@kat no tak by si sa cudovala, ze tam beru kazdeho, neviem kde si to nabrala... BVSP je kvalitna skola, ktora kazdeho isto neberie. A v BA neviem o tom, ze by bolo viac vysokych skol. Zboznujem to pomylene zmyslanie slovakov, ktory si myslia, ze kazda sukromna skola berie hockoho.
A co sa tyka primacok, ak sa systematicky pripravujes, tak prijimacky zvladnes hocikde. Good luck
@Idea keďže jedného známeho, zobrali na právo, čo z o dejepise šajnu nemá a ani nematuroval z dejepisu a predsa chodí na právo, na súkromnú VŠ, tak som presvedčená o tom, že tam príjmú veľa ľudí a poznám ešte kopu ľudí, teda tzv. právnikov, čo tak vyštudovali právo
samozrejme v tomto nemam nejaky mimoriadny prehlad, ale mozno o niecom hovori, ze spoluziacku, ktoru na ine pravnicke fakulty nezobrali, na BVSP zobrali.
@grietusha ja zase poznam par ludi v Brne a tiez to vela nehovori o kvalite skoly, takze neznasam generalizovanie A BVSP ma dost slusny status. Bola som prijata i na Komenskeho i na BVSP. Rozhodla som sa pre tuto, lebo UK dost klesla uroven.
@idea no, v Brne je viac škôl. to potom znie, akoby som povedala, že poznám pár ľudí, čo sú v BA. pričom aj tam je viacero škôl
je pravda, že do Brna (hovorím o masaryčke) sa dostanú aj ľudia, ktorí priam neexcelovali známkami na strednej, ale to preto, že Masaryčka sa o takých študentov nebije. ona proste chce študentov s chuťou študovať, lebo ich to baví a nie preto, že budú mať dobré známky (preto máme len minimum predmetov známkovaných). každopádne, možno sa naše požiadavky na kvalitu školy líšia
Tak BVSP je na tom čo sa týka kvality asi najlepšie . Komenského ide dolu vodou , v BB to bez obálky nepôjde a Trnava nedostala akreditáciu. V ČR je to teraz dosť zaujimavé kvôli tomu škandálu , čo bol v Plzni.
@xrumka no kvalitatívne je na tom omnoho lepšie ako ostatné tvz. právnické fakulty na Slovensku , určite majú lepšie učebné pomôcky a celkový prístup je odosť lepší
@Xrumka ale to s tým súvisí , stačí sa len pozrieť aké je percento študentov , ktorí skončia už po prvom roku štúdia alebo na to , že máme na vysokých školách 70-80% študentov a vysokých škôl je tu pomaly viac ako základných. To je kvalita vysokých škôl a v porovnaní s ňou je na tom BVSP v trocha lepšom svetle , samozrejme v porovnaní zahraničných vysokých škôl je na smiech .
@violator a preco po prvom roku skoncia? lebo skuska nie je na inych skolach len o tom ze sa usmejes a mas to za A. zahranicne skoly maju lepsie ucebne pomocky a tak dalej, ale to sa vobec neda porovnavat s BVSP pretoze tam aby ta zobrali musis vediet a mat viac vedomosti, a nedostanes skusku len tak zadarmo ale musis aj daco vediet. u mna kvalita skoly spociva vo vedeckej cinnosti danych profesorov a narokov na absolvovanie daneho predmetu popripade v kvalifikovanosti danych vyucujicich...
Ja si tiež nemyslím, že BVŠP je zlá. Čarnogurský je dobrý odborník a myslím, že sa toto snaží pretaviť aj do tej školy. Podľa mňa je to dobrý chlap a verím že aj jeho škola je takáto. Škoda, že na Slovensku máme tendenciu súkromné školy degradovať už len z princípu. V zahraničí je to naopak.
Niekto pisal ze Trnava nedostala akreditaciu, to je akoby si napisal ze Košice nedostali akreditaciu. Právnická fakulta má normálne akreditáciu, len sa zmenil status univerzity.
