Rozmýšľal som nad jednou vecou. Voľakedy dávno boli ryby lacné a dostupné a to platilo hlavne pre oblasť, kde sa vyvinulo Kresťanstvo. Bolo to jedlo chudobných. Z toho vyplýva, že ryba sa konzumovala pomerne často. Otázka znie, prečo sa zriekavali mäsa, k
lebo ryba sa nerata za maso..(lebo nekrvaca)..a asi je tam nejaka symbolika z jezisom, ze nemas jest nic krvave (ako maso)..
aj tak su to len bachorky ako cele krestanstvo, takze, whats the point?
@marek15693 však ok ale ja len tak sa pýtam...ja mäsa veľa nejem a hoci som mal dneska príležitosť, radšej som dal prednosť zelenine aj to z nenáboženských dôvodov.
@gukol jasne, ze krvaca, ale nie je to to typicke krvave maso..ved, ak si niekedy videl surove maso ryby a prasata, vies o com hovorim @puco90
ono, to neni ze "zeitgeist", ono, to, ze jarny bod sa nachadza v suhvezdi ryb je astronomicky fakt, astronomia je moje hobby, da sa povedat..a ku vsetkemu sa snazim pristupovat racionalne, takze nie som jedna z tych zeitgeist oviec, co sa hraju aki su super hipsterski..
@bloke ale jasné že áno, lenže neviem prečo by to muselo mať nejakú spojitosť s pôstom, ako je mi jasné, že určité veci majú spoločné s astrológiou, predsa aj kresťanstvo pohltilo mnoho náboženských smerov...ale toto je podľa mňa náhoda.
@bloke dobre, tu som už trocha mimo, ale vychádzala som z toho, že ryby sú fakt len pár dní pred.... a nejaký posun za tie roky mohol nastať, ale netuším, čo je "jarný bod" okrem verzie "jarná rovnodennosť"
@zajkousko Ty si riadna drama queen . Nič v zlom, len že nezávisle na obsahu teraz tvojich postov mám pomaly dojem, že budeš prvým človekom v našom vesmíre, ktorému dôjdu plačúce smajlíky, čo ich toľko veľa píšeš. Vášnivý človek .
@puco90 Pôstne jedlo je preto lebo kresťanstvo ho dovoľovalo počas pôstu hore ako písali a ak myslíš globálne, prečo je považované za diétne, tak preto lebo je ľahšie stráviteľné než iné druhy mäsa, plus obsahuje, najmä v prípade morských rýb, veci, ktoré v červenom mäsa napríklad nie su(či vôbec alebo len hrozne málo neviem, musím sa priznať).
@sws333 no a ide mi o to, že prečo práve ryby, to akože prežratie sa lacných a ľahko dostupných rýb (voľakledy) je nejaký pôst ?
Ja neviem, mne sa zdá, že pôst by mal byť o zrieknutí sa niečoho všedného čo robíme, alebo užívame často nie ? Tak proste mi to nejde do hlavy....
@puco90 No hej, len jedenie rýb bežne dostupných plebsu v dobách v ktorých to vznikalo malo ďaleko od pôžitku a málo, ktorý z nich si mohli dovoliť sa nimi vyslovene prejedať.
A pôst by mal by byť o tom, to máš pravdu. Ale kultúrne podľa kresťanstva je nahradenie si iného mäsa rybacinou pôstne, čo je kultúrna záležitosť, zažitá a tie nemusia mať logické základy.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
41 komentov
aj tak su to len bachorky ako cele krestanstvo, takze, whats the point?
pretoze sa jarny bod nachadza v suhvezdi ryb (hej, biblia je v podstate astro kniha)
» www.birdz.sk/forum/je-ryba-m...
Určite si prepadal z biológie.
@puco90
ono, to neni ze "zeitgeist", ono, to, ze jarny bod sa nachadza v suhvezdi ryb je astronomicky fakt, astronomia je moje hobby, da sa povedat..a ku vsetkemu sa snazim pristupovat racionalne, takze nie som jedna z tych zeitgeist oviec, co sa hraju aki su super hipsterski..
"meat is considered something that comes only from animals that live on land, like chicken, cows, sheep or pigs."
Marek necigáň, včera si mal pečené kurča
potom si spomeniete, čo ste tu za žvásty písali
To už je baran
(ale to, že si kresťanstvo prispôsobilo sviatky, čo tu boli pred nimi, samozrejme beriem
ale znamenia tieto v roku s tym nemaju nic spolocne jarny bod urobi cyklus za 26 500 rokov
@puco90 Pôstne jedlo je preto lebo kresťanstvo ho dovoľovalo počas pôstu hore ako písali a ak myslíš globálne, prečo je považované za diétne, tak preto lebo je ľahšie stráviteľné než iné druhy mäsa, plus obsahuje, najmä v prípade morských rýb, veci, ktoré v červenom mäsa napríklad nie su(či vôbec alebo len hrozne málo neviem, musím sa priznať).
a potom tam isteže boli isté zvyky, ktoré sa zdogmatizovali až dodnes
veď to, nič v tomto vesmíre už nie je na smiech, iba plač a škrípanie zubov čaká ľudí ak sa nespamätajú
a smailiky mi nedojkumam ich ešte 2 miliardy
Ja neviem, mne sa zdá, že pôst by mal byť o zrieknutí sa niečoho všedného čo robíme, alebo užívame často nie ? Tak proste mi to nejde do hlavy....
A pôst by mal by byť o tom, to máš pravdu. Ale kultúrne podľa kresťanstva je nahradenie si iného mäsa rybacinou pôstne, čo je kultúrna záležitosť, zažitá a tie nemusia mať logické základy.