neviem, nepísala som ešte nič také, okrem SOČ, ale to tiež nemalo byť prínosom pre vedeckú obec, skôr o tom, že si niečo naštudujem a skúsim o tom porozprávať druhým, ostatným, šíriť informácie...
Ale to už čo je za bakalárku, keby ju ktosi opísal z referaty.sk??? veď tie sú slabé aj pre gymple a referát by som odtiaľ teda do školy nesťahovala
keďže bakalárka nie je nejaké úžasné veľké dielo, pre vedu má nejaký význam len veľmi málokrát, si myslím... Je to skôr aby sme sa naučili, zdokonalili (a vynervovali ofc)
v našom odbore /zoológia/ bakalárka nemá čo robiť. Na diplomovku máme málo dát. Ak by sa bakalárka nepísala, tak máme o jednu sezónu viac na nazbieranie dát z terénu. A je na samotnom študentovi ako zodpovedne sa postaví k diplomovke. Na diplomovky by som dal väčší dôraz a štátnice skresal alebo možno aj úplne zrušil.
nemam rada tie take bakalarky, ktore neprinesu nic nove - ci uz hovorime o uplne novom pohlade na vec, vyskume alebo aspon spracovani temy, ktora na Slovensku nema obdoby...
inak ako opisat nieco z referaty.sk do bakalarky, tak na to by som chcela mat teda aj gule
ja som síce v bakalárke nepriniesla nič nové ale upozornila som na medzery vo výskume, poukázala som koľko vecí nie je v danej problematike vyriešených
moja bakalarka akurat tak zbytocne spotrebuje koppu papiera ktory mohol byt vyuzity lepsie. celkovo si myslim ze bakalarky z humanitnych odborov su velke nic. ale moj kamos mal tkau nadupanu bakalarku, objavil novy pristoj na nejake sledovanie cohosi v diamantoch, robil to dva rooky, bol kvoli tomu v belgicku kde zhanal komponenty, sam si kreslil obrazky a aj text vlastne cel pisal sam. taka bakalarka ma zmysel.
Globálne majú zmysel skôr tie výskumné práce (zas nie, že zavesím si na Birdz päťotázkový dotazník o tom, či máte radi zvieratá), individuálne ma myslím každá práca zmysel v tom, že je to väčšinou prvé ,dielo' svojho druhu pre jej autora, a odžiť si spĺňanie formálnych požiadaviek a nekonečný last minute pičung je v mojich predstavách riadna skúsenosť
Takto, zas nedá sa, aby každá práca bola (extra) prínosná - pri počte študentov, pri tom, že to musí byť aspoň do určitej miery originálne a hlavne pri tom, že študent má vedomosti a schopnosti v danej chvíli len na nejakej úrovni a ešte je na to aj sám a je časovo obmedzený.
U nás to bolo napríklad tak, že sme dva roky študovali teoretický základ a až posledný rok sme sa začali špecializovať, takže sme písali bakalárku väčšinou z niečoho, čo sme ešte neštudovali alebo sme ani nevedeli, či nás to bude zaujímať. To už je zas o organizácii odboru a nevyvádzala by som z toho niečo o tých bakalárkach.
Skôr ako prínos pre vedeckú obec to považujem za prínos pre samotného autora, je to samostatná práca takého rozsahu, akú si inde neodskúša. Prínos pre vedeckú obec je super, ale tak každý rok povedzme tridsať originálnych prínosov pre vedeckú obec? To asi nie.
Ach a netreba zabúdať, že študent nie je odborník na danú tému, keď s ňou začína, počas písania práce sa učí, ako sa to robí a vlastne sa dostáva do problematiky. To sa potom tiež môže odraziť na kvalite práce a o prínose sa zas dá pochybovať.
@11 presne toto. Treba sa na tom naucit odkomunikovat svoje myslienky zvysku sveta v zrozumitelnej a jasnej forme.
Bez citacii to ofc klesa na uroven referatov. Nikto netvori prace vo vakuu, treba to stavat na praci, ktora uz bola urobena (napr. aj v tych humanitnych vedach je to minimalne sposob, akym ten vyskum robis).
Inak aj moja bakalarka bola celkovo velmi pointless, taky za vlasy pritiahnuty myslienkovy koncept, ktory v podstate nikoho nezaujima. A bolo to v poho
no napriklad ani ta moja nebude mat ziaden prinos, ale diplomovu pracu ako projekt by som mal rad vedeckejsieho charakteru ( programovanie a zostrojovanie humanoidneho robota, ide o pokracovanie francuzskeho projektu ), co by malo byt docela kuul, pripadne riesime aj komunikaciu a voip telefoniu cez sip etc, tam sa tiez celkom nasa skola "umiestnuje" v pracach, kt. nieco znamenaju aj
@fragile. preco BEZ CITACII nemoze byt dobra práca? preco? sak napr. ked nieco urobim napr. experiment, stroj, zariadenie (v radiotechnike, v programovani)? ukazuje sa tu nazor ze praca bez citacii je slaba.
