rada by som si spravila analýzu, ktorá zrejme aj tak nevyjde podľa mojich predstáv; ako vy vnímate dnes fantáziu vo svete? nemáte pocit, že začína byť akousi prekážkou v skutočnom žití? nemení sa fantázia na jej odrodu, teda snenie? akoby sa vyčleňovala n
Asi moc pozeras Nekonecny pribeh... a chcel by som sa stretnut s milion postavami z mojej fantazie - pocnuc Sarlotkou a konciac G. Bushom mladsim (k tomuto snu patri aj fakt, ze ja som vycviceny vrah)...
hej ja by som trebars brala suboj sama so sebou ale nie fyzicky...taky v ktorom by som mala sama seba pochopit... ale je to len fantazia zatial nic ine
nwm ci som dobre pochopil co chces, ale podla mna skor tento svet, dnesna spolocnost je ako prekazka fantazie. A to je chyba, totiz hlavne k detstvu neodmyslitelne patri fantazia, sny, rozpravky a ked ci uz rodicia, priatelia, skola ci ine prostredie vyzaduje od daneho jedinca aby prestal rozvyjat svoju fantaziu, tak necudo, ze uz rodicia 14 rocnych dcer maju predinfarktovy stav, lebo ich dcera je tehotna; studenti nastupuju na strednu skolu so skusenostou s drogami; samovradzi deti atd. ...nechajme deti snivat...
...a keby som sa ja mal ocitnut v mojej fanntazii tak neviem,....no isto by som sa ocitol v mojom dome, kt. uz ma naplanovany , ... a potom tie take detske sny, lietajuce auto, schopnosti supermana....
dado, nepopierateľné je, že dieťa treba učiť fantázii už v predškolskom veku, ale nejde o deti, ide o starších ľudí, nie, myslela som to tak, že to prechádza do snenia a stáva sa to prekážkou v normálnom pohľade na život a samotné žitie
v mojom prípade dnešný svet vôbec nebráni môjmu fantazírovaniu... veľakrát za deň sa pristihnem pri tom, že zas som duchom kdesi mimo a nevnímam dianie okolo. možno je to práve realita, ktorá nahráva snom
fantazia je velmi dolezita bez nej nevznikaju nove myslienky a taktiez ani nove veci....zo svojej fantazie by osmmozno chcela stretnut postavy z mojich knih bolo by to zaujimave
meredith, ktoré postavy by si chcela stretnúť? a z akých dôvodov?
tuži, keď raz začneš cibriť psycholu, jak si hovoril, tak zistíš, že fantázia je proces pri plnom vedomí (ak sa nejedná o snívanie), to, čo máš na mysli ty, sú len halucinogénne procesy vplyvom omamných látok, čo v mozgu všetko možné aktivujú, ale sú to všetko nežiadúce deje
soninka, dobré myšlienkové pochody, ja také nemala v tvojom veku , len tak ďalej, fandím, ináč niečo podobné som o tom teraz čítala, nejdem do detailov, to čo chceš, je možno akési súdenie svojho ja, súdiš seba pričom prežívaš všetko odznovu, ale už z iného pohľadu, trebárs keď si niekomu ublížila, tak teraz cítiš ako on...ale tá kniha bola silne zameraná jedným smerom, čo ma dosť rozčuľovalo, ešte takým nevhodným spôsobom, takže to neber vážne
pre mna fantazia rozhodne prekazkou nie je. ved prave ona mi diktuje, co namalujem, pripadne v skole vdaka nej odvodim poucku, co som sa nenaucila. ona ma inspiruje pri slohovych pracach. a fantazia je mojou sucastou. nedokazem si predstavit den bez anjelov, carodejnikov, magie, vil, skriatkov a inych hrdinov. potrebujem si vymyslat kazdodenny boj s dobrom a zlom.
a keby som sa stretla so svojimi postavami, co som nakreslila, neviem, ci by to bol pre mna dobry zazitok to zalezi od konkretnej bytosti
ale inak by som sa rada stretla s elfom alebo upirom. mala som obdobie elfomanie, kedy som ich hladala v lesoch, ale to uz bolo davno...
@6 podla mna je to prepojene, a dost...skus napr. dietatu uz o dmalicka vyvracat vsetky jeho sny, fantazie, ze dedo mraz( ci jak sa vola..)nechdi, ze toto neexistuje, ze hento neexistuje, ze toto je tak a hento zase tak a uvidime, ze jako skonci. Tipujem ze uz v skolke bude ucit kamaratky ako sa robia deti, kazdemu bude trepat do hlavy ci uz slovami alebo lopatkou, dedo mraz neexistuje a ked uvidi, ze tym " trkvasom" nic nevysvetli tak si myslim, ze sa zacne ohanat za starsimi a jednoducho toto obdobie najvacsieho fantazirovani apreskoci, toto moj nazor,....mozem a asi sa aj mylsim, nwm...
