@popolcek je to v knihe...aj v pravidlach PSP je nieco...ale ze preco to je tak sa nedozvies...
asi si len nasi svetaznali vedci SAV zmysleli, ze to tak bude...
@lesush pochopis, ked budes na strednej =D okrem tych zakladnych vzorov mas este aj ine, podla ktorych sa sklonuje par podstatnych mien...ako kuli (azijsky nosic bremien =D, podla ktoreho sa sklonuje par cudzich slov zakoncenych na -i...asi len na -i a tento vzor ma stve, lebo je nejasny...), gazdiná, pani, idea, mať
Ale vlastne, teraz si spomínam, že už som to predsa len niekde niekedy počula a dokonca je to takto aj na wiki (čo nič neznamená, keďže nevieme, kto to písal, ale proste, zjavne sa to používa):
"Detstvo Julesa Verna je spojené s ostrovom Feydau uprostred Loiry....."
@ filipkoo presne...wtf =D ale tak nie, vazne to tak je...
@ anzu ano, je to Verna, nie Verneho...je to odveci, ale tak co uz...
pri niektorych vlastnych menach muzskeho rodu ti -e aj s -s vypadavaju na konci...latinske mena, mena z greckych baji, a pod.: Herkules- G-(od) Herkula...pochopim kebyze sa Verne pise v zaklade Vernes, a preto je to v genitive Verna, ale takto...
@cassie_15 ja neviem pomaly ani tri rody vymenovať, ale gramatický cit mám pri všetkej skromnosti slušný. Montesquieu by som tiež neskloňovala od Montesquiueho
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
23 komentov
od Verneho
a tiež som nikdy nepočula o rode kuli, to čo je preboha?
asi si len nasi svetaznali vedci SAV zmysleli, ze to tak bude...
@lesush pochopis, ked budes na strednej =D okrem tych zakladnych vzorov mas este aj ine, podla ktorych sa sklonuje par podstatnych mien...ako kuli (azijsky nosic bremien =D, podla ktoreho sa sklonuje par cudzich slov zakoncenych na -i...asi len na -i a tento vzor ma stve, lebo je nejasny...), gazdiná, pani, idea, mať
To je ako napísať ,,skladba Petra Nagyho".. prečítaš Naďho?
"Detstvo Julesa Verna je spojené s ostrovom Feydau uprostred Loiry....."
@ anzu ano, je to Verna, nie Verneho...je to odveci, ale tak co uz...
pri niektorych vlastnych menach muzskeho rodu ti -e aj s -s vypadavaju na konci...latinske mena, mena z greckych baji, a pod.: Herkules- G-(od) Herkula...pochopim kebyze sa Verne pise v zaklade Vernes, a preto je to v genitive Verna, ale takto...
Goethe sa číta [Goet(h)E]
- tu slovo končí na -e a to -e sa aj vyslovuje
t.j - Goetheho
Verne sa číta [Vé:n] - tu slovo končí na -e, lenže sa rešpektuje aj výslovnosť v pôvodnom znení
- Verne - a (podobne Jules [žu(i)l])
rovnako aj Jules je Julesa a nie Jula.