Poznáte niektoré slová, ktoré sa zmenili na význame ?
Neviem presne, ako to mám vyjadriť
Mňa napadli nedávno také, ako láska a milovanie...Prečo si skoro každý v dnešnej dobe pod nimi predstavý iba to telesné a biologické ? Veď láska je v skutočnosti čosi úplne iné...Viete si predstaviť, že by niekt
Áno, sú slová, ktoré zmenili význam - jazyk sa prispôsobuje dobe, je to jeho prirodzený vývoj.
Tým zvyškom príspevku si skĺbil dohromady niekoľko vecí, ktoré mi dohromady nesedia. Láska a milovanie - áno, dnes sa to dosť často používa vo význame "sex" ale čo to má spoločné s vyjadrovaním kamarátskej lásky (ak to chápeme tým iným spôsobom, že láska má veľa druhov, môže byť partnerská, materinská, kamarátska, súrodenecká...)? Osobne si nemyslím, že sa niekedy zvyklo slovo milovať používať v súvislosti s dobrými kamarátmi. Keď už, tak ľúbiť. Milovať je pre mňa slovo vyhradené pre toho niekoho špeciálneho, polovičku, partnera...
A ten záver tvojho príspevku si zašiel ešte do inej témy - homosexualita - To, čo opisuješ, je dôsledok toho, že ešte stále je deťom vsugerovávané, že homosexualita je niečo zlé, nesprávne, hriech... To má potom neskôr za následok všetky tie nenávistné názory na homosexuálov... A tiež si predstav, ako sa musia cítiť oni, keď sa stretnú s takýmito nenávistnými názormi... (Príklad - mám dvoch kamarátov, sú výborní kamaráti, majú spolu firmu, jeden druhému robil svedka na svadbe. Ale jeden z nich je gay a druhý sa prezentoval práve štýlom "gayov nemám rád". A vezmi si, ako sa ten gay kamarát musel cítiť - na jednu stranu ho hnevalo, že niečo také zatajuje najlepšiemu kamarátovi, na druhú stranu sa fakt bál povedať mu to, bál sa reakcie...)
Ale ty si mi nerozumela...Ja neodsudzujem homosexuálov a nemám na nich nenávistné názory...Len dávam do pozornosti, že ich správanie a zväzky nie sú správne a v nijakom prípade by sa nemali schvaľovať ! Do zväzku sa predsa ide hlavne kvôli plodeniu...ako môžu dvaja rovnakého pohlavia plodiť a dávať život ? To s láskou nemá nič spoločné, to je čistý egoizmus, sebectvo...Je to proti prírode a rozumu zároveň.
@ortego Ja len hovorím o tom, že keby veľa ľudí nevychovávalo deti s takými nenávistnými názormi, nemali by ľudia s opačnými názormi potrebu takejto reprezentácie.
Druhá vec, ak sa do zväzku ide hlavne kvôli plodeniu, čo neplodní ľudia? Nemajú právo na lásku? Čo ľudia, ktorí nemajú vzťah k deťom, nechcú mať deti? Tiež nemajú právo na partnerskú lásku? Prečo sa podľa teba láska, resp. jej spečatenie na papieri, viaže len na plodenie detí?
1. watafak? začneš o význame slov a prejdeš na pindanie na homosexualitu? inak takú rozprávku o akej hovoríš som nikde nevidel, a SILNO pochybujem že existuje, alebo ak existuje, že sa reálne vysiela.
2. "Poznáte nejaké slová ktoré zmenili význam?". "sa zmenili na význame" je hovadina ktorá v slovenčine neexistuje.
3. nie, žiadne mi nenapadajú, okrem už spomenutých. btw neviem o tom že by kedykoľvek vrámci slovenčiny existovala doba kedy by chalan chalanovi mohol povedať že ho miluje a nikomu by to neprišlo divné, čiže neviem v akej krajine si žil.
Už sme dosť odbočili, ale v pohode...Neplodní ľudia tiež normálne uzatvárajú manželstvá...nemôžu za svoj postih. A ľudia, ktorí nechcú mať deti ? Načo majú vstúpiť do manželstva ?! Predsa hlavne ide o plodenie a ich lásku...
