.
@notme Uf, toho je toľko, že si to musím rozmeniť na drobné.
"lenze ty to nemozes vystavat odznova, lebo ked sa to raz rozpadne, tak nas vsetkych cakaju ovela vacsie problemy a na obnovenie eu veru nebude cas. "
"Vystavať odznova" som myslel v zmysle brutálne prekopať politiku únie, spôsob jej nakladania s peniazmi, jurisdikciu a rozhodovanie za svojich SUVERENNYCH členov, často proti ich vôli. Ty vravíš, že sa to nedá, že to proste treba tak akceptovať, ako to teraz je?
"teraz si predstav, ze by sme mali normalnu vladu, co bude realitou uz po dalsich volbach"
To je hádam irónia, v ďalších voľbách príde úplne tá najhoršia možná vláda v histórii SK, príde Magíánko.
"ze by tolko nekradla. dovolim si tvrdit, ze za takych okolnosti by bolo na slovensku tak dobre, ze by mladi nemuseli za kazdu cenu utekat do zahranicia a dochodcovia by neboli odkazani na zlavy v kauflande. "
Toto fakt úplne reálne čakáš, či som len nepochopil sarkazmus? Lebo ak je to len nejaký myšlienkový experiment "čo by bolo, keby..." tak o tom nevidím zmysel uvažovať, keď je to absolútne nereálne.
"ja dobre viem, ze momentalna situacia v eu nieje boh vie aka, ale tiez viem, ze je nam ovela lepsie s nou ako bez nej. "
Veď nám hej, zatiaľ. Ale veľa vyspelejším štátom už nie a pre Britov už bola vyslovene zlá. To je vlastne aj koreň problému EU, že sa snaží spájať vyspelostne odlišné časti kontinentu na rovnakú úroveň, čo ide úplne proti prirodzenosti a každý v tom len stráca. A vôbec, čo je to za rovnosť v klube, Kde všetci príjmu klubovú menu, len 1 člen si nechá (okrem iného) vlastné peniaze? Orwellova farma?
"ked si uprostred rozpadnuteho mosta nad roklinou, tak posledne, co ta napadne je ten most v tom okamihu zburat a nasledne postavit novy,"
Keď mám prejsť po totálne rozheganom moste, čo sa každú chvíľu rozpadne, taxa práveže radšej otočím a pôjdem si vyšľapať vlastnú cestičku čo najďalej od neho. Presne ako to spravili Briti. Každá roklina sa dá zdolať viacerými postupmi.
Tl; dr: EU je nefunkčná, nanucuje svoje ústavy ľuďom, nanucuje utečenecké qôty, nanucuje neustále nové pôžičky Grékom, nanucuje kopec ďalších vecí, o ktorých pri vstupe nikdy nebola reč. Má neschopné vedenie, bezzubé zákony a diktátorské maniere. A je hluchá ku kritikom. UK je schopná krajina so silnou ekonomikou a úplne inými koreňmi i víziami. Čo teda muselo nevyhnutne nastať?
Podľa mňa spravili Briti dobre. Keďže sa do ekonomie a celkovo medzinarodnej politiky až tak nevyznám, tak sa len povrchne stotožním s Faragovymi a Sulíkovými názormi na Brexit, lebo mi dávajú najviac zmyslu. A aspoň sa im možno podarí zastaviť prehnaný nápor migrantov. Aj keď aj tam sa rysuje, že sa im v tom vyšinutá EU bude snažiť zabrániť zvonka.
Som šokovaný koľko ľudí má až extrémne primitívny názor v zmysle "Európa dobrá. My európa. My európska únia. Odísť z EU zlééé. My európa. My nemôcť nie EU."
@antifunebracka ujo marian sice bude mat viac hlasov ako v tychto volbach, ale je mozne, ze sa stale nedostane do koalicie. po dalsich volbach podla mna bude v takej pozicii, ako je teraz sas. podla mna sa ludia schopni volit kotlebu minu pomerne rychlo. lebo povedzme si otvorene, zatial co na volbu smeru staci byt kokotom, na volbu kotlebu musi byt clovek extremistickym kokotom. a takych tu nieje az tak vela. treba tiez dbat na to, ze bugar, danko a prochazka de facto spachali politicku samovrazdu vytvorenim koalicie s ficom a toto je vlastne ich posledne aktivne obdobie. ficova popularita z obdobia na obdobie klesa vysokym tempom. s trochou optimizmu sa da cakat, ze nabuduce uz nebude mat vacsinu. a aj ak bude, nebude mat s kym postavit vladu. predpokladam, ze (odhliadnuc od nevyspytatelneho smeru) budu mat vacsinu sulik s matovicom, ktori sice niesu dokonali, ale bude sa pri nich kradnut ovela, ovela menej.
