Pravdou je, že č. 1 pre všetkých sú peniaze. Bez penazí nemáš čo jesť, piť teda vôbec "existovať". Zamýšľali ste sa už niekedy nad tým načo sú vlastne peniaze (ten tenučký papierik)? Prečo nemôže mať každý právo na rovnosť?
@chaneliq všetky zvieratá sú si rovné... ale niektoré sú si rovnejšie.
keby si nebola motivovaná odmenou, tak by si nerobila nič. možno nie ty, ale 90% sveta áno. tvoja predstava je veľmi naivná, nezrelá, idealizované, ale všetko to vyplýva len z toho, že si ešte dieťa
prečítaj si orwellovu zvieraciu farmu... o prasátkach komunistoch
a to by sa aj malo zaviesť svet bez penňzí a znakmi čo pribúdajú krízy by sa to aj malo stať, len treba k tomu múdrych ľudí, ale o niekoľko rokov to podľa mňa, tak bude. a každý si bude môcť robiť čo chceš aj bez peňazí , môžeme robiť svoje obľúbené činnosti ako maľovanie, športy, vyvíjať technológie....
Bez peňazí...to by bola fantázia...brala by som výmenný obchod niečo za niečo a nie niečo za peniaze...samozrejme to je nerealizovateľná utópia...ale ktovie možno raz bude niečo iné...žiadne peniaze, len niečo čo si nevieme predstaviť lebo to zatiaľ ešte nikto nevymyslel.
Predstavme si človeka, čo maká od nevidím do nevidím. Má teda prirodzene prachov ako šupiek a kde kto mu ich závidí, hovára ho zato a nenávidí.
Teraz si zoberme do úvahy 90% ľudí čo tie peniaze danému človeku závidia. Bud sa jedná o ľudí čo nerobia vôbec alebo o ľudí čo prídu z roboty po 8 hodinách a už nič nerobia. Majú pohodlie a robia si, čo ich baví a čo chcú.
Bolo by teda spravodlivé aby obaja mali rovnako? Určite nie. Aj ked komunizmus sa nám snažil nakecať dačo iné.
Čo z toho teda vyplíva? Že peniaze slúžia na to, aby bola každého snaha spravodlivo ocenená. Lebo kto sa viac snaží a je schopnejší, ten aj viac má.
To sité za komunizmu. To bola beztriedna spoločnosť. Teda človek čo sa v práci flákal a po "šichte" chlastal, sa mal tak dobre ako človek čo makal ako debil. To bola silná spravodlivosť do boha. Ľuďom čo sa snažili pobrali majetok, lebo boli usilovný a ožranom a lenivcom ho potom išli dávať. Jooo, nech žije spravodlivosť
@semhamforas pozor, to v komente 15 je pohľad z 1 strany. To že človek maká od nevidím do nevidím neznamená že má veľa peňazí, a na druhej strane, niektorí majú peniaze a ani nikdy nepohli prstom.
Práve preto sú peniaze nespravodlivá hodnota, keďže väčšinou to je tak, že ten človek čo toho spraví viacej pre celú spoločnosť dostane práve najmenej peňazí.
ked som bola malá, predstavovala som si a chcela som aby peniaze bola tráva, a všetko ostatné zelené.. (dieťa) (detská fantázia) .. a nie sú pre mňa number one !
@ikuto Chcem vidieť toho, kto má kopu penazí a nemusel pohnúť ani prstom ver tomu že aj tí mladí chalani čo jazdia na audine od fotra musia niečo robiť a vzdelávať sa o fungovaní rodinného podniku. No úplne samostatný bohatý ľudia čo nerobia NEEXISTUJÚ. Jedine že by vyhrali LOTO
A ak niekto maká od nevidím do nevidím, určite chudobný nebude (v európe určite nie). Len pre niekoho je pracovanie od nevidím do nevidím, ak pracuje 10 hodín denne a potom pčuje na niekoho, že ide 5 krát zza rok k moru. Ved može ísť, ked celý rok tahá aj 16 hodín prácu
že si budeme rovní bez peňazí.....no kurva tak ja budem dreť jak to hovado a druhý bez roboty sa bude mať dobre...........kurvy komunistické to tak chceli.za takýto názor by som ťa zastrelil na námesti pre výstrahu ostatným ľajdákom, príživnikom a chrapúňom lenivým, čo by sa chceli priživovať ako paraziti pojebaní na druhých.......filip.
