lebo napriek všetkým drístom o raji a úžasnom posmrtnom živote sú to všetko "len" ľudia, citovo založení a do istej miery sebecky vnímajúci stratu, ktorá ich osobne zasiahla.
No neviem preco vlastne vsetci beru smrt tak strasne tragicky, ved je to prirodzena sucast zivota, sme tu aby sme raz umreli :/ A krestania (ja som pokrsteny a tak ale neverim, lebo som to musel absolvovat z donutenia pre pokoj v rodine) su ako povedal @Svatyrytier pokrtyci, vzdy vytahuju len to co sa im hodi a presadzuju. Raz ze to bola vola bozia, raz ze tak mu treba a pod. Vydrbane nabozenstva...
Som si spomenul na pár scén z prison breaku, kde väzňovi nedovolili navštíviť smrteľne chorú dcéru, že to poriadok povoľuje až pri pohrebe Takže miesto toho, aby sa s dcérou posledný raz porozprával a rozlúčil môže pozrieť ako ju dávajú niekam do hliny, fajn ...
@9 Jasne ze mi to bude luto ze odisiel, ale co s tym uz narobim? Skorej si uctim pamiatku tak ze na neho budem mysliet a zit normalne nez sa utapal v sebetryzni. Ale toto nie je pointa, ide o to ze pri pohreboch vsetci nariekaju "preco prave on" a pod. nezmysli. A keby si volakomu zadrel ze to bola "vola bozia" alebo pod. picovinu tak ta zozere zaziva aj ked sa modli jak ozivot... To je to pokrytectvo. Byt nabozny len do takej miery akej to mne vyhovuje...
Hej, radšej žiť s ním "v mysli" ako len nariekať a radšej si ho uctiť rešpektovaním jeho myšlienok a názorov aj po smrti ako nejakým vyplakávaním a smutným pozeraním do zeme na pohrebe
Veriaci ci neveriaci...nie je to jedno? Ved sme ludia. Smutime za milovanou osobou. Dokonca ani niektore psy nedokazu zit bez svojho pana, vobec neprijimaju potravu, nic ich nebavi... Moja teta ma dvoch psov, ked jedneho otravili, ten druhy bol smutny este niekolko tyzdnov, hladal ho, kazdu noc zavyjal...
Ziadna viera nemoze byt tak silna, aby nas zbavila tej bolesti.
@14 Neviem do akej miery je vražda človeka(tak zomrel môj kamarát) božou vôľou (!) a som rád, že sa nad tým ani nemusím zamýšľať.
Toto je pre mna další pozoruhodný jav, božia vôľa...akosi sa pri nej vytráca tá dokolečka kresťanmi opakovaná slobodná vôľa človeka, ale o tom už inde.
Sme ľudia, samozrejme strata niekoho alebo niečoho blízkeho nás zarmúti, je to prirodzené.
Ateista (teda aj ja) je na tom dokonca horšie, pretože neverí, že po smrti nasleduje další život, neverí že sa stretne so svojimi blízkymi, neverí v to, že po smrti bude každý sudený za svoje hriechy.
Teista je ale takýmito názormi živený...určite žiadny kresťan nepoďakuje vrahovi svojho dieťata za to, že ho poslal predčasne do neba. A v takýchto situáciach sa prejavuje aj tá kresťanská dobroprajnosť, citujem: " Zhor v pekle! "
Všetci sme rovnakí, sme len ľudia, niektorí pod rúškom takej či onakej viery, ale vo svojej podstate sme rovnakí.
Za zmienku možno aj stojí, že určité percento veriacich, ktorým zavraždili syna, dcéru alebo inú blízku osobu, stratí svoju vieru...
"Za zmienku možno aj stojí, že určité percento veriacich, ktorým zavraždili syna, dcéru alebo inú blízku osobu, stratí svoju vieru... " .... .... ....
