lahsie spravis dej a nos ale co sa tyka uplatnenia tak sa nos + dej neda porovnavat s bio + che , trh nechce dalsich pravnikov a sociologov ale aj ja mam nos a dej
zavisi to vsak od smeru ,ktory chces studovat ...ja by som si jednoznacne vybrala nosku a dejepis ,lebo mam k tym predtym vztah ,mam tie predmety rada ...a biologiu sice trosku mam tiez rada a zaujima ma ,ale nie je to nic pre mna ..a z chemie by som nezmaturovala ,aj ked z nej mam jednotky takze je jasne ,co by som si vybrala
@mima173 , @aguri500 , @baggy , @natuska6262 ,....,..ľudia, takto pre vysvetlenie... to je ten problém, smerov, ktoré by som rada študovala je samozrejme viac, preto sa pýtam...do oktávy mám už rozvrh, všetko mi super vychádza..dala som si dej, nas, sjl, anj a dobrovoľne nj (v budúcnosti by som by som chcela tlmočníctvo, právo, medzinárodné vzťahy)..problém je však ten, že okrem týchto predmetov ma baví aj chémia (veľmi)... a zrazu sa neviem, čo ďalej (mám už len pár dní na to, aby som si to zmenila)... pretože by som chcela vyskúať aj farmáciu.... chémia mi ide asi tak ako dejepis.... neviem si jednoducho vybrať..
@domminika co sa tyka prachov tak farmacia ... a ak ta to aj bavi tak o to lepsie pravnikov je strasne vela a aj ked sa nim stanes tak trva strasne dlho kym sa vypracujes , myslim ze u farmaceuta je to lahsie a pokial viem tak zarabaju pekne prachy a to ti vravi clovek co chemiu nenavidi :o
no aj v týchto "rozprávkach" sa musíš vedieť orientovať, t.j. hľadať súvislosti: v biológii napr. prepojenie účinkov hormónov, v dejepise nadväznosť udalostí a v noske vývoj filozofockých smerov, kto z čoho vychádzal a čím bol ovplyvnený
@baggy áno, to je pravda, ale vyštudovať farmáciu nie je prechádzka ružovou záhradou, to je fakt (myslím, že je to ťažšie ako medina, ale na tú by som si asi nedala ani prihlášku ) ... hmm, čo som videla, čo sa treba učiť na jedinú skúšku..no poviem ti..mala som dosť ..všetko má pre aj prtoti..čo sa týka toho práva, áno, to je pravda..ale právo by som chcela len z dôvodu, že ma baví dejepis plus jazyky... :/ ..ak nie..tak tlmočníctvo zostáva prioritou (ehm, ale zase dostať sa aj tam..no budem to mať vtipné budúci rok .. )
@domminika ak nie si rozhodnuta jednoznacne ze chces ist na farmaciu a to je tvoj ciel, tak neviem ci by si potom zohnala tolko vytrvalosti aby si vydrzala na takej tazkej skole... no ale urcite mas lepsie uplatnenie vo farmacii ako inde. ale inak to tlmocnictvo- ak nevynikas viditelne uz teraz z cudzich jazykov, radsej by si mala mat aj plan B... a pravnikov je uz vsade vela aj tak by som sa nakoniec skor priklonila k tej framacii, ak si ucenlivy typ tak sa da zvladnut.
Biológiu a Chémiu som si pôvodne chcela vybrať aj ja, ale začínam pociťovať odpor voči biológií, tak som si ju zamenila za matematiku... Či som spravila dobre ešte uvidím
z vlastnej skusentosti ti mozem povedat ze chemia na strednej a chemia na vyske je diametralny rozdiel... zatial co na strednej sa uci fakt len bazalne ucivo na vyske sa ide dost do detailov ...ja som na madicine a na skusku s chemie sa trabalo naucit cca 500 vzorcov a reakcii .bavila by ta aj chemia ktora je fakt preberana do detailov???