"coby bolo keby..." je vlastne len do ludskej reci prelozeny pohlad na nase hdp. nasa ekonomika je (dosledkom vyznamneho pricinenia eu) vykonna, problem je so zlodejmi.
nemen metaforu. si na moste a ten most sa rozpada. to, co si popisal ty, by v praxi znamenalo, ze sme do eu este nevstupili a nasa ekonomika je dost silna na to, aby sme zvazovali aj ine moznosti. takto sa ale veci nemaju. sme proste na tom blbom moste a vstupovali sme nan preto, ze nas nahanalo stado hladnych levov.
ako som povedal uz pred tym, viem, ze zmeny treba. ale jednoducho uz davno niesme uzavrete kmene zijuce na svojom kusku hory absolutne nezavisle od inych kmenov na druhom kusku hory. dnesne krajiny su medzi sebou velmi silno previazane a osamote by ich (pri zachovani standardov) prezilo fakt len mizive %. preto je logickym zaverom mat co mozno najjednotnejsie vedenie a co mozno najviac eliminovat problemy spojene s interakciou s inym statom.
@notme@35 Ale bá ešte pred voľbami tí najbrutalnejší extrémistickí kokoti zase uvádzali o Kotlebovej strane že sa nikam nedostane. Po voľbách znovu opakujú tí najbrutalnejší extrémistickí kokoti že Kotlebov postup bol výsledok hlasovania z trucu či z nevedomosti mladých ľudí. A najbrutálnejší extrémistickí kokoti miesto toho aby hľadali príčinu v sebe chcú zrazu povinne posielať každé jedno decko do Osviemčimu na vílet lebo si brutálne kokotskí myslia že to problém vyrieší.Akurát sa ukáže aké totalitno fašistické myšlienky tí naší humansiti majú. A zase budú tie ich výsledky hovno znamenáť pretože po ich prešľape ich uctievaného Boha Kisku tie preferencie neklesnú...
@notme O Sieti, Moste ani Sme rodina sa nebavme, tí sú už úplne v piči. Ale SNS práveže veľmi silnie a Smer je stále najsilnejšia strana, aj keď už len s 24 %. A axa nič nezmení, Kotleba pôjde cez 14 %, to ti hovorím. Čiže žiadna utešená situácia nás zďaleka nečaká, bez ohľadu na silu ekonomiky. A to ešte čakám, že pred voľbami sa ako vždy objaví nejaký nový kokotko, už len nech Rostás založí stranu.
Tú metaforu musím proste upraviť, lebo podľa tvojho výkladu nezodpovedá realite. UK žiadna svorka levov na most nenahnala, oni tam vstúpili sami, lebo si mysleli, že most je pevný. Po čase ale zistili, že čím ďalej je viac prehnitý, taxa otočili a zdrhli s5 do bezpečia, end of story - a pripadá mi to dokonale múdre a logické, sám by som ako človek to isté spravil.
A s posledným odsekom vôbec nesúhlasím, nie sme po jadrovej vojne a štáty EU by pokojne všetky prežili aj osve. Na vzájomné transakcie a obchody a všetky ďalšie úkony nepotrebuješ mať kolektívnu ústavu, kolektívneho prezidenta ani kolektívnu byrokraciu. Hej, EU kedysi veľa vecí uľahčovalo, ale to bolo naposledy tak 10 rokov dozadu. Ale sám priznávaš, že zmeny treba, takže čo viac riešiť.