@Xrumka tak zahraničné vysoké školy aspoň nejaké pomôcky majú , kdežto tu ťa nútia k tomu aby si si ich kupoval , čo sa týka profesorov to je problém celého slovenského školstva . Profesor zabil niekoľko rokov na univerzite a teraz pracuje za smiešne peniaze a aj ten jeho počiatočný entuziazmus vyprchá . Časom sa mu práca stáva stereotypom a jediné čo ho trápi je aby mal už prednášku za sebou (nedajbože niečo naviac spraviť je samozrejme problém ). A vedecká činnosť v slovenských podmienkach je skoro až nonsens a tu sme už doma! Nie su skrátka peniaze resp. sa nenašiel nikto kto by si dal tú námahu aby sa ich aspoň pokúsil nájsť a preto nám mozgy utekajú do zahraničia a nám tu ostanú zvyšky.
@hawaitypek pokial nemas fakt ze prehlad tak nemas sancu co sa tyka prava. jedine ze by si siel na vyssie spominanu BVSP kde sa viac menej dostane skoro kazdy. (aspon si myslim)
@xrumka prepac, ale tvoj nazor je smiesny..ides tu odcudzovat BVSP,lebo je sukromna? Tak laskavo porozmyslaj trochu vsetky skvele skoly ako Harward a pod. su sukromne. BVSP je kvalitativne velmi vysoko, mala som moznost vidiet obe skoly a viem o com hovorim. A co, ze tam chodi Sindlerova? Podla toho sudis skolu? Potom tvoj nazor je fakt "relevantny".
prečo sú na právo ťažké príjmačky? lebo je tam nával, nemôžu vziať všetkých a teda musia nejako vyberať. prečo je tam nával? lebo právo je jedna z najľahších vysokých škôl, na ktoré sa dá ísť. a je jedno či je to BVŠP (ktorá mala nejaké problémy s akreditáciou) alebo hocičo iné. furt je to len právo.
do Brna sa nešprtá. robia sa už spomínané TSP, ktoré sa zameriavajú na študentské predpoklady uchádzača. čo je logika, pochopenie z čítaného textu, slovná zásoba a tak ďalej... na to sa nenašprtáš. a na právo berú ľudí, ktorí majú z týchto testov percentil od 90 vyššie.
len pre zaujímavosť, školné na súkromnú vysokú školu v BA je 2100 eur. Pre dochádzajúcich ďalšie výdavky spojené s ubytovaním, a veriť v to, že dostanú internát nepredstavuje istotu. Takže ďalšie výdavky na privát. No, nie je to lacné
ach jaj. čítam tu niektoré názory a v duchu sa usmievam. škola ako škola, titul ako titul. aj tak to je celé o tom, ako sa budeme vedieť individuálne presadiť v praxi a na to nás žiadna škola nepripraví. to proste v sebe máme, alebo nemáme.
viac k tomu nedodám.
iba otázka - @hawaitypek - prečo taká zmena oboru? zo zdravotky na právo? nebudeš to mať jednoduché, napríklad dejiny sú s prepáčením kurva a mali sme s tým problémy aj my, čo sme vyrástli na gympláckom dejepise a maturite z neho.
ale nejdem ťa odrádzať, všetko sa dá, keď sa chce. len sa pýtam.
ANi neviem.............no proste zdravotnictvo na slovensku to je...........no sak vies (este som rozmyslal nad zubarom ale neviem ci by ma bavilo sa cely zivot niekomu pozerat do chrapy...=oDDD)
A dufam ze to nie je len take xvilkove to pravo............bo uz som take mal chvilkove "hasič"......=oDDDDD
A ten dejepis si myslim ze sa da naucit..........xcel by som ist na kurz kery teraz ponukaju ako pripravu na tu ktoru vysku,,,,,,,a ked nevide tento rok tak mozno nabuduci......aspon si spravim statnicu z angliny a nasetrim neaky cash........
