Prečo ľudia chodia na pohreby ? Aký to ma význam ? Pohreb je extrémne morbídna udalosť, a v podstate dotyčnému zomrelému aj tak nijako nepomože, ked sa tam ľudia zhromaždia. Z pohrebov si človek zoberie tak akurát duševnú traumu a nočné mory. Kebyže mám dieťa, zakázal by som mu tam chodiť. A neverím ani tomu, že ísť na pohreb je dobrý skutok. Dobrý skutok je pomocť živému, ale nie zaujímať sa o toho komu sa už nedá pomocť.
Pohrebná hostina - kar, to je už niečo zcela iné. Tam sa ľudia zhromaždia pri jedle a zaspomínajú. Lenže na to aby na dotyčného zaspomínali, sa predsa nemusia pozerať ako sa dotyčný pochováva do Zeme.
A tiež nevidím dovod prečo by ľudia mali chodiť na hroby, dotyčnému to tiež nijako nepomože, je to veľmi morbídne miesto, a zaspomínať na zomrelého sa dá aj na hocijakom inom mieste než na cintoríne.
Co si o tom myslíte vy ? A poprosím len seriozne argumenty k téme, a nie komentáre mimo témy.
No neviem, nepoznám nikoho, kto by si z pohrebu zobral duševnú traumu a nočné mory - to skôr z tej samotnej smrti blízkého.
A nie všetko musí mať racio význam, skrátka je to rituál, dáváš posledné zbohom..
@tomas55555 láska k blížnemu, nie je podmienená tým, či mu to pomôže alebo nie. Ja to vnímam ako súčasť života, že to tebe príde zbytočné, nuž to je tvoja vec. Celkovo že ťa napadla takáto téma. To je ako, hej všetci poďme sa baviť o čiernych dierach. Proste zbytočná kokotina
@tomas55555 Máš pravdu a ešte jeden postreh. Peniaze, ktoré by sa bez pohrebov ušetrili, by sa mohli dať bezdomovcom alebo na oblečenie slečnám, ktoré chodia až príliš odhalené.
Ja nerozumiem ako ťa to mohlo napadnúť.. ...tak si ešte vyslovene väčší kresťan ako ja, keď aj máš spravenú tú stránku s kresťanskou tématikou a ty sa ideš pýtať "prečo ľudia chodia na pohreby?" ...tebe asi ešte nezomrel nikto blízky, že áno?
@tomas55555 to je len tvoj názor brácho. ja hrávam v kostole 17 rokov. kedysi som hrával na pohreboch na dennom poriadku, bola to súčasť môjho života, a aj je. pre mna je to úplne prirodzené. nikdy mi to nepripadá morbídne. ked mi zomreli starí rodičia, pohreb bol spojený so sv. omšou. mal som na tom vyslovene zážitok. to bolo niečo ako oslava. nie zármutok. človek musí prelomiť aj svoj vzdor voči niečomu tradičnému a prijať aj inakosť. v živote je to tak, že kto sa narodí, ten aj zomrie. inak je to, kedy niekto zomrel tragicky. tomu rozumiem. ako som spomínal, hravam 17 rokov v kostole na organe. pohrebné obrady so sv. omšou je asi to najlepšie, čo môže byť. sú to krásne piesne, a isto nie morbídne. všetko je uhol pohľadu. Je pravda, že moji rovesníci chodili a chodia na diskotéky a zaoberajú sa inými pôžitkami tohoto sveta ale na toto zabúdaju.ˇŽe jedného dna ten koniec predsa len príde. otázka je, či sa dokážeš s niečím takým vysporiadať.
Chodia tam, lebo je to posledná možnosť ukázať, že ten človek bol pre nás dôležitý, pred tym než ho definitívne hodia do zeme a premení sa na prach.
Ale tak niektori sa tam dôjdu len ukázať lebo si myslia, že sa to patrí aby ostatní videli akí sú oni slušní a dobrí. A pritom sú len zvedaví alebo falošní a nacisticki.
Tak ja som napríklad na pohrebe bol, a mal som z toho veľmi nepríjemný den. Všetko musí mať svoj význam, inak možeš aj skákať z okna, a vyhovárať sa že to síce nemá význam, ale je to predsa "rituál".
Ukázať ako bol pre nich doležitý by predovšetkým ukázali tak, kebyže sa o dotyčného zaujímajú ešte za doby kedy žil. A navyše aj účasťou na kare sa dá vyjadriť ako bol dotyčný pre nich doležitý.
