neviem...vo všeobecnosti možno hej, ale ja sa asi pohybujem v takej veselej spoločnosti...tak neviem. ale moze to byt z neistoty z buducnosti, citia sa nepochopeni, rodičia s nimi travia menej času, uvedomuju si tlak verejnosti viac ako predtym, vedia že je takmer všetko len o peniazoch...a tak sa ciita prazdne..
actually, ako tak pozerám, tak je to o niečo komplikovanejšie:
v zásade samotná inteligencia postupne stúpa, ale napriek tomu priemerná inteligencia celej ľudskej populácie klesá, lebo:
je dokázané že inteligentnejší ľudia sa rodia v bohatších krajinách, ale zároveň je v bohatších krajinách nižšia pôrodnosť ako v krajinách chudobných, takže vo výsledku aj keď inteligencia samotná stúpa, tak vysoká pôrodnosť v krajinách kde je nižšia "kazí" priemer a "sťahuje" ho opačným smerom, znižuje.
@midnight Povedal som ze to z aktualitoch nemam, a je tam aj vela veci ktore su pravdive a tak isto nikdy a nikde na nete v spravach nemas nic 100% iste ze to nie je kravina. tou mudrostou som myslel IQ ktore podla najnovsich clankov ktore som cital a pocul nam uz nemôze vyssie rast.
...aha, možno kvôli tomu môjmu "actually"? prepáč, to je anglické "vlastne/v podstate/totiž/v skutočnosti" ktoré občas používam lebo mi sedí do vety lepšie ako slovenské ekvivalenty. (týmto pozývam všetkých slovenčinárov aby sa na mňa zosypali za prznenie nášho jazyka)
"a tak isto nikdy a nikde na nete v spravach nemas nic 100% iste"
rozšír to, nikdy nikde na svete nemáš nič na 100% isté, môžeš sa tak maximálne dostať k číslu preložiteľnému "ako nesmierne pravdepodobné, až takmer isté", a to platí úplne o všetkom.
"tou mudrostou som myslel IQ"
viem, práve preto som ti povedal že múdrosť a inteligencia nie je to isté, chcel som tým povedať že myslieť slovom "múdrosť" inteligenciu je blbosť
"ktore podla najnovsich clankov ktore som cital a pocul nam uz nemôze vyssie rast"
daj odkazy. teraz nie preto že "dokáž", ale že by ma celkom zaujímali a rád by som si ich prečítal. každopádne si myslím že je to nezmysel, počet detských géniov je stále väčší, a to nie sú nejaké ojedinelé anomálie, to je niečo k čomu sa proste ľudská rasa postupne vyvíja. za pár generácií to bude bežné, a za ďalších pár to bude štandard.
@luucuska jo, a ešte jeden dôvod: pretože čím viac možností výberu človek má, tým sa cíti stratenejšie a neistejšie, a tým je nespokojnejší s tou ktorú si nakoniec zvolil.
@midnight lenze nic nejde do nekonecna a vsetko ma svoj koniec, a tak isto aj ludska inteligencia, nepôjde vzdy iba na hor, a ty detsky geniovia, neviem preco si myslis ze ich je stale viac a viac ked v minulosti ich mohlo byt aj kludne viac a nevedeli to dokazat kvoli inej dobe, kludne mohol byt pred 2000 rokmi clovek co ma IQ 180 len to v tej dobe nevedeli zistit.
viem, práve preto som ti povedal že múdrosť a inteligencia nie je to isté, chcel som tým povedať že myslieť slovom "múdrosť" inteligenciu je blbosť - a mysliet slovom mudry clovek ktory je moc inteligentny nie je vôbec blbost, aj ked to je nieco insie...
A ked budes pisat Anglicke originalne nazvi tak necakaj ze kazdy bude vediet co ty tym myslis.
"a ty detsky geniovia, neviem preco si myslis ze ich je stale viac a viac ked v minulosti ich mohlo byt aj kludne viac a nevedeli to dokazat kvoli inej dobe"
okej, priznávam že toto bolo vyjadrenie čisto subjektívneho názoru na základe pocitu z toho ako často o nich v poslednej dobe počujem.
