mne moja spoluziacka povedala ze budhisti veria ze ked ma prist koniec sveta tak vylezu na slivku (strom), naslinia si prst a vystrcia ho k oblohe... staci to??
V budhizme idea vlastného Ja alebo idea duše pozostáva z piatich prvkov alebo Skándh – z tela, pocitov, zmyslov, pudov a vedomia – a jej existencia sa neustále mení. Neexistuje tu nijaké nemenné Ja, ktoré by spájalo nový ľudský život s predchádzajúcim. Existujú tu len vlastné skutky, ktoré podliehajú karme, čo je neúprosný zákon príčiny a následku, je to zákon, ktorý spája jednu existenciu s druhou. Cieľom ľudskej existencie je nirvána, stav absolútnej blaženosti, ku ktorej možno dospieť vtedy, keď sa túžba stratí a karma už prestane existovať.
Nirvána nie je zánik tela a duše a nie je ani prázdnotou, no i napriek tomu je nehmotná a večná a ako taká je ľudským jazykom neopísateľná.
Ale ako v zdy sa da vsetko najst o budhizme ale preco budhisti staaju budhovy chray klanaju sa mi modlia sa k nemu.... ked budhisti budhu nepokladaju za boha a neuctievaju ho... to neviem pochopit
Viem, ze zasady ucenia su zachytene v diele Tripitaka - to je trojity kos
Konecny cielom je dosiahnutie Nirvany - stav vecnej blazenosti odpustania sa od vsetkeho co clovek ziada k zivotu. Ked sa naplni zakon karmy - odplaty, clvoek ukonci Sansaru (opakovane znovurzodenie) .... aspon som sa tak o tom ucil
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
13 komentov
Nirvána nie je zánik tela a duše a nie je ani prázdnotou, no i napriek tomu je nehmotná a večná a ako taká je ľudským jazykom neopísateľná.
2. » sk.wikipedia.org/wiki/Budhizmus...
3. Ak máš na krku hlavu, tak ju najskôr používaj
Konecny cielom je dosiahnutie Nirvany - stav vecnej blazenosti odpustania sa od vsetkeho co clovek ziada k zivotu. Ked sa naplni zakon karmy - odplaty, clvoek ukonci Sansaru (opakovane znovurzodenie) .... aspon som sa tak o tom ucil
mnisi ziju viac menej asketicky a chramy su miestom kde sa mozu oddavat modlitbam a vyhybaju sa aj pokuseniu atd (podla mna)
a budha sice nie je boh ale je to clovek ktory nirvanu dosiahol (teda ak sa nemylim) a je to zakladatel
kde žiješ?? ved je o tom mnoho vecí
a tu ti to vysvetlovať...