@ortego a co tak nechat plodenie na ludi, ktori chcu mat deti a do ostatnych sa nestarat? Homosexual nebude mat deti ci mu zakazes homosexualny zvazok, alebo nie, pretoze ho zeny nepritahuju, tak co docielis zakazom byt s niekym kym chce? Plodnost nezvysis a este aj obmedzis druheho slobodu...
Tie rozprávky a hračky vo vyspelých krajinách sú úplne reálne...Možno o tom nevieš a väčšina to u nás ani netuší...Ale tak to je. Tí, ktorí sa snažia presadiť homosexualitu na úroveň manželstva, začali svoju kampaň aj v móde, ale aj tých hračkách a rozprávkach...A to vôbec na tom nie je to najčudnejšie...Čudujem sa, že to nevieš
@ortego Ja som bola vždy v tom, že manželstvo je o písomnom spečatení manželstva. O tom, že dvaja ľudia, ktorí sa milujú, sú rodina aj pred zákonom. Že ak by sa jednému niečo stalo, druhý bude mať právo navštíviť ho v nemocnici, rozhodovať o jeho liečení, ak je ten druhý v bezvedomí, že ak by došlo k najhoršiemu, nebude musieť ten, čo prežil, bojovať napríklad o strechu nad hlavou, lebo byt bol napísaný na mŕtveho a na byt si nárokujú jeho rodičia... Na plodenie detí manželstvo netreba.
Ja napríklad deti nechcem. Mám na to viac dôvodov, nejdem ti ich teraz objasňovať. Ale pointa je - chceš mi teraz zakázať zobrať si raz v budúcnosti niekoho za manžela? Len preto, že netúžim po vlastných deťoch?
A čo sa homosexuálov týka - čo ak chcú deti? Majú predstierať lásku k nejakej žene a vziať si ju za manželku, aby s ňou mohli mať deti? Toto by si schvaľoval?
@ortego pred piatimi dnami som bol v Pekingu a nemal som pocit, ze by som tam videl nejaku homosexualnu propagandu. Prave naopak, komunisticka strana by sa do takejto propagandy nikdy nepustila.
Vysvetli mi, ako si môžu zobrať gayovia alebo lesbičky deti ( adoptovať ) a normálne žiť ? Čo tie chúdence deti povedia v škole ? Že majú dve mami alebo dvoch otcov ? A navyše, ako môže byť dieťa bez matky, alebo otca správne vychovávané ? Čo si o tom bude myslieť ?...Úplné absurdum.
To máš jedno, či je to v číne, usa alebo v europe...Podstatné je to, že to existuje a na niektorých školách v amerike dokonca v učebniciach pre deti zakázali používať pojmi, ako sú otec a matka...
@ortego ty si hovoril o Cine, tak teraz nepreskakuj alibisticky na druhu stranu zemegule.. Mas nejake dokazy, ze takato propaganda niekde prebieha? Lebo zatial su to len nepodlozene zvasty...
@ortego este jedna vec.. ja svojho otca nepoznam, videl som ho mozno ked som mal jeden rok, cize ma vychovavala len mama.. som tu, zivy, v ramci moznosti zdravy, vzdelany, mam dobre zarabajucu pracu, nefetujem atd.. este stale mas pocit, ze dieta bez oboch rodicov moze byt zle vychovane? ale este si mlady, ja som bol v tvojom veku tiez bojovnik proti homosexualom.. casom to mozno pochopis
@ortego Áno, povedia presne to. A ostatné deti, záleží od výchovy ich rodičov, to buď vezmú ako niečo atypické, čo budú závidieť, alebo budú zvedavé, aké to je, alebo sa budú za to vysmievať - ale povedzme si úprimne, kto chce psa biť, palicu si nájde - ak má niekto potrebu vysmievať sa druhým, našiel by si niečo iné... farbu trička, dĺžku vlasov, okuliare... A pri správnej výchove si to dieťa o tom nebude myslieť nič. Bude mať dvoch milujúcich rodičov a bude šťastné. A pokiaľ hovoríme o tej adopcii - veľa deciek z detských domovov má problém sa potom zaradiť do života - vezmi si, že kým bežné dieťa má rodičov, ktorí sa mu venujú, koľko času asi tak môžu tým deťom venovať vychovávateľky v detskom domove? (a to rátam s ideálnou situáciou, že tam robia len ľudia, ktorí k tomu majú vzťah a naozaj sa tým deťom venujú)
@tommyhot Nezastávaš jeho názor, to je podľa mňa dostatočný prejav zlej výchovy
@ortego Môže nastať aj taká situácia... Deti si dokážu závidieť kadečo... Vezmi si, že máš niečo rád a zrazu nájdeš iného človeka, ktorý toho niečoho má dvakrát toľko! V detskom ponímaní to je dostatočné na to, aby závideli... obdivovali...