@8 tak toto si zabil, nemozem nic namietat, suhlasim
Ja si myslím že fnatázia nahrádza u moderných ľudí duchovno. Strašne dlho tu bolo duchovné vákuum. Predtým ľudia verili na víly, upírov, draky, elfov, škriatkov, vlkodlakov, besov, bohov, hrdinou.. mali ich za skutočných. 20 storočie to definitívne zmazalo (aspoň v "Západnej civilizácií") ale neprešiel dlý čas a vracia sa to. Ako "fantázia" píšu sa o tom knihy, vedú diskusie, maľujú obrazy, točia filmy.. A ľudia to milujú! (najúspešnejší filmový projekt všetkých čias a druhý komerčne nanjúspešnejší film je čistá fantasy) lebo tam niekde hlboko vnútri nám to chýba. 100-200 rokov je strašne krátka doba aby sa nám to vytratilo z génov. Ja si myslím že fantázia v modernom poňatí je len evolučný krok Svet si našiel spôsob ako obísť naše racionálne mysle a vrátiť nám čo sme stratili vo forme ktorá je "spoločensky prijateľná" Uvidíme kam to povedie..
Mojim "tajným snom" je aby sa to zase stalo skutočnosťou. Aj keď by to asi znamenalo koniec sveta ako ho poznáme čo by nemuselo byť zle
@19 bude z teba dobry ... ked uz teraz nemas cas ;o)
ale inak suhlasim
fantazia je nieco, co pomaha podla mna cloveku prezit. bez nej by svet vnimal sedy ako je, no ked sa ponori do sna, zrazu vidi farby a krasu a hlavne to co vidiet chce..
a ked chces vediet co by som chcel.. tak mam len jedno zelanie.. a netyka sa vdak fantasy postav..ale postav z mojej fantazie a to stretnut sa s niekym velmi konkretnym ;o)
@19 dobrý právnik? hah, neviem neviem čas mám zatiaľ, len keď sa zahĺbim do témy tak sa to snažím napísať čo najrýchlejšie aby mi neuleteli myšlienky, ke´dže rozmýšľame rýchlejšie než rozprávame nehovoriac o písaní a zabudol som to po sebe skontrolovať
Najkrajšie na tom je že ľudia v minulosti nemali ten svet šedivý. Oni ho naozaj tak videli. V lese boli bludičky a v ruine sa zlietali čarodejnice Bolo to pre nich tak reálne ako pre nás veci ktoré berieme ako fakty aj keď sme ich nevideli. napríklad nikto nepopiera že existuje antarktída, aj keď ju v živote nevidel, len o nej počul a videl pár obrázkov Predtým sa verilo že za siedmimi horami je kráľovstvo kde majú živú vodu, alebo draka v jaskyni. Nikto to nevidel na vlastné oči, ale existovali obrazy drakov, a "niekto poznal niekoho kto počul o nikom kto sa napil živej vody a omladol"
Dnes sa tento prvok vytratil z našich životov, preto sa nám zdá svet šedivý.. a preto máme tak radi fantáziu, lebo nám to podvedome chýba
Rovnako si ale myslím, že o tom tak veľa nevie ani @finwaell , lebo ja proste neverím, že to bolo súčasťou každodenného života naozaj širokého okruhu ľudí sa rozprávať o tom, akí sú v tom lese leprechauni ...
Samozrejme, že boli ľudia, ktorých boli takéto veci súčasťou, lebo potrebovali nejaké uplatnenie svojej fantázie, museli si vymýšľať Samozrejme nepopieram, že tie bytosti atd. boli vymyslené dávno, len neverím, že to spadalo fakt pod také masy ľudí ...
Ale možno si to len zle predstavujem, ja som si predstavil slovanský roľníkov možno spred 100-300 rokov, ku ktorým mi to tak nesedí, kdežto pôvodná predstava "autora" možno bola nejaká osada galov, ktorí boli asi fakt dosť poverčiví ...
... ... ... Aby deti zaliezli do postele a nechali rodičov robiť ďaľšie deti, ktoré budú strašiť hlúpymi príbehmi ...
Teda nie žeby som neuznával fantazijné rozprávky, ale fakt neuznávam, keď idú rodičia deti vyslovene strašiť tým, že .......