@xrumka na celú masaryčku sa robia TSP a je jedno aký odbor
@wednesday no, ja som mala taký percentil, že by som sa dostala na akýkoľvek odbor na masaryčke, kam berú len podľa TSP. takže neviem, ako to bolo s tým najnižším. ono to nie je tak, že si stanovia hranicu, že "pod tento percentil neberieme" /to je tak len na práve, myslím/. ale stanovia si počet ľudí, ktorých vezmú a berú tých s najlepším percentilom z tých, ktorí sa tam hlásili. a čo som sa pýtala, tak myslím, že na náš odbor to šlo tak do percentilu 60. lebo to je ešte celkom neznámy odbor, tak sa tam toľko ľudí nehlási. ale už sa ten počet celkom aj zvyšuje.
@alpynus to nevylučuje to, že na každý odbor TSP robiť musíš. zbytočne mi to hovoríš, robila som aj SCIO (na FSS) a robila som aj odborové testy (na francúzsky jazyk a literatúru). nemaj potrebu sa zapojiť do každej diskusie s očividne neplnohodnotným príspevkom, keďže som reagovala na to, že xrumka nevedela, že aj na právo sa robia TSP. nejak ma to nepopchlo k tomu, aby som vysvetľovala, aké testy sa na aký odbor robia.
@alpynus som "citlivá" na to, že niekto musí za každú cenu niečo prispieť k téme, aj keď si nepozrel, o čom sa rozprávalo predtým, pretože je tak neskonale presvedčený o svojej nespochybniteľnej inteligencii, že to predsa dokáže vydedukovať z posledného príspevku.
Niekto je zas presvedčený, že niekto iný nevedel, o čom sa tu rozprávalo napriek tomu, že nemohol ani vedieť ani nevedieť, či to ten druhý vedel. Paranormálny sa stal normálnym.
Jednak túto tému sledujem už dlhšie a druhak nepovažujem za zločin, ak sa doplnia relevantné informácie.
ja som momentálne prvák v trnave na práve a čo sa týka príjmačiek, je to len a len o šťastí. o tom ktorý variant testu dostaneš. ja osobne som mal taký, kde z 20 otázok bola len jedna z dejepisu zvyšok bola noska a všeobecný prehľad. A TU zverejňuje vopred otázky, čo budú na príjmačkách takže sa to dá naučiť. a čo sa týka kvality. Tú zatiaľ neviem nejako extra posúdiť, no pár kapacít nám prednáša a kolektív je celkom v pohode a aj mimoškolský život
a čo sa týka tej tuná spomínanej masaryčky... tam nemáš klasické testy na príjmačkách, ale ich test studijních předpokladú... a ten je dosť funny klasický iq test, na ktorý ti nepomôžu ani najlepšie encyklopedické vedomosti možno pár promile alkoholu na získanie nadhľadu
Ja tiez rozmyslam nad studiom prava.Kedze uroven pravnickych fakult na nasom Slovensku je vraj dost biedna , zvazujem aj zahranicie,hlavne Cesko.Moja otazka znie,mozem po vystudovani prava v Cechach, pracovat ako pravnik na Slovensku?Nefunguje tu ta vymedzenost prava na urcitom uzemi?Dalej,ked budem chciet skladat advokatske alebo sudnicke skusky v SR,budem ich musiet skladat zo slovenskych zakonov.Cize nebude mi studium v zahranici zbytocne?Prosim Vas,vyvedte ma z omylu.
