Teraz si možno budem vymýšľať, takto mi to raz ktosi vysvetľoval a neviem nakoľko je to vysvetlenie reálne - ale v podstate to vysvetlenie spočíva v tom, že v skutočnosti to čo koluje po svete vo forme peňazí, je nejaké reálne zlato v uložené v bankách...
(Naozaj som si nie istá správnosťou tohto svojho tvrdenia, nepamätám si úplne presne ako mi to bolo vysvetľované, ale v praxi sa tie peniaze nemohli len tak vziať odnikiaľ...)
A v podstate je to aj teraz výmenný obchod... Ale chápem ako to myslíš, ale nemyslím si že by to bolo spravodlivejšie a morálnejšie...
@galinka jj, každý dollár bol krytý zlatom. Ale vraj iba bol, niekedy koncom minulého storočia už vraj nie je a zmizol aj nápis z dolárovej bankovky. Ale nejako viac o tom neviem a ani si nie som istý, či je táto info dobrá, preto to ber s rezervou
galinka máš pravdu , všetky peniaze ktoré sú v bankách aj v obehu sú kryté zlatom . Dokonca môjho kamoša foter , mal robiť niekde kde sa to zlato ukladá a niečo sa sním robí , ale nakoniec tam nešiel .
Ja som počul , že po Komunizme mal prísť nejaký "systém " , alebo čo kde by peniaze neboli , ale ľudia by dostávali čo by chceli zdarma . Určite to by to bolo nejak ohraničiné , ale malo to tak byť . Teraz sa vlastne vyrabá všetko pre peniaze , aj naši rodičia aj my budeme chodiť do práce kvôli peniazom , ale v tedy by sa tam chodilo , preto aby to bolo , nie pre peniaze ak chápete čo myslím . Svet bez peňazí by bol určite lepší
...hej, malo to byt zevraj tak, ze sa nemali pouzivat peniaze, v obchode by sa vobec neplatilo, iba by si si vzal to co potrebujes, ale zas komunisti nemysleli na druhu stranu-ze ludia by mohli nielen brat si zadara, ale aj zadara robit, a to uz fakt neviem kto by bol ochotny...
lucia199513 no ved práve že by robili preto , aby príklad ten chleba mali aby si mohli poň príst do obchodu . Tý čo nepracovali by nedostali nič . Takže by vlastne peniaze nepotreboval . Pracoval by si preto , aby si mohol mať to čo chceš .
jasne, predstavitelne to je, nakolko peniaze nie su nieco, z coho sa najem, ale je to PROSTRIEDOK, za kt. si kupim jedlo...bolo by to mozno komplikovanejsie, ale nie nerealne
Ludia sa nezmenia, vzdy bude nieco materialne znamenat hodnotu, a vzdy bude niekto mat menej a niekto viac, a vzdy sa najde niekto komu sa bude malit, aj ked bude mat vela.
no mna by nastvalo, ak by som si od niekoho chcela kupit modru sliepku, ale nemohla by som, lebo predavajuci by za nu chcel jedine zelenu, ktoru by som nemala a nemohla nikde zohnat. takto je to jednoduchsie.
tiez sa vymiena, ale za peniaze. a moralnejsi by nebol urcite. ak niekto nieco surne potrebuje, predavajuci to vyuzije a zvysi cenu - ci uz penazi, alebo co ja viem naturalii. vzdy to tak bolo a vzdy to tak bude. toto nie je o peniazoch ale o ludoch
Ak by aj neboli peniaze, clovek by musel chodit do roboty a zase by bol chamtivy v tom zmysle, ze ked ma mat sused Fero narok na 10 rozkov denne takisto ako ja, preco mam ja tazsiu robotu? Tak by som isiel za majstrom v inom podniku a namiesto obalky by som mu ako vsimne dal tri litre mlieka, stanglu salamy a zvaracie elektrody....
Ja by som skôr povedal že dobra myšlienka bola tá čo mal Hitler len on si to vynucoval násilím a to robil zlé. Ta myšlienka jeho že každý by si bol rovný a kto by pracoval mohol by si brať toľko koľko chce bez peňazí.