Mám čím ďalej, tým nepríjemnejší pocit, akoby si ženu vnímal len ako objekt, ktorý sa dá vlastniť a ktorého zmyslom existencie je rodiť deti... (alebo minimálne takým štýlom sa prezentuješ)
Nie, nie. Témou tohto fora bolo niečo iné, k čomu sme sa dostali...možno som to nenapísal práve najlepšie, ale podstatou je, že homosexuálne zväzky nie sú normálne a nikdy by nemali byť schvalované na úrovni dôstojného manželstva...
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
38 komentov
No ano, aj to.
Áno, sú slová, ktoré zmenili význam - jazyk sa prispôsobuje dobe, je to jeho prirodzený vývoj.
Tým zvyškom príspevku si skĺbil dohromady niekoľko vecí, ktoré mi dohromady nesedia. Láska a milovanie - áno, dnes sa to dosť často používa vo význame "sex" ale čo to má spoločné s vyjadrovaním kamarátskej lásky (ak to chápeme tým iným spôsobom, že láska má veľa druhov, môže byť partnerská, materinská, kamarátska, súrodenecká...)? Osobne si nemyslím, že sa niekedy zvyklo slovo milovať používať v súvislosti s dobrými kamarátmi. Keď už, tak ľúbiť. Milovať je pre mňa slovo vyhradené pre toho niekoho špeciálneho, polovičku, partnera...
A ten záver tvojho príspevku si zašiel ešte do inej témy - homosexualita - To, čo opisuješ, je dôsledok toho, že ešte stále je deťom vsugerovávané, že homosexualita je niečo zlé, nesprávne, hriech... To má potom neskôr za následok všetky tie nenávistné názory na homosexuálov... A tiež si predstav, ako sa musia cítiť oni, keď sa stretnú s takýmito nenávistnými názormi... (Príklad - mám dvoch kamarátov, sú výborní kamaráti, majú spolu firmu, jeden druhému robil svedka na svadbe. Ale jeden z nich je gay a druhý sa prezentoval práve štýlom "gayov nemám rád". A vezmi si, ako sa ten gay kamarát musel cítiť - na jednu stranu ho hnevalo, že niečo také zatajuje najlepšiemu kamarátovi, na druhú stranu sa fakt bál povedať mu to, bál sa reakcie...)
inak, s tým milovaním súhlasím.
Ale ty si mi nerozumela...Ja neodsudzujem homosexuálov a nemám na nich nenávistné názory...Len dávam do pozornosti, že ich správanie a zväzky nie sú správne a v nijakom prípade by sa nemali schvaľovať ! Do zväzku sa predsa ide hlavne kvôli plodeniu...ako môžu dvaja rovnakého pohlavia plodiť a dávať život ? To s láskou nemá nič spoločné, to je čistý egoizmus, sebectvo...Je to proti prírode a rozumu zároveň.
Druhá vec, ak sa do zväzku ide hlavne kvôli plodeniu, čo neplodní ľudia? Nemajú právo na lásku? Čo ľudia, ktorí nemajú vzťah k deťom, nechcú mať deti? Tiež nemajú právo na partnerskú lásku? Prečo sa podľa teba láska, resp. jej spečatenie na papieri, viaže len na plodenie detí?
1. watafak? začneš o význame slov a prejdeš na pindanie na homosexualitu? inak takú rozprávku o akej hovoríš som nikde nevidel, a SILNO pochybujem že existuje, alebo ak existuje, že sa reálne vysiela.
2. "Poznáte nejaké slová ktoré zmenili význam?". "sa zmenili na význame" je hovadina ktorá v slovenčine neexistuje.
3. nie, žiadne mi nenapadajú, okrem už spomenutých. btw neviem o tom že by kedykoľvek vrámci slovenčiny existovala doba kedy by chalan chalanovi mohol povedať že ho miluje a nikomu by to neprišlo divné, čiže neviem v akej krajine si žil.
