Otázka najviac asi smerovaná na stredoškolákov: Páčila by sa Vám taká škola, kde by ste vlastne chodili po škole, niečo na spôsob jazykoviek/ZUŠ krížených s centrami voľného času až na to, že:
1. By ste si tam mohli vybrať, čo chcete robiť - pokecať si, h
To mi pripomína tie "špeciálne" školy v Amerike kde presne takýmto spôsobom vyučujú a tvrdia, že je to prirodzený spôsob výučby, žiaci na tom fakt super fungujú... Čo som videla rozhovory s tymi žiakmi, nepôsobilo to tak moc na mňa Ale tak jeden polrok by som si to vyskúšala.
@hotaru áno, funguje tak Sudbury Valley v USA, až na to, že tam je to ako normálna škola (ja hovorím o v podstate CVČ). Tu by skôr išlo o to pomôcť slabším či nasýtiť zvedavších, pokryť proste aj iné predmety než len jazyky či umelecké smery. Na druhej strane individuálnejším prístupom - ak by si dieťa vyžadovalo prísnejšie zaobchádzanie, tak by ho dostalo. Skôr si ale myslím, že by decká vyhľadali takéto niečo preto, aby sa tam mohli trošku uvoľniť, byť sami sebou... Preto som zdôraznila kamarátsky prístup.
Mne by sa páčila taká škola kde sú povinné dva možno tri predmety a ostatné si môžeš vybrať + neboli by hodnotené známkami, ale len prešiel/neprešiel a bolo by mi jedno aj keby som na prejdenie potreboval 70% percent.
@jarastik no ceny sa aj ja obavam, kedze clovek potrebuje zaplatit priestory, mzdy, dane a odvody a este mat aj nejake peniazky na rozsirovanie podnikania. keby sme dostali od statu nejake dotacie by to vyrazne znizilo ceny, podnikatelsky plan napisany nemam, ale zrejme by tam bol nejaky mesacny, trojmesacny resp. 5 mesacny fixny poplatok (s tym, ze dieta tam ale potom moze chodit trebars aj kazdy den). vela by sa odvijalo aj od zaujmu, ale pri dajme tomu 100 detoch/2 vyucujici a 1 psycholog sa neda ist pod 30 eur na mesiac.
@dudoo taká škola by sa aj mne páčila, ale legislatíva to nedovoľuje. Preto som uvažovala aspoň nad CVČ, kde by decká mohli dostať hodiny navyše spôsobom, ktorý by im vyhovoval. Bez známok, učili by sa, čo by ony chceli, či už samostatne alebo s pomocou. Normálne školy odrádzajú a znechucujú väčšinu predmetov, je to škoda.
@dudoo k tomu by som sa tiež časom chcela dostať, minimálne robiť sedenia pri šálke čaju na rôzne témy, ale keby sa mi nazbiera napríklad skupinka aspoň 5 decák, ktoré by chceli ja neviem prebrať rezy kockou, tak si to viem predstaviť spoločne pri jednej tabuli a snažiť sa ich hlavne naviesť, aby na to prišli decká samy.
@kitty7 jop, takú školu som asi priam potreboval v dobe keď som chodil na základnú a strednú, kým mi ešte tie naše klasické nezabili veľkú časť drivu a zvedavosti.
@kitty7 Toto ale nie je škola, ale doučovanie alebo doučovacie krúžky. Do normálnej školy by sa muselo chodiť aj tak. A doučovacích krúžkov 10x lacnejších je na školách dosť. Takže je to blbosť.
@jarastik no neviem, či je doučovanie na normálnej škole lacnejšie. Za prvé, nie každá škola také krúžky ponúka, za druhé skús sa spýtať nejakého svojho učiteľa, za koľko by ťa doučoval na hodinu, pochybujem, že si vypýta menej ako 5€, 2x v týždni krát 4 týždne máš 40€ za mesiac.
no neviem mne sa to moc nezda, pokial by som nemala nad sebou ,,bič,, , neznamkovalo by sa, čo by ma donutilo sa doma sadnut a učit sa? Lebo vo vacsine predmetov je zaklad sa to naucit sam v klude a potom sa ked tak popytat niekoho co nerozumiem
@kitty7 za poukaz na cely rok, SJ, M, F ...mimochodom to čo ponúkate už existuje, volá sa to Centrum voľného času a peniaze na to dostávajú Miestne úrady od štátu.