Ono by to šlo tak, že by každý pracoval, a v obchode by si bral čo potrebuje. Všetko bez peňazi, zadarmo. Malo by to výhody, že by nikto neumieral od hladu a tak. Ale v tejto dobe sa to neda. Kto by pracoval zadarmo ?
Nie že by bol, ale bude.... sme v bode, kedy svet aký ho poznáme končí. Systém peňazí sa ukázal nanajvíš nezmyselný a pokiaľ si toto ľudia neuvedomia včas, skončíme zle. Stojíme pred voľbou, kedy buď systém zmeníme a najdeme riešenie v projektoch, ako je Venus alebo spoločnosť zničíme. Svet ovládlo práve to, o čom je táto anketa a dalo to voľnú ruku práve ľudskej vlastnosti, ktorá by nemala mať až také možnosti. Chamtivosť a chuť po moci v kombinácii "všetko sa dá kúpiť za peniaze" doviedlo PRIRODZENE svet k skrytej vláde najbohatších a teda najmocnejších ľudí sveta. Kúpili si politikov, zákony a desiatky vlád v prospech ich vlastnej agendy. Moc ktorú mali im totiž nestačila... prirodzene Je to všetko ABSOLUTNE logické a keď pôjdete na základe tejto čarovnej schopnosti (logiky) ďalej zistíte, že proces "bohatí bohatnú a chudí chudnú" nemôže fungovať dlhodobo. Sme práve v čase kedy spodná vrstva spoločenskej hierarchie začína byť nepokojná a hrozia masívne protesty. Elity to vnímajú ako ohrozenie ich postavenia a zmyslu všetkého na čom im záleží...moci. Počítali s tým a majú to zahrnuté v ich pláne ako sa udržať...to čo budú robiť preto aby to dokázali nechám na vašu fantáziu ale garantujem vám že žiadna vaša predstava nie je prehnaná
Myslím si, že je nepochopiteľné prečo tu ešte nemáme utópiu. S našou technologickou vyspelosťou je možné nahradiť väčšinu prác, ktoré ľudia robia neradi a zdrojov máme dosť pre každého pokiaľ sa budeme správať ohľaduplne k planéte. Častým argumentom ľudí býva, že nikto by nič nerobil... ale to je hlúposť. Skúste si spraviť prieskum a zistíte, že v ľudskej prirodzenosti je nuda ochranným mechanizmom a nič nerobenie len nechuť k aktuálnemu systému ktorý momentálne je. V systéme kde je všetkého dosť ľudia nedokážu nič nerobiť...budú sa cítiť menejcenný. Naše priority sa tak posunú na iný level a veci ako zdravie, rodina, šťastie budú presne tým čím majú byť. Súčasťou a nie zmyslom života!!!
...človek nedokáže nič nerobiť a pokiaľ by mali nejakou drobnou prácou prispieť k udržaniu systému ktorý im dáva všetko v rámci ich potrieb, budú to robiť...to vám povie každý. Paradox je v tom že nikto si to o druhom nemyslí opak je však pravdou. Tri základné biobehaviorálne imperativy človeka (dominantnosť, teritorialita a sexualita) podľa ktorých sa riadí každá naša činnosť či myšlienka nám nedovolí "nič nerobiť" každý bude pracovať aby priniesol pre systém viac ako iný. Aby bol v niečom dobrý. Uznanie patrí koniec koncov aj k Maslowovej hierarchii ľudských potrieb.
VŠETKO nasvedčuje k tomu, že svet bez peňazí je realizovateľný a jediný zádrhel prečo tu nie je, je v tom že práve tí bohatí majú charakteristickú vlastnosť niečo zmeniť. V Keshflovom kvadrante je to 10% populácie...ostatní sú pasívne ovečky ktoré slepo idú za pastierom.
90% populácie (práve tí na ktorých stojí celá pyramída a sú využívaní ako otroci) sú neschopní niečo meniť. TOTO SA MUSÍ ALE RÝCHLO ZMENIŤ!!!! Sakra ľudia spamätajte sa. Trpíte nedostatkom zvedavosti ktorý z vás robí informačne negramotných! a pri tom net je tým všetkým presýtený...
