Pravda je taká, a to dnes dosvedčí i každý jeden protestant, že kebyže sa dokáže že Sola Scriptura nie je pravdivá, celý protestantizmus sa zrúti. Sola Scriptura učí, že všetko učenie doležité na spásu sa nachádza v Biblii, inak povedané Tradíciu netreba ku spáse, stačí len Písmo.
Avšak treba si uvedomiť, že Nový Zákon nielenže neučí Sola Scriptura, ale navyše učí vyslovene proti Sola Scriptura.
2. list Solúnčanom 2:15
"A tak teda, bratia, stojte pevne a držte sa učenia, ktoré ste prijali či už slovom a či naším listom."
Pavol tu učí, že kresťania sa majú držať učenia ktoré prijali slovom (Tradíciou). Biblia teda jasne učí že kresťania sa majú držať nielen Písma (našim listom) ale i Tradície (slovom). Protestanti na tento argument tvrdia to, že biblická tradícia bola nutná, ale len do doby dokiaľ nevznikol celý Novozákonný kanon. Toto tvrdenie má však problém, pretože toto tvrdenie sa nedá dokázať na základe Biblie, ale je to len ludský predpoklad a ludské učenie protestantov. Protestanti teda odvodzujú Sola Scriptura len na základe svojich osobných domnienok a predpokladov, ale nie na potvrdení Písma.
Záver : Z Biblie vyplýva to, že držať sa Tradície je biblické, kým držať sa Sola Scriptura a zavrhovať Tradíciu je nielenže nebiblické, ale i protibiblické.
.....................................................................................................................................................................................................................
Protestantizmus tiež učí, že každý može čítať Bibliu a vykladať si ju po svojom. Lenže toto je v rozpore s Bibliou. Biblia totiž učí že sú to cirkevní predstavení, ktorí majú ostatných vyučovať :
1. Petrov list 5:2 :
Starších, čo sú medzi vami, prosím ako spolustarší a svedok Kristových utrpení, ale aj účastník jeho slávy, ktorá sa má v budúcnosti zjaviť: Paste Božie stádo, ktoré je u vás; starajte sa oň nie z prinútenia, ale dobrovoľne, podľa Božej vôle, nie pre mrzký zisk, ale ochotne.
Sú to teda "starší", a teda cirkevný predstavení, ktorý majú ľud vyučovať. Ziadne svojvolné interpretovanie Písma jednotlivcami nie je dovolené. A teraz otázka : Máme historický záznam o cirkvi ktorá existovala v biblických dobách, cirkev, ktorá pozostávala z cirkevných predstavených, ktorí vyučovali ľud, a ktorej učenie prežilo až do dnešných čias ?
Jediná cirkev ktorá splna tieto podmienky je rímska cirkev, respektíve rímskokatolícka cirkev.
No a presne preto, že rimokatolíci sa tvária, že jediní majú patent na pravdu, sú mi vrcholne nesympatickí. A radšej mám protestantov, ktorí väčšinou nikoho nepresviedčajú a ich učenie vyslovene hovorí o tom, že každý si má vytvoriť názor sám a tým narozdiel od RK dáva ľuďom najavo, že by mali mať aj nejaké kritické myslenie a nie len slepo nasledovať učenie cirkvi, ktorá sleduje vlastné mocenské záujmy (a to už odjakživa- prečítaj si nejaké dejiny Ríma a pochopíš viac než z tej tvojej biblie).
No však nech ich je aj 200milion tisíc, však nikto nemá patent na pravdu a biblia je kniha, ktorú určite nemáš brať doslovne. Existujú tisíce interpretácií biblie a podľa mňa sú všetky správne. Ty vieš ako to ten človek, čo to pred 2000 rokmi spísal, presne myslel? Nevieš, preto nemôžeš povedať, že len tvoja interpretácia je tá jediná správna.
K druhému bodu- cirkvi vždy išlo o peniaze a majetky, však si prečítaj nejaké knižky o dejinách a uvidíš.
Už len tento článoček na debilnej Wiki ti napovie veľa » en.m.wikipedia.org/wiki/Church_and...
