Veď ty si natoľko socializovaná - všetci sme natoľko socializovaní, že si môžeš vybrať iba a len zo súboru hodnôt, ktoré ti spoločnosť ponúka. Neexistuje niečo také, žeby si vyznávala nejaké hodnoty sui generis, len pre teba, ktoré by ničím neboli ovplyvnené. Takže otázka je sama osebe nezmyslom.
@melancholik hodnoty spolocnosti su predovsetkym moralka, ludska dostojnost, spravodlivost, zodpovednost, tolenrancia, atd...pytam sa v principe, ci tvoje osobne hodnoty su ovplynene tymito faktormi, resp. ci ich ty sam uznavas ako tvoje hodnoty.
alebo aj inak.. pre niekoho (napr. pre mna) je rodina zaklad a najvacsia hodnota v mojom zivote a myslim, ze je to vseobecne uznavany model. pre niekoho ineho su to peniaze, sex, mozno drogy atd. ale aj tak nemam pocit, ze moj nazor by bol ovplyvneny spolocnostou, ale jednoducho si rodinu cenim viac, ako cokolvek ine.
ja nie som moc dobra vo vysvetlovani, ale snad ti je moja otazka aspon trosku blizsia
napr. vezmime si Spravodlivosť. Môžme uznať spravodlivosť za veľmi potrebnú hodnotu, ale to, čo je spravodlivé - je iné človek od človeka. Povedzme, že spoločnosť má byť spravodlivá. Tak istá skupina ľudí povie, že spoločnosť je spravodlivá vtedy, keď sa všetko nechá plynúť len tak - všetko sa ponechá na trh. Spravodlivé sú vzťahy a veci vtedy, ak do nich nikto nezasahuje - Silnejší vyhrávajú, lebo majú viac peňazí. Slabí umierajú, lebo sú proste slabí. Nechajme veci plynúť - laissez faire. To je skutočná spravodlivosť, nech sa každý zabezpečí ako vie. Takto funguje väčšina západných spoločností. Takúto spravodlivosť ja ale rozhodne nevyznávam, hoci pojem spravodlivosť je spoločensky uznaný a akceptovaný.
Ďalšia interpretácia spravodlivosti je tá, ktorá hovorí, že nie všetci majú rovnaké možnosti a rovnakú štartovaciu čiaru. Niekto sa narodí do bohatej rodiny, niekto do extrémnej chudoby. Niekto sa narodí do nenávidenej etnickej menšiny a je poznačený atď. Niekto sa narodí inteligentnejší - niekto je nesvojprávny. Niekto má talent, niekto ho nemá - niekto je zdravotne postihnutý a niekto má plné zdravie. Teda dosť veľká časť ludí je už vopred nezvýhodnená, a teda doslova, ako v džungli, pri prvej možnosti sociálne ale aj fyzicky umiera. Ďalšia forma spravodlivosti hovorí, že je potrebný zásah z vonka, aby sa tieto rozdieli skresali čo najviac. Aby znevýhodnení mali možnosť vyrovnaného prístupu. Takáto spravodlivosť sa mi páči - ale žial to v praxi nefunguje. Z toho vyvodzujem, že nesúhlasím so Spoločenským konsenzom ohladne Spravodlivosti - ale pojem spravodlivosti rešpektujem a považujem za nevyhnutný. A takto by sme mohli riešit každú jednu hodnotu.
To nie je môj koncept Hovorí sa tomu demokratický socializmus. Teda určitý odklon od demokratického kapitalizmu, individualizmu atď. Návrat ku spolupráci, kolektivizmu, láske - odklon od kunzumerizmu a príklon k ekonomickej demokracii. Ale to je nadlho - len jedna z množstva politických ideológií
Zastávaš nejaký názor - nejakú myšlienku. Ale nie svoju Iba ak by si ju vymyslela - zastávaš nejaký koncept napr.človek je Kresťan - zastáva Kresťanský svetonázor. Ale to je úplne jedno
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
24 komentov
ale aj tak nerozumiem presne čo sa otázka snaží zistiť
alebo aj inak.. pre niekoho (napr. pre mna) je rodina zaklad a najvacsia hodnota v mojom zivote a myslim, ze je to vseobecne uznavany model. pre niekoho ineho su to peniaze, sex, mozno drogy atd. ale aj tak nemam pocit, ze moj nazor by bol ovplyvneny spolocnostou, ale jednoducho si rodinu cenim viac, ako cokolvek ine.
ja nie som moc dobra vo vysvetlovani, ale snad ti je moja otazka aspon trosku blizsia
Ďalšia interpretácia spravodlivosti je tá, ktorá hovorí, že nie všetci majú rovnaké možnosti a rovnakú štartovaciu čiaru. Niekto sa narodí do bohatej rodiny, niekto do extrémnej chudoby. Niekto sa narodí do nenávidenej etnickej menšiny a je poznačený atď. Niekto sa narodí inteligentnejší - niekto je nesvojprávny. Niekto má talent, niekto ho nemá - niekto je zdravotne postihnutý a niekto má plné zdravie. Teda dosť veľká časť ludí je už vopred nezvýhodnená, a teda doslova, ako v džungli, pri prvej možnosti sociálne ale aj fyzicky umiera. Ďalšia forma spravodlivosti hovorí, že je potrebný zásah z vonka, aby sa tieto rozdieli skresali čo najviac. Aby znevýhodnení mali možnosť vyrovnaného prístupu. Takáto spravodlivosť sa mi páči - ale žial to v praxi nefunguje. Z toho vyvodzujem, že nesúhlasím so Spoločenským konsenzom ohladne Spravodlivosti - ale pojem spravodlivosti rešpektujem a považujem za nevyhnutný. A takto by sme mohli riešit každú jednu hodnotu.
ale spravodlivost je velmi osemetna tema
anyway.. paci sa mi tvoj koncept spravodlivosti
no toto uz je vela na mna
hipsta pawa ultimejt