- dediči podnikov ale rozhodne nemakajú od nevidím do nevidím, a pomer peňazí/majetku vzhľadom k práci je proste neúmerný tomu, ako keď pracuje obyčajný človek
Ale tak odtrhnúť sa od toho. Skôr by som chcel zdôrazniť to, že niektorá práca je podhodnotená a iná nadhodnotená. Tj, za prácu 16 hodín dakto dostane napr 48€ a iný 480€ alebo 4800€ čiže fakt nejde o prácu.
@chaneliq nahodou je to pekny nazor..mozno v buducnosti ked umela inteligencia (AI) bude minimalne na urovni cloveka a min. 90% veci dokazu robit stroje, budu ludia zbytocny...mohli by fungovat napr. pridelove listky na potraviny alebo iny tovar....sucastnym motorom vyvoja a vyskumu su prachy ale ak by neboli ani ziaden pokrok by nebol...ale ak by (AI) dokazala aj v tomto nahradit cloveka aspon z 80%...vsetci ludia by mohli zit spokojny kludny zivot s mensim mnostvom hmotnych statkov ako mame dnes...
@ikuto aha, a čo podla teba robia? Váľajú si šunky? Asi ťažko, zvlášť na slovensku určite nie, ked si vezmeš do úvahy, koľko rokov tu je dovolené podnikať. Tuná taký dediči teda asi nebudú. No aj keby áno, mal taký človek nahovno dettvo, absolútne nebol s rodičmi lebo oni makali. Čiže jeho rodina makala a dostal teda rodinné imanie a ak ho dokáže rozvíjať, aj si ho zaslúži. Aj ty budeš možno raz dediť po odičoch a záleží od toho, kolko majetku boli tvoji rodičia schopný nahonobiť. Ak niekoho rodičia zarobili viac, tak čo má v rámci spravodlivosti dediť len tlko, kolko dedí bežný človek, to je choré, každému treba tolko, kolko si zaslúži. NIKOMU pečené holuby samé do huby nepadajú.
To ako má kto ohodnotenú prácu, záleží od individuálnych schopností. Ak si niekto z frajeriny nedokončí strednú, nemoze čakať že bude dobre zarábať.
@semhamforas v podstate s tvojim posledným príspevkom súhlasím, len, nie vždy človek ozaj zarobí toľko, koľko odrobí. A nemôže si za to len on sám, je veľa faktorov ktoré človek proste neovplyvní. P
@ikuto to sú fakt len vínimky. Sú samozrejme aj prípady nečestných "podnikateľov" a podobne, ale to sú vínimky.
Jednoducho je to skutočne na individuálnych schopnostiach človeka. Ak náhodou budem chudobný, tak pevne verím, že nebudem hladať výhovorky všade možne ale pripustím si vlastnú neschopnosť. Áno, aj na podnikanie treba mať vlohy ale kto ich nemá, ide mu napríklad manuálna práca a može mať takú živnosť atd. Jednoducho v každom ohlade to je o chcení. Možno tak nejaké africké dieťa žijúce v úplne zapadlej dedinke sa môže vyhovárať na nepriazeň osudu.
"Pravdou je, že č. 1 pre všetkých sú peniaze. Bez penazí nemáš čo jesť, piť teda vôbec "existovať". Zamýšľali ste sa už niekedy nad tým načo sú vlastne peniaze (ten tenučký papierik)?"
Peniaze majú len takú hodnotu akú im ľudia pripisujú. Peniaze samé o sebe nie sú cieľom a vrozhodne nie sú č.1 to si myslia len hlúpi ľudia(často krát tí čo ich nemajú). Peniaze sú len médium.
"Prečo nemôže mať každý právo na rovnosť?" O akej rovnosti to hovoríš? Ľudia sú si rovní len vo svojej podstate vo svojej ľudskosti vo svojich ľudských právach. Inakšie nikto si nie je s nikým rovný lebo sme všetci rôzny. Niektorí sú schopnejší a pracujú viac, učia sa. Sú si rovný s tými čo nerobia nič, flákajú sa? Sú. Ale to neznamená že obaja majú nárok na rovnakú odmenu. To je komunizmus. Nezmysel.
