Podľa empirikov, všetko má svoju súvislú príčinnosť, všetko sa deje z nejakého dôvodu... nechcem triafať naslepo, ale myslím, že Hume alebo Locke boli zástancovia tejto teórie
Ja mám na to svoju vlastnú teóriu, ktorú som rozpísala aj v jednom článku, teda je to skôr taká próza » www.birdz.sk/webka/azizi/blo... Podľa tejto mojej teórie neexistuje ani náhoda ani osud...
Áno, je to príčina. A tou príčinou je podľa môjho názoru akási nekonečne rozvetvená reťazová reakcia ktorá bola spustená na počiatku sveta a je založená na princípe veškerých prírodných a vesmírnych zákonov.
@Matheusko V podstate aj tak som to myslela ako píšeš, tou príčinou je vlastne podnet. Teda si myslím, že všetko sa deje len na základe prírodných zákonov a všetko je niečim vždy spúšťané, teda na nejaký podnet, ten zas na iný podnet atď...
Ale tu bola príčina myslená asi niečo ako osud, tak potom nie, to si nemyslím.
Dokonca ja by som sem zaradila aj ľudské myšlienky a konanie, najmenšie pohyby vzduchu, jeho detailné zloženie... A tých pôsobiacich podnetov môže byť samozrejme nesmierne veľa a celé by to tvorilo jednu nekonečne zložitú sieť...
Existuje vela teorii, ktore sa zaoberaju podstatou kauzality. Jedna s najzaujimavejsich je urcite teoria kvantovej mechaniky, ktora okrem ineho hovori, ze cely svet je pospajany prostrednictvom energie. To znamena, ze nie len ludia medzi sebou, ale aj zvierata, stromy, skaly proste vsetko hmotne.
Ja osobne neviem, pre ktoru z "tych" pravd sa rozhodnut. Rozhodne nie som fatalista - neverim v osud, pretoze by som si rad svoj zivot kontroloval sam - ( to ci sa mi to dari uz je ina story ) ale velakrat mam pocit, ze nech sa snazim tak ci onak, niektore veci zmenit neviem
@Zlathinko@18 karma je nejaký otlačok z minulých životov, ktorý si prenášaš do života ďalšieho, podľa toho, či bol ten ,,otlačok´´ zlý, alebo dobrý...
dajme tomu čisto hypoteticky, napr. keby si bola nejaká hnusná bosorka v min. živote, prekliala by si nejkú holku za to, že je napr. krajšia ako Ty, znova by si sa narodila, aby si to určitým sposobom odčinila...
napr. poprosila ju o odpustenie, alebo odvolala to...
ak by si tak neurobila, ťahalo by sa to s Tebou do ďalších životov a nikdy by si nemusela byť šťastná...
----> to bol len príklad ide o to, že všetky zle skutky čo si vykonala v min. živote, by si mala odčiniť, pretože ani o tom nemusíš vedieť, ale od mnohých tých skutkov sa odvíjajú Tvoje aktuálne udalosti v živote...
no a ďalej, po ich napravení, by sme si nemali vyrábať už ďalšie problémy, pretože tie sa nám možu odrážať zas v ďalšom živote...
@Matheusko Ja som len podotkla, že v úvodnom príspevku bola myslená príčina asi niečo v tom zmysle ako osud, ale ja som ju práve chápala ako tú reťazovú reakciu. Ja mám o tom inak takú veľmi zložitú predstavu a neviem to dosť dobre vyjadriť slovami, preto som napísala aj tú prózu kde je to celé poňaté viacmenej metaforicky
@Demonicbass Vlastne ja ani neviem že čo je to karma a neverím ani na minulé životy a tak podobne. Poviem jeden strašne jednoduchý príklad toho, ako som to myslela ja. Keď hráme biliard, tak guličky do ktorých trafíme sa rozkotúľajú určitou rýchlosťou a smerom na základe toho, v akej intenzite a v akom uhle sme do nich trafili. Samozrejme môžu tomu prismievať aj mnohé iné faktory. Nerozkotúľajú sa ani náhodne, ani preto, že im to tak bolo súdené. A tento princíp práveže ja aplikujem úplne na všetko. Samozrejme celé písané veľmi zjednodušene.
@Demonicbass V niečom máš isto pravdu no neviem, keď ja študujem biológiu, verím najma v prírodu a prírodné zákony, všelijaké takéto alternatívne predstavy mi prídu málo pravdepodobné, priam až nemožné. Teda čo sa týka minulých životov napríklad.
@Azizi chápem... ja som tiež za zákony prírody, akurát trocha duchovnejšie ako biológia, takže až tak ďaleko v našich názoroch od seba chvalabohu nie sme
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
44 komentov
no vlastne ešte jedno slovné spojenie: Tvoje myšlienky ---> viz moj profil čo sa týka tých myšlienok a pochopíš
Podľa tejto mojej teórie neexistuje ani náhoda ani osud...
@Demonicbass si pozerala the secret?
Ale tu bola príčina myslená asi niečo ako osud, tak potom nie, to si nemyslím.
je len to, čo si myšlienkou vytvoríme a to, čo máme zapísané v karme, hoci sa to dá meniť... karma myslím veď na to sme tu..
Ja osobne neviem, pre ktoru z "tych" pravd sa rozhodnut. Rozhodne nie som fatalista - neverim v osud, pretoze by som si rad svoj zivot kontroloval sam - ( to ci sa mi to dari uz je ina story ) ale velakrat mam pocit, ze nech sa snazim tak ci onak, niektore veci zmenit neviem
dajme tomu čisto hypoteticky, napr. keby si bola nejaká hnusná bosorka v min. živote, prekliala by si nejkú holku za to, že je napr. krajšia ako Ty, znova by si sa narodila, aby si to určitým sposobom odčinila...
napr. poprosila ju o odpustenie, alebo odvolala to...
ak by si tak neurobila, ťahalo by sa to s Tebou do ďalších životov a nikdy by si nemusela byť šťastná...
----> to bol len príklad ide o to, že všetky zle skutky čo si vykonala v min. živote, by si mala odčiniť, pretože ani o tom nemusíš vedieť, ale od mnohých tých skutkov sa odvíjajú Tvoje aktuálne udalosti v živote...
no a ďalej, po ich napravení, by sme si nemali vyrábať už ďalšie problémy, pretože tie sa nám možu odrážať zas v ďalšom živote...
vyvrátiť
ale zaujíma ma napríklad ako nemožeš na niečo veriť, čo ani nevieš čo to je? ---> toto už nechápem