To som uz pocul par vedatorov kecat o tom, ze pre subjekt, ako taky urcite dojde k spomalenemu vnimaniu casopriestoru...
No realne sa jeho presun v priestore spomalit nemoze. Len to to mi slo...
Inak v tom cerne sa hraju s molekulami takto, ze ich posielaju rychlostou svetla kade tade.
Vraj ich takto posielaju napred v case a ze nie je problem to iste spravit s clovekom.
Akurat, ze tie castice naberaju neskutocne vela na hmotnosti pri takej rychlosti, neviem ci 7000x alebo 700 000x vyssiu hmotnost ziskaju pri rychlosti svetla.
Preto je energeticky nerealne toto robit napriklad s clovekom
@12 medzna rychlost vsetkeho a vlastne iba samotne svetlo ju dosahuje, je prave rychlost svetla. ak by si bol schopny teoreticky akcelerovat na taku rychlost, tak pri tom pretazeni by si sa rozpadol na prvocinitele najskor
@stewem3 keby si isel velmi blizko rychlosti svetla a zapol by si baterku, tak svetlo z nej by sa zase voci tebe pohybovalo rychlostou svetla, ale voci statickemu pozorovatelovi by sa nepohybovalo klasicky suctom tvojej rychlosti a rychlosti svetla, ale zase len rychlostou svetla
vtedy to scitavanie rychlosti funguje trochu inak
takze aj odpoved na tu klasicku otazku, ze ci by sa clovek letiaci rychlostou svetla, ktory pred sebou drzi zrkadlo, videl v tom zrkadle je ano.
Aspon pokial som to dobre pochopil a dobre si na to spominam.
inak, ak ta nieco take zaujima, skus si zohnat tuto knihu:
dajme tomu ze si hmotny bod a ides rychlostou 5 m*s^-1
a vypustis dalsi hmotny bod ktory ide rychlostou 5 m*s^-1
proste pojdete zarovno seba, ta rychlost sa nescita ani neznasobi, akonahle ta osoba, ktora ide svetelnou rychlostou zasvieti svetla, tak tie svetla idu do priestoru a stracaju suvislost s vozidlom a teda podla mna pojdu zarovno seba
@piter09 v tom momente ako tu loptu od seba odclenim nase rychlosti od seba nezavisia, toto by platilo v pripade napr. ze autobus je izolovana sustava, ide rychlostou 20 km/h a v nom leti mucha rychlostou 0.5 m/s (a neposobi na nu okolity vzduch autobusu)
ale urcite nie ked utekam s loptou
v tom momente, ako loptu este drzim (a utekam) ona ziadnu rychlost nema a pohybuje sa vzhladom na podlahu, ale len mojou rychlostou
a v tom momente ako ju hodim, proste uz nase rychlosti nesuvisia spolu.. rovnako ako to svetlo.. keby ide auto rychlostou 300 000 m/s (ci kolko to je) a vypusti pred sebou svetla rychlostou 300 000 m/s, tak to svetlo z toho bude stale len mikrometer (este menej) pred tymi zariadeniami, ktore to svetlo vylucuju, lebo pojdu obe rovnakou rychlostou
a nejdem na toto dalej debatovat, neviem to spravne odovodnit lebo nemam na to poznatky ale proste viem ze je to tak
@20 tym som myslela vzduch v okoli autobusu, nie vzduch v autobuse, dajme tomu, ze ten by stal a vysledna rychlost muchy by teda bola va + vm (vzhladom na podlahu)
to s tou muchou je spravne, ale predstav si ze letis vo vakuu a drzis loptu, ked len jednoducho pustis loptu, ona sa zostane pohybovat tvojou rychlostou..to je ako to, co si opisala v @18
ale ked tej lopte das nejaku rychlost navyse (cize ju hodis), vzhladom k tebe sa bude pohybovat tou rychlostou, akou si ju hodila a vzhladom k statickemu pozorovatelovi sa bude pohybovat suctom tvojej rychlosti a rychlosti hodu.
to s tym svetlom. ked sa pohybujes rychlostou blizkej k rychlosti svetla a zasvietis baterkou, to svetlo sa aj voci tebe bude pohybovat rychlostou svetla, tak, ako keby si hodila pred seba loptu. ale oproti klasickej fyzike je tu rozdiel v tom, ze ked na to pozera nejaky stojaci pozorovatel, svetlo neuvidi pohybovat sa suctom tvojej rychlosti a rychlosti svetla, lebo to by svetlo islo rychlejsie ako svetlo. uvidi ho opat pohybovat sa rychlostou svetla, lebo rychlost svetla je pre kazdu sustavu rovnaka.
