vedci si dnes robia svoj výskum tak, či tak, a neberú ohľady na názor cirkvi... aj ked v minulosti sa cirkev na to značne podpísala, a robila také chyby, ktoré aj v súčasnosti hovorí, že boli nesprávne... upaľovanie bosoriek, vedcov, ktorí skúmali prírodu a liečivá, označovali za kacírov, čiže, ked sa nad tým tak zamyslím, tak asi o dosť značne...
No vedci to aj pocitali a predpoklada sa ze keby cirkev skoncila v bode ekd uz nebola cloveku uzitocna a vyvoj uz len brzdila a nezovihjala tak by sme momentalne dobijali vesmir...
tusim som neikde cital aj o nejakych 500-600 rokoch ...
ale enviem presne .. skus si najst obdobie temna ... alebo ako sa to volalo...
to zasa nie ... cirkev bola co sa vzdelania tyka prospsna spolocnosti az dokym nezacala zistovat veci v rozpore s ich vierou cize povedzme ze od takeho 10 sotrocia po sedemnaste ... ci osemnaste... takze tych 600 rokov pri sucasnom tempe rozvoja technologii by sme boli na uzasnej urovni ale prakticky sme sa rozbehli az s ropou takze ... no rozhodne by sme uz davno dobyvali vesmir...
ach jaj, tolko hlupych ludi tu pobieha. Nebyt cirkvi, nezachovala by sa nijaka mudrost sveta, nemali by sme knihy ani nijake znalosti ci informacie. Cirkev po tisicrocia poskytovala to najlepsie vzdelanie a robi to dodnes. Staci sa pozriet ktore stredne skoly maju najlepsie vysledky maturit.
Povedať že cirkev nás zabrdzila je odvážne, pretože jej spoločensko kultúrne dôsledky sú natoľko silné že nebyť cirkvi tak by pravdepodobne neexistovala západná civilizácia ako ju poznáme, a ťažko povedať či by tu bolo niečo lepšie a vyspelejšie.
@anik359 ty si velmi hlupa ak si myslis ze toto tak je
to ateisti si myslia ze veriaci to tak hovoria lenze
vsetci sme hriesnici ci uz sme veriaci alebo nie takze to je po prve. cirkev neodsudzuje neveriacich prosim ta to odkial si vzala ? praveze veriaci su celkom ohladuplny a chapu nepoznanie a nikoho neodsudzuju ale skor ateisti stale len nadavaju na veriacich ako na psychopatov a podobne. a dalej
nekrmia ostatnych kecami .... ja neviem odkial toto beries ale asi z velmi pofidernych zdrojov teda.trosku sa zamysli nad tym co pises ci to vobec ma zmysel a ci je to pravda ...koniec.
@anik359 Si si istá,že "odsudzuju ludi ktori nie su veriaci" ?Ja by som to veru netvrdil...
Neviem ako je ten výrok presne,ale myslím,že takto nejako "Ak nebude Európa kresťanská,nebude vôbec." Bez Cirkvy by sme boli ešte dávno dakde pozadu,alebo by sme neboli vôbec,vďačíme jej za veľa...neviem prečo na ňu musí stále niekto kydať keď ani nevie o čo ide,...
...niekde som cital/videl (neviem) že ludstvo dosiahlo zivotnu uroven antiky az niekedy v 18./19. storoci ( priemyselna revolucia) , doba temna urobila svoje ... ale je pravda aj to ze cirkev poskytovala najlepsie vzdelanie peknych par storoci a mnisi nazbierali neskutocne mnozstvo materialov ...az kym sa im do toho nezacali "srat" typci ako kopernik , galileo , bruno a neskor osvietenci ...
@mandatum nemyslim si ze bez cirkvi by sa nezachovalo nic , keby neboli oni spravil by to niekto iny ... bohati mecenasi , osvietenskí monarchovia , tym ze si vytvorili monopol na jedinu pravdu znemoznili inym aby mohli vzdelavat , dokumentovat ...
@bossinko som ateista ... ale je to tak ... europa je krestanstvo a krestanstvo je europa , jedno bez druheho nemoze existovat v dobrom aj v zlom ... ak v europe padne krestanstvo kvoli islamu , bude koniec zapadnej civilizacie ako takej pretoze nas stvorila cirkev zo vsetkymi tymi chybami , vojnami ale aj vsetkym dobrym ... preto aj ked som zaryty ateista krestanstvo v europe treba podporovat pretoze ked tu bude islam ... *error*
@baggy v stredoveku neboli nijaki osvietenski mecenasi. To je vyraz tak najskor z 18 storocia. Vtedy boli len warlordi s velkymi sekerami a na ich vkus malymi uzemiami. O monopole sa hovorit neda cirkev prepisovala/sirila/vyucovala diela antickych nekrestanskych autorov ci arabov. Staci si pozriet napriklad diela Sv. Tomasa Akvinskeho, jednej z najvacsich postav stredoveku. Ten cituje antickych autorov na kazdom kroku. A nezatracuje ich, naopak, doplnuje.