No tak aby bolo jasno ešte k BVŠP tak určite to nie je jednoduché...V porovnaní s ostatnými skúškami, na ktorých som bola by som povedala, že boli najzložitejšie...kde inde ste robili test z jazyka a ústny pohovor...tie ostatné boli čisto ale čisto o tom aký dostaneš test... Zobrali ma aj do Trnavy a predsa som si vybrala BVŠP a nie preto, že je najľahšia, ale najkvalitnejšia...A už som unavená z tých kecov, že sa nemusím učiť. Musím sa učiť a najviac v porovnaní s inými fakultami. Len zo srandy si pozrite rozvrhy všetkých pravnickych fakult a uvidíte, že máme oveľa viac skúšok ako inde. Na 60 kreditov za rok potrebujete okolo 16 predmetov, a všetky majú skúšky, žiadne kredity za účasť alebo seminárnu prácu, tak si vyskúšaj aké to je jednoduché. V jednom semestri máme pracovné právo aj občana, ktorý sa inde preberajú 2 semestre my sa musíme naučiť za jeden. Máme najlepších profesorov zo Slovenska, Prahy, Brna, Viedne a iných európskych miest. Takže keď neviete tak sa nestarajte, lebo mi to príde fakt už iba ako závisť. Ako netvrdím, že sa nenájde nejaký hlupák ale tí sa nájdu všade.
P.S: Zo zdravotnej na právo je riadna sprostosť. Dejepis, nosku a prehľad potrebuješ aj ďalej a by si sa riadne natrápil, možno ešte skúšky so šťastím, ale potom by ti to chýbalo.
Ja viem, je to ešte skoro takto sa rozhodovať, keď som na gympli prvý rok, ale predsa chcela by som sa spýtať, či je tu niekto taký, kto študuje niečo také ako ekonómiu alebo aj masmediálnu komunikáciu...Chcela by som vedieť, aké sú tie školy a vlastne aká veľká možnosť uplatnenia sa so školou a svojím odborom...Nemám vôbec predstavu, čo by som chcela ešte robiť, iba tak približne, že čo by ma bavilo, ale čítala som fóra a vlastne každá škola má svoju + a -. Vďaka.
@natalinda a to má byť tá vaša kvalita? že to, čo inde preberajú 2 semestre sa vy učíte za jeden? koľko si z toho pamätáš týždeň po skúške?
a prepáč mi, ale kvalita pedagógov...je na práve úplne irelevantná. koniec koncov si to odsedíš aj tak len ty a tie 300 stranové knihy do teba žiaden profák nenaleje lievikom. pochopím, keby sa kvalita pedagógov posudzovala niekde na matike, fyzike, kde treba rátať, vysvetľovať vzorce a podobne, ale na práve?
aj ja Trnave závidím Blaha, ale určite by som sa podľa neho nerozhodovala /príklad/.
a len taká malá pikoška: stačilo, aby som zdvihla telefón a mohla som byť prijatá na vašu BVŠP bez akýchkoľvek prijímačiek. takže nič nie je také skvelé, ako sa na prvý pohľad zdá.
neber to v zlom, ale BVŠP nie je najjasnejšia hviezda medzi ostatnými, každá PF na slovensku má svoje výhody a nevýhody /snáď okrem BB/ len to som tým chcela povedať.
to je to, čo som povedala. 95% všetkého si odserieš sám. Blaho je výnimočný romanista, jeho prednášky sú dokonca aj sranda, ale nad tou knihou si to odsedím rovnako ako hocikto iný hocikde inde.
@midnightlady a ty nám chceš hádam nahovoriť že sa už tri týždne v kuse nesánkuješ na briežku, pretože všetky skúšky sa dajú dať poľahky na prvýkrát a v predtermínoch? neveríme ti!!!
@yolis sánky sa zlomili, boby sú v p....lote.. ako keby si to sama tiez dobre nevedela aku lahku skolu mame... sa o tom potrebujes u Blaha uistovat a z nudy si si preniesla RP heeej?... potvora
@Midnightlady nehovorím že najľahšia, to nie. ale patrí do skupiny škôl, kde kľúčom k úspechu je schopnosť naučiť sa naspamäť kvantá textu. samozrejme, že treba vedieť o čom ten text je, rozumieť mu. ale rozhodne to nie je nič nepochopiteľné. stačí funkčná pamäť a aká taká verbálna inteligencia.