A to je na tom asi to najväčšie pokrytectvo, keďže ľudia zomierajú každý deň a to neznamená, že boh nie je, až keď niekto zomrie im je to "dôkazom" ...
boh, osud alebo akokoľvek by sme to nazvali... Každý si myslí, že sa od neho odvrátil, ak sa im nedarí, ale neuvedomujú si, že sa tomu možno aj dalo vyhnúť, keby sa aspoň trochu snažili. Je jednoduchšie zvaliť vinu na niekoho iného než sám si ju priznať.
veriaci sice veria, ze dusa ide na lepsie miesto, a ze sa nakoniec stretnu, ale to je podobne ako kebyze niekto z vasich blizkych odchadza na druhu stranu zemegule s tym, ze tam bude mat super pracu a lepsi zivot...a aj ked mu to doprajete a viete, ze sa tam bude mat lepsie, tak aj tak budete za nim plakat pri luceni...
a plačem na každom pohrebe, lúčim sa predsa s osobou, ktorá mi bola blízka a ktorú už nikdy neuvidím. ak nie je toto dostatočný "dôvod", tak neviem, no vierou to rozhodne nebude.
ak by ste si niekto prečítali Biblium, aj Ježiš keď sa dopočul o smrti svojho priateľa Lazara, tak vyronil slzu, a potom ho oživil, lazar vstal z hrobu..
je prirodzené, ze ludia na pohreboch plačú, je to rozlúčka,rozlúčka na dlho.
vam nie je doplacu, ked sa s niekym lucite a viete ze sa s nim stretnete az o vela vela vela casu potom? pricom on ked odcestuje, su tu este esemesky a internet..skuste sa dovolat do očistca ci neba.
a po období smutku a protestov, ktore su pre kazdeho prirodzene príde tá nádej a zmierenie.
folkgrapp: obsah tvojej problematiky sa mi zdá vcelku absolútne totálne neskutočne bezvýznamný:/...dačo takéto riešiť nechutné, veľmi nechutne mi to pripadá...radšej by som riešila niektoré hlášky, ktoré povedali na poslednom pohrebe, čo som bola, len si ich už nepamätám, škoda, boli dosť odveci...riešiť plač, raj, a klásť si otázky, prečo on, ona, ja, ty, my, vy, spájať to s vierou...nevidím v tom nijakú súvislosť...a nechcem týmto vytvárať napätú situáciu, addio
@37 Po prvé, čo ti pripadá nechutné? Lebo mne sa pod pojmom "nechutné" predstaví mnoho vecí, nechci aby som ich vymenoval.
Po druhé, ak nevidíš súvislosť medzi tým čo som napísal, to ma mrzí, ale tým pádom to nepotrebuješ ani riešiť a teda tvoj príspevok je irelevantný, ja a mnoho ľudí tam totiž
súvislosť vidíme.
Po tretie, ak by si radšej riešila hlášky, ktoré padli na poslednom pohrebe, na ktorom si bola, nech sa páči, môžeš založiť vlastné fórum. Ja som tam nebol, takže neviem o aké hlášky ide!
Po štvrté, obsah tejto problematiky sa ti zdá:
1.vcelku bezvýznamný
2.absolútne bezvýznamný
3.totálne bezvýznamný
4.neskutočne bezvýznamný
Rozhodni sa...
Mimochodom, dať po sebe tri superlativistické (vo význame tejto vety) zápory ťa učili kde?
ayreeen to už nejako spomínala, azizi tiež nepriam
o superlatívoch, ď. slovách, a čo ma učili v škole sa radšej nebudeme baviť...no comment
písala som, že si už nepamätám, čo presne vraveli, ale mnohé veci sa mi zdali v súvislosti so životom toho človeka ako trpké cynické poznámky
sú situácie, kde slová ničia, jednoducho si neviem predstaviť, ako s niekým riešim na pohrebe, že prečo plačeš, raduj sa, že tvoj dedko ide do raja...v prdeli fakt
Sú situácie, kde slová ničia, inokedy zase pomáhajú. Taktiež si neviem predstaviť, ako s niekým riešim na pohrebe odchod do raja. Som rád že to ani robiť nemusím pretože v posmrtný život neverím a preto sa s mŕtvym človekom patrične rozlúčim tu na zemi.
Ja, ty, väčšina z nás plakala alebo bude plakať za svojou blízkou osobou, rozdiel je však v tej povrchnosti.
mýslím, že to tu už viackrát bolo povedané, a súhlas s @jogurtovou a tiež @zipporah
bez najmenšieho náznaku citu by sa dalo povedať,že keď niekto zomrie, odíde niečo, čo uspokojovalo naše sociálne potreby, teda jeho strata nás bolí, ..a nech už veríme v hocičo, tento stav smútku je proste v nás zakódovaný..len každý sa s tým inak zmierujeme..
no dobre, takže za mojím prvým názorom si stojím, lebo hoci ide ten človek aj do Elizejských polí či kam to chodili v minulosti kým prišli na nebo ( ), stále ide o to, že ten človek už nebude tu na zemi, s nami.