"Bez penazí by ľudia robili prácu, ktorá ich baví a pracovali by pre radosť, potešenie. ľudia by nekradli lebo by mohli mať všetko... každý by mal svoj dom..." Ja som zástancom toho aby každý robil čo ho baví. Čo to má s peniazmi?? Že by nekradli lebo by mali všetko?? V porovnaní s Afričanmi máme všetko a predsa sa kradne. Prečo? Nezmysel ako mraky. Len málo ľudí kradne preto že im chýba niečo(ak nemáme na mysli bazén a Porsche). A čo to vôbec znamená mať všetko? Ja nechcem mať všetko. Každý by mal svoj dom? Prečo by mal mať každý dom? A prečo zrovná dom?
„Teda tu znie otázka načo vlastne existujú peniaze keď bez nich by sa žilo lepšie. Každý by si bol rovný." Ako vieš že by sa bez nich žilo lepšie? A rovný? Ľudia si nie sú rovní vo svojich schopnostiach ako som už písal. Preto sa vždy ten schopnejší má lepšie ako ten druhý.
Problém nie je v peniazoch. Problém je v ľuďoch ktorí nedokážu pochopiť že vlastné bohatstvo ma každý len vo svojich rukách(a rozhodne nemyslím peniaze). Samozrejme ukazuje sa že aj náš finančný systém je jeden problém ale to s tým čo popisuješ až tak nesúvisí.
@ikuto no tak je tu ešte aj taký prípad, ked je človek vyslovene dobrý blbec. Niekomu chce pomôcť a tan človek ho oserie ale to je iná kapitola
Ja zasa nemierim nijako vysoko, mne osobne stačí pekný domček, väčšia rodina a tak. Po žiadnych miliónoch nebažím čiže snáď sa na svet pozerám dosť realisticky
Myslím že niekto chcel silou mocou napísať niečo múdre a nevyšlo mu to.
Peniaze sluzia na jednoduchu vec, aby sa zjednodusilo obchodovanie, teda klasicky vymenny obchod. Preco potrebujeme vymenny obchod ? Pretoze nie kazdy je schopny robit vsetko. Niekto vie postavit dom, iny opravit auto, iny operovat slepe crevo. Ak by sa mal kazdy spolahnut len na to co vie, nemuselo by to dopadnut najlepsie. Cize vzdy tu bude nieco za nieco.
A preco by mala jedna strana iba dostavat len preto, aby bola rovna zo stranou co pracuje? Dajme tomu ze by mal mat kazdy rodinny dom. Preco by mal napr. stavbar cely den stavat domy aj tym, ktory mu za to na oplatku nic nedaju, napr. jedlo, auto a pod. Neprislo by ti to nespravne?
Aj ked je pravda ze prave vdaka peniazom tu teraz mame system, kde niektori robia a iny dostavaju domy ale to uz je bohuzial chyba v matrixe ktora sa casom hadam napravi
ja sa tiež vyjadrim možno to tu užbolo ale neviem nečital som vsetko. ( vyserte sa prosím na moju gramatiku dik ) ide o to že ak by každý robiliba prácu čo ho baví, tak by to skončilo tak že vacsina by nerobila nič šak načo ne? a potom ostatný by si robili pre seba alebo pre nejakých kamošou . následne by vznikali spory že tý robia a tí nie ( ak by nik nepracoval svet by nemohol existovat tak ako ho pozname, pre veriacich " v pote tváre sa budeš živiť" ) a dalej nemožes porovnávat prácu pekára a prácu elektrotechnika. sumár sumárum. človek sú tvor sebecký egoistický, potrebuju pochvalu , su lenivý. Clevek by bez penazi sice mohol existovat ako samostatná butost ale v spoločnosti nie.
@semhamforas A ak niekto maká od nevidím do nevidím, určite chudobný nebude (v európe určite nie). Len pre niekoho je pracovanie od nevidím do nevidím, ak pracuje 10 hodín denne a potom pčuje na niekoho, že ide 5 krát zza rok k moru. Ved može ísť, ked celý rok tahá aj 16 hodín prácu HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HU HA! a moment chcem povedat HA HA HA HA HA HA HA HI HI HI HA! si švihnutý, veď vieš kolko ludi maka od nevidim do nevidim a este si musi odtrhovat chlieb do ust retard retardovaný. niečo vam poviem a kedže ma nepoznate može my to byt jedno. Moja mama pracuje 10 hodin denne ani namladsie nie je ani zdravie ju už neposlucha a robi. Vživote nebola ona ani ja ani moje sestry dalej než v KE. Mame jednu telku jeden starý comp a sme happy. Tak by som ta nakopal do riti.