@antifunebracka chces mi povedat, ze centralizovana forma vedenia je neefektivna? pozri sa na usa. vsetko, co ti ludia urobili je, ze vdaka centalizovanemu vedeniu efektivne vyuzivaju zdroje, ktore maju k dispozicii. myslis si, ze ak by ziadne usa neexistovalo a miesto toho by tam bolo 50 nezavislych statov, bola by suma ich hospodarskych vysledkov co i len porovnatelna s hospodarskym vysledkom usa? velmi o tom pochybujem. ten system sa vsak formoval vyse 300 rokov. samozrejme, ze to chce cas, no ako vidis, vysledkom je, ze ti "sprosti americania" ziju v krajine, ktorej chod je teoreticky uplne perfektny. ano, v praxi su zadlzeni, maju problemy so zdravotnictvom, skolstvom a blablabla... ano, tych problemov je kopec. lenze tie problemy su sposobene blbymi ludmi, nie systemom samotnym. treba sa na to pozriet z ineho uhla - ten system je tak silny, ze im aj napriek vsetkym tymto neduhom poskytuje vysoky zivotny standard. myslim, ze ktorakolvek krajina, ktorykolvek iny system v europe by pod sa navalom problemov usa do roka rozpadol. hold, ich system drzi stale. povedz mi jediny rozumny dovod, preco nedokazeme v europe vytvorit nieco ekvivalentne. ja ti poviem preco. sice to nieje rozumny dovod, no je to skutocny dovod. vsetci tu mame tu zaostalu narodnu hrdost. europa neeuropa, my sme kurva slovaci/anglicania/nemci/whatever a sme lepsi ako zvysok europy! to, ze sme s ostatnymi v jednom celku, by mali brat ako laskavost, dopice, ale oni si to neuvedomuju! netreba nam taketo zbytocne spolky! len nas zneuzivaju! ked v eu nieco nefunguje, treba ist skakat do ulic, robit bordel, zapalit par obchodov a pomalicky to dokopat k zmene. ale nie z trucu odchadzat. chce to len cas a tych spravnych ludi. ako samostatne staty nikdy nedosiahneme nas plny potencial. a to jednoducho popriet nemozes, ten princip plati na vsetkom od mraveniska, cez podnikanie az po spominane usa. tisic mravcov konajucich kazdy sam za seba do tyzdna pokape. tisic kooperujucich mravcov postavi mravenisko a budu fungovat roky. tisic spickovych programatorov konajucich na vlastnu past bude samostatne robit male projektiky a nikdy nic velke nepride. tisic programatorov pokope naprogramuje prinesie fungujuci google, facebook, microsoft, apple...
@notme Ach jaj, zase porovnávaš úplne neporovnateľné. USA má úplne iné geo-politicko-historicko-ekonomické korene než EU. Oni nie sú 50 národov napchaných pod 1 vládu. Majú spoločné hodnoty, spoločný štart a spoločný cieľ. Typický predstaviteľ USA je Američan, všade po celej krajine. Ale čo je typický predstaviteľ Európy? Slovák? Angličan? Rumun? Každá krajina funguje úplne odlišne, s inou mentalitou a EU nás tlačí do jedného celku podporujúc utopickú a večne zlyhávajúci ideu multikulturalizmu. USA je 1 celok rozdelený na 50 častí, EU je cca 30 celkov napchatých do ešte väčšieho celku. Cítiš ten rozdiel? Ako skladať domček z 30 rôznych druhov stavebníc. Predstav si 2 veľké domy. V jednom žije rozvetvená 20-členná milujúca rodina. V druhom 20 brigádnikov, týždňovkárov a študentov z celej EU. Kde to bude lepšie fungovať, prečo a ako to celé po čase dopadne si už vieš dokončiť aj sám. Nemá to nič spoločné s hrdosťou a aj keby malo, stále sám priznávaš, že ľudia takto fungujú, čo je len ďalší argument, prečo EU v realite nemôže vydržať. A logika, že keď niečo nefunguje, sme povinní to miesto hľadania nových ciest napraviť je rovnaká, ako keď naši politici nadávajú mladým, že utekajú z tohto skorumpovaného štátu miesto toho, aby tu radšej ostali a za príšerné mzdy bojovali s veternými mlynmi.