si na medicíne? fíha, obdivujem ťa .. oh, to vieš..aj na strednej mám toho kopu...všetko z každej strany, aj detailnejšie a dokážem sa to naučiť (s vysvedčokom som maximálne spokojná) ..ehm, mal by si dôjsť na našu chémiu ale tak jasné, vaša chémia a tá naša- to je obrovský rozdiel..
hmm, ale naozaj sama neviem, čo by som od tej farmácie mala očakávať... btw, hmm, na písomku som sa dokázala naučiť asi tak 15 (čo sme mali práve k danej téme), ale vedela som... 500? ein Problem ... takže obdivujem medikov (doktorov)
@domminika som na medicine ono sa to da , ja ked som bol na strednej tak tiez som nechapal ako sa to da naucit.Ak chces ist na farmaciu tak tam je chemie este viacej ako v medicine. Urcite nechcem znevazovat skoly filozofickeho alebo pravnickeho zamerania , aj tam je toho dost , rozhodnut sa musis sama . Ak ti mozem poradit tak si dohodni nejake doucovania , a zozen si podklady na prijimacky a nebudes mat problem... na medicinu to bolo 3000 otazok a v podstate som sa to postupne za pol roka naucil...ludi sa hlasi stale dost konkurencia je silna .
... pred medicínou mám až príliš veľký rešpekt ... vieš, byť zodpovedný za ľudský život... alebo spraviť chybu a...
áno, máš pravdu, teraz my na strednej vás nechápeme (napr. máme , teda končíme genetiku..wrr..to nie je biola, to je matika!!!..brr) ..farmácia je takmer čistá chémia..sama neviem, či na to mám, či nie... inak prioritou sú jazyky..ak ma ani tam nezoberú.. asi si pôjdem pozerať nástenku na úrade práce ... btw, možem otázku? koľko hodín sa v priemere učíš denne? (jedna medička vravela, že pre skúškovým, takých 19 hodín denne... hmm...sme sa len usmiali, že aha )
@domminika ja som strasne lenivy a dlho trva kym sa dokopem k uceniu.Vacsinou sa zacinam ucit ked uz prihara napr. v zime na biofyziku som sa ucil posledne 4 dni pred skuskou a dokopy som spal mozno 5 hodin.ale ak si das na kazdu skusku aspon dva tyzdne a ucis sa na ne 5-8 hod denne tak to v pohode zvladnes , len u mna staci ze mi zavola kamarat ze pod von a uz som sa doucil...ale zo skusok mam dobre znamky.cez lentny semester boli dva skusky biola a histologia a z bioly mam A a z histoly C pricom histola je mozno najtazsia skuska vobec...da sa to a aj lenivec ako ja to moze zvladnut.
uff, šikulka..tak ty potom budeš asi nejaký génius keď to beriem v globále..tak týždeň pred testami sa učím asi toľko ako ty (teda časovo to myslím, samozrejme) ..a len 5 hodín som spala aj dnes.. hmmmm
že biofzika (btw, je tam veľa fyziky? minulý týždeň bol v šokle za fyzikárkou maturantky, ktoré robia teraz príjímačky na medninu, pomáhala im s príkladmi... brr, neznášam fyziku :/..teda nechápem jej aby som bola presná ) ...minule som si prezerala knižku "Biofyzika"...aha, asi som niečomu rozumela a toto sa treba naučiť hmm...
..a inak aký presnejší odbor si si vybral? teda si vyberieš?... zubarina? (kedysi môj sen )...