@8 úplne súhlasím a dodám. Že aj tak v podstate hlavným posolstvom biblie je, aby bol človek dobrou osobou. Na tých drobných rozdieloch až tak nezáleží a veriaci ľudia by skor mali hladať čo ich spojuje. Láska k blížnemu a tak podobne.
" Existujú tisíce interpretácií biblie a podľa mňa sú všetky správne."
Je nemožné aby mala biblia tisíc interpretácii, pretože len jedna jediná interpretácia može byť pravdivá.
"Ty vieš ako to ten človek, čo to pred 2000 rokmi spísal, presne myslel? Nevieš,"
Ja osobne nepoznám aké boli zvyky a hovorové štýly a významy roznych slov v dávnej minulosti, a preto je pre mna nemožné aby som v súčasnosti dokázal interpretovať Bibliu. Avšak v minulosti existovali cirkevný otcovia, ktorí žili v biblických časoch a boli súčasne aj teologmi, mali skúsenosť s Písmami, a práve ich interpretácii Biblii verím. A ked verím interpretácii cirkevných otcov, potom musím byť aj katolíkom, pretože cirkevný otcovia sa hlásili ku rímskokatolíckej cirkvi.
@tomas55555 každý ako dôležité veci vníma iné. Vieš, Biblia je určitým sposobom aj taký právny text a teda je to ako aj s ostatnými zákonmy, ze každý si ho vykladá inak, ale správnych názorov moze byt viac. Podstatné sú podľa mňa tie princípy a zásady na ktorých Biblia stojí a nie tie drobnosti okolo krstu a tak. Ak by boh existoval a bol spravodlivý, tak si nemyslím, že by uprednostnil zlého pokrsteného človeka pred dobrým nepokrsteným človekom.
Ale viera je vec viery, ver čomu chceš
@tomas55555 vidno ze tomu nerozumies ked napises takuto hlupost: Pavol tu učí, že kresťania sa majú držať učenia ktoré prijali slovom (Tradíciou). Slovo zrovnavas s tradicou...to su dva odlisne pojmy..a tradicia je uplne nieco ine..to je to co si spravili ludia a to je to zle na tom..
ale to ti uniká že na počiatku bolo Slovo a to Slovo bolo od Boha a to slovo bol Boh. A to slovo telom sa stalo a prebyvalo medzi nami.... z toho je jasne ze drzat sa slova je najdolezitejsie a takych versov by som ti napisal kludne aj viac ...ale o tradiciach (myslim tych katolickych) nemas ani slovo v biblii..a prave RKC cirkev si vytvorila tradicie a pomaly su dolezitejsie ako Biblia...nezda sa ti?????? Preto je na tom tak ako je ..a preto ste zavisli na knazoch, papezovi atd...ale vprvormade treba mat osobny vztah s Bohom..ja do nikoho neutocim kazdy ma slobodu verit ako chce ale len Bozie slovo je pravda ktoreho sa treba drzat a vsetko co ide mimo pismo je zle a nevedie to na spravnu cestu tak len tolko k tomu.
@tralalibang@annyejnji asi tak ja osobne si myslím, že by sme viac mali používať svedomie, zdravý sedliacky rozum a vrodenú morálku, s ktorou nás Boh stvoril na to, čo je dobré a čo je zlé, nie niečo robiť len pre formu, aby sme dodržali tradície....a áno cesty k Bohu sú rôzne a je to na každom človeku, ako bude veriť a či bude veriť a kedy mu to bude dávať zmysel
"Slovo zrovnavas s tradicou...to su dva odlisne pojmy."
Kresťanská Tradícia je všetko čo nebolo napísané v Novom Zákone. Je to hovorené slovo za čias apoštolov, ktoré ale nebolo napísane v Novom Zákone. Ono totiž nie všetko učenie, ktoré apoštoli hlásali bolo zaznamenané v Novom Zákone.
!ale to ti uniká že na počiatku bolo Slovo a to Slovo bolo od Boha a to slovo bol Boh. A to slovo telom sa stalo a prebyvalo medzi nami.... z toho je jasne ze drzat sa slova je najdolezitejsie a takych versov by som ti napisal kludne aj viac"
Lenže ked Pavol hovoril držte sa učenia, ktoré ste prijali slovom, nemyslí tu na Ježiša Krista, ale hovorí tu o hovorenom slove, to je predsa z kontextu uplne jasne.
