je to trochu destruktivna tema,lebo moze viest az k tomu ze z takehoto o zmyslania sa zblaznime, lebo nebudeme vediet prijst na to ako to naozaj je .. ved predstavte si to: vy cely zivot vidite farby, a poznate ich pod urcitym nazvom. napr zltu nazyvate "zlta",ale ako mozete vediet, ze niekto iny ju nevidi napr. ako cervenu? alebo co ked juvidi nejakou farbou co vy ani nepoznate? psychoooo.. a vy vlastne ani neviete vysvetlit,ako tu farbu vidite ved schvalne, skuste si sami pre seba teraz opisat nejaku farbu...to sa neda
myslím si, že nie...napríklad ja mám skúsenosť, raz sme s maminou boli vyberať šperky a chceli sme nejaký kameň, ktorý by mal tyrkysovú farbu...predavačka nám ukázala jeden, na čo som ja zareagovala, že veď to je úplne modrá a mamina zas, že to je úplne zelená.
jasné, že základné farby vidí väčšina ľudí rovnako, ale myslím si, že miešané farby - tam už je väčší rozdiel...
podla mna teoreticky vidime ich rovnako len ich kazdy inak vnima....NIekto vidi ciernu ako krasnu farbu iny v ciernej vidi len smutok všetko je o pohlade myslenia źiadna vec na svete nie je taka ktoru by sme všetci videli rovnako.Vidime mozno podstatu ale dusu tej veci davame mi avzhlaodm na to ze sme kazdy iny vidime to aj ina
@9 Sú tam isté rozdiely čo sa týka aj počtu čapíkov čo rozoznávajú farbu a keď sa časom kazí zrak mám pocit že aj tam sú mierne rozdiely. @8 Jeden z tých rozdielov je práve medzi mužmi a ženami ako hovoríš v počte čapíkov a farebného vnímania
Ale inak pochybujem o tom že by sme videli iné farby každý týmto spôsobom keďže v podstate to veci majú "skutočne" farbu aj keď sú bezfarebné podľa toho akú časť viditeľného svetla pohlcujú takže potom už je len na človeku ako to spracuje ale myslím že tam už také rozdiely moc nebývajú.
@1 A inak keď si pri tých zvieratách tak no, naozaj vidia inak ale skôr iba preto že majú nedokonalý zrak, väčšinou nemajú šošovku tak ako máme my, rôzne jednoduché a mozaikové očká a pod .. Až stavovce so šošovkou majú aký taký zrak ktorý im umožňuje vidieť ostro a plne vnímať farby..
@22 No a podľa mňa to je zase logicky blbosť pretože tie objekty ktoré vnímaš naozaj odrážajú a pohlcujú istú časť spektra a naozaj majú istú farbu ktorá sa nám javí, pokiaľ nemá človek nejako vážne poškodený mozog tak je to nezmysel aby to takto bolo..
skvela otazka, myslim to vazne mam rad, ked je tu takato anketa...proste daco, co fakt je dost zaujimave a tazke zodpovedat alebo nemusi byt ani tazke, ale zaujimave
na toto neviem odpovedat, ale mam radost z tej otazky...
vlastne myslim, ze si myslim odpoved - nie, nevnima kazdy rovnako. okrem poruch zraku mam pocit ze je velky rozdiel medzi vnimanim farieb mezdzi beznym muzom a beznou zenou - nie je to asi zrakom ale skor mozgom...proste pre mna je ruzova, oranzova a odtiene cervenej vsetko "cervena" - viem ich rozlisit, ale ma to nezaujima a preto poviem, ze "cerveny sveter" alebo tyrkysova, hneda, zelena a modra su vsetky podobne mam problem rozlisit hnedu a zelenu niekedy ( a nemam zly farbocit) a tak...
