skúsila som napísať prvú časť vymysleného príbehu.. neviem či mám pokračovať,, a preto by som vás chcela popýtať, aby ste si to prečítali a povedali mi či kašľať nato alebo pokračovať ...3kamarátkam čo som to dala prečítať, tak im sa to páčilo..chcela
pozor na klišé, postava, ktorá má hneď v úvodnej vete problémy sama so sebou, alebo trebárs menom, znie strašne stereotypne (že je to preto, lebo si jej nevedela vymyslieť meno?)
pozor na gramatiku, občas aj zlé čiarky iritujú
nepchaj tam zbytočne názvy pesničiek, potom to celé vyznieva ako lacná fanfikcia
nikdy som nevidela zmysel v opise denných rutinných činností a tobôž ich rozpisovania do dialógu
a inak, ak sa to páči tvojim kamoškám a teba to baví písať, rozhodne pokračuj
na mňa je tam príliš otrepaná a predvídateľná zápletka a niektoré veci by sa dali napísať aj lepšie (to ju ani len trocha nezasiahlo, že ju frajer podvádzal? chcelo by to lepšie rozviesť), ale ak ťa to baví a máš svoj okruh čitateľov, tak neprestávaj
Nie je to zlé. Predpokladám, že dej sa bude vyvíjať smerom k tomu spevu. Ak je to tak, viac by som úvod sústredila na opis toho, prečo sa tam prihlási, trochu vymyslieť nejaké spomienky týkajúce sa spevu a gitary. Viac emócií. Tam na začiatku si dosť skákala od jednej veci k druhej, napríklad na ten rozchod s priateľom by sa dali popísať celé strany a nie to vyriešiť v priebehu pár riadkov. Aj niektoré rozhovory by som predĺžila alebo im dala trochu pointy.
Každopádne, ak na tom popracuješ, môže sa z toho vykľuť fajn príbeh. Určite si prečítam aj pokračovanie. Good luck!
Jozef Mak sa volá Jozef Mak preto, lebo účelom diela bolo zobraziť osud úplne obyčajného tuctového človeka (preto aj Mak, lebo makových zrniek je nespočet)
Ale keď dáš postave meno ako Želmíra a prvé, čo spravíš je, že sa v mene postavy na to meno sťažuješ, tak je to proste klišé bežne nespokojnej pubertiačky a nakoľko zatiaľ nevieme o žiadnom inom jej komplexe (našťastie), odráža sa to na mene.
Ak by ju nechala Želmírou, ale všetky postavy vrátane nej by sa tvárili, že je to v pohode, možno kdesi uprostred by dakto len tak mimochodom utrúsil, že je to nezvyčajné meno, fajn. Ale toto proste nestrávim.
presne. Jozef Mak poslúžil v tomto prípade ako špatný predmet na porovnávanie. Išlo tam hlavne o tú symboliku mena. Jozef Mak - človek milión.
@mata399 - máš možnosť ten príbeh "editovať", tak to urob. Najprv by bolo fajn, kebyže si vypíšeš jednotlivé postavy, kt. majú vystupovať. Nemusíš všetky - stačia zatial iba hlavné. A ku každému by som si najprv spravil poznámky. Meno, vek, oblúbené jedlo, základná črta... a potom by som ich začleňoval do deja...
ale ešte som chcela súhlasiť s @10 že nechcem ťa demotivovať ani nič, len konštruktívne kritizovať, lebo musel by byť génius ten, čo napíše svoj prvý výtvor a hneď sa tomu nedá čo vytknúť
mne to príde strašne "okom kamery", proste je opísané iba čo robila, ale proste mi tam chýba napríklad nejaký opis toho, ako sa cítila keď videla toho frajera s inou dievčou a podobne, proste všetky činnosti prichádzajú strašne náhle, bez nejakého predchádzajúceho objasnenia alebo čoho.
ale možno to je tým, že ja som strašne patetická a musím všetko najprv rozobrať z piatich uhlov kým sa niečo spraví
takže mne tam ako už burble spomínala chýbal opis pocitov a koniec nebol ničím zaujímavý, treba tam dať niečo čo ľudí zaujme, že si budú chcieť prečítať viac, nejaký háklivý moment, tajomno, napr. namiesto toho letáka by našla list, všetko mi to prišli také vyumelkované, šťastná rodinka (dodaj tam trošku tragédie, jednému z dvojčat sa niečo stane napr. a pod.) celé to vyznelo ako nejaký denník plný myšlienok..skús sa zamerať na jednu vec naraz..ale nie je to zlé fakt, len trošku viac skús nad tým popracovať, vžiť sa do toho
Jéééj... mňa na základke volali spolužiaci, že "Eli"
ale inak:
1) " Moje myšlienky mi ešte stále neprestali pobehovať po mysli ".... prečo tam žiadne myšlienky nie sú opísané? keď spomenieš "moje myšlienky" čitateľ nemá odkiaľ vedieť, aké myšlienky to sú...
