Co si myslite o dnesnej situacii na Slovensku...chcete ostat zit na Slovensku alebo chcet ist zarabat peniaze do zahranicia? Aka je podla vas ekonomicka situacia na Slovensku?
preč stade, ekonomika je tu katastrofa, život je tu katastrofa, viem, že všade je ťažko, ale prečo by som mala tu byť, keď peniaze tu nie sú, radšej si na pár rokov pôjdem poriadne zarobiť tam, kde sa to dá, kde je pevná ekonomika, nazbierať skúsenosti, naučiť sa jazyk, a potom sa vrátiť, tu sa len ledva mladý človek postaví na nohy sám, keď nemá v okolí či v rodine ľudí, ktorí by mu finančne pomohli
Na slovensku je nedostatok pracovnych miest. Tym chcem povedat kvalifikovanych ludi. Na co by si mali firkmy brat takych co v danom odvetvi nevedia orobit a platit este skolenia na nich. Myslim, si, ze sa to uz ani neoplati. Miest na pracovanie je dosttocnea uz teraz si chcu fimy zabespecit dobrych pracovnikov ktory to vedia. Napr. skolstvo. Je nedostatok kvalifikovanych ucitelov. Ja vidim malo profakov ktory maju tytul Magister.Podla mna sa to tu oplati ostat. Lebo za chvilku tu nebude mat kto robit.
na slovensku makáš jak otrok ,si pre nich lacná pracovná sila ,oproti tomu koľko dostávajú v neakých automobilkách a pod. v Nemecku je to špinavosť ,ak chceš byt ,auto ,rodinu tak na slovensku byt budeš mať tak za 10 rokov snívania a šporenia ,na jednej strane je tu kľud ,nie sú tu žiadne rozbroje ,nikto o nás nevie a tak, na druhej strane nemáme peniaze ,ja plánujem rok možno dva robiť v zahraničí a potom s tými peniazmi na slovensku rozbehnem neaký bizz
Ja ttu planujem ostat..dakedy raz...teda urcute pojdem na nejaky rok prec skusit ake je to zit inde a zarobit si co to ale potom sa vratit ...a proste nemyslim ze to tu je az take zle (jasne ze vsetko uuuplne lahke nebude..ale kde to tak je? okrem toho kazdy odchadza prec a nakoniec tu uz nikto neostane).aj horsie moze byt a mne sa tu paci a okrem toho mam tu mooc vela ludi bez ktorych si neviem predstavit zivot
Jednoznacne odist do zahranicia ale ani tam to nie je med lizat, ale tak s vedomostami sa da zarabat pekne peniaze vsade aj tu na slovensku, ovsem ak nas tato vlada nevrati pred rok 89..
pekne peniaze? na slovensku? si snad robis srandu? jasne, ak je clovek sikovny, vo svete sa nestrati, ale aby vystudovany pravnik, ci chirurg zarabal po skonceni takychto tazkych VS nejakych 17000sk je trochu chore. na svk su odbornici nedoceneni, preto prec odtadeto kym sa len da! a co najdalej, alebo aspon tam, kde si odbornikov cenia
Ja som rozmýšlal aj že budem žiť ako čistý slovák ,odýdem do hôr ,budem chovať ovce, kravy , pracse ,sliepky , budem mať koňa a chalupku z velkou záhradou (na ktorú musím ešte splašiť 2 a pol miliona a nej budem mať veľa zeleniny a ovocia , a budem žiť len zo svojho
Necris: no ja som ešte nezačal priadne ani vyšku robiť a podla vsetkeho budem zarabat viac ako tych 17....a to mam za sebou iba 8rocny gympel a chodim na zurnalistiku. Treba si len vediet vybrat obor kde sa realne tocia peniaze, byt dobry a mat stastie....Ja jednoznačne ostavam na Slovensku....
ja tu ostávam ešte rok a potom po maturite chcem ísť do zahraničia aspon na rok a niečo si zarobiť.
Ale potom sa sem vrátim a chcem si spraviť výšku.
a po výške chcem zase odíst a ostat tam aspon také dva roky, aby som potom mala aspon niečo pre začiatok.