"kludne mohol byt pred 2000 rokmi clovek co ma IQ 180 len to v tej dobe nevedeli zistit."
hej, to kľudne mohol, napríklad niekto ako Leonardo DaVinci, o ktorom to nikto doteraz nevie, lebo po sebe nezanechal stovky strán zápiskov s náčrtkami okrem iného prvej takmerfunkčnej helikoptéry, niečoho čo veľmi pripomína mobilný telefón, a podobne...
"a mysliet slovom mudry clovek ktory je moc inteligentny nie je vôbec blbost, aj ked to je nieco insie..."
...čiže nie je blbosť pomenovať jednu vec názvom inej veci keď vieš že tie dve veci sú odlišné? asi som rád že si nestál pri zrode prvého jazyka.
"A ked budes pisat Anglicke originalne nazvi tak necakaj ze kazdy bude vediet co ty tym myslis."
1. nie je to názov, ale normálne slovo, častica/spojka
2. častice a spojky sú vo všeobecnosti pomerne ľahko ignorovateľné bez toho aby sa význam vety zmenil, alebo ho ich ignorácia zmení len minimálne
3. nenapadlo by ma že si "actually" niekto pomýli s "aktuality"
4. bežný ľudský inštinkt je neznáme veci ktoré nevyzerajú že sú pre význam podstatné ignorovať
5. čiže ti musím priznať plusový bod, že v tebe tento bežný inštinkt nefunguje, to je dá sa povedať prvý krok k takzvanému "vedeckému nastaveniu mysle"
Ja bývam smutný len vtedy, keď sa jedná o nostalgické chvíle, pri ktorých spomínam na mladosť, takú, čo už viac nezažijem. A v súčasnosti aj napriek chudoby sa viem povzniesť a nemám chuť pchať hlavu do piesku ako pštros. Nie som ani blázon, ale zbožňujem veselé chvíle života. Nie som predsa mŕtvola, ktorá by mala kamennú tvár. Rád si vypočujem hrané divadlo s komickými scénkami, vypočujem príjemné vtipy a pri práci komunikujem s cudzími ľuďmi a takto nadväzujem nové známosti. A takto zaženiem smútok a stres. Človek je tvor spoločenský, tak prečo stáť mimo? Prečo neprekonať vlastný strach a dokázať v sebe, že nemám predsudky voči niekomu? Sme ľudia, a ľuďmi zostaňme. Žijeme na spoločnej planéte, tak ctime jeden druhého a hľadajme príležitosti ako nezostať sám a nezostať smutným.
@midnight fajn tak som sa trocha sekol, pretoze napriklad cisla koniec nemaju, ale nemaju ani zaciatok, tak isto ako kruh, ale to co ma zaciatok ma podla môjho nazoru aj koniec.
a kde má začiatok inteligencia? pri vzniku prvého jednobunkového organizmu? alebo to je ešte len biologický robot? pri vzniku prvého jednobunkovca? alebo späť dozadu? bielkoviny samé osebe už sú samoorganizujúce sa štruktúry, kryštály tiež. častice sa "inteligentne" spájajú do atómov rôznych prvkov.
kde začína inteligencia? a kde sa v tebe berie tá nadutosť ktorá dokáže tvrdiť už len to že ľudská inteligencia je najvyššia dosiahnuteľná, a to ešte nehovorím o tom že tvrdíš aj to že vieš kde sú jej hranice? kedy si kurva ľudia uvedomia že aj keby ich bolo tristo miliárd, tak sú absolútne nepodstatným a zanedbateľným hmyzom? kedy si uvedomíš že nemáš absolútne žiadny základ, kedy si ľudia uvedomia že nikto nemá absolútne žiadny základ na vytvorenie záveru o tom čo je vrchol inteligencie? prečo majú takú strašnú potrebu považovať sa za to najrozvinutejšie čo existuje a môže existovať? ja osobne okolo seba žiadne známky pravdivosti tohto názoru nevidím, a to ani nemusím brať do úvahy perspektívu vesmíru, úplne stačí tá primitívna obyčajná ľudská. koniec diskusie, už ma nebavíš.