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
23 komentov
Spoločnosť nemôže fungovať bez peňazí.
(Naozaj som si nie istá správnosťou tohto svojho tvrdenia, nepamätám si úplne presne ako mi to bolo vysvetľované, ale v praxi sa tie peniaze nemohli len tak vziať odnikiaľ...)
A v podstate je to aj teraz výmenný obchod... Ale chápem ako to myslíš, ale nemyslím si že by to bolo spravodlivejšie a morálnejšie...
Ja som počul , že po Komunizme mal prísť nejaký "systém " , alebo čo kde by peniaze neboli , ale ľudia by dostávali čo by chceli zdarma . Určite to by to bolo nejak ohraničiné , ale malo to tak byť . Teraz sa vlastne vyrabá všetko pre peniaze , aj naši rodičia aj my budeme chodiť do práce kvôli peniazom , ale v tedy by sa tam chodilo , preto aby to bolo , nie pre peniaze ak chápete čo myslím . Svet bez peňazí by bol určite lepší
» video.google.com/videoplay?docid...
...hej, malo to byt zevraj tak, ze sa nemali pouzivat peniaze, v obchode by sa vobec neplatilo, iba by si si vzal to co potrebujes, ale zas komunisti nemysleli na druhu stranu-ze ludia by mohli nielen brat si zadara, ale aj zadara robit, a to uz fakt neviem kto by bol ochotny...
tiez sa vymiena, ale za peniaze. a moralnejsi by nebol urcite. ak niekto nieco surne potrebuje, predavajuci to vyuzije a zvysi cenu - ci uz penazi, alebo co ja viem naturalii. vzdy to tak bolo a vzdy to tak bude. toto nie je o peniazoch ale o ludoch
Myslím si, že je nepochopiteľné prečo tu ešte nemáme utópiu. S našou technologickou vyspelosťou je možné nahradiť väčšinu prác, ktoré ľudia robia neradi a zdrojov máme dosť pre každého pokiaľ sa budeme správať ohľaduplne k planéte. Častým argumentom ľudí býva, že nikto by nič nerobil... ale to je hlúposť. Skúste si spraviť prieskum a zistíte, že v ľudskej prirodzenosti je nuda ochranným mechanizmom a nič nerobenie len nechuť k aktuálnemu systému ktorý momentálne je. V systéme kde je všetkého dosť ľudia nedokážu nič nerobiť...budú sa cítiť menejcenný. Naše priority sa tak posunú na iný level a veci ako zdravie, rodina, šťastie budú presne tým čím majú byť. Súčasťou a nie zmyslom života!!!
...človek nedokáže nič nerobiť a pokiaľ by mali nejakou drobnou prácou prispieť k udržaniu systému ktorý im dáva všetko v rámci ich potrieb, budú to robiť...to vám povie každý. Paradox je v tom že nikto si to o druhom nemyslí opak je však pravdou. Tri základné biobehaviorálne imperativy človeka (dominantnosť, teritorialita a sexualita) podľa ktorých sa riadí každá naša činnosť či myšlienka nám nedovolí "nič nerobiť" každý bude pracovať aby priniesol pre systém viac ako iný. Aby bol v niečom dobrý. Uznanie patrí koniec koncov aj k Maslowovej hierarchii ľudských potrieb.
VŠETKO nasvedčuje k tomu, že svet bez peňazí je realizovateľný a jediný zádrhel prečo tu nie je, je v tom že práve tí bohatí majú charakteristickú vlastnosť niečo zmeniť. V Keshflovom kvadrante je to 10% populácie...ostatní sú pasívne ovečky ktoré slepo idú za pastierom.
90% populácie (práve tí na ktorých stojí celá pyramída a sú využívaní ako otroci) sú neschopní niečo meniť. TOTO SA MUSÍ ALE RÝCHLO ZMENIŤ!!!! Sakra ľudia spamätajte sa. Trpíte nedostatkom zvedavosti ktorý z vás robí informačne negramotných! a pri tom net je tým všetkým presýtený...
p.s. v prípade záujmu viem s informáciami pomôcť