@tomas55555 chceš mi povedať, že ked ti umrie niekto kurva že blizky, tak mu nepojdes na pohreb lebo to nema v tvojich ociach zmysel, a celkovo vyuzitie? S tebou nieco nie je v poriadku chalanko
@tomas55555 tak vieš na pohreb veľakrát chcu ist starí ľudia, pre ktorych to je dôležité a ty aj ked nechceš ist na pohreb, lebo si si zmyslel, ze je to morbídne a však si dosť tomu človeku pomohol za jeho života, tak aspoň pomôcť by si mohol tým starým ľuďom tak že im ponuknes že ich dovezies, odvezies, ponosis kvety a vence a tak.
@torpedo08 nie, a ty snád bežne robíš činnosti ktoré človeku prinášajú zlú náladu a nemajú význam ?
@Rogin Pokial to nemá zmysel, tak prečo by človek na ten pohreb mal ísť ? Aby tam videl ako sa dotyčný pochováva do Zeme a všetci naokolo tam plačú ? To je čistá psychiatra, človek má tiež len jedni nervi.
@Borovy odviesť ludí na pohreb a z pohrebu kľudne, ale nie tam ísť s nimi. Vence snád nemaju 10 kilo, že ich ani starí človek nebude vedieť odniesť.
Tak ste si asi dosť blízky neboli keď tomu nerozumieš.... Lebo strata blízkej osoby dosť boli a tým pohrebom a ze sa ho zúčastnis tej osobe zvdas poslednú účtu...lebo ta osoba pre teba veľa znamenala a tým ze vyjadrí svoje emócie ze plačeš a tak tak tým zmierni tu bolesť... Keď tu danú osobu navštevujes a ste pravidelne v kontakte tak ti na danej osobe záleží a tým ze nečakane odíde tak je to proste aj rana lebo si to nečakal a chyba ti ale časom prijmes to ze odišla a budeš mat s nou spojené iba dobré a pekne spomienky
@tomas55555 aha, a podľa teba pracovníci pohrebného ústavu sú psychopati podľa teba? však to je normálna robota? ja to robím17 rokov. nevidím nič zlé na tom. starká keď zomrela, obliekol som ju, v spálni a uložil do truhly s pomocou služby. starký keď zomrel taktiež som ho obliekol a uložil v spálni do truhly. odviezli ho, aj starku, starky zomrel rok a pol dozadu, starka v juni, do domu smútku. v krátkosti som tam zotrval, potom som šiel domov spolu s rodičmi. aj pohreb. klasická omša. tak vieš. ty sa o to nezaujímaš, lebo nie si duchovne nastavený. aj toto je súčasť života. musíš sa vysporiadať aj so smrťou a pamätať, že možno zomrieš zajtra a tak žiť, aby si bol pripravený. toto nedokážeš ešte, lebo nie si na takom stupni poznania. budeš sa snažiť na to zabudnúť, ale čím viac sa snažíš tym horšie pre teba. je potrebné sa s tým vyrovnať. a čím skorej sa vyrovnáš tým lepšie.
ja neviem prečo, ale asi skrz tie tvoje všetky fóra a tvoje komentáre mi prídeš taký dosť nevzdelaný a mladý chalan, ktorý si aj tak pôjde svoje, hoci by si si prečítal ako to ľuďom niektorým pomáha, keď proste sa spraví ten RITUAL pochovávania ako to poznáme u nás.
U nás to moc morbídne práveže nie je za to v iných krajinách, kde mŕtvých vykopávajú a fotia sa s nimi a tak ďalej... to už je iný level morbídnosti podľa teba asi čo? Proste kultúrne zvyky čo sa týka smrti a pochovávania sú v každej krajine iné a u nás sú takéto. Spraví sa pohreb, pochová sa mŕtvy do zeme, povedia sa o ňom nejaké pekné veci, ľudia si poplačú a toto všetko je proste dôležité pre tých čo nezomreli, aby sa dôstojne rozlúčili s človekom, ktorý zomrel.
Ja som napríklad v 10tich rokoch dobrovoľne išla spolu s otcom ( kedže jeho švagrinej sestra mala syna... ) na pohreb chlapca, ktorého som ani nepoznala. Lebo bol v mojom veku a tragicky zomrel pri výbuchu rozbušky z bomby ( neviem ako sa to presne povie ) . Prišlo mi to veľmi ľúto a išla som na ten pohreb a bol to silný zážitok, koľkí ľudia sa prišli s chlapcom rozlúčiť.