A je to tu choré, pretože štát kasle na mladých.
Mám priatela, ktorý je rovnako starý ako ja a keby chceme mať dieta alebo začat zit spolu, tak nemali by sme kam ist. Jedine zobrat si hypoteku a to znamená, zadlzit sa na celý zivot. Lebo ani po 30 rokoch by som nenasetrila na svoj vlastný byt.
2 Kasko Tak učiteľ vyštuduje VŠ a nedostane sa mu poriadny plat... Ved ci v malej dedinke alebo v BA kde je cena zivota rozna ucitel ma rovnaky plat. Ved ucitelia idu robit inde hned. Nastupny plat ucitela je len okolo 9000 a to ma si nasetrit na nieco a ostatne? a este aj tie decka su coraz nezvladanejsie...
Alebo ked mi kamoska povedala, ze ked dostuduje pravo tak musi tri roky praxovat u nejakeho pravnika takmer alebo uplne zadara makat, aby po troch rokoch dostala titul? Je to choré a z čoho má žiť? bude mať 27 a az vtedy zacne zarabat?
Ale nech sa vyjadrim k otazke, chcela by som ostat byvat na SR lebo dúfam, ze sa situacia za tych par rokov ked skoncim VS ak sa mi tam podari dostat a ostat co bude o 6 rokov zmeni... mne je tazko odpovedat teraz. Ale v lete chcem 100% ist do zahranicia zarobit. Ved uz len skola nieco stoji...
Sabica 9000 korun? to si odkial nabrala, ze tolko dostavaju? Ucitelia maju 12 alôebo 14 plat mam pocit. Nas majster na odbornom vycviku co ma malo hodin nie vela do tyzdna mal plat okolo 12000-13000 tisic. A zasa je rozdiel podla man ci uci na zakladnej alebo strednej ci vysokej skole.
S tou praxou je to s casti pravada. Ale ak je firma s tym praxikantom spokojny tak moze kludne s nim otvorit zmluvu a uz si ho necha a da mu poriadny plat. Lebo vie, ze to vie a vie spravit robotu dobre. My co mame teraz praxovat v dopravnych firmach tak nam jasne majstri povedali. Ze si nas budu otukavat tie firmy aby si nas potom aj nechali podaktorych ak budeme robit. Je to vec kazdeho pohladu
Necris: tak v obore o ktory sa zaujimam sa tocia velmi pekne prachy. Skus si pozriet pracovne ponuky v oblasti IT. Taky softwarovy inzinier, spravca unixovych serverov a podobne. Tam platy pod 25 ani nejdu a najlepsie na tom je ze na dane pozicie teoreticky ani nepotrebujes skolu. Staci ti aby si sa tomu denno denne venoval doma. Je jasne ze oproti zahraniciu su podhodnoteni, ale na velmi slusny zivot to staci.
A btw necris, predstavujes si to prilis jednoducho. Myslis si ze ked skoncis vysku a nemas ziadnu prax ze ti niekde daju 50 litrov cisteho, sluzobne auto a 20 litrov premie? Najprv musis nieco odrobit aby si mohol postupovat hore ako s funkciou tak i s platom.
to mi je jasne, ze po skonceni vysky nebudem hned mat 50 000 a premie a pod. ale ako si ty spomenul, si zarobis 25000+ a to mozes skonceni strednej potravinarskej dajme tomu. ale preco by potom mali ludia, ktory po tazkom gympli, patrocnej vyske a dvoch atestaciach co je tak 11-12 rokov zivota, mali zarabat 25000cisteho? co je to dneska. pravnici si musia tiez spravit vysku a potom este niekolko rokov cakat, aby mohli zarabat vyzsie uvedene sumy. a chlapik so strednou potravinarskou uz 10 rokov zaraba 25000+ mesacne. asi takto si to predstavujem
So strednou potravinarskou? No tak to neviem, ale so strednou priemyslovkou kde studujes informu tak nie je problem. Pozri ono ani nejde o to ci mas vysku, alebo nie, ale ide o to v akej oblasti pracujes. IT je buducnost a preto sa tam tocia najvacsie prachy.
