Co si myslite o mladych ludoch, ktori v dnesnej dobe nemaju ziadne alebo len velmi slabe zaklady v anglictine (samozrejme ak neovladaju iny cudzi jazyk)? Ja osobne ich poznam dost a nechapem to, vzhladom na to, ze anglictina je dnes uz uplne vsade.
Podľa mňa je to spôsobené(aj u mňa aj v okolí čo som si všimol) hanblivosťou rozprávať v inom ako svojom jazyku... v škole som s tým mával problémy. Proste tie decká v škole ťa vyfakujú ak sa snažíš robiť niečo inak, smejú sa ti poza chrbát a tak a potom sa to s tebou vlečie celú školu
@hagelslag Ja som tiez hanbliva, ale aby som si kvoli nejakym retardom nechala znicit sancu na dobru buducnost/ziskavanie nejakych schopnosti, to fakt neprichadza do uvahy
@daniellinne Tak potom to ešte môže byť spôsobené vzorom po rodičoch...ak nevidíš na rodičoch, že sa snažia o niečo viac, tak budeš spokojný s tým čo máš...? Sú to len moje teórie, proste odpovedám na počiatočnú otázku Ti donesiem jeden, Poprad poznám dobre (alebo seba? )
@kierkegaard Myslim, ze je povinna, ale nie je to vsetko len o skole. Ja som sa anglictinu nenaucila len v skole, povedala by som ze v skole som sa naucila len gramatiku a celu slovnu zasobu mam z okoliteho sveta, tj filmy, hudba, serialy, hry... cokolvek. Staci mat trochu zaujem, ale pride mi, ze vela ludi ho nema.
@daniellinne Divím sa koľko ľudí to tu pozná ....je toho viac....aj napr. demotivácia. Chodíš do školy 13 rokov a nevidíš žiadne výsledky....chodíš tam len preto, že musíš, že ti vyhráža rodina aj štát zahubením no na čo prosím ťa?
@hagelslag Tak ja som bola v Holandsku castejsie nez doma posledny rok Vies co, ja si myslim, ze skola nie je nezmyselna, len vela ludi nepochopilo jej podstatu a jedine co vedia povedat je ze skoro nic z toho, co sa naucia v skole nepouziju v zivote. To je sice pravda, lenze skola nas ma ucit rozvijat sa a rozmyslat, nie naliat do hlavy vedomosti, tie uz si kazdy musi ziskat sam svojou iniciativou :p
@daniellinne A ako má 6-15 ročný človek pochopiť podstatu školy, ak tam chodíš len preto, že tam chodí každí mladí(nad tým ani nepremýšľaš predsa)? Jasnéže sa na teba za tých 13 rokov toho dosť nalepí...ale učitelia väčšinou nemotivujú študentov, ale skôr mi to pripomína jedno kŕčové posedenie pri nervyzrúcajúcej osobe, ktorá ťa vyfakuje päťkou za domácu úlohu....toto čo je do piče? (sorry, za nerva )
@hagelslag Ano, ja suhlasim, ze nase skolstvo je neporovnatelne so zapadnou Europou. Je to chyba ucitelov, rodicov a hlavne statu, ze deti casto ani nevedia, na co chodia do skoly. Je to smutna realita. Snad sa to niekedy zmeni.
Demotivácia, lenivosť. Niektorým tie jazyky idú tažšie a tak to väčšinou vzdajú, alebo na to jednoducho nemajú chuť. Mám pár takých spolužiakov, ktorí ti nevymenujú ani farby..
Neviem, ale nemam dojem, ze by generacia dnesnych teenagerov hovorila po anglicky horsie ako to bolo v 90-tych rokov, ked som bola v tomto vekovom intervale. Som na tunajsie pomery relikt, tak to viem porovnat.
