Len tak ma napadlo, keď niekto napríklad pohne rukou tak sa ku mne ten pohyb dostane rýchlosťou svetla alebo myšlienky =DD???Tak ma potom napadlo niečo, asi len ťažko realizovateľné aj v ďalekej budúcnosti. Skrátka si predstavte obrovský stroj vzdialený o
@flussica ved práve....znie to tak nezmyselne.....možno prenos tej "informacie" je rýchlejší ako svetlo takže všetko vidíme v prítomnom čase =D to je ťažké zistiť =D
@3mm wikipedia : Ak by sa informácia mohla šíriť rýchlejšie ako c v jednej vzťažnej sústave, tak by sa porušila kauzalita: v nejakých iných vzťažných sústavách by bola informácia doručená skôr ako by bola vyslaná, takže "príčina" by bola pozorovaná po "následku".
@24 Fuuu, pozri.. celkom zlozite pre mna bolo rozsirit si obzory z dvoch na tri rozmery. Stvrty a pracu na pochopeni niecoho tak zloziteho a neprebadaneho si nechavam ako penzijnu zalubu!
@moko podla mna vzdy vidis len minulost , ved uz len kym to spracujes v mozgu co vidis ... sice je to neskutocne rychle ale aj tak je to isty cas takze sa vzdy divas na minulost sranda je ze foton nema pokojovu hmostnost
myslienka sa siri velmi pomaly a ani zdaleka nie rychlostou svetla. Chemicke procesy su v tomto svete veeeeeeeeeeeeelmi pomale.
Takze keby si pomyslel ten clovek co ma ruku az na slnku, ze chce pohnut prstom, trvalo by ovela daleko dlhsiu dobu, nez by ta informacia dorazila do konca prstov a prsty by sa pohli, nez cas ktory by k nma ten vizualny vnem cestoval naspat.
@29@32 no, tak trosku som to prehnal, ale aj tak... kym to svetlo od tej hviezdy pride k nam to trva strasne dlho, kdeze su tak strasne daleko.... najblizsia hviezda je od nas vzialena vyse 4 roky (svetelne) ... cize ak teraz vybuchne, alebo imploduje, a bude z nej cierna diera, tak to uvidime najskor za 4 roky...
ved ak hviezdyna oblohe ke bidis tak ich nevidis v ake su teraz v pritomnosti ale take ake boli ked od nich to svetlo vyslo cize mozno aj pre dneikolkymi milionmi rokov...aj ked pritomnost vlastne neexistuje
@jaro1991 no celkom to tak nie je s tym ze ju uvidime o styri roky...lebo svetelny rok je jednotka dlzky nie casu takze to ako keby si povedal ze zvoni o 5 metrov...
@vewe pokial sa my alebo ona nepohybuje rychlostou bliziacou sa k rychlosti svetla, tak priblizne mozem povedat, ze ked je od nas vzdialena okolo 4 svetelne roky, tak to svetlo - tam kde ju my teraz vidime - ze tam bola, a takto vyzerala pred 4mi rokmi. A hej... lebo o 5 metrov je o 0,0000000000000000000000000001 sekundy. A o 4 svetelne roky je - o 4 roky.
áno ruku by si videl až za asi 8min. Rovnako by to bolo keby niekto zhasol slnko. My by sme to zistili až o 8 min.
Nie, na tom vážne nič divné nie je. Prestav si, že sa pozeráš dalekohladom na 1.5 km vzdialeného snipera. On vystrelí, ale tebe hlavu roztrhne až za pár sekúnd (málo), ked k tebe príde guľka.
je to o tom že to čo vidíme je svetlo a jeho odrazy. )Ciže áno, videl by si to 8 minut opozdene. napríklad hviezdy. teraz vidíš aj tie ktoré su už tisice rokov po zániku ale ich svetlo ešte stale vidime pretože su velmi vzdialené
s tym prekonavanim rychlosti svetla by som to nevidel tak skepticky aj pred 60 rokmi sa zdalo ze zvukova bariera je ta neprekonatelna, tvrdit ze ziadna informacia nemoze putovat rychlejsie ako svetlo je podla mna to iste ako tvrdit ze ked je na rieke cln tak nikdy nemoze ist rychlejsie nez je rychlost prudu, to co zastavilo Einstaina pri snivani o rychlosti svetla bolo, ze si nedokazal predstavit co uvidi ked pocestuje rychlejsie nez foton
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
40 komentov
ale k tomu si ešte musíš pripočítať čas za aký danú informáciu spracuje tvoj mozog...
Okrem toho, rýchlosť svetla sa dá istým spôsobom prekonať.
To príjem informácie značne prelžuje.
@3mm lebo inu zatial nepoznaju ?
@baggy Skusam si predstavit, ako niekto vypina Slnko. Koniec predstavenia, zatvarame!
Takze keby si pomyslel ten clovek co ma ruku az na slnku, ze chce pohnut prstom, trvalo by ovela daleko dlhsiu dobu, nez by ta informacia dorazila do konca prstov a prsty by sa pohli, nez cas ktory by k nma ten vizualny vnem cestoval naspat.
@3mm
tu nejde len o rychlost svetla. Toto plati vseobcne ze akakolvek informacia nemoze cestovat rychlejsie ako je rychlost svetla.
» www.gjar-po.sk/~fyzika/Astrono...
Nie, na tom vážne nič divné nie je. Prestav si, že sa pozeráš dalekohladom na 1.5 km vzdialeného snipera. On vystrelí, ale tebe hlavu roztrhne až za pár sekúnd (málo), ked k tebe príde guľka.