"ale o tradiciach (myslim tych katolickych) nemas ani slovo v biblii.."
Biblia nám jasne zdoraznuje aby sme sa okrem Písma, držali i hovoreného slova (Tradície) ktoré nebolo napísané. A jediná kresťanská Tradícia je tá katolícka. Okrem katolíckej Tradície neexistuje žiadna iná Tradícia ktorá existovala po vzniknutí Biblie.
@tomas55555 jasne že nevieš zrovnať slovo s tradiciou, pretože protestanti nijakú tradíciu nemajú starký moj. o tomto som písal niekoľkokrát. protestanti veria bludom a za tým si stojím. v podstate sa zhodneme na pavlových 14 listov, aj keď nie je isté, že Pavol napísal list hebrejom, pretože nikde vo svojich 1š ostatných listoch adresovaných cirkvám a kresťanským spoločenstvám v podstate nespomínal veľkňazskú službu a podobne. Sčasti je to preto, pretože v každom prostredí kde sa nachádzal , v úvodzovkách poviem "riešil" iné prioritné témy z oblastí novovznikajúceho kresťanského náboženstva a podobne. Ale ja osobne ako kresťan katolík verím, že ten list napísal Pavol, hoci ho neprezrádzajú dva literárne fakty na posudzovania hodnovernosti, a to sú obsah a štylistika daného textu, teda ja to ponímam ako z naratívneho hľadíska. Nie raz som o tom rozmýšľal, kde vlastne je pravda. Dospel som do názoru, že písal isto pod vplyvom Ducha Svätého, a všetko, čo tam je, je pravda, a je to jeho autorstvo, hoci prirodzene to dokázať neviem. Spoliehať sa ale môžem na to, že Boh...." to a len to chcel cirkvi odovzdať a napísať prostredníctvom svätopiscov.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
24 komentov
Avšak treba si uvedomiť, že Nový Zákon nielenže neučí Sola Scriptura, ale navyše učí vyslovene proti Sola Scriptura.
2. list Solúnčanom 2:15
"A tak teda, bratia, stojte pevne a držte sa učenia, ktoré ste prijali či už slovom a či naším listom."
Pavol tu učí, že kresťania sa majú držať učenia ktoré prijali slovom (Tradíciou). Biblia teda jasne učí že kresťania sa majú držať nielen Písma (našim listom) ale i Tradície (slovom). Protestanti na tento argument tvrdia to, že biblická tradícia bola nutná, ale len do doby dokiaľ nevznikol celý Novozákonný kanon. Toto tvrdenie má však problém, pretože toto tvrdenie sa nedá dokázať na základe Biblie, ale je to len ludský predpoklad a ludské učenie protestantov. Protestanti teda odvodzujú Sola Scriptura len na základe svojich osobných domnienok a predpokladov, ale nie na potvrdení Písma.
Záver : Z Biblie vyplýva to, že držať sa Tradície je biblické, kým držať sa Sola Scriptura a zavrhovať Tradíciu je nielenže nebiblické, ale i protibiblické.
.....................................................................................................................................................................................................................
Protestantizmus tiež učí, že každý može čítať Bibliu a vykladať si ju po svojom. Lenže toto je v rozpore s Bibliou. Biblia totiž učí že sú to cirkevní predstavení, ktorí majú ostatných vyučovať :
1. Petrov list 5:2 :
Starších, čo sú medzi vami, prosím ako spolustarší a svedok Kristových utrpení, ale aj účastník jeho slávy, ktorá sa má v budúcnosti zjaviť: Paste Božie stádo, ktoré je u vás; starajte sa oň nie z prinútenia, ale dobrovoľne, podľa Božej vôle, nie pre mrzký zisk, ale ochotne.
Sú to teda "starší", a teda cirkevný predstavení, ktorý majú ľud vyučovať. Ziadne svojvolné interpretovanie Písma jednotlivcami nie je dovolené. A teraz otázka : Máme historický záznam o cirkvi ktorá existovala v biblických dobách, cirkev, ktorá pozostávala z cirkevných predstavených, ktorí vyučovali ľud, a ktorej učenie prežilo až do dnešných čias ?
Jediná cirkev ktorá splna tieto podmienky je rímska cirkev, respektíve rímskokatolícka cirkev.