Na Slovensku je bohužiaľ téma smrti tabu, preto aj veľa detí má traumy z pohrebov a podobne, lebo sa s nimi dospelí nerozprávajú o tom, čo je veľká chyba... postupne pribúdajú detské knižky o smrti a to je len dobre. aby sa už odmalička s deťmi rozprávalo o tom, že je kolobeh života, že sa niekto narodí a niekto zomrie.
No čo ti poviem. Menej seď na internete a skús sa vzdelávať s knižkami .
ak si veriaci (si?), tak by si mal vedieť, že na pohreb sa nechodí "pozerať na pochovávanie a plakať". Na pohrebe sa ľudia zídu aby sa spolu modlili za dušu zosnulého. A aby si sami pripomenuli že smrť nie je nejaké sci-fi z filmov a knižiek, ale normálna vec, ktorá je súčasťou nášho života, a ktorá raz čaká každého z nás.
A potom je to tiež symbolika, tak ako bežne ideš odprevadiť návštevu keď odchádza, tak sa ľudia zídu aby "odprevadili" nebožtíka ktorý "odchádza" z tohto sveta. Taká symbolická bodka, ukončenie, dôstojné zavŕšenie jeho života alebo ako to nazvať... To sme nevymysleli včera ani pred týždňom, nevymysleli to ani kresťania ani židia, je to niečo čo existuje odjakživa (v rôznej forme) snáď v každej jednej kultúre, od afrických krovákov, až po eskymákov.
@Alysia
presne, nejaká psychologička to raz pekne vystihla - v porovnaní s minulosťou sa v dnešnej dobe nemáme problém otvorene rozprávať o sexe, ale téma smrti je pre nás tabu, vyhýbame sa tomu, skrývame sa pred tým, tvárime sa že to neexistuje...
"vytláčame" smrť niekam preč, kde ju nevidíme, kde sa nás netýka, do nemocníc, do starobincov, hospicov, ...
ešte niekoľko desiatok rokov dozadu bolo na dedinách bežné, že telo zosnulého ostávalo doma tri dni a tri noci. S umierajúcim sa prišli rozlúčit susedia, rodina, kňaz dal pomazanie, zapálila sa sviečka, ženy "nosili smútok" čiže čierne oblečenie ešte aj rok-dva po smrti blízkeho... ľudia smrť vnímali intenzívnejšie a vedeli ju aj lepšie spracovať a prijať.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
45 komentov
Pohrebná hostina - kar, to je už niečo zcela iné. Tam sa ľudia zhromaždia pri jedle a zaspomínajú. Lenže na to aby na dotyčného zaspomínali, sa predsa nemusia pozerať ako sa dotyčný pochováva do Zeme.
A tiež nevidím dovod prečo by ľudia mali chodiť na hroby, dotyčnému to tiež nijako nepomože, je to veľmi morbídne miesto, a zaspomínať na zomrelého sa dá aj na hocijakom inom mieste než na cintoríne.
Co si o tom myslíte vy ? A poprosím len seriozne argumenty k téme, a nie komentáre mimo témy.
a to este nehovorim o tych necistych myslienkach, co mi evokuju zeny na kare
Neviem aké zvyklosti sa deju v Južnej Amerike ?
Krestanske relikvie viem čo sú, ale čo to má spoločné s pohrebom ?
A nie všetko musí mať racio význam, skrátka je to rituál, dáváš posledné zbohom..
Ale tak niektori sa tam dôjdu len ukázať lebo si myslia, že sa to patrí aby ostatní videli akí sú oni slušní a dobrí. A pritom sú len zvedaví alebo falošní a nacisticki.
Tak ja som napríklad na pohrebe bol, a mal som z toho veľmi nepríjemný den. Všetko musí mať svoj význam, inak možeš aj skákať z okna, a vyhovárať sa že to síce nemá význam, ale je to predsa "rituál".
@Torpedo08
Naozaj sa to nedalo napísať kratšie, A ty si ako inak zmaturoval zo slovenčiny ? Však ty nie si schopný prečítať si jedno minutový text!
@Rogin
No však vysvetlii ako prejavuješ niekomu lásku k blížnemu tým že sa pozeráš ako ho pochovávajú ?
@Clarise
Bol som na pohrebe a prišiel som o svoju babku, ale stále som tomu nepochopil.
@Kerrang
Neviem o tom, že by bolo pre kresťana hriechom neísť niekomu na pohreb ?