Fantáziu chápe každý inak. Niekto si predstaví Shreka, alebo Nekonečný príbeh, alebo nejakú rozprávku. Súhlasím, lebo je to široký pojem. Pre mňa je to skôr niečo ako nejaký súkromný svet, kde sa môžem vysporiadaž so všetkými vecami, pretriediť si myšlienky, snívať o hlúpostiach, predstavovať si veci, zdroj snov a tvorivosti, oživáreň najobľúbenejších filmových, alebo knižných postavičiek,... tak proste.
takže dad0: ako to, čo si písal v 16. príspevku súvisí s drogami, samovraždami a pod.??? fantázia s tým má spoločné iba jedno: skúsenosti...tie naberáš však hlavne z vedomia, ktoré pestuje človek vzdeláááááááááááávanííííím,ktoré je prepojené potom s tými prípadmi ako drogy a podobne
vaše riedidlo si nechajte, fantázia vzniká pri PLNOM VEDOMÍ, alebo v spánku vo forme snov...
alebo mi chcete nahovoriť, že newton vynašiel zákony, keď sa kotúľal dolu kopcom ožratý na mol???
popolček, prepáč, že ťa trochu opravím, ale prvá veta je nesprávna, malo by byť, že: každý má vlastnú fantáziu (lebo chápať fantáziu ako píšeš, môžeš len z rôznych aspektov, napríklad z vedeckého, z filozofického, a do väčšej hĺbky...)
džonyšík: určiteže pomáha prežiť človeku, a to z pohľadu vedy ti prikývne aj každý
a sú divní hlavne tí ľudia, čo sa striktne držia rozumu, logike a podobne, pohŕdajú všetkým, čo sa nedá dokazovať, ach, večná téma...skutočný vedec prijíma fantáziu s otvorenou náručou! mám to overenéééé
však vždy najprv prídu odvážne predstavy, potom predpoklady, že by to mohlo a jfungovať v reáli, nie?
logika nie je opakom fantázie, ach jaj! sú proste ľudia, ktorí neradi fantazírujú, lebo v podstate ani nevedia, čo to je fantázia, vedia to len v tom zmysle, ako si to zadefinoval dav, skalopevní realisti prídu na nové veci oveľa ťažšie než tí, ktorí použijú aj fantáziu, potom sa to snažia logicky poskladať tak, aby to fungovalo v reáli
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
34 komentov
...a keby som sa ja mal ocitnut v mojej fanntazii tak neviem,....no isto by som sa ocitol v mojom dome, kt. uz ma naplanovany , ... a potom tie take detske sny, lietajuce auto, schopnosti supermana....
Kua chlape ty nerobíš tie novodobé kampane proti neduhom spoločnosti?
No podľa mňa keď si človek fetne nejakého riedidla ročník '63 tak má hneď riadnu fantáziu ...
tuži, keď raz začneš cibriť psycholu, jak si hovoril, tak zistíš, že fantázia je proces pri plnom vedomí (ak sa nejedná o snívanie), to, čo máš na mysli ty, sú len halucinogénne procesy vplyvom omamných látok, čo v mozgu všetko možné aktivujú, ale sú to všetko nežiadúce deje
soninka, dobré myšlienkové pochody, ja také nemala v tvojom veku , len tak ďalej, fandím, ináč niečo podobné som o tom teraz čítala, nejdem do detailov, to čo chceš, je možno akési súdenie svojho ja, súdiš seba pričom prežívaš všetko odznovu, ale už z iného pohľadu, trebárs keď si niekomu ublížila, tak teraz cítiš ako on...ale tá kniha bola silne zameraná jedným smerom, čo ma dosť rozčuľovalo, ešte takým nevhodným spôsobom, takže to neber vážne
a keby som sa stretla so svojimi postavami, co som nakreslila, neviem, ci by to bol pre mna dobry zazitok to zalezi od konkretnej bytosti
ale inak by som sa rada stretla s elfom alebo upirom. mala som obdobie elfomanie, kedy som ich hladala v lesoch, ale to uz bolo davno...
@8 tak toto si zabil, nemozem nic namietat, suhlasim
Mojim "tajným snom" je aby sa to zase stalo skutočnosťou. Aj keď by to asi znamenalo koniec sveta ako ho poznáme čo by nemuselo byť zle
ale inak suhlasim
fantazia je nieco, co pomaha podla mna cloveku prezit. bez nej by svet vnimal sedy ako je, no ked sa ponori do sna, zrazu vidi farby a krasu a hlavne to co vidiet chce..