@mandatum keby to nespravilo krestanstvo spravi to ine nabozenstvo , kultura ... v oriente nebolo krestanstvo ani v cine a vede a vzdelaniu sa tam darilo , aj tie bajne kniznice co tam boli ... jednostranne myslenie , nebola by tu cirkev nebolo by tu nic ... keby tu nebolo krestanstvo jedine co by sa zmenilo by bolo ze by zapadna civilizacia vyzerala inak ako teraz
@pernik nemas pravdu ze cirkev moze za vojny. Za vojny moze len politika. Ci vtedy ci dnes. To ze niekto nejake nabozenstvo zneuzije na svoje politicke ucely je smutne, ale to nabozenstvo za to nemoze.
A za co vdacis cirkvi? Celej Euro-Americkej civilizacii. Bez krestanstva by sme neexistovali.
@mandatum Ano, ale o čom bola tá politika? Náboženské vojny v Europe, boje o slobody vierovyznania, potom znova rekatolizácie, náboženské vojny v Nemecku za čias Martina Luthera, krížiacke výpravy etc.
Pokiaľ to nazývaš politika fajn, no v tom prípade už začínajú slovíčka strácať svoj význam.
Ja jej za to nevdačím, bez cirkvy by ľudstvo existovalo na 100 percent, kedže viera a už vôbec nie cirkev nemajú žiaden vplyv na chod života ako takého.
Boli by sme určite, otázka je v akom stave, buď horšom, alebo lepšom, nedá sa vylúčiť ani jedno ani druhé.
aky by bol svet krasny bez vsetkych nabozenstiev , klud vo svete alebo by sa aspon nikto nemohol skryvat za nabozenstvo pri vyvolavani konfliktov ... preco ludia musia konat dobro az vtedy ked sa pridaju k nejakemu "spolku" ktore im musi napisat pravidla slusneho zitia a strasit ich peklom bu bu bu
@baggy ok, ale faktom ostava, ze cirkev to spravila. Cize ziadne zabrzdenie vyvoja. A v Europe bola v stredoveku trocha ina situacia. Cinania boli v svojej oblasti tak neskutocny monopol, ze sa nemuseli nikoho bat a mohli kludne filozofovat. Naproti tomu Europa sa strocia zmietala vo vojnach a vzdelanie nikoho netrapilo. Pisem hlavne o rannom stredoveku, po pade Rimskej rise. Len si pozri co robili sv. Cyril a Metod tu. Dovtedy, ten kto pisal, pisal latinsky. Kym neprisli.
@mandatum faktom ostava ze najbohatsie staty sveta ktore vlastnia min.80% celeho bohatstva sveta su krestanske krajiny ... bohu vdaka , a dnesna cirkev mi nevadi prvy raz po 2000 rokoch robia to co maju robit a nic ine ...
@pernik islo o boj o moc. Vyhlasit novu cirkev, znamenalo vyhlasit nezavislost a moznost robit si co chce. Vatikan bol vtedajsim OSN. Pri reformacii islo o ziskanie vlastnej moci,ziadne uslachtile ciele. pozri si naprikad vznik anglikanskej cirkvi.
Ja tu nerozoberám náboženské vojny v stredoveku ako také, je som proste povedal, že nebyť cirkvy tak by sa ušetrili stámiliony obetí a Europa by bola v stredoveku určite pokojnejšia.
Tie vojny vznikali v prvom rade kôli viere, náboženstvám a cirkvy, nebyť toho tak by tie vojny neboli, cau parky servus kolbas...
je celkom zaujimave studovat, ako reformacia - respektive este lepsie kalvinizmus nie ze urychlili, ale sposobili nastup kapitalizmu a zanik feudalizmu
ale otazka nie je polozena zodpovedatelne... v niecom cirkev mozno "brzdila vyvoj" a vlastne nas tak pred kadecim ochranila, lebo nie vsetko, co je nove, je aj dobre
myslim, ze bez krestanstva by sme tu my, v europe, este lozili po stromoch
hej, je pravda, že napr. niektoré rády mníchov mali úlohu len prepisovať knihy a zdobiť ich krásnymi ilumináciami, ako prvé tvorili školy, starali sa o deti a osvetu.. "civilizovali " národy a učili ich pestovať rastliny. ale, zväčša prepisovali iba také knihy, ktoré im vyhovovali, a to boli z veľkej časti náboženské. násilne krstili. v škole učili tiež len to, čo im vyhovovalo, čiže nejaké tie seriozne prirodne vedy, poznatky o ľudskom tele boli veľmi zabrzdené.. veď aj v stredoveku bola na tom europa veľmi zle, hygiena bola na mizivej úrovni, preto vznikali choroby typu hladomor, cholera... až keď sem prišli Turci, ukázali nám, ako sa treba umývať... dali nám poznatky o anatomii, vede.. cirkev túto vedu brzdila, niečo také "nemravné" ako pitva im ani neprišlo na um.. bolo to Satanovo dielo.. a to len preto, aby sa náhodou niečo nevyvrátilo, čo je obrazne napísané v biblii. nechápali, že tam je všetko napísané len v podobenstvách...
