@hoperpohroma ľutujem ťa. neviem si predstaviť že by som mala iný vkus ako naša učiteľka literatúry a musela hodinu počuvať bláboly o niečom čo ma vôbec nebaví, alebo naopak kritiku diela ktoré mám rada!
@candy36 co narobis ja to beriem v pohode celkom, len vobec neviem co je na nom take uzasne, nie je umenie vymyslat si slova aby sa to rymovalo podla mna.. polke slov tam nerozumiem, vobec mi nesedi ten styl ale okay
prečo takzvané "umenie"? báseň nemusí byť veršovaná...však pôvodne ani nebývali....dôležitý je rytmus, však aj také sonety ako Slavy dcera nie je veršovaná a je to podľa mňa to najumeleckejšie básnické dielo, ktoré stvoril Slovák....
môj názor v skratke je asi podobný tvojmu - je to pseudoumenie, ktoré žiaľ, v dnešnej dobe žne slávu u rovnakých "tvorcov" ako ich "diela" a rúca všetko krásne, čo poézia tvorila a vyšperkovávala do dokonalosti celé stáročia. a je to smutné. v dnešnej dobe sa za umelca považuje každý, pretože umenie sa značne skresalo, sprístupnilo masám.... kráľovnú zvrhli z trónu a donútili ju venovať sa prostitúcií. smutné, ale pravdivé. a stojím si za tým a vždy stáť budem.
Páči sa mi, keď je na úrovni a nejde o počin typu-zoradím si pod seba slová čo ma napadnú (poprípade im dám neskôr v hlave význam) ale človek pri nej dbá aj na to ako sa číta a čo je jej obsahom. I keď niektoré také poetické "vyvrátenia" sa mi už zapáčili, ale to je aj dosť o talente.
Celkovo však beriem do rúk pre mňa osvedčených spisovateľov, sko sú Sloboda, Bukowski, alebo z terajších Kapusta, inak ich skôr obchádzam, keďže dnešný "poéti" sa často vrhnú na túto formu básni ako prvú, k tomu bez nejakých bližšich stretnutí s poéziou.
@hoperpohroma no tak na ňom nie je úžasné nič, možno to že vo väčšine diel využíval jamb, ktorý sa v slovenčine veľmi ani využívať nedá, vzhľadom na to, že pri ňom musí verš začínať neprízvučnou slabikou, čo sa v slovenčine dá iba ak je na začiatku spojka, alebo citoslovcia...preto tie jeho básne pôsobia tak neskutočne pridrbane, a navyše s tými jeho made-up slovami
K poezi som si nikdy nenasla pevny a vrucny vztah.
Ale to co popisujes, z toho mi vstavaju vlasy dupkom, hlavne ak sa o take nieco pokusa clovek, co evidentne nevie pisat. Samozrejme, nasla som aj take basne, co sa mi pacili, ale tych zlych je omnoho omnoho viac.
@hoperpohroma netuším, ale napríklad čo sú ešte tie čechoslovenské básne, tak keď to čítame v originále v škole tak je mi z toho na blití, lebo moji spolužiaci neandertálci nevedia tie české slová ani vysloviť napr. Kollárova Slávy Dcéra, to som skoro na tej hodine umrela
@hoperpohroma no hej, ešte keď ja mám na tieto veci taký sluch, že počujem aj najmenšiu odchýlku v prízvuku, a navyše nenávidím keď sa slováci snažia hovoriť po česky ale presne ako si povedala: nič s tým nespravím
@hoperpohroma tá sa aj mne veľmi páčila! My sme ju brali síce už dávnejšie, ale presne som vedela hneď, o čom hovoríš.
A áno, páči sa mi to, ak sú tam nejaké pekné metafory, epitetony a iné umelecké prostriedky Proste to musí byť originálne a nie nejaké žvásty. A pokojne môže byť neveršovaná báseň lepšia ako veršovaná.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
29 komentov
paradoxne o sturovi hovorila ze nebol moc dobry basnik a strasne sa mi pacila ta jeho basen na rozlucku nejakej zene
a lubim Valka
a názor na Hviezdoslava zdieľam
Síce dnes som na strojopise písal na 100 ročnom stroji básničku pre spolužiačku
a možno práve takéto niečo (neveršované) by ma oslovilo
ale nejdem to čítať..
OT, velmi ju nemusim, to uz musi byt naozaj velmi dobre spravene aby ma to zaujalo
a polke slov nerozumieš, no ani ja, ale je to iný jazyk.. nie bežný jazyk..
Páči sa mi, keď je na úrovni a nejde o počin typu-zoradím si pod seba slová čo ma napadnú (poprípade im dám neskôr v hlave význam) ale človek pri nej dbá aj na to ako sa číta a čo je jej obsahom. I keď niektoré také poetické "vyvrátenia" sa mi už zapáčili, ale to je aj dosť o talente.
Celkovo však beriem do rúk pre mňa osvedčených spisovateľov, sko sú Sloboda, Bukowski, alebo z terajších Kapusta, inak ich skôr obchádzam, keďže dnešný "poéti" sa často vrhnú na túto formu básni ako prvú, k tomu bez nejakých bližšich stretnutí s poéziou.
Zapomeň, Drahá, zapomeň jinocha,
nade nímž mraky se bouřlivé shání.
Zapomeň, Drahá, zapomeň na hocha,
jenž Ti posílá bolné rozžehnání:
on na vše světa zapomene slasti,
jenom nikdy, jen nikdy o své vlasti!
Zapomeň, Drahá, zapomeň o junu,
jehož pod lípou máti odchovala.
Zapomeň o něm, jemuž ona v lůnu
lásku k rodině zpěvy vdechovala:
láska se zřítila; rodina v strasti
pro ni on hotov všech se zřeknout slastí.
Kdybys' viděla ty bouřlivé mraky,
jak naši Tatru valně obletují,
ó, jistě by Tvé zkalily se zraky!
Naše let mračen směle pozorují:
ať bouří, hřímá Tatra, naše máti,
my při ní v bouřích, v hromech budem státi!
Tatra se halí, jinoch zasmucuje.
Co by Ti bylo z jinocha smutného?
Z jinocha, jemuž všecko prorokuje
bouři po celý čas žití zemského;
on v jejím víru na vše zapomene,
jen někdy kradmo na drahé vzpomene.
toto je ta Sturova co sa mne pacila
Ale to co popisujes, z toho mi vstavaju vlasy dupkom, hlavne ak sa o take nieco pokusa clovek, co evidentne nevie pisat. Samozrejme, nasla som aj take basne, co sa mi pacili, ale tych zlych je omnoho omnoho viac.
len kým sa srdcia nerozlúčia
jedno je, koľko míľ preletel
jedno je, koľko morí preplával
stále bude bývať doma a stále bude očakávaný
v duši, kde city nevyjadria slová
potom, keď konečne skončia v objatí
jedna slza mŕtvym očiam život nevráti.
-
dun dun dun
autorom je Jozef Vižďák
no, povedzte mi že poézia nie je krásna
A áno, páči sa mi to, ak sú tam nejaké pekné metafory, epitetony a iné umelecké prostriedky Proste to musí byť originálne a nie nejaké žvásty. A pokojne môže byť neveršovaná báseň lepšia ako veršovaná.