Kazdy clovek pod 40 v mojom okoli vie aspon bazalne komunikovat po anglicky, tak to nevidim tak tragicky
A suhlaim s @Hagelslag , ze mnohi ludia maju problem s bezprostrednou komunikaciou, aj ked rec vedia aspon scasti.
myslím si že na to aby sa človeku v dnešnej dobe podarilo nevedieť anglicky ani trochu už vyslovene treba vynaložiť snahu aby sa tomu človek vyhol. a že si tým nesmierne obmedzujú možnosť príjmania informácií čo sa následne prejavuje na celom ich rozhľade aj čo sa týka svetového diania, aj čo sa týka vedomostí v oblastiach ktoré ich zaujímajú/ktorým sa venujú.
Tak ja preto lebo sa tu anglictina neucila proste ucila sa nemcina a to sposobom "nauc sa slovicka odpovedz a zabudni" takze neviem nijako a mna to ani vobec nenapadlo ako decko ze nejaka anglictina alebo co vobec existuje a teraz uz sa mi nechce ucit nic
@hagelslag presne ! Dpc sak za mojich casov tu kde zijem bola skola len akasi basa kde musis sediet a ucitelky su dozorkyne ! Tu su nedal ani konsky kkt naucit ! Este aj tu nemcinu sme mali az od piatej triedy ale ono je to aj tak ze ked ide clovek niekde staci nejakych par slov vediet hlavne je mat tie dorozumievacie schopnosti v sebe poznam takeho experta co sa aj v cine dorozumie aj ja som sa tak s belgickymi albancami dohovoril a to sme nevedeli po anglicky nikto ani my ani oni ja asi najviac zo vsetkych a to ja neviem skoro vobec no ale to sme sedeli v albanskom senku pri pive a futbale tak to tak islo samo a inak neviem preco ti to pisem
neviem teda ale robia si zle. kto nevie jazyk sa zaväzuje ku svojej rodnej dedine a traktoru a maminej kuchyni.
a tí, ktorí na to nemajú mozgovú kapacitu tvoria podľa mňa malé percento z nich.
Ja som mal strašne slabú angličtinu bohužiaľ a mám s ňou veľké problémy. :/ A to by som ju strašne chcel vediet. Už ani neviem, ako sa ju mám učiť, čo by mi pomohlo.
@thedeadman to ma mrzi. Chapem, ze kazdemu ide nieco ine, a niekto je proste na toto antitalent. Ja som mala skor na mysli ludi, ktori nemaju zaujem sa akokolvek vzdelavat. Poznam az moc ludi, ktori nevedia po anglicky na to, aby to bolo cisto z dovodu, ze im to nejde.
Inak poradit ti viem jedine, ze pozeraj vsetky filmy a serialy v originali, snaz sa obklopit co najviac anglictinou a pripadne ked mas naladu len tak bludit po nete chod na zahranicne chaty a skus si pisat s ludmi. Vsetko toto pomaha. A gramatiku ta kludne doucim cez net ked bdues chciet Vela stastia
no ked som bol v Parizi aj Barcelone tak ludia ktorých som zastavil na ulici ohladom cesty nevedeli v 70% anglicky...iba ked študentov som zastavil vedeli
A podla mna mladi ludia vedia po anglicky relativne dobre (v polsku, madarsku, slovensku) - oproti dospelym ktori nevedia takmer vobec, stretol som sa napriklad s 2 ludmi taki pseudo-politici (1 riaditelka nejakej organizacie zalozenej z fondov EU a druhy riaditel viacerych firiem + 1 'statnej institucie' v ČR, alebo ako to nazvat) a ich anglictina bola horsia ako moja a moja nieje nic extra, ale myslim ze ani zla. Takze tak.
