podla mna to niekto musel analyzovat, ze ake je najidealnejsie rozpolozenie vzhladom na to ako casto urcite pismena narody pouzivaju.. preto francuzi maju napr. klavesnicu AZERTY (alebo aku)
proste na najpristupnejsich miestach su pismena co najviac pouzivas
tiez si myslim ze je to preto, aby sa nam pohodlnejsie pisalo.. takto vyuzivas hlavne asi pismena po krajoch, aby si stale nemusela tak velmi hybat rukami
prvá klávesnica bola usporiadaná podľa abecedy,ale ľuďom sa na nej vraj zle písalo,tak niekto vymyslel QWERTY klávesnicu,aj hodinové ručičky sa kedysi točili naopak až potom niekto povedal,že nie budú sa točiť tak ako teraz,niektoré veci jednoducho nemajú logiku
To QWERTY je dobré rozloženie pre germánske jazyky. My máme štandardne prebranú QWERTZ klávesnicu od Nemcov. Pre Slovenčinu by ale bola ideálna úplne iná klávesnica. Ale ja by som sa už inú učiť nechcel...
Podľa mňa to najideálnejšie rozloženie nieje, určite nepoužívam najviac f alebo g, som počula, že kedysi to bolo kvôli písacím strojom aby sa písmenká nezasekávali do seba
pretože ked bol prvý pisaci stroj pismena boli podla abecedy a ludia prilis rychlo pisali takže sa im to zasekavalo a robili sa machule barčo, preto rozložili pismena tak, aby ludia pisali pomalšie..
no neviem ci uz teraz na tablety sa nerobia nahodou apps, co ti dovolia si uplne nacustomizovat celu klavesnicu ako chces ... rspkt aj na normalne operacne systemy a co maju meniace sa moznosti na tlacidlach ... rspkt to ti dokazem aj ja nakodit, len si potom rucne poprehadzujes na klavesnici pismenka,
išlo ani nie tak o praktické, ako technické dôvody
jednoducho povedané: na písacom stroji nesmieš veľmi rýchlo (alebo zároveň) klepnúť na susedné klávesy, lebo sa ti tie razidlá zrazia a zaseknú Takže podstatou QWERTY (alebo iných) klávesnice je spomaliť ťa a rozdeliť písmená tak, aby tie, ktoré sa najviac používali spolu (alebo po sebe) v slovách boli od seba na klávesnici trochu ďalej.
A tieto klávesnice majú aj svoju vnútornú logiku. Písmená tam nie sú rozhodené náhode, ale do určitých zón, aby sa dalo písať oboma rukami
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
22 komentov
proste na najpristupnejsich miestach su pismena co najviac pouzivas
teda tak som to citala
išlo ani nie tak o praktické, ako technické dôvody
jednoducho povedané: na písacom stroji nesmieš veľmi rýchlo (alebo zároveň) klepnúť na susedné klávesy, lebo sa ti tie razidlá zrazia a zaseknú Takže podstatou QWERTY (alebo iných) klávesnice je spomaliť ťa a rozdeliť písmená tak, aby tie, ktoré sa najviac používali spolu (alebo po sebe) v slovách boli od seba na klávesnici trochu ďalej.
A tieto klávesnice majú aj svoju vnútornú logiku. Písmená tam nie sú rozhodené náhode, ale do určitých zón, aby sa dalo písať oboma rukami