Už sme dosť odbočili, ale v pohode...Neplodní ľudia tiež normálne uzatvárajú manželstvá...nemôžu za svoj postih. A ľudia, ktorí nechcú mať deti ? Načo majú vstúpiť do manželstva ?! Predsa hlavne ide o plodenie a ich lásku...
Tie rozprávky a hračky vo vyspelých krajinách sú úplne reálne...Možno o tom nevieš a väčšina to u nás ani netuší...Ale tak to je. Tí, ktorí sa snažia presadiť homosexualitu na úroveň manželstva, začali svoju kampaň aj v móde, ale aj tých hračkách a rozprávkach...A to vôbec na tom nie je to najčudnejšie...Čudujem sa, že to nevieš
Ja napríklad deti nechcem. Mám na to viac dôvodov, nejdem ti ich teraz objasňovať. Ale pointa je - chceš mi teraz zakázať zobrať si raz v budúcnosti niekoho za manžela? Len preto, že netúžim po vlastných deťoch?
A čo sa homosexuálov týka - čo ak chcú deti? Majú predstierať lásku k nejakej žene a vziať si ju za manželku, aby s ňou mohli mať deti? Toto by si schvaľoval?
Ale ano poznam par takych slov, aby sa nepovedalo ze nie som uplne mimo temy.
napr. "medze" boli kedysi hranice medzi dvoma psedliackimi rolami, narozdiel od teraz uz zovseobecneneho vyrazu, ktory je viac abstraktny.
Vysvetli mi, ako si môžu zobrať gayovia alebo lesbičky deti ( adoptovať ) a normálne žiť ? Čo tie chúdence deti povedia v škole ? Že majú dve mami alebo dvoch otcov ? A navyše, ako môže byť dieťa bez matky, alebo otca správne vychovávané ? Čo si o tom bude myslieť ?...Úplné absurdum.
@tommyhot
To máš jedno, či je to v číne, usa alebo v europe...Podstatné je to, že to existuje a na niektorých školách v amerike dokonca v učebniciach pre deti zakázali používať pojmi, ako sú otec a matka...
Nie som bojovník proti homošom...Aby sme sa rozumeli...A veru vidím, ako si vychovaný
Link ? Môžem niekde pohľadať, ale média, to sú sračky, kde je väčšina vecí iba nafúknutá alebo vymyslená a zarábajú sa na tom riadne prachy...
Mám jedného známeho, ktorý sa venuje týmto veciam a má v tomto rozhľad...Môžem dať kontakt a on ti hádam nejaké bližšie info dá. On mi to hovoril.
@tommyhot Nezastávaš jeho názor, to je podľa mňa dostatočný prejav zlej výchovy
@ygor Cítim sa byť trochu spoluzodpovedná
Si ma rozosmiala že vraj im to tie deti budú závidieť
Skôr búdu veľmi šťastné, že majú rodičov. Veď už iba slovo "manželstvo" znamená mať ženu...Po hebrejsky išš a iššah...muž a mužena.
Mám čím ďalej, tým nepríjemnejší pocit, akoby si ženu vnímal len ako objekt, ktorý sa dá vlastniť a ktorého zmyslom existencie je rodiť deti... (alebo minimálne takým štýlom sa prezentuješ)
"ale média, to sú sračky, kde je väčšina vecí iba nafúknutá alebo vymyslená a zarábajú sa na tom riadne prachy..."
... sorry, ale... to že ty osobne nepoznáš nič iné ako aktuality.sk a nový čas je tvoj problém, nie problém médií
a to že na základe toho radšej veríš informáciám typu "niekto mi povedal a netuším odkiaľ to má" je síce pochopiteľné, ale nesprávne
Nie, nie. Témou tohto fora bolo niečo iné, k čomu sme sa dostali...možno som to nenapísal práve najlepšie, ale podstatou je, že homosexuálne zväzky nie sú normálne a nikdy by nemali byť schvalované na úrovni dôstojného manželstva...
Ja som nepovedal, že neviem, odkiaľ to má ! A necituj moje slová. Vyjadruj sa vlastnými slovami...keď nevieš, tak nepíš.
To bolo k téme