.... A nie kazdy sa to podla mna aj vie naucit, poznam ludi ktori ziju v anglicku 6-8 rokov a takmer nevedia povedat 1 suvislu vetu, to vazne, nevymyslam si- tak ale to je uz hamba, podla mna.
angličtina na ZŠ nebola. Bola nemčina. Kde sme sa učili akurát slovíčka. Na anglinu som chodil osobitne ale len chvílu potom som s tym prestal, pretože načo mi bode... a vždy ked som išiel po obede na hodinu na druhu stranu dediny na autobus, tak bola 3 krát (1den v tyzdni) obrovska burka... a proste mi to nič nedávalo... . Na gympli som mal velke problemy s jazykom, nemčinou, ale nejak som to prešiel,učil sa, porozumel, niečomu, hovoriť v jazyku síce neviem, otázky klásť takisto len tak z hlavy neviem... ale vety poskladám kde jaké, správne asi nebudú, alebo aspon väčšina nie ale nejak by som sa dorozumel. A fakt dokazem sa naucit texty ... strany a strany A4 ... ale s jazykom som mal vzdy problem... naspamäť v podstate som sa to vedel naučiť nie doslova, ale proste tak že téma, k tomu texty... a nejaké vety ktoré z nich poviem na skúške, najlepšie presne, lebo budú určite správne, ale aj tzv. vlastnými slovami. Anglinu na gympli sme mali prvý ročník kde sme sa ju museli učiť lebo proste taká učitelka ... potom už to opadlo nam vymenili učitelku tak priorita klesla dosť vyrazne ... ale ako dá sa povedať že porozumiem, ťažké texty nie, a to čo nie tak si vygooglim. Obdivujem ľudí ktorí vedia v pohodičke jazyky ... vieš jazyk si uplne zahojený... keby niekedy mám mať deti ... tak určite od mala by som chcel aby vedel alebo sa učil jazyk... potom predíte tomu trápeniu čo som zažil a zažívam a budem zažívať. Škola bude pohoda, ostatné predmety zvládne nejak, ale jazyk bol vždy najväčší strašiak a najťažšia hodina na učenie.
@lacius to, ze starsia generacia anglictinu neovlada, je este celkom pochopitelne, pretoze sa ucili ine jazyky a anglictinu v skole mal malokto. Cim si starsi, tym tazsie sa uci. A kedze nasi rodicia zili v komunizme, nemali sancu sa po anglicky naucit v detstve/mladosti. My zijeme v mainstreamovej dobe, obklopeni anglictinou vo vsetkych aktivitach, ktore nas zaujimaju a tykaju sa nas. Preto sa pytam na mladych a nie na starsich. Pri tych je to obvious.
Lebo napicu skolstvo a napicu system vyucby ktory nas/ma vobec nemotivival učiť sa ju.Potom ako som sa dostal do zahraničia uvedomil som si ze uz nechcem byť nemá tvár a pôsobiť ako niaky pojebaný emigrant a robiť Slovensku hambu tak sa učím,zacal som filmami so slovenskými titulkami a teraz s filmami a serialmi bez tituliek a zahraničným lektorom,no stále som iba na začiatku.
hej...skoro pred rokom som mal maturitu a odvtedy som po anglicky nepovedal nič, tak som už všeličo pozabúdal....naviac na strednej učila jedna zatrpknutá feministka, ktorá nemala dobrý systém učenia a to si myslím, že je podstatné lebo iba jeden jediný človek ma ju vedel učiť tak,že som to naozaj chápal a vedel
odpoved je úplne jednoduchá- každý je na niečo iné niekto vie perfektne prírodné vedy, iný zase humanitné a dalšiemu idú jazyky... nemôžeš čakať že každému pôjde AJ
ludia maju divne nazory, preco sa mam ucit cudzi jazyk, ked sem pride turista nech sa nauci po slovensky alebo nech sem nelezie, nachapem to
a mladi ludia, kde beru take nazory, anglictina je jeden z oficialnych jazykov EU (zatial) a ucia sa ju tak nemecke decka, ako spanielske, francuzke, mal by to byt zaklad v komunikacii kazdeho europana, nehovorim kolko mi toho cudzi jazyk dal, je to ako sa zdielat myslienky, umenie, zabavu, zaujmy s miliardou dalsich ludi na planete, verim tomu ze ludia co ovladaju cudzi jazyk maju vyssiu inteligenciu uz len z principu, sam sa ucim druhy jazyk nemcinu a oddivujem ludia co dokazu hovorit obomi
samozrejme tych prvych 1000 slov musi naucit skola potom to uz ide lahsie aj samostudiom
Mne to príde tiež zvláštne.. angličtinu sa učím od druhého stupňa na základke, čo je neskôr ako niektorí a aj to som sa za celý druhý stupeň a strednú naučila hlavne základy a niečo do gramatiky. Ostatné som sa naučila hraním hier, pozeraním, čítaním a nejako som sa do toho nenútene dostávala. Proste to bolo okolo mňa aj v škole a dostalo sa mi to do hlavy pomaly. Doteraz sa snažím zdokonalovať v slovnej zásobe a zlepšiť si ešte gramatiku
Ale aj keď na to niekto nemá hlavu príde mi proste zvláštne, že po základnej aj strednej kde mali angličtinu nevedia ani ceknúť niečo po anglicky v jednoduchej vete.
