Veď keď je to slovo vybrané, tak je tam automaticky Y. A tých pár výnimiek čo si tu napísal? Bidlo pre zvieratá, tak isto aj bydlo pre ľudí, bit, takisto byť (existovať)... Takže po y.
@alpynus vybrané slová sú neni po Y/I, ale b, p, m, v, r, z, .... A pomaly v každom sa píše Y, až na pár výnimiek, ktoré majú dvojtvar (čo si vymenoval). A je to kratšie, kto by sa v tom nezamotal
predpokladám, že @alpynus to myslel tak, že keďže niektoré písmená sa nedajú zaradiť ani medzi mäkké ani medzi tvrdé spoluhlásky, tak je len čistá náhoda, že jazykovedci sa dohodli, že vybrané slová budú práve tie, v ktorých sa po týchto písmenách píše ypsilon. je tak?
a pýta sa, či by bol tento zoznam kratší/dlhší, keby vybrané slová boli práve tie, v ktorých po týchto spoluhláskach nasleduje jota.
osobne si myslím, že zoznam je kratší pre vybrané slová, ktoré sú teraz, myslím, že na počet týchto slov prizerali
Uznávam, asi mi nefunguje zopár dôležitých mozgových zákutí.
V minulom založenom fóre som spravil aj dve hrúbky, tentokrát som to len skoro celé poplietol : )
Každopádne, keď som to tak s kolegom práve rátal (predpokladám, že mu nefungujú podobné mozgové centrá ako mne práve), vychádzalo nám, že tie s "i" by boli kratšie.
@alypynus osobne si myslim ze tych s y je menej, lebo inak by som nechapal jazykovedcov, preco by vyberali tie slova ktorych je viac
hlavne vsak ak je nieco vybranym slovom, tak sa pise y a ak im nie je /a podla mna je slovencina dost bohata aby tych inych slov bolo viac ako je tych medzi vybranymi/ tak sa pise i..
Ani ja som tomu nerozumela, kym som si neprecitala celu diskusiu. Presne ako tu bolo spomenute, neexistuju vybrane slova po y ani po i, ale po b, p, r...atd.
pietro93 Važne ďakujem za vyjadrenie názoru na moju inteligenciu. A tiež za názor, že niesom normálny človek... Aj keď fakt nechapem, jak si na to prišiel...
@pietro93 Važne ďakujem za vyjadrenie názoru na moju inteligenciu. A tiež za názor, že niesom normálny človek... Aj keď fakt nechapem, jak si na to prišiel...
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
27 komentov
Vymenuj mi vybrané slová po i,í...lebo fakt som z toho paf.
vybrané slová po i/í vyhral si
Preto je v zátvorke slovo "teoretický". Po b by to mohli byť napr.: bidlo, biť,...
Pozri si @3 . Tak, ako si jazykovedci povedali, že budú vybrané slová po y, tak tak isto by si mohli riecť, že budú po i.
Veď keď je to slovo vybrané, tak je tam automaticky Y. A tých pár výnimiek čo si tu napísal? Bidlo pre zvieratá, tak isto aj bydlo pre ľudí, bit, takisto byť (existovať)... Takže po y.
To bol len strohý príklad, nechcelo sa mi podrobne vypisovať. Čiže si myslíš, že po y je ten zoznam kratší?
A ta @4 , to mi nedáva žiadny zmysel
Inak, dobiť a dobyť tiež a ešte by sa niečo našlo.
a pýta sa, či by bol tento zoznam kratší/dlhší, keby vybrané slová boli práve tie, v ktorých po týchto spoluhláskach nasleduje jota.
osobne si myslím, že zoznam je kratší pre vybrané slová, ktoré sú teraz, myslím, že na počet týchto slov prizerali
Mimochodom naučím ťa nové vybrané slová kým budem mať čas na lieky...
dzignutý dzig podzigal dzignutú dzigulu na dzignutej dziguli A máš tam i
Dobrú noc, o chvíľu mám čas na antibiotiká...
chyba nie je na tvojej strane, autor zle sformuloval otázku.
Uznávam, asi mi nefunguje zopár dôležitých mozgových zákutí.
V minulom založenom fóre som spravil aj dve hrúbky, tentokrát som to len skoro celé poplietol : )
Každopádne, keď som to tak s kolegom práve rátal (predpokladám, že mu nefungujú podobné mozgové centrá ako mne práve), vychádzalo nám, že tie s "i" by boli kratšie.
hlavne vsak ak je nieco vybranym slovom, tak sa pise y a ak im nie je /a podla mna je slovencina dost bohata aby tych inych slov bolo viac ako je tych medzi vybranymi/ tak sa pise i..
takze kratsi vyber je y a dlhsi s i