@domminika ked som ja robil prijimacky tak boli len z chemie a bioly teda na UPJS v KE... a myslim ze aj v blave a martine to bolo tak isto.Teraz je uz na prijimackach aj fyzika??? aj podla mna je fyzika nezmysel po skuske som z nej hned vsetko zabudol. Genius urcite nie som na strednej som sa neucil lebo sa mi nechcelo ale tu som uz musel makat a ked najdes system tak mozes cas vyuzit ovela efektivnejsie a na skusky som sa neucil s tym cielom ze si to potom budem aj pamatat ucil som sa tak ,ze rychlo sa naucit a potom zabudnut teraz som na vseobecnom lekarstve a este nie som uplne rozhodnuty co by som chcel robit , viem co nechem a to je urologia,gynekologia,geriatria
@baggy pocul som o tom ale blizsie ti k tomu asi nepoviem nic... myslim ze sa to tyka roznych bio technologii z toho hladiska sa tam otvaraju moznosti vyskumov a studii v ktorych sa tocia velke peniaze .ale neviem ti povedat co obsahuje take studium...
dokelu, ja sa na strednej učím ako blbá ..musím, teda chcem mať čo najlepšie vyvedčko kvôli výške (prednedávnom som mala v úmysle právo, veď vieš) (a hej, hej, som bifľoška, no a čo )... áno, pár otázok tam je..ale len základy..haha, ale ani tie ja nemám ..sama sa čudujem, ako som fyziku ale zvládala doteraz... hm, známky som mala dobré, hlavne, že ti ani Archimedov zákon nepoviem makať si musel, to ti verím, na takej škole, veď budeš doktor!!! ale aj tak vau, rešpekt ..daj si genetické inžinierstvoo, ak môžeš ..zaujímavé... škoda, že ja stým veľmi nepohnem...ale naozaj so interesting... perspektívne ... ty nehceš byť urológ??? no to mi ani nehovor..som hlboko sklamana ale nie.. zubarinu
@domminika ked sa poctivo ucis na strednej tak na vyske budes mat urcitu vyhodu lebo ten skok nebude pre teba taky velky... este nie som rozhodnuty ale chem si vybrat nieco kde je dost otvoreny vyskum a je mozny velky progres , napr. kardiologia alebo onkologia alebo aj gen. inzinierstvo napr. zaujimaju ma studie rad by som aj ja niecim prispel nieco nove objavil a samozrejme chcem aj dobre zarobit nestras s tym urologom zubarina je dobre platena ale nelaka ma velmi...urcite zvladnes hociktoru skolu ktoru si vyberies
@aguri500 ja sama neviem, či to zvládnem, ale dúfam..niekedy sa však stáva, že jednotkárom to na výške nejde až tak dobe... a trojkári zaberú a hviezdia zase, mám rada jazyky, no nevynikám..len trošku ..ale nie, normálne.. treba spraviť skúšky..a je to aj trošku o šťastí... keď si vezmeš, že zoberú 10 ľudí z celého Slovenska, úúžasné, nie?
kardiologia, zubarina..to som chcela, keď som bola malé dievča onkológia, šľachetné, ale smutné, sama neviem či by som sa s tým vyrovnala po psychickej stránke..som príliš senzibilná :/ z tej genetiky som mala matiku..veľmi zaujímavé, ale dosť an rozmýšľanie... tá genetika populácii..no dovi dopo ...som myslela, že urológia je snom každého medika ...
@cocca-colla ide o to ze ty mozes po skonceni odbornej skoly hned robit , takze sa musis srat s X povinnymi predmetmi ... ten co je na gympli a nejde dalej moze robit akurat tak ... fakt neviem co by som robil s dej a nos , mas obrovsku vyhodu
@domminika 10 ludi ??? tak to je riadne uzky vyber... teraz co boli prijimacky na UPJS na medicinu tak sa prihlasilo cca 1700 ludi a zatial zobrali 220.mas pravdu onkologia je dost smutna veda ale mozno raz nebude.co sa tyka genetiky tak to co sa ucite na strednej a potom na vyske dost malo suvisi s genetickym inzinierstvom... tam sa uz nic nepocita moze to byt tiez zaujimave.Urologia a gynekologia je zly sen... bleee
@aguri500 ..na UK do BA je to dosť kruté... tam si na prijímačky treba zbaliť rozum, kľud, čokoládu, odvahu, silu,, nádej, energiu a poooriadnu dávku šťastia ...ak si niečo z týckto vecí zabudnem..do môžem ísť akurát tak domov vraj tá genetika ide veľkou rýchlosťou dopredu..aj čo sa týka ohodnotenia finančného človek musí byť ale naozaj šikovný... čože??? sa mi vid, že gynekológov je predsa viac ako gynekologičiek (a to nepozerám ani Ordináciu! ) o urológoch ani nehovorím
@domminika ved obcas sa mozno gynekolog potesi ked k nemu pride nejaka pekna baba ale vacsinou su to stare zeny a ciganky a to je dost nechutne... genetika ide dopredu aj napriek tomu ze vela veci este nie je vysvetlenych .Samozrejme ze treba byt sikovny inak je tazko prerazit ...