@antifunebracka ved ale preco by mna malo zaujimat, ci je rumun, slovak, anglican? nehovor mi, ze to nieje o patriotizme, ked sam hovoris, ze to o patriotizme je jasne, ze usa mali lepsi start, ale v konecnom dosledku nemaju nic, co by sme nemohli docielit aj my. mentalitu ludi nezmenis za noc, a preto je jasne, ze pri pokuse vytvorit celok, sa vyskytne vela problemov a tiez sa to nepodari za noc. ale ako som uz povedal, vysledkom je omnoho efektivnejsie fungovanie celej spolocnosti, co by nakoniec prinieslo zvysenie zivotneho standardu pre vsetkych. len kvoli tomu treba nieco spravit. je najlahsie povedat "nefunguje to, jebem na to" a odist.
@notme Lebo Rumun živoriaci za 700 € v hrubom bude mať iné požiadavky na štát než Belgičan, čo má s maturitou minimálku cez 2300 € Sociálne priepasti nevymažeš. A nepochopil si ma - o pa3otizme to nie je, lebo ja sám žiadny nacionalista nie som a aj tak EU odmietam. Len som povedal, že aj keby som zažmúril všetky oči a povedal, že áno, je v tom pa3otizmus, tak stále to máš ako pádny dôvod, prečo EU nemôže fungovať tak, ako práve funguje. Vidíš to podľa mňa veľmi idealisticky, štýlom "keby sa všetci ľudia správali rozumne...", ale taký prípad nikdy nenastane. Jasné, EU má peknú myšlienku, ale robí pičoviny a preto sa Britom nečudujem proste.
@antifunebracka lenze spravne fungujuca eu by postupom casu tu priepast vymazala. to je koniec koncov jej podstata. ci ako presne cakas, ze rumun ziska vyssi plat? tym, ze sa neudeje nic? ja viem, ze sa vsetci ludia nikdy nebudu spravat rozumne. dalsi bod pre eu. ked je raz narod tupy jak tago, je dobre, ked nad nim stoji nejaka vyssia autorita a nedovoli mu vsetko dojebat. briti urobili najlepsie co mohli. teda ak pocitaju s tym, ze o desat rokov nastane koniec sveta. lebo z dlhodobeho hladiska je to skratka kravina.
@notme Aj by som sa s tebou stavil, čo bude s VB o 10 rokov, keby bola šanca, že tu obaja dovtedy budeme. Ja si stojím za tým, že práveže súčasná politika EU je dlhodobo neudržateľná a aj sa to prejavuje.
@antifunebracka ale ty ma stale nechapes ja som nikdy nepovedal, ze jej politika je dobra a ze nepotrebuje vyrazne zmeny. samozrejme, ze potrebuje, ved taky rozsiahly a zlozity system pochopitelne nemoze zacat spravne fungovat z roka na rok. ale zmeny niesu synonymom rozpadu. ich situaciu ako taku odchod velmi nezhorsi, ide vsak o to, ze keby ostali a svoju tvrdohlavost vyuzili na nieco ine, mohlo to pomoct vsetkym. v ratani nich.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
46 komentov
Este par rokov budu politici v Europe hovorit jednoduchym ludom, ze za kazdy problem v ich zivote mozu "imigranti", tak tu skonci ako v byvalej Juhoslavii. -.-
@trash brexit je zlý pre celu Európu a jediný kto z toho vyťaží a bude dlhodobo ťažiť je USA, presnejšie US$.
No a vedie to k tomuto:
» www.theguardian.com/politics/2016/j...
A UK nikdy EU ani nejak zvlášť nepotrebovalo.
"lenze ty to nemozes vystavat odznova, lebo ked sa to raz rozpadne, tak nas vsetkych cakaju ovela vacsie problemy a na obnovenie eu veru nebude cas. "
"Vystavať odznova" som myslel v zmysle brutálne prekopať politiku únie, spôsob jej nakladania s peniazmi, jurisdikciu a rozhodovanie za svojich SUVERENNYCH členov, často proti ich vôli. Ty vravíš, že sa to nedá, že to proste treba tak akceptovať, ako to teraz je?
"teraz si predstav, ze by sme mali normalnu vladu, co bude realitou uz po dalsich volbach"
To je hádam irónia, v ďalších voľbách príde úplne tá najhoršia možná vláda v histórii SK, príde Magíánko.