A ešte jeden odstavček. Neznášam pohreby pre...preto, lebo na pohrebe by sa s pozostalým malo dôstojne rozlúčiť, a nie vyspevovať pesničky o tom, ako sa k nám už nikdy nevráti, prípadne aký mal ťažký osud, že si ho smrť povolala tak skoro atď...to akože načo?
Teda neviem ako na mestských pohreboch, ja som bola na 2 dedinských, možno sa to líši.
každý človek - či je veriaci alebo neveriaci má city a keď má nejakú osobu čo zomrela rád tak je jasné,že mu je smutno za ňou či verí,že sa s ňou stretne alebo nie takže nevidím v tom nič nenormálne keď veriaci človek plače pri pohrebe
a to, keď ľudia hovoria, že Boh nie je dobrotivý či milostivý alebo hocičo iné tak to neni celkom pravda, lebo ten ich blízky mohol mať aj iný osud, nap. sa mohol trápiť s rakovinou dlhú dobu alebo mohol mať v budúcnosti inú chorobu alebo niečo zlé a to by asi nikto neprial človeku čo ho má rád...
Zippka, keby napíšem priamo, že kresťania sú povrchní, bolo by to strohé konštatovanie s ktorým by sa možno stotožnila väčšina ľudí, ale lepšie je poukázať priamo na to, kde sa povrchnosti dopúšťajú...a to je to, o čo mi ide.
aľe toto nie je celkom dobrý príklad, vieš, lebo to je ako, že povie nám prezident, aby sme sa radovali na deň smolyvzdania, ale nie každému sa chce, no tak nebude sa riadiť podľa toho, čo povie božský prezident, hoci hovorí správne veci, ktorým veríme...
No ale nie je potom také lamentovanie ako "Prečo si ho boh zobral tak mladého, chudáka?" a pod. totálnym prejavom egoizmu(lebo vyplakávajúci ľudia by ho chceli tu), alebo pokrytectva, keďže on ide na lepšie miesto?
52 veď ja som povedala, že by to robiť nemali. nemyslím, že je to zrovna egoizmus, ale aj tak je to divné. No a okrem toho, ja neverím, že ľudia idú niekam po smrti idú.
...som nedávno čítal v Plus7dní čo robia po smrti zo svojimi blízkymi niekde v azii :o rozsekajú ich a dajú supom... tak neviem možno by sa ti to viac páčilo
a ušetril by si na pohrebe a určite by si neplakal za svojími blízkymi... ...ved si realista nee
@19 tak neviem podla mňa tá slobodná vôľa môže byť čo spravil ten vrah nee a božia vôľa ... sak si pozri film "Božský Bruce"
ale kto nechce (pochopiť) dôvod nájde ,kto chce (pochopiť)spôsob nájde
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
57 komentov
Som si spomenul na pár scén z prison breaku, kde väzňovi nedovolili navštíviť smrteľne chorú dcéru, že to poriadok povoľuje až pri pohrebe Takže miesto toho, aby sa s dcérou posledný raz porozprával a rozlúčil môže pozrieť ako ju dávajú niekam do hliny, fajn ...
A to keď ti zomrie veľmi blízky človek tak si chladne povieš, že smrť je súčasťou života?
To ti neverím ani za mak
ak niekto zomre,vzdy nam prijde luto za tym,ze sme ho navzdy stratili a uz neprijde, stale premyslame nad tym vsetkym...
Kazdy clovek,zasiahne nejakym sposobom do nasho zivota a neda sa len tak zabudnut...
Slzy su prejavom lustosti,nie je nato nic zle a je uplne jedno ci ide o krestana alebo pohreb akehokolvek ineho cloveka...
Viera nie je o tom aby som sa pozeral nato co robia ostatni, satram sa o seba a svoj vztah s Bohom...
Je tazke niekedy prijat jeho volu, ale su to vsetko zivotne skusky....
Súhlasím
Hej, radšej žiť s ním "v mysli" ako len nariekať a radšej si ho uctiť rešpektovaním jeho myšlienok a názorov aj po smrti ako nejakým vyplakávaním a smutným pozeraním do zeme na pohrebe
Ziadna viera nemoze byt tak silna, aby nas zbavila tej bolesti.
tu ide predsa o city, ved sme ludia
bezohladu na to, aku vieru vyznavame
Toto je pre mna další pozoruhodný jav, božia vôľa...akosi sa pri nej vytráca tá dokolečka kresťanmi opakovaná slobodná vôľa človeka, ale o tom už inde.