@Vreskot000
Ak považuješ pohreby za úplne normálnu vec, tak potom si čudný, asi taký ako niekto kto sa rád prechádza po cintoríne.
@Borovy
Ukázať ako bol pre nich doležitý by predovšetkým ukázali tak, kebyže sa o dotyčného zaujímajú ešte za doby kedy žil. A navyše aj účasťou na kare sa dá vyjadriť ako bol dotyčný pre nich doležitý.
@Rogin Pokial to nemá zmysel, tak prečo by človek na ten pohreb mal ísť ? Aby tam videl ako sa dotyčný pochováva do Zeme a všetci naokolo tam plačú ? To je čistá psychiatra, človek má tiež len jedni nervi.
@Borovy odviesť ludí na pohreb a z pohrebu kľudne, ale nie tam ísť s nimi. Vence snád nemaju 10 kilo, že ich ani starí človek nebude vedieť odniesť.
U nás to moc morbídne práveže nie je za to v iných krajinách, kde mŕtvých vykopávajú a fotia sa s nimi a tak ďalej... to už je iný level morbídnosti podľa teba asi čo? Proste kultúrne zvyky čo sa týka smrti a pochovávania sú v každej krajine iné a u nás sú takéto. Spraví sa pohreb, pochová sa mŕtvy do zeme, povedia sa o ňom nejaké pekné veci, ľudia si poplačú a toto všetko je proste dôležité pre tých čo nezomreli, aby sa dôstojne rozlúčili s človekom, ktorý zomrel.
Ja som napríklad v 10tich rokoch dobrovoľne išla spolu s otcom ( kedže jeho švagrinej sestra mala syna... ) na pohreb chlapca, ktorého som ani nepoznala. Lebo bol v mojom veku a tragicky zomrel pri výbuchu rozbušky z bomby ( neviem ako sa to presne povie ) . Prišlo mi to veľmi ľúto a išla som na ten pohreb a bol to silný zážitok, koľkí ľudia sa prišli s chlapcom rozlúčiť.
Na Slovensku je bohužiaľ téma smrti tabu, preto aj veľa detí má traumy z pohrebov a podobne, lebo sa s nimi dospelí nerozprávajú o tom, čo je veľká chyba... postupne pribúdajú detské knižky o smrti a to je len dobre. aby sa už odmalička s deťmi rozprávalo o tom, že je kolobeh života, že sa niekto narodí a niekto zomrie.
No čo ti poviem. Menej seď na internete a skús sa vzdelávať s knižkami .
ak si veriaci (si?), tak by si mal vedieť, že na pohreb sa nechodí "pozerať na pochovávanie a plakať". Na pohrebe sa ľudia zídu aby sa spolu modlili za dušu zosnulého. A aby si sami pripomenuli že smrť nie je nejaké sci-fi z filmov a knižiek, ale normálna vec, ktorá je súčasťou nášho života, a ktorá raz čaká každého z nás.
A potom je to tiež symbolika, tak ako bežne ideš odprevadiť návštevu keď odchádza, tak sa ľudia zídu aby "odprevadili" nebožtíka ktorý "odchádza" z tohto sveta. Taká symbolická bodka, ukončenie, dôstojné zavŕšenie jeho života alebo ako to nazvať... To sme nevymysleli včera ani pred týždňom, nevymysleli to ani kresťania ani židia, je to niečo čo existuje odjakživa (v rôznej forme) snáď v každej jednej kultúre, od afrických krovákov, až po eskymákov.
presne, nejaká psychologička to raz pekne vystihla - v porovnaní s minulosťou sa v dnešnej dobe nemáme problém otvorene rozprávať o sexe, ale téma smrti je pre nás tabu, vyhýbame sa tomu, skrývame sa pred tým, tvárime sa že to neexistuje...
"vytláčame" smrť niekam preč, kde ju nevidíme, kde sa nás netýka, do nemocníc, do starobincov, hospicov, ...
ešte niekoľko desiatok rokov dozadu bolo na dedinách bežné, že telo zosnulého ostávalo doma tri dni a tri noci. S umierajúcim sa prišli rozlúčit susedia, rodina, kňaz dal pomazanie, zapálila sa sviečka, ženy "nosili smútok" čiže čierne oblečenie ešte aj rok-dva po smrti blízkeho... ľudia smrť vnímali intenzívnejšie a vedeli ju aj lepšie spracovať a prijať.
veľmi pekný rozohvor na túto tému
» zena.sme.sk/c/20638424/smut...