2) dosť mi tam chýbali čiarky
3) bolo tam minimum opisov... ako už bolo vyššie spomínané, niektoré situácie sa dali opísať na celé strany, ty to tam spomenieš len v troch riadkoch - viem, že niekomu vadia siahodlhé opisy prostredia, ale mne by sa tam aspoň nejaký ten náznak hodil
A pokračovanie píš, ak vieš o čom, ak máš premyslenú zápletku.... (Je jedno, či to bude niekto čítať, píš kvôli sebe... 95% mojich poviedok nikto nečítal ) Lebo písať len preto, aby si niečo napísala, nemusí vždy dobre dopadnúť a bude to vyzerať, ako "písané nasilu".
Vieš, keď píšeš, píšeš hlavne pre seba - teda aspoň ja. Svoje príbehy málokedy zverejňujem. Ja si v nich vybijem všetko, čo ma trápi. Hodím to do písmen do compu, či na papier a som spokojná.
Keď niečo robiť chceš, tak to rob a kašli na názory... Ak ťa to baví, tak pokračuj Písanie je nádherná záľuba...
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
22 komentov
pozor na klišé, postava, ktorá má hneď v úvodnej vete problémy sama so sebou, alebo trebárs menom, znie strašne stereotypne (že je to preto, lebo si jej nevedela vymyslieť meno?)
pozor na gramatiku, občas aj zlé čiarky iritujú
nepchaj tam zbytočne názvy pesničiek, potom to celé vyznieva ako lacná fanfikcia
nikdy som nevidela zmysel v opise denných rutinných činností a tobôž ich rozpisovania do dialógu
a inak, ak sa to páči tvojim kamoškám a teba to baví písať, rozhodne pokračuj
na mňa je tam príliš otrepaná a predvídateľná zápletka a niektoré veci by sa dali napísať aj lepšie (to ju ani len trocha nezasiahlo, že ju frajer podvádzal? chcelo by to lepšie rozviesť), ale ak ťa to baví a máš svoj okruh čitateľov, tak neprestávaj
(len to, prosím, nechci potom vydať, dobre?
Každopádne, ak na tom popracuješ, môže sa z toho vykľuť fajn príbeh. Určite si prečítam aj pokračovanie. Good luck!
Chcelo by to niečo akčné, prekvapivé, menej priehľadné...
Jozef Mak sa volá Jozef Mak preto, lebo účelom diela bolo zobraziť osud úplne obyčajného tuctového človeka (preto aj Mak, lebo makových zrniek je nespočet)
Ale keď dáš postave meno ako Želmíra a prvé, čo spravíš je, že sa v mene postavy na to meno sťažuješ, tak je to proste klišé bežne nespokojnej pubertiačky a nakoľko zatiaľ nevieme o žiadnom inom jej komplexe (našťastie), odráža sa to na mene.
Ak by ju nechala Želmírou, ale všetky postavy vrátane nej by sa tvárili, že je to v pohode, možno kdesi uprostred by dakto len tak mimochodom utrúsil, že je to nezvyčajné meno, fajn. Ale toto proste nestrávim.
@mata399 - máš možnosť ten príbeh "editovať", tak to urob. Najprv by bolo fajn, kebyže si vypíšeš jednotlivé postavy, kt. majú vystupovať. Nemusíš všetky - stačia zatial iba hlavné. A ku každému by som si najprv spravil poznámky. Meno, vek, oblúbené jedlo, základná črta... a potom by som ich začleňoval do deja...
Snaž sa tam dať väčšiu "hĺbku".
ale inak jop ten názov, ale vlastne to je jedno človek sa musí najprv poriadne rozpísať
ale možno to je tým, že ja som strašne patetická a musím všetko najprv rozobrať z piatich uhlov kým sa niečo spraví
ale inak:
1) " Moje myšlienky mi ešte stále neprestali pobehovať po mysli ".... prečo tam žiadne myšlienky nie sú opísané? keď spomenieš "moje myšlienky" čitateľ nemá odkiaľ vedieť, aké myšlienky to sú...
2) dosť mi tam chýbali čiarky
3) bolo tam minimum opisov... ako už bolo vyššie spomínané, niektoré situácie sa dali opísať na celé strany, ty to tam spomenieš len v troch riadkoch - viem, že niekomu vadia siahodlhé opisy prostredia, ale mne by sa tam aspoň nejaký ten náznak hodil
A pokračovanie píš, ak vieš o čom, ak máš premyslenú zápletku.... (Je jedno, či to bude niekto čítať, píš kvôli sebe... 95% mojich poviedok nikto nečítal ) Lebo písať len preto, aby si niečo napísala, nemusí vždy dobre dopadnúť a bude to vyzerať, ako "písané nasilu".
Keď niečo robiť chceš, tak to rob a kašli na názory... Ak ťa to baví, tak pokračuj Písanie je nádherná záľuba...
a nó, môže človek napísať taký príbeh ale prosto opisy alebo gradácia, štylistika a pod. veci ešte nebudú na takej pokročilej úrovni
niekomu stačí en nešťastný zážitok z niečoho, čo dojme ale umelecké dielo to nebude podľa mňa hneď na prvý pokus z fleku