@bossinko@pikao urcite nie vsetci ale pomerne vela ludi ktorych poznam to robi a ludia na slovensku nie su az tak velmi veriaci tak sa najprv spytajte na nazor ludi v zahranici a az potom o mne tvrdte ze som hlupa o.k?
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
64 komentov
Ach bože....
tusim som neikde cital aj o nejakych 500-600 rokoch ...
ale enviem presne .. skus si najst obdobie temna ... alebo ako sa to volalo...
Povedať že cirkev nás zabrdzila je odvážne, pretože jej spoločensko kultúrne dôsledky sú natoľko silné že nebyť cirkvi tak by pravdepodobne neexistovala západná civilizácia ako ju poznáme, a ťažko povedať či by tu bolo niečo lepšie a vyspelejšie.
ale potom este treba spomenut kolkych ludi cirkev pokazila
robia protesty proti gayom
vsetko vidia len biele a cierne odsudzuju ludi ktori nie su veriaci
krmia ostatnych kecami ako po zaniku sveta Boh zachrani len veriacich
niektory su uz dokonca az taki chori (ako ucitelka nabozka v nasej skole)
ze tvrdia ze ked nebudeme verit v Boha tak sa nasej duse zmocni Diabol a skoncime v pekle
asi tak
to ateisti si myslia ze veriaci to tak hovoria lenze
vsetci sme hriesnici ci uz sme veriaci alebo nie takze to je po prve. cirkev neodsudzuje neveriacich prosim ta to odkial si vzala ? praveze veriaci su celkom ohladuplny a chapu nepoznanie a nikoho neodsudzuju ale skor ateisti stale len nadavaju na veriacich ako na psychopatov a podobne. a dalej
nekrmia ostatnych kecami .... ja neviem odkial toto beries ale asi z velmi pofidernych zdrojov teda.trosku sa zamysli nad tym co pises ci to vobec ma zmysel a ci je to pravda ...koniec.
Neviem ako je ten výrok presne,ale myslím,že takto nejako "Ak nebude Európa kresťanská,nebude vôbec." Bez Cirkvy by sme boli ešte dávno dakde pozadu,alebo by sme neboli vôbec,vďačíme jej za veľa...neviem prečo na ňu musí stále niekto kydať keď ani nevie o čo ide,...
@mandatum @jaro1991 úplne súhlasím
@mandatum nemyslim si ze bez cirkvi by sa nezachovalo nic , keby neboli oni spravil by to niekto iny ... bohati mecenasi , osvietenskí monarchovia , tym ze si vytvorili monopol na jedinu pravdu znemoznili inym aby mohli vzdelavat , dokumentovat ...
Je pravda, že nebyť cirkvy tak to dnes vyzerá inak no nikto nemôže tvrdiť či lepšie, alebo horšie, jedno je isté, ušetrili by sa stámiliony obetí.
V stredoveku bolo 80 percent vojen zapríčinených spormi o náboženstvá a cirkvy.
Ja tej mafii nevdačím za nič...
A za co vdacis cirkvi? Celej Euro-Americkej civilizacii. Bez krestanstva by sme neexistovali.
Pokiaľ to nazývaš politika fajn, no v tom prípade už začínajú slovíčka strácať svoj význam.
Ja jej za to nevdačím, bez cirkvy by ľudstvo existovalo na 100 percent, kedže viera a už vôbec nie cirkev nemajú žiaden vplyv na chod života ako takého.
Boli by sme určite, otázka je v akom stave, buď horšom, alebo lepšom, nedá sa vylúčiť ani jedno ani druhé.
Rozum
Ja tu nerozoberám náboženské vojny v stredoveku ako také, je som proste povedal, že nebyť cirkvy tak by sa ušetrili stámiliony obetí a Europa by bola v stredoveku určite pokojnejšia.
Tie vojny vznikali v prvom rade kôli viere, náboženstvám a cirkvy, nebyť toho tak by tie vojny neboli, cau parky servus kolbas...
ale otazka nie je polozena zodpovedatelne... v niecom cirkev mozno "brzdila vyvoj" a vlastne nas tak pred kadecim ochranila, lebo nie vsetko, co je nove, je aj dobre
myslim, ze bez krestanstva by sme tu my, v europe, este lozili po stromoch
Ale s tým súčasným úspechom cirkevných stredných škôl si robíš srandu, však?
Ja viem čisto zo skúsenosti z okolia, že kto nemal na to, aby šiel na normálne gymnázium, tak šiel na cirkevné ...
A že o cikrevných gymnáziách sa vždy otvorene hovorilo ako o tých menej kvalitnejších gymnáziách ...
Skús hodiť nejaký ten link z googlu, toto by ma zaujímalo celkom ...
-cirkev u ľudí predsa rozvíja dobré vlastnosti, ľudí to motivuje byť dobrými a svet je hneď krajší keď je tu medzi nami láska, a nie len sebeckosť.