že tam je nejaký chuj (alebo viacerí), ktorý bazíruje na každej vetičke toho textu, to ešte nerobí z práva náročné štúdium. takí chuji sú všade, aj tam, kde nejde len o text, ale aj o zložité vzťahy fyzikálych či iných veličín, výpočtové postupy, prácu so špeciálnymi programami...
tiež treba zohľadniť, že sú školy, kde náplňou semestra je podstatne viac ako chodiť na prednášky a odovzdať 4 seminárky.
Ahojte, ja sa chcem opýtať či nevadí výrazne tetovanie na krku pri štúdiu práva... Veľmi chcem ísť na právo ale tetovanie si odstrániť nechcem dať ale dá sa jedine zakryť vlasmi... Ďakujem
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
71 komentov
vieš aké ťažké otázky sú na príjmačkách? - že sám profesor nevie odpoveď na prijímacie otázky - to mám overené
ale ak si vynikajúci, to ti hovorím, že vážne že vynikajúci z dejepisu, máš šancu
ale inak v BA sú aj súkromné VŠ právnické - ktoré na moje počudovanie ani nie sú až také drahé a tam berú každého - teda väčšinu
A co sa tyka primacok, ak sa systematicky pripravujes, tak prijimacky zvladnes hocikde. Good luck
v trnave je @yolis spýtaj sa jej na to nad Brnom si neuvažoval?
je pravda, že do Brna (hovorím o masaryčke) sa dostanú aj ľudia, ktorí priam neexcelovali známkami na strednej, ale to preto, že Masaryčka sa o takých študentov nebije. ona proste chce študentov s chuťou študovať, lebo ich to baví a nie preto, že budú mať dobré známky (preto máme len minimum predmetov známkovaných). každopádne, možno sa naše požiadavky na kvalitu školy líšia
Niekto pisal ze Trnava nedostala akreditaciu, to je akoby si napisal ze Košice nedostali akreditaciu. Právnická fakulta má normálne akreditáciu, len sa zmenil status univerzity.
do Brna sa nešprtá. robia sa už spomínané TSP, ktoré sa zameriavajú na študentské predpoklady uchádzača. čo je logika, pochopenie z čítaného textu, slovná zásoba a tak ďalej... na to sa nenašprtáš. a na právo berú ľudí, ktorí majú z týchto testov percentil od 90 vyššie.
viac k tomu nedodám.
iba otázka - @hawaitypek - prečo taká zmena oboru? zo zdravotky na právo? nebudeš to mať jednoduché, napríklad dejiny sú s prepáčením kurva a mali sme s tým problémy aj my, čo sme vyrástli na gympláckom dejepise a maturite z neho.
ale nejdem ťa odrádzať, všetko sa dá, keď sa chce. len sa pýtam.
ANi neviem.............no proste zdravotnictvo na slovensku to je...........no sak vies (este som rozmyslal nad zubarom ale neviem ci by ma bavilo sa cely zivot niekomu pozerat do chrapy...=oDDD)
A dufam ze to nie je len take xvilkove to pravo............bo uz som take mal chvilkove "hasič"......=oDDDDD
A ten dejepis si myslim ze sa da naucit..........xcel by som ist na kurz kery teraz ponukaju ako pripravu na tu ktoru vysku,,,,,,,a ked nevide tento rok tak mozno nabuduci......aspon si spravim statnicu z angliny a nasetrim neaky cash........
Ale dik za rady.
Blava vypadava pre mna urcite bo 63 litrov za rok je moc..........+ intrak...........urcite ne
A keby ste mi mohli povedat niekdo ktora je najlepsia???
Trnava?
Košice ?
Banska B?
