sa ukazuje v slovnom prejave. Slováci často a veľmi s obľubou preberajú české slová (díky, moc, holka, jo, zbytok, omluva...) ale to len svedčí o nevyzretosti a neschopnosti vytvárať jazyk samostatne. Pozrite sa na češtinu, tam hovorová reč si žije svojim
a inak... no a čo? aj slováci len tak mimochodom majú svoje slová... v každom nárečí najdeš nejaké.... ale zjavne neznáš moc naréčí ked nevieš že aj také slová sú....
mne sa cestina paci a dost casto mi idu ceske slova ked nieco pisem. teda ak nieco k teme lebo vsetky odbornejsie knihy su v cestine resp. problematike danej veci sa skor venuju cesi ako slovaci, a ak sa aj venuju niecomu slovaci tak to nie je nikde zverejnene..
nemyslim si by to suvyselo s vyspelostou....a tvoj priklad s byt a bejt plati aj opacne...este som sa nestretol zo slovakom co by pouzival bejt...inac na slovensku sa v kazdej dedine rozprava inym narecim a pri hraniciach s cr sa tieto jazyky bezne miesaju...
ked sa uz velmi chceme bavit o nevyspelosti slovenskeho naroda, tak urcite zrovna TOTO nie je kriterium na to...jazyky sa formuju casom a je celkom bezna vec, ze pri susediacich narodoch sa podobnosti prehlbuju, jazyky sa priblizuju...az na to, ze ano, mame tu viac cechizmov ako by bolo prirodzene, pretoze sak naco by si slovaci prekladali filmy, ved staci, ze su v cestine...ZE JO....male deti odmalicka pozeravaju ceske rozpravky, a chytaju sa na nich cechizmy, co sice nie je spravne, ale chces povedat, ze tym su menej vyspele ako ich ceski kamarati?
jednoducho toto nevypoveda o vyspelosti/nevyspelosti naroda.
@mkamka ja som tvoj chulo, mnamka. a ja nvm preco sme taki, ale sme - ked sa hnevas tak uplne podobne hovoris to kajooo a vsetko okolo toho a ja ta presne tak provokujem este ako ten kajo
Keby ti východniar a záhorák začnú hovoriť svojim nárečím tak nerozumieš ani hovno,tak čo je vlastne ten náš rodný jazyk? kde sa ním hovorí? A ty určite hovoríš čistou slovenčinou a si tým pádom vyspelý v našom národe
Bože, zase ďalší retard, čo si spraví druhý účet preto, aby trollil... Najprv sme to tu mali s Maďarmi, teraz Česi... Choď si radšej naťahovať šaška, keď nemáš čo robiť.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
27 komentov
a inak... no a čo? aj slováci len tak mimochodom majú svoje slová... v každom nárečí najdeš nejaké.... ale zjavne neznáš moc naréčí ked nevieš že aj také slová sú....
jednoducho toto nevypoveda o vyspelosti/nevyspelosti naroda.
a jak mám podľa teba hovoriť, more?
to si mám vymýšľať slová?
Samozrejme, že máme slová z češtiny, keďže sme odmalička sledovali niektoré seriály, ktoré mali iba český dabing...
To je iba výhoda, že sme takí multifunkční..Česi si prekladajú aj slovenské rozprávky, tým pádom sú o slovnú zásobu chudobnejší..
A čo tak slová prebrané z angličtiny, francúzštiny či nemčiny, na ktoré slovenský jazyk ani ekvivalent nemá? Do toho sa nepôjdeš navážať?
@admin