@midnight fajn, tak neodpisuj, Pre mna Inteligencia je IQ - inteligencny koeficient, ktory uvadzame cislom a zacina sa na nule (0), tam beriem zaciatok inteligencie, a logicky uvazujem nad jej koncom.
A zrejme zle citas pretoze ako som uz napisal ja netvrdim ze vyssie IQ uz mat nemôzme ale ze som otom cital a pocul,... (kludne to môze byt blbost). hmm a Zaklad otom nemôzme hovorit ako o cloveku ale o ludstvu.
@nationalgeographic obvykle ľudia informáciu ktorú čítali a počuli, ale nesúhlasia s ňou, ďalej nešíria, alebo ju šíria s poznámkou že podľa nich je to blbosť.
a definuj čo v reáli znamená nulový inteligenčný kvocient. čo ho má, ako to vyzerá, ako sa to správa? vieš vôbec ako sa inteligenčný kvocient počíta? keby si vedel, tak by si vedel aj to že nulový byť nikdy nemôže, dokonca ani keby si ho vyrátal kusu hliny.
@midnight viem ze IQ 20 ma 0,3% populacie, a fajn nulovy mozno byt nemôze ale môze byt u ludi najnizsi, a tak beriem zaciatok, pretoze keby som sa vsetko vravel ze nikde nema zaciatok tak by som potom nemohol fungovat v tomto casopriestorovom svete ako clovek ktory ma podvedomie. A nebud taki kriticky k zivote
Pretože dneska drvivá väčšina ľudí nemusí riešiť žiadne existenčné problémy a nemajú žiadne povinnosti a zodpovedosť. Preto riešia blbosti a potom sú z toho v depresii. Máme sa tak dobre až sme z toho v depresii.
By som chcel vidieť @1 ako by žila v takom stredoveku za neustálych nájazdov Turkov. Bez zdravotnej starostlivosti. Bez vzdelania. Od malička tvrdá práca na poli ak to poznali ešte naši starí rodičia to by takú sprostosť nikdy nevyplodila.
Naša generácia je v prvom rade nenormálne umrnčaná. Na všetko sa sťažujeme, cez nič sa nedokážeme preniesť a z maličkostí robíme drámy. V minulosti sa ľuďom žilo oveľa ťažšie.
Tu nejde o nasu generaciu, to tak bolo vzdy a vzdy aj bude. (skoro) Vsetci mladi su smutni pretoze presun z bezstarostneho zivota do krutej dospelackej reality je náročná vec. To sa vekom zmeni .
lebo chcu byť smutny a rozčuluju sa nad vecami ako su : prečo mi nejde fejzbuk, prečo mi ten kokot nenapísal. Prečo mi ona nedala a perčo ma nemiluje. Bože sa rozčuluju nad banalnosťami týto ludia. Nikdy to tak nebolo. Keby nemáme také možnosti ako dnes a nevedeli by sme o tých veciach , tak by sme smutný neboli. Ja mám čill do tejto generácie nepatrím
Lebo sme rozmaznaní, leniví, nevieme sa tešiť z maličkostí, vždy sa chceme mať čo najlepšie a keď sa niečo nevydarí tak je z toho hneď tragédia...A väčšina ľudí radšej bude vyplakávať nad tým aký je život krutý a nespravodlivý ako by mali hľadať aj to pekné a pozitívne
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
65 komentov
mozno je to len tym ze sa pohybujem medzi takymi ludmi dobrovolne (tumblr napriklad), ale myslim si ze kedysi to taketo nebyvalo
pretože niektorí ľudia chcú byť stredobodom pozornosti, a ľutovanie je najľahší spôsob
pretože sú sami, a majú radi samotu, preto su smutní aby ich každý nechal na pokoji
1. priemerná ľudská inteligencia sa každou generáciou zvyšuje (aj keď to tak nevyzerá)
2. je dokázaný pomerne silný vzťah medzi pesimizmom a inteligenciou
3. má viac času rozmýšľať nad zmyslom života resp. čímkoľvek, keďže žije v pohodlnejšom svete
4. je viac ovplyvnená médiami, ktoré obvykle vyhľadávajú depresívne, tragické a smutné informácie, príbehy a fakty, pretože to viac predáva.