co sa tyka prijimaciek tak vsade treba aj trochu stastia a myslim si ze ak sa na nich dobre pripravis tak ich zvladnes
@aguri500 pri mojej stresovej povahe..mám pochybnosti..no na druhej stránke som v sebe objavila aj pedanta, takže možno to má zachráni i only hope...čo iné mi už ostáva..možo ešte snívanie
prajem ti šťastnú ruku pri výbere ha, ty aspoň vieš, že z teba niečo bude... lucky person
@domminika obávam sa, že ma tam nevezmú, pretože je tam ťažká matika, a na škole matiku ako moc dôležitý predmet nemáme.. čiže skôr sa tam dostaneš ty z gympla, teda ak teda spravíš ekonomiku a cudzí jazyk.. ale chcela by som tam ísť
@cocca-colla nemaj strach, naozaj, tam ťa zoberú uuurčite... jedna baba tam išla rovno z ochodnej, nematurovala z matiky, zobrali ju bez skúšok, teraz je štvrtáčka a bude robiť ten audit (či čo to je, a to naozaj nie je ľahké) ...zase až toľko ťažkej matiky tam nie je... to zvládneš, my z gympla zase o ekonomike nemáme ani šajnu (len tak okrajovo)...
@astaroh už som sa rozhodla, nebudem vymýšľať! síce ma bavia obidve strany ..ja by som potrebovala 2 maturity ... mám to isté čo aj ty, plus náuka navyše... ach jaj...
@astaroh27 už som sa rozhodla, nebudem vymýšľať! síce ma bavia obidve strany ..ja by som potrebovala 2 maturity ... mám to isté čo aj ty, plus náuka navyše... ach jaj...
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
79 komentov
niečo ako občianska náuka?
Vďaka
a k tomu si ako dospel?
napr. chémiu sa možeš učiť koľko chceš, ale pokiaľ tomu nerozumieš, tak je ti to na dve veci :p
no aj v týchto "rozprávkach" sa musíš vedieť orientovať, t.j. hľadať súvislosti: v biológii napr. prepojenie účinkov hormónov, v dejepise nadväznosť udalostí a v noske vývoj filozofockých smerov, kto z čoho vychádzal a čím bol ovplyvnený
A vysla mi z toho Systematicka biologia a ekologia, ale prihlasku som si podavala napriklad aj na estetiku
ale nemozes sa takto pytat...vsak to zalezi od toho co ti ide, co ta bavi a co pojdes studovat!!
z vlastnej skusentosti ti mozem povedat ze chemia na strednej a chemia na vyske je diametralny rozdiel... zatial co na strednej sa uci fakt len bazalne ucivo na vyske sa ide dost do detailov ...ja som na madicine a na skusku s chemie sa trabalo naucit cca 500 vzorcov a reakcii .bavila by ta aj chemia ktora je fakt preberana do detailov???
si na medicíne? fíha, obdivujem ťa .. oh, to vieš..aj na strednej mám toho kopu...všetko z každej strany, aj detailnejšie a dokážem sa to naučiť (s vysvedčokom som maximálne spokojná) ..ehm, mal by si dôjsť na našu chémiu ale tak jasné, vaša chémia a tá naša- to je obrovský rozdiel..
hmm, ale naozaj sama neviem, čo by som od tej farmácie mala očakávať... btw, hmm, na písomku som sa dokázala naučiť asi tak 15 (čo sme mali práve k danej téme), ale vedela som... 500? ein Problem ... takže obdivujem medikov (doktorov)
... pred medicínou mám až príliš veľký rešpekt ... vieš, byť zodpovedný za ľudský život... alebo spraviť chybu a...