jj ono to buducnost je urcite. lenze lekarov( o co sa zasa zaujimam ja) bude vzdycky treba, nemyslim, ze by v najblizsom storoci niekto skonstruoval pocitac, ktory by vedel operovat... Skratka a dobre- na SVK su skutocni odbornici nedoceneni, preto chcem ist prec
Nuz IT sa zatial uzivi, ale casom sa aj nimi trh nasyti (aj ten slovensky len mu to potrva) a platy pojdu nizsie. Ale momentalne je to jedna zo zlatych banich to je fakt.
Necris: na SVK vseobecne su profesie ako doktor, ucitel, policajt podhodnotene a riadne. Takze tuto pracu robia povacsinou ludia s "diagnozou" (teda nie pre peniaze, aby boli prachati, ale preto, ze tato praca je ich snom a bavi/naplna ich), co je na jednej strane aj dobre.
Ja som bol v zahraničí skoro rok robotu som mal celkom dobru aj peniaze pekne ale narovinu každeho to tam časom prestane bavit a začne sa mu cniet za domovom pretože vonku nieje život je to tam prežívanie a odtrhanie si od huby a to si musí každy kto ide von robit uvedomit.Pretože ak si tam chcete ušetrit(a nikto tam nejde len preto že ho to doma nebavý)tak sa naozaj musíte krotit a malokto sa dokaže na 3-5rokou zaseknut v najlepších rokoch... . Ale tym nechcem nikoho odradit to je len moj pohlad na tento problem....každý dokial neskusi tak nevie.....
Chavez: praveze na slovensku sa IT odbornikmi trch nasiti len velmi tazko, IT roboty je tu vela ale kvalitnych IT odbornikov malo a imho to bude stale horsie a horsie, pretoze dnesnu generaciu informacne technologie uz vobec nezaujimaju resp zaujimaju sa o ne iba okrajovo.
ja som rozmyslala ze odist, lenze zdravie nedovolilo... taze to riesim tym ze som na externom a odchadzam z domu nie za hranice ale k bratislave aj kvoli skole aj kvoli praci, nemyslim ze by to bolo az take zle s tymi ponukami... tam je iny standard a za to comu sa vychodniar tesi tak blavak povie ze jemu sa neoplati robit taze asi tak idem s priatelom, on bude robit v stavebke, ja v kancli a na dvoch ludi budeme mat "dost slusny prijem"... do zahranicia to laka kvoli tomu ze uvidis nieco ine, ale urcite sa da vyzit a vzdelavat (aj v jazyku) aj na slovensku...
ale urcite rozhoduje aj to v akej oblasti si svoju pracu predstavujes...
podla mna je u nas fajen a uz nemienim sa za pracov niekde premiestnovat zivotna uroven na slovensku je v pohode, ved si skuste v anglicku zit z priemerneho anglickeho platu dovolit to co na slovensku aa uvidite ze neusporite nic, cize jak tu....Dokonca 50percent ludi na zapade pred smrtov nemaju ani vlastne byvanie pretoze ziju cely zivot v podnajmoch, na vlastne nemaju prach aaaaa tuna skoro kazdi slovak ma vlastny byt alebo dom uz v 30tke...Tak nekydajde na nas faaajny stat...a ked xcete kydat tak si chodte.... ja k tomu tolko.
mas dom v tridsiatke... a dalsich tridsat rokov ho budes splacat ,
ako ak si myslis, ze SVK ja fajny stat, tak sa staci pozriet len kusok vedla- tak napriklad na cesko. Z priemerneho ceskeho platu si mozem kupit !v cesku! omnoho vac ako tu, v nasom krasnom zapadakove.
ako ak ze si z presova, tak to sa cudujem, ze nenadavas na priemerne platy... ale ako myslis
a ak bude preco, naco a dôvod kydat, tak kydat budem tolko necris
Noo ja som na zdravotke a kedze zdravotnictvo tu ide dole vodou ako vsetko takze asi pojdem do rakuska . ale raz sa tu vratim aby som tu mohla zomret .
