Prečo keď nalejete malinovku, alebo pivo,(tam to vidno najlepšie) idú bublinky z dna pohára hore? pozerám pozerám a
pozerám pozerám a dole je nejaká bublina, ktorá však nemá dostatočný objem aby z nej vychádzalo toľko bubliniek a tak dlhý čas.
Vyzerá to dobre, ale vždy som na to pozeral že " jak to?"
tak poviem, čo som ja vymyslel (neviem, či to je pravda)...
začneme z iného súdka... keď ti zamŕza niečo (kryštalizuje), tak potrebuješ nejaké kondenzačné jadro... vec na ktorej sa ti vyrobia prvé kryštáliky a ostatné sa potom vytvárajú na nich a tak ďalej. Takisto keď plyn skvaplnieva, tak sa to deje buď na stenách nádoby, alebo na prachových časticiach, či kryštálikoch (atmosféra)... ak tieto kondenzačné jadrá chýbajú, tak neprebehne zmena (vieš vyrobiť podchladenú kvapalinu, ktorá pri bežnom tlaku má teplotu menšiu ako 0) a pri nejakom rozruchu ti zrazu behom okamihu zamrzne (pozri youtube: supercooled water)...
no a to čo si myslím je, že na tom skle sú nejaké miniprasklinky, ktoré fungujú ako spomínané jadrá a na nich sa tvoria bublinky CO2, ktoré je rozpustené v tom nápoji alebo niečo také.... teda tam sú vďaka oným prasklinkám alebo nejakých prachovým časticiam lepšie podmienky aby vznikla bublinka a ak v nej narastie tlak, tak vie nejaká časť z nej vystúpať.....
Asi nejaky fyzikalny zakon to bude ale aky ti ja nepoviem a jebem na to celkovo ked sa to tak vezme no je to pekne ze idu hore to sa musi uznat maju moj respekt bublinky jedny bublotave !!! :S
pre kokot. lebo je tam nejaka minimikro prasklina v tom skle, kde sa vytvori prvotna bublina a ten oxid nejak cestuje po skle, az tam, kde najde narusenu plochu, a tam sa zbiera a tesi sa hore a vali si svoje.
ale co keby bolo perfektne hladke sklo? boli by bublinky?
@kunlun Podstata existencie bubliniek tkvie v tom, že oxid uhličitý je rozpustený vo vode, ktorá je súčasťou každého nápoja. Toto spojenie je však nestabilné, a teda náchylné na vznik a unikanie bubliniek, resp. až kolaps. Bublinky sa tvoria, ak sa nájde niečo, čo naruší stabilitu spojenia vody a oxidu. Stena pohára, lyžica, dubová trubička, papierová vreckovka. Čím pórovitejší materiál, tým viac dôvodov na uvoľňovanie bubliniek.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
11 komentov
začneme z iného súdka... keď ti zamŕza niečo (kryštalizuje), tak potrebuješ nejaké kondenzačné jadro... vec na ktorej sa ti vyrobia prvé kryštáliky a ostatné sa potom vytvárajú na nich a tak ďalej. Takisto keď plyn skvaplnieva, tak sa to deje buď na stenách nádoby, alebo na prachových časticiach, či kryštálikoch (atmosféra)... ak tieto kondenzačné jadrá chýbajú, tak neprebehne zmena (vieš vyrobiť podchladenú kvapalinu, ktorá pri bežnom tlaku má teplotu menšiu ako 0) a pri nejakom rozruchu ti zrazu behom okamihu zamrzne (pozri youtube: supercooled water)...
no a to čo si myslím je, že na tom skle sú nejaké miniprasklinky, ktoré fungujú ako spomínané jadrá a na nich sa tvoria bublinky CO2, ktoré je rozpustené v tom nápoji alebo niečo také.... teda tam sú vďaka oným prasklinkám alebo nejakých prachovým časticiam lepšie podmienky aby vznikla bublinka a ak v nej narastie tlak, tak vie nejaká časť z nej vystúpať.....
ale co keby bolo perfektne hladke sklo? boli by bublinky?
» pavlik.blog.sme.sk/c/2159/Zbavte-s...
fakt. ale nezdat sa ti to moze kludne dalej, ak ta to potesi