človek často robí veci, o ktorých si myslí, že ho spravia šťastným, nie tými, ktorými ho šťastnými spravia a niekedy si sám to nešťastie vytvára
@13 súhlasím s tými 3,4 , lebo aj jebnutí môžu byť smutní a necítim sa tak inteligentne ako pesimisticky
Teda,je priam prijebaný a smeje sa ako jebnutá kobyla na všetkom.
A nemám pocit,že naša generácia je smutná,teda aspon moje okolie smutné nie je.
A smutna je, lebo svet je na picu. Ja sa ale snazim zit veselo aj ked v poslednom case mi to nejde...
teda aspoň poniektorí
a tak súhlasím s @13 a @17
actually, ako tak pozerám, tak je to o niečo komplikovanejšie:
v zásade samotná inteligencia postupne stúpa, ale napriek tomu priemerná inteligencia celej ľudskej populácie klesá, lebo:
je dokázané že inteligentnejší ľudia sa rodia v bohatších krajinách, ale zároveň je v bohatších krajinách nižšia pôrodnosť ako v krajinách chudobných, takže vo výsledku aj keď inteligencia samotná stúpa, tak vysoká pôrodnosť v krajinách kde je nižšia "kazí" priemer a "sťahuje" ho opačným smerom, znižuje.
...lebo aktuality sú dôveryhodný zdroj... robíš svojmu nicku hanbu.
a koncentrácia kyslíku nemá s inteligenciou nič. a keď už sme pri tom, múdrosť tiež nemá s inteligenciou nič.
"Povedal som ze to z aktualitoch nemam"
aha, a prečo?
...aha, možno kvôli tomu môjmu "actually"? prepáč, to je anglické "vlastne/v podstate/totiž/v skutočnosti" ktoré občas používam lebo mi sedí do vety lepšie ako slovenské ekvivalenty. (týmto pozývam všetkých slovenčinárov aby sa na mňa zosypali za prznenie nášho jazyka)
"a tak isto nikdy a nikde na nete v spravach nemas nic 100% iste"
rozšír to, nikdy nikde na svete nemáš nič na 100% isté, môžeš sa tak maximálne dostať k číslu preložiteľnému "ako nesmierne pravdepodobné, až takmer isté", a to platí úplne o všetkom.
"tou mudrostou som myslel IQ"
viem, práve preto som ti povedal že múdrosť a inteligencia nie je to isté, chcel som tým povedať že myslieť slovom "múdrosť" inteligenciu je blbosť
"ktore podla najnovsich clankov ktore som cital a pocul nam uz nemôze vyssie rast"
daj odkazy. teraz nie preto že "dokáž", ale že by ma celkom zaujímali a rád by som si ich prečítal. každopádne si myslím že je to nezmysel, počet detských géniov je stále väčší, a to nie sú nejaké ojedinelé anomálie, to je niečo k čomu sa proste ľudská rasa postupne vyvíja. za pár generácií to bude bežné, a za ďalších pár to bude štandard.
viem, práve preto som ti povedal že múdrosť a inteligencia nie je to isté, chcel som tým povedať že myslieť slovom "múdrosť" inteligenciu je blbosť - a mysliet slovom mudry clovek ktory je moc inteligentny nie je vôbec blbost, aj ked to je nieco insie...
A ked budes pisat Anglicke originalne nazvi tak necakaj ze kazdy bude vediet co ty tym myslis.
2. málo sa hýbeme, strácame kontakt s prírodou -> biologické faktory ...
okej, priznávam že toto bolo vyjadrenie čisto subjektívneho názoru na základe pocitu z toho ako často o nich v poslednej dobe počujem.