@piter09 podla mna ked raz hodin loptu silou ja neviem 5N tak je jedno ze ci pri tom utekam alebo nie? vakuum si bohuzial predstavit nedokazem, moj software je stary a limitovany
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
25 komentov
2.) svetlo ma konstantnu rychlost
Tma, než svetlo niekam dorazí tak tma už tam dávno je.
Raz mi jedna slecna nevidiaca povedala, ze citi z monitora ziarenie.
Preto ho vypina...
A jak som sa snazil, tak som sa snazil, nic som necitil.
Aj ked som mal dlho zavrete oci
To som uz pocul par vedatorov kecat o tom, ze pre subjekt, ako taky urcite dojde k spomalenemu vnimaniu casopriestoru...
No realne sa jeho presun v priestore spomalit nemoze. Len to to mi slo...
Inak v tom cerne sa hraju s molekulami takto, ze ich posielaju rychlostou svetla kade tade.
Vraj ich takto posielaju napred v case a ze nie je problem to iste spravit s clovekom.
Akurat, ze tie castice naberaju neskutocne vela na hmotnosti pri takej rychlosti, neviem ci 7000x alebo 700 000x vyssiu hmotnost ziskaju pri rychlosti svetla.
Preto je energeticky nerealne toto robit napriklad s clovekom
No mozno to casom poriesia inak...
OK chápem že sa nedá ísť rýchlosťou svetla ale iba teoreticky
vtedy to scitavanie rychlosti funguje trochu inak
takze aj odpoved na tu klasicku otazku, ze ci by sa clovek letiaci rychlostou svetla, ktory pred sebou drzi zrkadlo, videl v tom zrkadle je ano.
Aspon pokial som to dobre pochopil a dobre si na to spominam.
inak, ak ta nieco take zaujima, skus si zohnat tuto knihu:
» www.martinus.sk/?uItem=126558...
je velmi dobrym stylom napisana a pekne su tam vysvetlene zaklady teorie relativity a tento preklad napisal triedny na gympli
dajme tomu ze si hmotny bod a ides rychlostou 5 m*s^-1
a vypustis dalsi hmotny bod ktory ide rychlostou 5 m*s^-1
proste pojdete zarovno seba, ta rychlost sa nescita ani neznasobi, akonahle ta osoba, ktora ide svetelnou rychlostou zasvieti svetla, tak tie svetla idu do priestoru a stracaju suvislost s vozidlom a teda podla mna pojdu zarovno seba
ale urcite nie ked utekam s loptou
v tom momente, ako loptu este drzim (a utekam) ona ziadnu rychlost nema a pohybuje sa vzhladom na podlahu, ale len mojou rychlostou
a v tom momente ako ju hodim, proste uz nase rychlosti nesuvisia spolu.. rovnako ako to svetlo.. keby ide auto rychlostou 300 000 m/s (ci kolko to je) a vypusti pred sebou svetla rychlostou 300 000 m/s, tak to svetlo z toho bude stale len mikrometer (este menej) pred tymi zariadeniami, ktore to svetlo vylucuju, lebo pojdu obe rovnakou rychlostou
a nejdem na toto dalej debatovat, neviem to spravne odovodnit lebo nemam na to poznatky ale proste viem ze je to tak
hned by si s nim rozjebal okno lebo by to auto predbehlo ten medicimbal, to scitavanie rychlosti je proste picovina
teda nic proti odpovediam, len ma to zaraza kolko odbornikov je na birdzi
to s tou muchou je spravne, ale predstav si ze letis vo vakuu a drzis loptu, ked len jednoducho pustis loptu, ona sa zostane pohybovat tvojou rychlostou..to je ako to, co si opisala v @18
ale ked tej lopte das nejaku rychlost navyse (cize ju hodis), vzhladom k tebe sa bude pohybovat tou rychlostou, akou si ju hodila a vzhladom k statickemu pozorovatelovi sa bude pohybovat suctom tvojej rychlosti a rychlosti hodu.
to s tym svetlom. ked sa pohybujes rychlostou blizkej k rychlosti svetla a zasvietis baterkou, to svetlo sa aj voci tebe bude pohybovat rychlostou svetla, tak, ako keby si hodila pred seba loptu. ale oproti klasickej fyzike je tu rozdiel v tom, ze ked na to pozera nejaky stojaci pozorovatel, svetlo neuvidi pohybovat sa suctom tvojej rychlosti a rychlosti svetla, lebo to by svetlo islo rychlejsie ako svetlo. uvidi ho opat pohybovat sa rychlostou svetla, lebo rychlost svetla je pre kazdu sustavu rovnaka.