"a ich učenie vyslovene hovorí o tom, že každý si má vytvoriť názor sám"
No a potom výsledok je taký, že existuje vyše 30 tisíc roznych protestantskych cirkvi, každá s iným učením.
"ktorá sleduje vlastné mocenské záujmy"
No tak vymenuj nejaké
To ťa sere?
K druhému bodu- cirkvi vždy išlo o peniaze a majetky, však si prečítaj nejaké knižky o dejinách a uvidíš.
Už len tento článoček na debilnej Wiki ti napovie veľa
» en.m.wikipedia.org/wiki/Church_and...
A má ma to tešiť ?
Protestanti sa rozchádzajú aj v mnohých doležitých krestanských veciach (napr krst, eucharistia, atd) a nie len v drobnostiach.
" Existujú tisíce interpretácií biblie a podľa mňa sú všetky správne."
Je nemožné aby mala biblia tisíc interpretácii, pretože len jedna jediná interpretácia može byť pravdivá.
"Ty vieš ako to ten človek, čo to pred 2000 rokmi spísal, presne myslel? Nevieš,"
Ja osobne nepoznám aké boli zvyky a hovorové štýly a významy roznych slov v dávnej minulosti, a preto je pre mna nemožné aby som v súčasnosti dokázal interpretovať Bibliu. Avšak v minulosti existovali cirkevný otcovia, ktorí žili v biblických časoch a boli súčasne aj teologmi, mali skúsenosť s Písmami, a práve ich interpretácii Biblii verím. A ked verím interpretácii cirkevných otcov, potom musím byť aj katolíkom, pretože cirkevný otcovia sa hlásili ku rímskokatolíckej cirkvi.
Neviem moc dobre po anglicky, preto mi vymenuj nejaké príklady
Ale viera je vec viery, ver čomu chceš
Viera v Boha je na každom z vás, nikto, nikoho nenúti, mate slobodnú vôľu...
nechápem, prečo sa tu osočuje, zosmiešňuje a odsudzuje..
žite a nechajte žiť!
ale to ti uniká že na počiatku bolo Slovo a to Slovo bolo od Boha a to slovo bol Boh. A to slovo telom sa stalo a prebyvalo medzi nami.... z toho je jasne ze drzat sa slova je najdolezitejsie a takych versov by som ti napisal kludne aj viac ...ale o tradiciach (myslim tych katolickych) nemas ani slovo v biblii..a prave RKC cirkev si vytvorila tradicie a pomaly su dolezitejsie ako Biblia...nezda sa ti?????? Preto je na tom tak ako je ..a preto ste zavisli na knazoch, papezovi atd...ale vprvormade treba mat osobny vztah s Bohom..ja do nikoho neutocim kazdy ma slobodu verit ako chce ale len Bozie slovo je pravda ktoreho sa treba drzat a vsetko co ide mimo pismo je zle a nevedie to na spravnu cestu tak len tolko k tomu.
"Slovo zrovnavas s tradicou...to su dva odlisne pojmy."
Kresťanská Tradícia je všetko čo nebolo napísané v Novom Zákone. Je to hovorené slovo za čias apoštolov, ktoré ale nebolo napísane v Novom Zákone. Ono totiž nie všetko učenie, ktoré apoštoli hlásali bolo zaznamenané v Novom Zákone.
!ale to ti uniká že na počiatku bolo Slovo a to Slovo bolo od Boha a to slovo bol Boh. A to slovo telom sa stalo a prebyvalo medzi nami.... z toho je jasne ze drzat sa slova je najdolezitejsie a takych versov by som ti napisal kludne aj viac"
Lenže ked Pavol hovoril držte sa učenia, ktoré ste prijali slovom, nemyslí tu na Ježiša Krista, ale hovorí tu o hovorenom slove, to je predsa z kontextu uplne jasne.
"ale o tradiciach (myslim tych katolickych) nemas ani slovo v biblii.."
Biblia nám jasne zdoraznuje aby sme sa okrem Písma, držali i hovoreného slova (Tradície) ktoré nebolo napísané. A jediná kresťanská Tradícia je tá katolícka. Okrem katolíckej Tradície neexistuje žiadna iná Tradícia ktorá existovala po vzniknutí Biblie.