Neviem si predstaviť nevedieť po anglicky, byť obmedzená len na československé informácie na internete a keby som prišla do nejakého iného štátu tak nemôžem ani nikoho osloviť o pomoc keby som sa stratila atď. Viac je toho samozrejme.
A nerozumiem ani tomu ako niektorí hovoria, že angličtinu zabudli lebo ju nepoužívali, veď ja mám angličtinu pred očami každý deň a ani nechcem, je to predsa všade nedá sa nepoužívať.
A je to hlavne ich veľká smola lebo sa podľa mňa hrozne obmedzujú
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
47 komentov
Mne to môže byť jedno, aspoň znižujú svoju konkurencieschopnosť na trhu práce.
Kazdy clovek pod 40 v mojom okoli vie aspon bazalne komunikovat po anglicky, tak to nevidim tak tragicky
A suhlaim s @Hagelslag , ze mnohi ludia maju problem s bezprostrednou komunikaciou, aj ked rec vedia aspon scasti.
Nech si robia čo chcú
a tí, ktorí na to nemajú mozgovú kapacitu tvoria podľa mňa malé percento z nich.
Inak poradit ti viem jedine, ze pozeraj vsetky filmy a serialy v originali, snaz sa obklopit co najviac anglictinou a pripadne ked mas naladu len tak bludit po nete chod na zahranicne chaty a skus si pisat s ludmi. Vsetko toto pomaha. A gramatiku ta kludne doucim cez net ked bdues chciet Vela stastia
.... A nie kazdy sa to podla mna aj vie naucit, poznam ludi ktori ziju v anglicku 6-8 rokov a takmer nevedia povedat 1 suvislu vetu, to vazne, nevymyslam si- tak ale to je uz hamba, podla mna.
a mladi ludia, kde beru take nazory, anglictina je jeden z oficialnych jazykov EU (zatial) a ucia sa ju tak nemecke decka, ako spanielske, francuzke, mal by to byt zaklad v komunikacii kazdeho europana, nehovorim kolko mi toho cudzi jazyk dal, je to ako sa zdielat myslienky, umenie, zabavu, zaujmy s miliardou dalsich ludi na planete, verim tomu ze ludia co ovladaju cudzi jazyk maju vyssiu inteligenciu uz len z principu, sam sa ucim druhy jazyk nemcinu a oddivujem ludia co dokazu hovorit obomi
samozrejme tych prvych 1000 slov musi naucit skola potom to uz ide lahsie aj samostudiom
Ale aj keď na to niekto nemá hlavu príde mi proste zvláštne, že po základnej aj strednej kde mali angličtinu nevedia ani ceknúť niečo po anglicky v jednoduchej vete.
Neviem si predstaviť nevedieť po anglicky, byť obmedzená len na československé informácie na internete a keby som prišla do nejakého iného štátu tak nemôžem ani nikoho osloviť o pomoc keby som sa stratila atď. Viac je toho samozrejme.
A nerozumiem ani tomu ako niektorí hovoria, že angličtinu zabudli lebo ju nepoužívali, veď ja mám angličtinu pred očami každý deň a ani nechcem, je to predsa všade nedá sa nepoužívať.
A je to hlavne ich veľká smola lebo sa podľa mňa hrozne obmedzujú