@domcoxxx asi potom tvojej matke chýbajú schopnosti zarobiť peniaze nič v zlom. Nehehehehe, poviem ti to rovno, myslím že moja matka na tom bola počas môjho detstva horšie ako tá tvoja a pracovitosťou sa z toho dostala. Čiže niekde tá chyba asi bude, len teraz neviem kde
Si sebec. myslíš si že vieš všetko? O tvojom sebecte hovorí už len to že súdíš a nevieš koho a nevieš ani prečo je tak ako je. Vieš čo je nezamestnanost? zlá práca? Nemysli si že existuju iba ludia dobrý a bohatý a chudobný čiže zlý. ak veríš dám ti jeden príklad. Jób. a teraz myslím podstatnu čast jóba. Su ludia ktorý sa dobre nemajú. Kolko je cigánou a kto ich má rád. Ale sú a nik ich nema rad lebo ich nepozná. idem od veci sorry. Su proste ludia celý život skúšaný. niekomu sa podarí a niekomu nie. A myslíš tak myslí dalej. P
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
49 komentov
keby si nebola motivovaná odmenou, tak by si nerobila nič. možno nie ty, ale 90% sveta áno. tvoja predstava je veľmi naivná, nezrelá, idealizované, ale všetko to vyplýva len z toho, že si ešte dieťa
prečítaj si orwellovu zvieraciu farmu... o prasátkach komunistoch
a po druhé máš pravdu !
a to by sa aj malo zaviesť svet bez penňzí a znakmi čo pribúdajú krízy by sa to aj malo stať, len treba k tomu múdrych ľudí, ale o niekoľko rokov to podľa mňa, tak bude. a každý si bude môcť robiť čo chceš aj bez peňazí , môžeme robiť svoje obľúbené činnosti ako maľovanie, športy, vyvíjať technológie....
@luc.ka Orwell podľa mňa ani zďaleka nebol proti marxizmu, prečítaj si Hold Katalánsku trebárs.. » odpor.wz.cz/OSOBNOST/orweho...
potrebujes zakladnu hru - to su peniaze
a doplnky ku hre sims su - pratelia , laska , a tak bez penazi nemozes v nicom pokracovat
peniaze sú umelo vytvorená hodnota, aby vodcovia mali čím manipulovať masami a svoju moc ukazovať aj na matérii, ktorú vlastnia (kopa prachov=moc)
keby sa platilo okruhliakmi, mali by hodnotu oni a tí, čo vlastnia štrkoviská by boli pri moci........
Predstavme si človeka, čo maká od nevidím do nevidím. Má teda prirodzene prachov ako šupiek a kde kto mu ich závidí, hovára ho zato a nenávidí.
Teraz si zoberme do úvahy 90% ľudí čo tie peniaze danému človeku závidia. Bud sa jedná o ľudí čo nerobia vôbec alebo o ľudí čo prídu z roboty po 8 hodinách a už nič nerobia. Majú pohodlie a robia si, čo ich baví a čo chcú.
Bolo by teda spravodlivé aby obaja mali rovnako? Určite nie. Aj ked komunizmus sa nám snažil nakecať dačo iné.
Čo z toho teda vyplíva? Že peniaze slúžia na to, aby bola každého snaha spravodlivo ocenená. Lebo kto sa viac snaží a je schopnejší, ten aj viac má.
Práve preto sú peniaze nespravodlivá hodnota, keďže väčšinou to je tak, že ten človek čo toho spraví viacej pre celú spoločnosť dostane práve najmenej peňazí.
A ak niekto maká od nevidím do nevidím, určite chudobný nebude (v európe určite nie). Len pre niekoho je pracovanie od nevidím do nevidím, ak pracuje 10 hodín denne a potom pčuje na niekoho, že ide 5 krát zza rok k moru. Ved može ísť, ked celý rok tahá aj 16 hodín prácu
- dediči podnikov ale rozhodne nemakajú od nevidím do nevidím, a pomer peňazí/majetku vzhľadom k práci je proste neúmerný tomu, ako keď pracuje obyčajný človek
Ale tak odtrhnúť sa od toho. Skôr by som chcel zdôrazniť to, že niektorá práca je podhodnotená a iná nadhodnotená. Tj, za prácu 16 hodín dakto dostane napr 48€ a iný 480€ alebo 4800€ čiže fakt nejde o prácu.
To ako má kto ohodnotenú prácu, záleží od individuálnych schopností. Ak si niekto z frajeriny nedokončí strednú, nemoze čakať že bude dobre zarábať.
''Láska k peniazom je koreň všetkého zla.''