Drake20 suhlasim napriklad v UK maju vlastne byvanie len ti najbohatsi, alebo ti co ho zdedili. Inak sa tam zije v podnajmoch, pretoze byvanie je tam fakt drahe. Ujo plati za 2-oj izbovy bytik 900 libier (v prepocte cca 45 litrov). Sice neviem ake su tam priemerne najnizsie platy, ale myslim ze sa to pohybuje niekde od 1200 do 2000 libier..
prave na slovensku nemakas ... V zahranici makas jak otrok, zijes jak cigan a potom nasetris prachy ... urcite sem tam sa niekomu podari dostat na lepsie miesto... ak si najdes pracu ktora ta bude bavit a mozes ju robit naozaj dlho tak urcite ... . ja som us v zahr. bol a este aj planujem ist ale len v pripade naozaj dobrej prace ..
Kasko zaleží od školy a na VŠ sa málo mladých dostane učiť, skôr tí skúsení. Ale na ZŠ je základný plat 9000 alebo nieco nad. A to viem dost dobre a na strednej je to už nad 10 a pritom mám pocit, ze ucitel na ZS pracuje viac...
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
38 komentov
Ale potom sa sem vrátim a chcem si spraviť výšku.
a po výške chcem zase odíst a ostat tam aspon také dva roky, aby som potom mala aspon niečo pre začiatok.
A je to tu choré, pretože štát kasle na mladých.
Mám priatela, ktorý je rovnako starý ako ja a keby chceme mať dieta alebo začat zit spolu, tak nemali by sme kam ist. Jedine zobrat si hypoteku a to znamená, zadlzit sa na celý zivot. Lebo ani po 30 rokoch by som nenasetrila na svoj vlastný byt.
Je to celé o nicom.
bol som v anglicku na 3 tyzdne a musim povedat ze ma sralo uz po 2 dvoch....
ja osobne to neodporucam
Alebo ked mi kamoska povedala, ze ked dostuduje pravo tak musi tri roky praxovat u nejakeho pravnika takmer alebo uplne zadara makat, aby po troch rokoch dostala titul? Je to choré a z čoho má žiť? bude mať 27 a az vtedy zacne zarabat?
Ale nech sa vyjadrim k otazke, chcela by som ostat byvat na SR lebo dúfam, ze sa situacia za tych par rokov ked skoncim VS ak sa mi tam podari dostat a ostat co bude o 6 rokov zmeni... mne je tazko odpovedat teraz. Ale v lete chcem 100% ist do zahranicia zarobit. Ved uz len skola nieco stoji...
S tou praxou je to s casti pravada. Ale ak je firma s tym praxikantom spokojny tak moze kludne s nim otvorit zmluvu a uz si ho necha a da mu poriadny plat. Lebo vie, ze to vie a vie spravit robotu dobre. My co mame teraz praxovat v dopravnych firmach tak nam jasne majstri povedali. Ze si nas budu otukavat tie firmy aby si nas potom aj nechali podaktorych ak budeme robit. Je to vec kazdeho pohladu
Necris: na SVK vseobecne su profesie ako doktor, ucitel, policajt podhodnotene a riadne. Takze tuto pracu robia povacsinou ludia s "diagnozou" (teda nie pre peniaze, aby boli prachati, ale preto, ze tato praca je ich snom a bavi/naplna ich), co je na jednej strane aj dobre.
ale urcite rozhoduje aj to v akej oblasti si svoju pracu predstavujes...
ako ak si myslis, ze SVK ja fajny stat, tak sa staci pozriet len kusok vedla- tak napriklad na cesko. Z priemerneho ceskeho platu si mozem kupit !v cesku! omnoho vac ako tu, v nasom krasnom zapadakove.
ako ak ze si z presova, tak to sa cudujem, ze nenadavas na priemerne platy... ale ako myslis
a ak bude preco, naco a dôvod kydat, tak kydat budem tolko necris