tak som rada za vase nazory len mozno to vseci vnimate inak... nehovorte tu o vkuse a o babach a chalanoch.. pretoze to je vsetko o psychike cloveka- niekomu su sympaticke ine farby ako druhemu..niekomu sa viacej nejaka farba hodi k nejakej... a zase chalani preto "nevedia" rozoznavat viac odtienov farby, pretoze sa im ani nechce oni vsetko beru povrchnejsie a baby vsetko skumaju pozornejsie.....ale tym vsetkym sa este stale nedostavame k podstate otazky-- ide o nasu fyzicku stavbu, o nase zmyslove oragany.. ja proste len neviem, ci tie farby VIDIME rovnako..je mi jasne ze kazdy ich VNIMA inak.. to je rozdiel
nooo raz sa to dakto pytal u nas na biole a vraj robili dajake spesl pokusy a zistili ze ano vidime ich rovnako...tzn. vsetky oranzove farby su naozaj vsade rovnako oranzove,nie je to u mna zelena a u teba modra...je to oranzova objektivne dana
na druhej strasne taketo veci ma velminikdy netrapili lebo aj tak ti to moze byt jendo,keby uz nevidime vsetci rovnako farby, to sa uz skorej zamyslim nad tym co vobec to co pocujem pocujeme vsetci rovnako, a ci dycham len ja alebo aj ostatni tak isto vonavy vzduch a ci vobec existujeme vsetci, ci to nie je len prelud...ale takymi otazkami saostatne nikam nikdy nedopracujeme,okrem zbytocne predlzeneho prispevku,ze ano
Mám poškodené čapíky v oku, čo znamená, že ja farby vidím, ale neviem ich pomenovať, resp. mi splývajú. Napríklad si pomýlim modrú a fialovú (niekedy aj ružovú, záleží od odtieňa), ďalej si pletiem žltú, zelenú a oranžovú, hnedá a zelená mi robí problém a tak
Ale jeden filozof vyslovil raz nieco taketo: "Kazdy mame svoj svet, ktory aj tak vnimame." (Toto je obsah vety, presne ako to bolo neviem). Takze podla mna nevidime
Ne ne ne urcite ne Kazdy totiz vidi tyrkysovo-zeleno-modro-fialovu-kakackovo- vojensku zelenu inak ako ja . Niekto ju vidi ako cistu fialovu len ja ju vidim hentak . Alebo napriklad indigovo- cierno- modro- pasikato- zelenkavo-belasa . Niektori to vidia ako namornicky pasikaty modro-biely vzor ...
farby su vlastne svetlo ktore sa odraza ak dobre pamatam z fyz(ta mi nikdy nesla)a vidiho kazdy rovnako,ak vidi...neviem vysvetlit preco ale uz sme sa tusim pri vine tym zaoberali...takze je to potvrdene
@majajaj kukam ze si mala radsej ist s nami vcera von
@tuba akoze pre nas oboch je to modra ale ty to vidis zelene(mozno ja cervene chapes?
@jordan23 regni sa na blueboard.cz tam si das vytvorit novu anketu a potom ten html kod co ti to vygareneruje si skopcis do html svojej stranky...kam to uz budes chciet tam to das
podla mna nevidime, zalezi od mozgu. ale keby boli farby definovane pomocou vlnovej dlzky svetla, nie nazvu, tak by to bolo objektivne.. aj ked by bola divna veta typu "Mas oci krasnej, 640nm farby"
@krutafunebracka No je to kľudne možné, keďže ťažko povedať ktorú časť svetelného spektra vnímajú, tak je kľudne možné že napr. vidia infrasvetlo alebo UV a to im môže meniť ten celkový pohľad na farby, ale zase čo sa týka farieb viditeľného spektra čo vidíme aj my tak skôr ho iba vidia horšie alebo nevidia.
inak podla mna ich vseci vidime rovnako,aspon priblizne...lebo ako by sme potom mohli farby delit do skupin ze "teple farby" "chladne" "pastelove" "neonove" "nevyrazne" ...tieto nazvy jednotlivych skupin vznikli podla pocitov,akymi ich vnimame,ako na nas posobia...a keby ste vy ideli napr cienu ako zltu a ja vam poviem ze "cierna je chladna farba" tak nechapete preco som to poveala .. takze kedze sa podla farieb dorozumievame,asi ich vidime rovnako, pretoze nimi vela veci vyjadrujeme
Myslím, že ako ľudia mame podobne vytvorený mozog a až nejaký brutalny rozdiel vo vnímani základnych farieb by sme nemali mať teda nikdo by nemal vidieť žltú farbu ako jasne modru, síce taký svet by bol zaujímavy Ja som trochu farboslepy (čísla v tych špecializovaných testoch na farbosleposť akosi nevidím, moju očnu doktorku išlo s toho vystrieť, že ona na to neprišla sama ) a robí mi problem rozoznať nejaké odtiene farby trebars odtiene zelenej od fialovej, červenej od zelenej... a pomenuvať určite farby je pre mna ťažká úloha...