"ze by tolko nekradla. dovolim si tvrdit, ze za takych okolnosti by bolo na slovensku tak dobre, ze by mladi nemuseli za kazdu cenu utekat do zahranicia a dochodcovia by neboli odkazani na zlavy v kauflande. "
Toto fakt úplne reálne čakáš, či som len nepochopil sarkazmus? Lebo ak je to len nejaký myšlienkový experiment "čo by bolo, keby..." tak o tom nevidím zmysel uvažovať, keď je to absolútne nereálne.
"ja dobre viem, ze momentalna situacia v eu nieje boh vie aka, ale tiez viem, ze je nam ovela lepsie s nou ako bez nej. "
Veď nám hej, zatiaľ. Ale veľa vyspelejším štátom už nie a pre Britov už bola vyslovene zlá. To je vlastne aj koreň problému EU, že sa snaží spájať vyspelostne odlišné časti kontinentu na rovnakú úroveň, čo ide úplne proti prirodzenosti a každý v tom len stráca. A vôbec, čo je to za rovnosť v klube, Kde všetci príjmu klubovú menu, len 1 člen si nechá (okrem iného) vlastné peniaze? Orwellova farma?
"ked si uprostred rozpadnuteho mosta nad roklinou, tak posledne, co ta napadne je ten most v tom okamihu zburat a nasledne postavit novy,"
Keď mám prejsť po totálne rozheganom moste, čo sa každú chvíľu rozpadne, taxa práveže radšej otočím a pôjdem si vyšľapať vlastnú cestičku čo najďalej od neho. Presne ako to spravili Briti. Každá roklina sa dá zdolať viacerými postupmi.
Tl; dr: EU je nefunkčná, nanucuje svoje ústavy ľuďom, nanucuje utečenecké qôty, nanucuje neustále nové pôžičky Grékom, nanucuje kopec ďalších vecí, o ktorých pri vstupe nikdy nebola reč. Má neschopné vedenie, bezzubé zákony a diktátorské maniere. A je hluchá ku kritikom. UK je schopná krajina so silnou ekonomikou a úplne inými koreňmi i víziami. Čo teda muselo nevyhnutne nastať?
Som šokovaný koľko ľudí má až extrémne primitívny názor v zmysle "Európa dobrá. My európa. My európska únia. Odísť z EU zlééé. My európa. My nemôcť nie EU."
"coby bolo keby..." je vlastne len do ludskej reci prelozeny pohlad na nase hdp. nasa ekonomika je (dosledkom vyznamneho pricinenia eu) vykonna, problem je so zlodejmi.
nemen metaforu. si na moste a ten most sa rozpada. to, co si popisal ty, by v praxi znamenalo, ze sme do eu este nevstupili a nasa ekonomika je dost silna na to, aby sme zvazovali aj ine moznosti. takto sa ale veci nemaju. sme proste na tom blbom moste a vstupovali sme nan preto, ze nas nahanalo stado hladnych levov.
ako som povedal uz pred tym, viem, ze zmeny treba. ale jednoducho uz davno niesme uzavrete kmene zijuce na svojom kusku hory absolutne nezavisle od inych kmenov na druhom kusku hory. dnesne krajiny su medzi sebou velmi silno previazane a osamote by ich (pri zachovani standardov) prezilo fakt len mizive %. preto je logickym zaverom mat co mozno najjednotnejsie vedenie a co mozno najviac eliminovat problemy spojene s interakciou s inym statom.
Tú metaforu musím proste upraviť, lebo podľa tvojho výkladu nezodpovedá realite. UK žiadna svorka levov na most nenahnala, oni tam vstúpili sami, lebo si mysleli, že most je pevný. Po čase ale zistili, že čím ďalej je viac prehnitý, taxa otočili a zdrhli s5 do bezpečia, end of story - a pripadá mi to dokonale múdre a logické, sám by som ako človek to isté spravil.
A s posledným odsekom vôbec nesúhlasím, nie sme po jadrovej vojne a štáty EU by pokojne všetky prežili aj osve. Na vzájomné transakcie a obchody a všetky ďalšie úkony nepotrebuješ mať kolektívnu ústavu, kolektívneho prezidenta ani kolektívnu byrokraciu. Hej, EU kedysi veľa vecí uľahčovalo, ale to bolo naposledy tak 10 rokov dozadu. Ale sám priznávaš, že zmeny treba, takže čo viac riešiť.