a ked chces vediet co by som chcel.. tak mam len jedno zelanie.. a netyka sa vdak fantasy postav..ale postav z mojej fantazie a to stretnut sa s niekym velmi konkretnym ;o)
Najkrajšie na tom je že ľudia v minulosti nemali ten svet šedivý. Oni ho naozaj tak videli. V lese boli bludičky a v ruine sa zlietali čarodejnice Bolo to pre nich tak reálne ako pre nás veci ktoré berieme ako fakty aj keď sme ich nevideli. napríklad nikto nepopiera že existuje antarktída, aj keď ju v živote nevidel, len o nej počul a videl pár obrázkov Predtým sa verilo že za siedmimi horami je kráľovstvo kde majú živú vodu, alebo draka v jaskyni. Nikto to nevidel na vlastné oči, ale existovali obrazy drakov, a "niekto poznal niekoho kto počul o nikom kto sa napil živej vody a omladol"
Dnes sa tento prvok vytratil z našich životov, preto sa nám zdá svet šedivý.. a preto máme tak radi fantáziu, lebo nám to podvedome chýba
Podľa mňa si moc pozeral Shreka, ja si myslím, že ľudia čo celý život makali na poli mali nejaké bludičky dosť hlboko v anuse
uvedom si ze vsetky terajsie "ludove rozpravky" vznikali vtedy
a carodejnice, vily, skriatkovia, cernoknaznici a kadejake ine potvory myslis kto vymyslel?? boli sucastou ich fantazie..
ved si zober.. 2 dni si na panskom 4 dni na svojom..
svet je cely sedivy a o nicom.. ale ty si nechces zufat..
tak si vymyslas.. si povercivy.. bojis.. co nechapes si vysvetlis cez fantazijne javy..
a taktiez.. len tak medzi nami.. rozpravky povodne neboli take mile a dobre ako su teraz.
ich zmysel bol, aby sa deti bali a zaliezli do postele a nechali rodicov klebetit o com chcu
Neviem, máš pravdu
Rovnako si ale myslím, že o tom tak veľa nevie ani @finwaell , lebo ja proste neverím, že to bolo súčasťou každodenného života naozaj širokého okruhu ľudí sa rozprávať o tom, akí sú v tom lese leprechauni ...
Samozrejme, že boli ľudia, ktorých boli takéto veci súčasťou, lebo potrebovali nejaké uplatnenie svojej fantázie, museli si vymýšľať Samozrejme nepopieram, že tie bytosti atd. boli vymyslené dávno, len neverím, že to spadalo fakt pod také masy ľudí ...
Ale možno si to len zle predstavujem, ja som si predstavil slovanský roľníkov možno spred 100-300 rokov, ku ktorým mi to tak nesedí, kdežto pôvodná predstava "autora" možno bola nejaká osada galov, ktorí boli asi fakt dosť poverčiví ...
... ... ... Aby deti zaliezli do postele a nechali rodičov robiť ďaľšie deti, ktoré budú strašiť hlúpymi príbehmi ...
Teda nie žeby som neuznával fantazijné rozprávky, ale fakt neuznávam, keď idú rodičia deti vyslovene strašiť tým, že .......
takže dad0: ako to, čo si písal v 16. príspevku súvisí s drogami, samovraždami a pod.??? fantázia s tým má spoločné iba jedno: skúsenosti...tie naberáš však hlavne z vedomia, ktoré pestuje človek vzdeláááááááááááávanííííím,ktoré je prepojené potom s tými prípadmi ako drogy a podobne
vaše riedidlo si nechajte, fantázia vzniká pri PLNOM VEDOMÍ, alebo v spánku vo forme snov...
alebo mi chcete nahovoriť, že newton vynašiel zákony, keď sa kotúľal dolu kopcom ožratý na mol???
popolček, prepáč, že ťa trochu opravím, ale prvá veta je nesprávna, malo by byť, že: každý má vlastnú fantáziu (lebo chápať fantáziu ako píšeš, môžeš len z rôznych aspektov, napríklad z vedeckého, z filozofického, a do väčšej hĺbky...)
džonyšík: určiteže pomáha prežiť človeku, a to z pohľadu vedy ti prikývne aj každý
ale aj takým debilným príkladom snáď každému dôjde, že mnohé vynálezy vznikli vďaka fantázii...ccc
c
Ale ten príklad to predpokladal a nesnažil sa to dokazovať
Tak som sa dozvedel, že logika je opakom fantázie, hm ...
logika nie je opakom fantázie, ach jaj! sú proste ľudia, ktorí neradi fantazírujú, lebo v podstate ani nevedia, čo to je fantázia, vedia to len v tom zmysle, ako si to zadefinoval dav, skalopevní realisti prídu na nové veci oveľa ťažšie než tí, ktorí použijú aj fantáziu, potom sa to snažia logicky poskladať tak, aby to fungovalo v reáli