''nedostatok peňazí je koreňom zla''
Jednoducho je to skutočne na individuálnych schopnostiach človeka. Ak náhodou budem chudobný, tak pevne verím, že nebudem hladať výhovorky všade možne ale pripustím si vlastnú neschopnosť. Áno, aj na podnikanie treba mať vlohy ale kto ich nemá, ide mu napríklad manuálna práca a može mať takú živnosť atd. Jednoducho v každom ohlade to je o chcení. Možno tak nejaké africké dieťa žijúce v úplne zapadlej dedinke sa môže vyhovárať na nepriazeň osudu.
hej, africké, plus ešte iné, kde je vojna a podobne.
No, a ešte, fakt sa nie vždy zadarí a nemusí to byť len tvojou(proste osobnou) chybou.
"Pravdou je, že č. 1 pre všetkých sú peniaze. Bez penazí nemáš čo jesť, piť teda vôbec "existovať". Zamýšľali ste sa už niekedy nad tým načo sú vlastne peniaze (ten tenučký papierik)?"
Peniaze majú len takú hodnotu akú im ľudia pripisujú. Peniaze samé o sebe nie sú cieľom a vrozhodne nie sú č.1 to si myslia len hlúpi ľudia(často krát tí čo ich nemajú). Peniaze sú len médium.
"Prečo nemôže mať každý právo na rovnosť?" O akej rovnosti to hovoríš? Ľudia sú si rovní len vo svojej podstate vo svojej ľudskosti vo svojich ľudských právach. Inakšie nikto si nie je s nikým rovný lebo sme všetci rôzny. Niektorí sú schopnejší a pracujú viac, učia sa. Sú si rovný s tými čo nerobia nič, flákajú sa? Sú. Ale to neznamená že obaja majú nárok na rovnakú odmenu. To je komunizmus. Nezmysel.
"Bez penazí by ľudia robili prácu, ktorá ich baví a pracovali by pre radosť, potešenie. ľudia by nekradli lebo by mohli mať všetko... každý by mal svoj dom..." Ja som zástancom toho aby každý robil čo ho baví. Čo to má s peniazmi?? Že by nekradli lebo by mali všetko?? V porovnaní s Afričanmi máme všetko a predsa sa kradne. Prečo? Nezmysel ako mraky. Len málo ľudí kradne preto že im chýba niečo(ak nemáme na mysli bazén a Porsche). A čo to vôbec znamená mať všetko? Ja nechcem mať všetko. Každý by mal svoj dom? Prečo by mal mať každý dom? A prečo zrovná dom?
„Teda tu znie otázka načo vlastne existujú peniaze keď bez nich by sa žilo lepšie. Každý by si bol rovný." Ako vieš že by sa bez nich žilo lepšie? A rovný? Ľudia si nie sú rovní vo svojich schopnostiach ako som už písal. Preto sa vždy ten schopnejší má lepšie ako ten druhý.
Problém nie je v peniazoch. Problém je v ľuďoch ktorí nedokážu pochopiť že vlastné bohatstvo ma každý len vo svojich rukách(a rozhodne nemyslím peniaze). Samozrejme ukazuje sa že aj náš finančný systém je jeden problém ale to s tým čo popisuješ až tak nesúvisí.
Ja zasa nemierim nijako vysoko, mne osobne stačí pekný domček, väčšia rodina a tak. Po žiadnych miliónoch nebažím čiže snáď sa na svet pozerám dosť realisticky
Peniaze sluzia na jednoduchu vec, aby sa zjednodusilo obchodovanie, teda klasicky vymenny obchod. Preco potrebujeme vymenny obchod ? Pretoze nie kazdy je schopny robit vsetko. Niekto vie postavit dom, iny opravit auto, iny operovat slepe crevo. Ak by sa mal kazdy spolahnut len na to co vie, nemuselo by to dopadnut najlepsie. Cize vzdy tu bude nieco za nieco.
A preco by mala jedna strana iba dostavat len preto, aby bola rovna zo stranou co pracuje? Dajme tomu ze by mal mat kazdy rodinny dom. Preco by mal napr. stavbar cely den stavat domy aj tym, ktory mu za to na oplatku nic nedaju, napr. jedlo, auto a pod. Neprislo by ti to nespravne?
Aj ked je pravda ze prave vdaka peniazom tu teraz mame system, kde niektori robia a iny dostavaju domy ale to uz je bohuzial chyba v matrixe ktora sa casom hadam napravi