Akurát som premýšľal nad takou vecou. Nezdá sa vám, že okrádanie mŕtveho je vlastne oxymoron ?
Keď je niekto mŕtvy, tak už to vlastne nie je osobnosť. Dá sa okradnúť niekto, v tomto prípade asi niečo, čo nie je osobnosť a nebude to nikomu chýbať ?
Ak to p
Ak je niekto mŕtvy tak jeho majetok patrí dedičom. Čiže by si okradol ich a čo sa týka historických nálezov tak tie prináležia Slovenskej republike a ty máž za to nárok na smiešne nálezné
@semhamforas dedičom, ale ak to tí dediči nechajú v zemi ? V princípe je daný prsteň, prípadne retiazka ako odpad v zemi.
A čo ak niekto nemá rodinu a je úplne sám ?
@zmrdak AKo nechajú na zemi, ak je to na zemi tak to nie je mŕtveho. Či ako zistíš že je to mŕtveho? A ako zistíš že je sám, to sa musí najprv zistiť či má rodinu alebo spísanú záveť.
V každom prípade bez ohlásenia nálezu by sa jednalo aj tak o zatajenie veci.
@obliviate
okrádať niekoho pár hodín po smrti je nepraktické, ťažko sa manipuluje s telom, oplatí sa urobiť to hneď.
@zmrdak
nehovorí sa tomu okrádanie, ale looting. slovenčina na to ešte ekvivalentný výraz nemá, pokiaľ viem.
...ale inak moja reakcia je inštinktívne čisto vtip, lebo je to diskusia od teba, ale keď sa nad tým lepšie zamyslím, tak v podstate validná a zaujímavá otázka.
ale keďže je to diskusia od teba, tak sa mi ňou nechce vážne zaoberať.
@zmrdaj , nechápem čomu si nepochopil. Ešte raz:"Ak je niekto mŕtvy tak jeho majetok patrí dedičom. Čiže by si okradol ich a čo sa týka historických nálezov tak tie prináležia Slovenskej republike"
@semhamforas@12 to máš nejak naopak, nemalo by to byť skôr tak, že (ne)etickosť nejakého konania by mala byť základom pre právne predpisy tohto konania sa týkajúce?
@midnight vlastne ani nie. Je to napísané tak ako som to myslel.
Ale samozrejme to čo píšeš ty podporuje o čo píšem ja. Zamysli sa aj je nejaké neetické správanie dôvodom vzniku nejakého zákonaa tak potom aj ten zákon určuje čo je neetické. Čiže nakoľko existuje to čo si napísal ty, tak funguje aj to čo som uviedol aj ja.
Avšak fakt že právo určuje to čo je etické je pre mňa hlbšie, keďže etickosť nejakého konania určuje spoločnosť a nejaká tá verejná mienka (právna obyčaj), no sú situácie kedy by ľudia pokojne zákon aj porušili (napr, ten a ten vrah by si zaslúžil smrť a pritom tu nemáme trest smrti) no v takom prípade už zákon určuje čo je etickéúsprávne. To bol samozrejme len príklad
@midnight ja som nepovedal že nemáš prispievať, ale som ti oznámil, že ma tvoje komentáre nezaujímajú, rovnako ako si naznačil ty, že sa nad tým nebudeš zamýšľať, pretože téma je moja. A tiež si to napísal, rovnako zbytočne.
@yoshtixiang no dobre takže teraz ujebem nejaký prsteň 2 ročnej mŕtvolke a je to krádež, urobí to niekto o 500 ročnej kostre, bude to historický nález ?
@semhamforas ja ťa chápem, len som chcel poukázať na to, že ten smer o ktorom som napísal mi príde ako dôležitejší, že ten by mal byť podľa môjho názoru základom. ale už ideme offtopic, a nechcem aby sa tu na mňa jeden zmrdak nahneval...
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
28 komentov
A čo ak niekto nemá rodinu a je úplne sám ?
V každom prípade bez ohlásenia nálezu by sa jednalo aj tak o zatajenie veci.
okrádať niekoho pár hodín po smrti je nepraktické, ťažko sa manipuluje s telom, oplatí sa urobiť to hneď.
@zmrdak
nehovorí sa tomu okrádanie, ale looting. slovenčina na to ešte ekvivalentný výraz nemá, pokiaľ viem.
...ale inak moja reakcia je inštinktívne čisto vtip, lebo je to diskusia od teba, ale keď sa nad tým lepšie zamyslím, tak v podstate validná a zaujímavá otázka.
ale keďže je to diskusia od teba, tak sa mi ňou nechce vážne zaoberať.
Ale ja narážam na etickosť/neetickosť.
Ale samozrejme to čo píšeš ty podporuje o čo píšem ja. Zamysli sa aj je nejaké neetické správanie dôvodom vzniku nejakého zákonaa tak potom aj ten zákon určuje čo je neetické. Čiže nakoľko existuje to čo si napísal ty, tak funguje aj to čo som uviedol aj ja.
Avšak fakt že právo určuje to čo je etické je pre mňa hlbšie, keďže etickosť nejakého konania určuje spoločnosť a nejaká tá verejná mienka (právna obyčaj), no sú situácie kedy by ľudia pokojne zákon aj porušili (napr, ten a ten vrah by si zaslúžil smrť a pritom tu nemáme trest smrti) no v takom prípade už zákon určuje čo je etickéúsprávne. To bol samozrejme len príklad
Bolo etické násilné odoberanie majetku-tiež legálne ?
@zmrdak tak potom je všetko v poriadku