"kludne mohol byt pred 2000 rokmi clovek co ma IQ 180 len to v tej dobe nevedeli zistit."
hej, to kľudne mohol, napríklad niekto ako Leonardo DaVinci, o ktorom to nikto doteraz nevie, lebo po sebe nezanechal stovky strán zápiskov s náčrtkami okrem iného prvej takmerfunkčnej helikoptéry, niečoho čo veľmi pripomína mobilný telefón, a podobne...
"a mysliet slovom mudry clovek ktory je moc inteligentny nie je vôbec blbost, aj ked to je nieco insie..."
...čiže nie je blbosť pomenovať jednu vec názvom inej veci keď vieš že tie dve veci sú odlišné? asi som rád že si nestál pri zrode prvého jazyka.
"A ked budes pisat Anglicke originalne nazvi tak necakaj ze kazdy bude vediet co ty tym myslis."
1. nie je to názov, ale normálne slovo, častica/spojka
2. častice a spojky sú vo všeobecnosti pomerne ľahko ignorovateľné bez toho aby sa význam vety zmenil, alebo ho ich ignorácia zmení len minimálne
3. nenapadlo by ma že si "actually" niekto pomýli s "aktuality"
4. bežný ľudský inštinkt je neznáme veci ktoré nevyzerajú že sú pre význam podstatné ignorovať
5. čiže ti musím priznať plusový bod, že v tebe tento bežný inštinkt nefunguje, to je dá sa povedať prvý krok k takzvanému "vedeckému nastaveniu mysle"
6. máš pravdu.
jo, a čo sa týka toho že nič nejde do nekonečna... povedz mi najposlednejšie celé číslo. prípadne úplne presný obvod akéhokoľvek fraktálu.
Inak akurát som počúvala Mors keď som čítala toto fórum
a kde má začiatok inteligencia? pri vzniku prvého jednobunkového organizmu? alebo to je ešte len biologický robot? pri vzniku prvého jednobunkovca? alebo späť dozadu? bielkoviny samé osebe už sú samoorganizujúce sa štruktúry, kryštály tiež. častice sa "inteligentne" spájajú do atómov rôznych prvkov.
kde začína inteligencia? a kde sa v tebe berie tá nadutosť ktorá dokáže tvrdiť už len to že ľudská inteligencia je najvyššia dosiahnuteľná, a to ešte nehovorím o tom že tvrdíš aj to že vieš kde sú jej hranice? kedy si kurva ľudia uvedomia že aj keby ich bolo tristo miliárd, tak sú absolútne nepodstatným a zanedbateľným hmyzom? kedy si uvedomíš že nemáš absolútne žiadny základ, kedy si ľudia uvedomia že nikto nemá absolútne žiadny základ na vytvorenie záveru o tom čo je vrchol inteligencie? prečo majú takú strašnú potrebu považovať sa za to najrozvinutejšie čo existuje a môže existovať? ja osobne okolo seba žiadne známky pravdivosti tohto názoru nevidím, a to ani nemusím brať do úvahy perspektívu vesmíru, úplne stačí tá primitívna obyčajná ľudská. koniec diskusie, už ma nebavíš.
A zrejme zle citas pretoze ako som uz napisal ja netvrdim ze vyssie IQ uz mat nemôzme ale ze som otom cital a pocul,... (kludne to môze byt blbost). hmm a Zaklad otom nemôzme hovorit ako o cloveku ale o ludstvu.
a definuj čo v reáli znamená nulový inteligenčný kvocient. čo ho má, ako to vyzerá, ako sa to správa? vieš vôbec ako sa inteligenčný kvocient počíta? keby si vedel, tak by si vedel aj to že nulový byť nikdy nemôže, dokonca ani keby si ho vyrátal kusu hliny.
By som chcel vidieť @1 ako by žila v takom stredoveku za neustálych nájazdov Turkov. Bez zdravotnej starostlivosti. Bez vzdelania. Od malička tvrdá práca na poli ak to poznali ešte naši starí rodičia to by takú sprostosť nikdy nevyplodila.