Ti garantujwm ze z referatov.sk by si moju diplomovku nedal. Mozno z humanitnych vied, kdesi v hornej dolnej. Ono podla mna je to o tom ze aplikujes to co si sa naucil na zadany problem v tomto smere je kazda diplomovka vyskum aj ked nic nove odboru neprinesie.
Mne moja bakalárka bola prínosná v:
- naučila mnoho mňa (to som si ale všimla až tak pol roka po odovzdaní)
- jej publikácia bola fajn položkou do životopisu
- konferencia, na ktorej som s ňou vystúpila taktiež
- s tým spojené udalosti mi priniesli zopár kontaktov u vyučujúcich
- a vyzerá to aj na finančný prospech.
Prirodzene, že keď to má prínos pre vedeckú obec, alebo aspoň pre školiteľa, ktorý zadal tému, alebo pre kohokoľvek iného ako autora, je to veľká výhoda.
Samozrejme to nemusí byť nutné kritérium.
Tie práce sú naozaj robené najmä preto, aby sa niečo naučil sám študent.
napr ja studujem ucitelstvo, podla man je tu bc,diplom. uplne na hovno ... moju som na 100% skopcil z knih, no urobil som to tak, ze kontrola vykazala zhodu 1,38% ... sak zase, nie je to ziadna veda
a co sa tyka prinosu tych prac pre vedu ? nebudme smiesni
urcite su aj take, ktore su napisane na kurva dobrej urovni a nepochybne sa ich autori na nich namakali ale .... nepocul som v nasich koncinach o ziadnej bc/diplom, ktora by fakt priniesla do vedy daco zasadne, prelomove, co by zlepsilo zivot ludi - lebo o tom to ma byt .. veda sama pre seba, je veda o nicom
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
37 komentov
neviem preco musia byt citacie?
Ale to už čo je za bakalárku, keby ju ktosi opísal z referaty.sk??? veď tie sú slabé aj pre gymple a referát by som odtiaľ teda do školy nesťahovala
inak ako opisat nieco z referaty.sk do bakalarky, tak na to by som chcela mat teda aj gule
U nás to bolo napríklad tak, že sme dva roky študovali teoretický základ a až posledný rok sme sa začali špecializovať, takže sme písali bakalárku väčšinou z niečoho, čo sme ešte neštudovali alebo sme ani nevedeli, či nás to bude zaujímať. To už je zas o organizácii odboru a nevyvádzala by som z toho niečo o tých bakalárkach.
Skôr ako prínos pre vedeckú obec to považujem za prínos pre samotného autora, je to samostatná práca takého rozsahu, akú si inde neodskúša. Prínos pre vedeckú obec je super, ale tak každý rok povedzme tridsať originálnych prínosov pre vedeckú obec? To asi nie.
Opísanie z referáty.sk? Dobrý vtip.
Bez citacii to ofc klesa na uroven referatov. Nikto netvori prace vo vakuu, treba to stavat na praci, ktora uz bola urobena (napr. aj v tych humanitnych vedach je to minimalne sposob, akym ten vyskum robis).
Inak aj moja bakalarka bola celkovo velmi pointless, taky za vlasy pritiahnuty myslienkovy koncept, ktory v podstate nikoho nezaujima. A bolo to v poho
A taktiež sa hanbím, že som s písaním ešte nezačal
Ale budem písať o téme, ktorá ma zaujíma a baví. Veľa sa pri písaní BP pravdepodobne naučím a niečo mi to dá.
A "odpisovať" budem z rôznych zdrojov, no referaty.sk určite vynechám. Nemyslím si, že tú stránku pri písaní takýchto prác používa veľa ľudí
btw,deadline prace koniec maja?statnice su kedy?v auguste?
a inak,drzim palce.
Pomohli mi získať
- skúsenosti a vedomosti
- peniaze
- zamestnanie
niekedy v júni ofc
- naučila mnoho mňa (to som si ale všimla až tak pol roka po odovzdaní)
- jej publikácia bola fajn položkou do životopisu
- konferencia, na ktorej som s ňou vystúpila taktiež
- s tým spojené udalosti mi priniesli zopár kontaktov u vyučujúcich
- a vyzerá to aj na finančný prospech.
Samozrejme to nemusí byť nutné kritérium.
Tie práce sú naozaj robené najmä preto, aby sa niečo naučil sám študent.
napr ja studujem ucitelstvo, podla man je tu bc,diplom. uplne na hovno ... moju som na 100% skopcil z knih, no urobil som to tak, ze kontrola vykazala zhodu 1,38% ... sak zase, nie je to ziadna veda
a co sa tyka prinosu tych prac pre vedu ? nebudme smiesni
urcite su aj take, ktore su napisane na kurva dobrej urovni a nepochybne sa ich autori na nich namakali ale .... nepocul som v nasich koncinach o ziadnej bc/diplom, ktora by fakt priniesla do vedy daco zasadne, prelomove, co by zlepsilo zivot ludi - lebo o tom to ma byt .. veda sama pre seba, je veda o nicom