Sme ľudia, samozrejme strata niekoho alebo niečoho blízkeho nás zarmúti, je to prirodzené.
Ateista (teda aj ja) je na tom dokonca horšie, pretože neverí, že po smrti nasleduje další život, neverí že sa stretne so svojimi blízkymi, neverí v to, že po smrti bude každý sudený za svoje hriechy.
Teista je ale takýmito názormi živený...určite žiadny kresťan nepoďakuje vrahovi svojho dieťata za to, že ho poslal predčasne do neba. A v takýchto situáciach sa prejavuje aj tá kresťanská dobroprajnosť, citujem: " Zhor v pekle! "
Všetci sme rovnakí, sme len ľudia, niektorí pod rúškom takej či onakej viery, ale vo svojej podstate sme rovnakí.
Za zmienku možno aj stojí, že určité percento veriacich, ktorým zavraždili syna, dcéru alebo inú blízku osobu, stratí svoju vieru...
A to je na tom asi to najväčšie pokrytectvo, keďže ľudia zomierajú každý deň a to neznamená, že boh nie je, až keď niekto zomrie im je to "dôkazom" ...
Pokiaľ ide o smrť blízkeho tak to zväčša vedome moc neovplyvníš ...
Ale čo sa týka jadra príspevku, samozrejme, reči typu osud sa odo mňa odvrátil sú už z princípu strašné somariny
ved mam predsa city!..
pokrytectvo by bolo tvarit sa ze je mi dobre, som stastna, ved jemu je v nebi super
a plačem na každom pohrebe, lúčim sa predsa s osobou, ktorá mi bola blízka a ktorú už nikdy neuvidím. ak nie je toto dostatočný "dôvod", tak neviem, no vierou to rozhodne nebude.
Nepochopila si, nejde o dôvod plaču, ale kontrast medzi tým, čomu kresťania akože veria a ako sa správajú ...
Teda nechcem generalizovať, ale myslím, že sa ich nájde dosť, ktorí si povedia práve niečo ako "Boh je nespravodlivý" a pod. ...
je prirodzené, ze ludia na pohreboch plačú, je to rozlúčka,rozlúčka na dlho.
vam nie je doplacu, ked sa s niekym lucite a viete ze sa s nim stretnete az o vela vela vela casu potom? pricom on ked odcestuje, su tu este esemesky a internet..skuste sa dovolat do očistca ci neba.
a po období smutku a protestov, ktore su pre kazdeho prirodzene príde tá nádej a zmierenie.
Veď on ho uniesol od svojho otca! ...
A že cti otca svojho a matku svoju ...
@30 aby ukázal silu svojho Syna - Boha? joj
"aby ukázal silu svojho Syna - Boha?"
Ježiš mal syna - boha?
1. Som
2. A ako mám akože pochopiť keď mi napíše hentakú somarinu? Ja som tiež len človek (a často nechápavý ) a nevidím druhým v hlave čo chceli povedať
folkgrapp: obsah tvojej problematiky sa mi zdá vcelku absolútne totálne neskutočne bezvýznamný:/...dačo takéto riešiť nechutné, veľmi nechutne mi to pripadá...radšej by som riešila niektoré hlášky, ktoré povedali na poslednom pohrebe, čo som bola, len si ich už nepamätám, škoda, boli dosť odveci...riešiť plač, raj, a klásť si otázky, prečo on, ona, ja, ty, my, vy, spájať to s vierou...nevidím v tom nijakú súvislosť...a nechcem týmto vytvárať napätú situáciu, addio
No teoreticky to mohlo byť myslené ako že boh chcel dokázať silu svojho syna ...
Ale veľmi nerád si domýšľam, radšej by mi to mohol človek zrozumiteľne povedať
@37 Po prvé, čo ti pripadá nechutné? Lebo mne sa pod pojmom "nechutné" predstaví mnoho vecí, nechci aby som ich vymenoval.
Po druhé, ak nevidíš súvislosť medzi tým čo som napísal, to ma mrzí, ale tým pádom to nepotrebuješ ani riešiť a teda tvoj príspevok je irelevantný, ja a mnoho ľudí tam totiž
súvislosť vidíme.