» www.sme.sk/c/5069895/na-pr...
ale dik porozmyslam =oD
@wednesday no, ja som mala taký percentil, že by som sa dostala na akýkoľvek odbor na masaryčke, kam berú len podľa TSP. takže neviem, ako to bolo s tým najnižším. ono to nie je tak, že si stanovia hranicu, že "pod tento percentil neberieme" /to je tak len na práve, myslím/. ale stanovia si počet ľudí, ktorých vezmú a berú tých s najlepším percentilom z tých, ktorí sa tam hlásili. a čo som sa pýtala, tak myslím, že na náš odbor to šlo tak do percentilu 60. lebo to je ešte celkom neznámy odbor, tak sa tam toľko ľudí nehlási. ale už sa ten počet celkom aj zvyšuje.
Niekde sa robia aj nejaké scio testy a niekde sa robia oborové testy v kombinácií s tsp.
Netušil som, že si citlivá na to, keď si niekto dovolí Ťa doplniť.
Niekto je zas presvedčený, že niekto iný nevedel, o čom sa tu rozprávalo napriek tomu, že nemohol ani vedieť ani nevedieť, či to ten druhý vedel. Paranormálny sa stal normálnym.
Jednak túto tému sledujem už dlhšie a druhak nepovažujem za zločin, ak sa doplnia relevantné informácie.
a čo sa týka tej tuná spomínanej masaryčky... tam nemáš klasické testy na príjmačkách, ale ich test studijních předpokladú... a ten je dosť funny klasický iq test, na ktorý ti nepomôžu ani najlepšie encyklopedické vedomosti možno pár promile alkoholu na získanie nadhľadu
Ja tiez rozmyslam nad studiom prava.Kedze uroven pravnickych fakult na nasom Slovensku je vraj dost biedna , zvazujem aj zahranicie,hlavne Cesko.Moja otazka znie,mozem po vystudovani prava v Cechach, pracovat ako pravnik na Slovensku?Nefunguje tu ta vymedzenost prava na urcitom uzemi?Dalej,ked budem chciet skladat advokatske alebo sudnicke skusky v SR,budem ich musiet skladat zo slovenskych zakonov.Cize nebude mi studium v zahranici zbytocne?Prosim Vas,vyvedte ma z omylu.
Dakujem
P.S: Zo zdravotnej na právo je riadna sprostosť. Dejepis, nosku a prehľad potrebuješ aj ďalej a by si sa riadne natrápil, možno ešte skúšky so šťastím, ale potom by ti to chýbalo.
a prepáč mi, ale kvalita pedagógov...je na práve úplne irelevantná. koniec koncov si to odsedíš aj tak len ty a tie 300 stranové knihy do teba žiaden profák nenaleje lievikom. pochopím, keby sa kvalita pedagógov posudzovala niekde na matike, fyzike, kde treba rátať, vysvetľovať vzorce a podobne, ale na práve?
aj ja Trnave závidím Blaha, ale určite by som sa podľa neho nerozhodovala /príklad/.
a len taká malá pikoška: stačilo, aby som zdvihla telefón a mohla som byť prijatá na vašu BVŠP bez akýchkoľvek prijímačiek. takže nič nie je také skvelé, ako sa na prvý pohľad zdá.
neber to v zlom, ale BVŠP nie je najjasnejšia hviezda medzi ostatnými, každá PF na slovensku má svoje výhody a nevýhody /snáď okrem BB/ len to som tým chcela povedať.
no offence.
@ayreen
to je to, čo som povedala. 95% všetkého si odserieš sám. Blaho je výnimočný romanista, jeho prednášky sú dokonca aj sranda, ale nad tou knihou si to odsedím rovnako ako hocikto iný hocikde inde.
že tam je nejaký chuj (alebo viacerí), ktorý bazíruje na každej vetičke toho textu, to ešte nerobí z práva náročné štúdium. takí chuji sú všade, aj tam, kde nejde len o text, ale aj o zložité vzťahy fyzikálych či iných veličín, výpočtové postupy, prácu so špeciálnymi programami...
tiež treba zohľadniť, že sú školy, kde náplňou semestra je podstatne viac ako chodiť na prednášky a odovzdať 4 seminárky.