jednoznacne nie. môžeme vydiet podobne ale nie všetci tak isto.... rozdiel je možno vo farebnej pestrosti....je to podmienené farebnými čapikamy v oku... kto ich má poškodenie môže farby vydieť menej pestré.... a nie každý ma tak vyvynuté čapiky ako ostatný
podla mna urcite nie presne rovnako urcite su tam aj nejake mensie rozdiely...ale napriklad moj oco nerozoznava oranzovu od ruzovej..on proste nevidi medzi tym ziadny rozdiel...a ja mam dakedy sama problem z urcenim ci je to zelena alebo modra kd jedne vravi zelena a druhy modra
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
46 komentov
jasné, že základné farby vidí väčšina ľudí rovnako, ale myslím si, že miešané farby - tam už je väčší rozdiel...
Ale inak pochybujem o tom že by sme videli iné farby každý týmto spôsobom keďže v podstate to veci majú "skutočne" farbu aj keď sú bezfarebné podľa toho akú časť viditeľného svetla pohlcujú takže potom už je len na človeku ako to spracuje ale myslím že tam už také rozdiely moc nebývajú.
na toto neviem odpovedat, ale mam radost z tej otazky...
vlastne myslim, ze si myslim odpoved - nie, nevnima kazdy rovnako. okrem poruch zraku mam pocit ze je velky rozdiel medzi vnimanim farieb mezdzi beznym muzom a beznou zenou - nie je to asi zrakom ale skor mozgom...proste pre mna je ruzova, oranzova a odtiene cervenej vsetko "cervena" - viem ich rozlisit, ale ma to nezaujima a preto poviem, ze "cerveny sveter" alebo tyrkysova, hneda, zelena a modra su vsetky podobne mam problem rozlisit hnedu a zelenu niekedy ( a nemam zly farbocit) a tak...
na druhej strasne taketo veci ma velminikdy netrapili lebo aj tak ti to moze byt jendo,keby uz nevidime vsetci rovnako farby, to sa uz skorej zamyslim nad tym co vobec to co pocujem pocujeme vsetci rovnako, a ci dycham len ja alebo aj ostatni tak isto vonavy vzduch a ci vobec existujeme vsetci, ci to nie je len prelud...ale takymi otazkami saostatne nikam nikdy nedopracujeme,okrem zbytocne predlzeneho prispevku,ze ano
Mám poškodené čapíky v oku, čo znamená, že ja farby vidím, ale neviem ich pomenovať, resp. mi splývajú. Napríklad si pomýlim modrú a fialovú (niekedy aj ružovú, záleží od odtieňa), ďalej si pletiem žltú, zelenú a oranžovú, hnedá a zelená mi robí problém a tak
Ale jeden filozof vyslovil raz nieco taketo: "Kazdy mame svoj svet, ktory aj tak vnimame." (Toto je obsah vety, presne ako to bolo neviem). Takze podla mna nevidime
@majajaj kukam ze si mala radsej ist s nami vcera von
@ribo ale ten filozof to myslel asi trochu inac
@tuba akoze pre nas oboch je to modra ale ty to vidis zelene(mozno ja cervene chapes?
@jordan23 regni sa na blueboard.cz tam si das vytvorit novu anketu a potom ten html kod co ti to vygareneruje si skopcis do html svojej stranky...kam to uz budes chciet tam to das
takze rozdiel je pestrost vydenia farby
A nikto mi na to neprišiel, veď ja sama dobre vidím, že nič nevidím. Má to aj môj otec, ale neviem, ako sa tomu nadáva.