Po tretie, ak by si radšej riešila hlášky, ktoré padli na poslednom pohrebe, na ktorom si bola, nech sa páči, môžeš založiť vlastné fórum. Ja som tam nebol, takže neviem o aké hlášky ide!
Po štvrté, obsah tejto problematiky sa ti zdá:
1.vcelku bezvýznamný
2.absolútne bezvýznamný
3.totálne bezvýznamný
4.neskutočne bezvýznamný
Rozhodni sa...
Mimochodom, dať po sebe tri superlativistické (vo význame tejto vety) zápory ťa učili kde?
o superlatívoch, ď. slovách, a čo ma učili v škole sa radšej nebudeme baviť...no comment
písala som, že si už nepamätám, čo presne vraveli, ale mnohé veci sa mi zdali v súvislosti so životom toho človeka ako trpké cynické poznámky
sú situácie, kde slová ničia, jednoducho si neviem predstaviť, ako s niekým riešim na pohrebe, že prečo plačeš, raduj sa, že tvoj dedko ide do raja...v prdeli fakt
Sú situácie, kde slová ničia, inokedy zase pomáhajú. Taktiež si neviem predstaviť, ako s niekým riešim na pohrebe odchod do raja. Som rád že to ani robiť nemusím pretože v posmrtný život neverím a preto sa s mŕtvym človekom patrične rozlúčim tu na zemi.
Ja, ty, väčšina z nás plakala alebo bude plakať za svojou blízkou osobou, rozdiel je však v tej povrchnosti.
bez najmenšieho náznaku citu by sa dalo povedať,že keď niekto zomrie, odíde niečo, čo uspokojovalo naše sociálne potreby, teda jeho strata nás bolí, ..a nech už veríme v hocičo, tento stav smútku je proste v nás zakódovaný..len každý sa s tým inak zmierujeme..
no dobre, takže za mojím prvým názorom si stojím, lebo hoci ide ten človek aj do Elizejských polí či kam to chodili v minulosti kým prišli na nebo ( ), stále ide o to, že ten človek už nebude tu na zemi, s nami.
A ešte jeden odstavček. Neznášam pohreby pre...preto, lebo na pohrebe by sa s pozostalým malo dôstojne rozlúčiť, a nie vyspevovať pesničky o tom, ako sa k nám už nikdy nevráti, prípadne aký mal ťažký osud, že si ho smrť povolala tak skoro atď...to akože načo?
Teda neviem ako na mestských pohreboch, ja som bola na 2 dedinských, možno sa to líši.
a to, keď ľudia hovoria, že Boh nie je dobrotivý či milostivý alebo hocičo iné tak to neni celkom pravda, lebo ten ich blízky mohol mať aj iný osud, nap. sa mohol trápiť s rakovinou dlhú dobu alebo mohol mať v budúcnosti inú chorobu alebo niečo zlé a to by asi nikto neprial človeku čo ho má rád...
folky, tak rovno píš, že kresťania sú povrchní a hotov
Zippka, keby napíšem priamo, že kresťania sú povrchní, bolo by to strohé konštatovanie s ktorým by sa možno stotožnila väčšina ľudí, ale lepšie je poukázať priamo na to, kde sa povrchnosti dopúšťajú...a to je to, o čo mi ide.
aľe toto nie je celkom dobrý príklad, vieš, lebo to je ako, že povie nám prezident, aby sme sa radovali na deň smolyvzdania, ale nie každému sa chce, no tak nebude sa riadiť podľa toho, čo povie božský prezident, hoci hovorí správne veci, ktorým veríme...
povrchných ľudí stretávam každým dňom
No ale nie je potom také lamentovanie ako "Prečo si ho boh zobral tak mladého, chudáka?" a pod. totálnym prejavom egoizmu(lebo vyplakávajúci ľudia by ho chceli tu), alebo pokrytectva, keďže on ide na lepšie miesto?
Nehnevaj sa, ale táto "analógia" @51 (ak to vôbec tak mám nazvať) je úplne scestná.
Skús si ešte raz prečítať všetky moje príspevky, možno pochopíš o čom sa tu bavíme.
a ušetril by si na pohrebe a určite by si neplakal za svojími blízkymi... ...ved si realista nee
@19 tak neviem podla mňa tá slobodná vôľa môže byť čo spravil ten vrah nee a božia vôľa ... sak si pozri film "Božský Bruce"
ale kto nechce (pochopiť) dôvod nájde ,kto chce (pochopiť)spôsob nájde