@jasmiine toto by bolo len niečo ako CVČ po klasickej škole, môžeš prísť, urobiť úlohy a keď nevieš, spýtaš sa toho, kto ide okolo, prípadne si necháš vysvetliť celé učivo... Môžeš si požičať knižky, spoločenské hry, pokecať si s kamoškami a s problémom zájsť za psychológom. Ale aj keby to bola normálna škola sa nebojím, že by sa decká nič nenaučili, len to je na dlhšie vysvetľovanie, musí byť dieťa na samostatné učenie zvyknuté od úplného malička.
@jarastik ja nič neponúkam, pýtam sa, či by o to bol záujem. Celý čas píšem o tom, že je to niečo na spôsob centier voľného času akurát s trochu inou ponukou, ale fajn, že si taký múdry. A čo sa týka tých seminárov za poukazy - chodíš na nejaký? Lebo ja si ich z gympla pamätám ako úplne zbytočné, nič sa na nich neprebralo, vlastne sa na ne anilen nechodilo.
@darkestangel jeeej ďakujem Zatiaľ je to len nápad s tŕnistou cestou, ale možno sa toho BB dožije. Už sú tu dve alternatívne ZŠ a záujem o ne je, len samozrejme oni to o tie dotácie majú ľahšie...
@jarastik a ako to teda u vás funguje? Ani ja sa nechcem hádať, ale nepoučuj ma prosím ťa. Viem, že na mnohých školách to, čo píšeš práveže chýba. Okrem iného, takéto špeciálne CVČ by mohlo fungovať dlhšie, tzn. jednou z výhod je, že ti niekto dieťa postráži, pomôže mu s úlohami, s ktorými by sa inak musel trápiť rodič a pod. Určite sa mienim snažiť postaviť cenu tak, aby neodradila, ale v prvom rade som potrebovala vedieť, či samotné deti majú pocit, že im niečo také chýba.
@kitty7 To, že vyslovujem svoj názor, neznamená že ťa poučujem. To si si sama vymyslela že ťa poučujem. Ak máš z môjho názoru taký názor že ťa poučujem, asi bude na mojmom názore niečo poučné... hmmm ?
@jarastik tvoj koment @18 bol trošku taký jemne poučovací a sarkastický, ale dobre, keď si to tak nemyslel, neriešim.
a myslela som konkrétnejšie, čo na tých hodinách robíte, ako často... forma vyučovania.
@jarastik chcem len vedieť, kde to ešte má trhliny Na čom by sa dalo potom stavať, čím zaujať. Odkukávať nemienim, doučovala som 6 rokov matematiku, mám vlastné metódy...
@kitty7 treba ísť tam, kde ľudia majú veľa peňazí a zároveň tam nie je rozvinutá záujmová činnosť podporená miestnym úradom či školou, inak bez šance, získaš tak 5 žiakov a výdavky nepokryješ
@jarastik vieš čo by si sa čudoval, že kde majú ľudia najviac peňazí najviac šetria... Mám info z BA, že tam boli pokusy o niečo takéto a prišiel tatinko na bavoráku a povedal, že to je veľa peňazí, že nedá... Inak úrady už nepodporujú nikoho, to je na dlhšie, treba mať známosti aby ti odklepli peniaze a vôbec schválili projekt tie hyeny na ministerstve... Kým si píšeme sa informujem no Nebude to ľahké...
@kitty7 miestne urady su povine zverejnovat kam islo kolko penazi u nas to je zverejnene, podporuju hokejistov, futbalistov, tanecnikov a sachistov a koniec, CVC tento rok zrusili lebo je vela kruzkov lacnejsich na skolach a su fakt kvalitne.
@jarastik to, že to zverejnia neznamená, že bežný smrteľník vie posúdiť, či tých peňazí bolo veľa alebo nie. Neviem, kde bývaš, keďže o týchto veciach rozhoduje mestské zastupiteľstvo, záleží to od neho a nie od toho, čo je na školách. Kvalita školských krúžkov je tak maximálne výhovorka. Ja mám odštudovaných na škole trošku viac rokov ako ty, keby som nevedela, že školy potrebujú pomoc týchto centier mi nenapadne sa do toho púšťať.
nope. vyhovovala by mi škola kde by som mala bio, chem, materinský jazyk + 2 cudzie a nič viac, pretože všetko ostatné mi buď nejde alebo ma nebaví ale samozrejme s KVALIFIKOVANÝMI učiteľmi, najlepšie takými čo zo svojho odboru vedia viac než bežný stredoškolský pedagóg.
ale celý deň sa flákať a hovno vedieť to je že aaaaall the way no
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
37 komentov
a myslela som konkrétnejšie, čo na tých hodinách robíte, ako často... forma vyučovania.
ale celý deň sa flákať a hovno vedieť to je že aaaaall the way no