áno, máš pravdu, teraz my na strednej vás nechápeme (napr. máme , teda končíme genetiku..wrr..to nie je biola, to je matika!!!..brr) ..farmácia je takmer čistá chémia..sama neviem, či na to mám, či nie... inak prioritou sú jazyky..ak ma ani tam nezoberú.. asi si pôjdem pozerať nástenku na úrade práce ... btw, možem otázku? koľko hodín sa v priemere učíš denne? (jedna medička vravela, že pre skúškovým, takých 19 hodín denne... hmm...sme sa len usmiali, že aha )
uff, šikulka..tak ty potom budeš asi nejaký génius keď to beriem v globále..tak týždeň pred testami sa učím asi toľko ako ty (teda časovo to myslím, samozrejme) ..a len 5 hodín som spala aj dnes.. hmmmm
že biofzika (btw, je tam veľa fyziky? minulý týždeň bol v šokle za fyzikárkou maturantky, ktoré robia teraz príjímačky na medninu, pomáhala im s príkladmi... brr, neznášam fyziku :/..teda nechápem jej aby som bola presná ) ...minule som si prezerala knižku "Biofyzika"...aha, asi som niečomu rozumela a toto sa treba naučiť hmm...
..a inak aký presnejší odbor si si vybral? teda si vyberieš?... zubarina? (kedysi môj sen )...
dokelu, ja sa na strednej učím ako blbá ..musím, teda chcem mať čo najlepšie vyvedčko kvôli výške (prednedávnom som mala v úmysle právo, veď vieš) (a hej, hej, som bifľoška, no a čo )... áno, pár otázok tam je..ale len základy..haha, ale ani tie ja nemám ..sama sa čudujem, ako som fyziku ale zvládala doteraz... hm, známky som mala dobré, hlavne, že ti ani Archimedov zákon nepoviem makať si musel, to ti verím, na takej škole, veď budeš doktor!!! ale aj tak vau, rešpekt ..daj si genetické inžinierstvoo, ak môžeš ..zaujímavé... škoda, že ja stým veľmi nepohnem...ale naozaj so interesting... perspektívne ... ty nehceš byť urológ??? no to mi ani nehovor..som hlboko sklamana ale nie.. zubarinu
kardiologia, zubarina..to som chcela, keď som bola malé dievča onkológia, šľachetné, ale smutné, sama neviem či by som sa s tým vyrovnala po psychickej stránke..som príliš senzibilná :/ z tej genetiky som mala matiku..veľmi zaujímavé, ale dosť an rozmýšľanie... tá genetika populácii..no dovi dopo ...som myslela, že urológia je snom každého medika ...
@baggy asi tak, ale sere ma fakt, že študujem na ekonomickej a na ekonomickú výšku berú väčšinou gymplákov..
co sa tyka prijimaciek tak vsade treba aj trochu stastia a myslim si ze ak sa na nich dobre pripravis tak ich zvladnes
prajem ti šťastnú ruku pri výbere ha, ty aspoň vieš, že z teba niečo bude... lucky person
@coccacolla na obchodnú som chcela kedyi prestúpiť ale tak, môžeš íst na Ekonomickú (výšku)..perspektívne
podľa toho, či inklinuješ k prírodovedným, alebo k humanitným predmetom.
u mňa je to možnosť č.2, takže maturujem zo sj, nj, aj a dejepisu