Poznáte niekoho, kto je v nejakej sekte alebo v nejakom netradičnom spoločenstve? (mimo tých najpočetnejších cirkví). Ak áno, ako sa jeho správanie zmenilo odkedy navštevuje spoločenstvo? Ak je tam od kedy ho poznáte tak-čím je jeho správanie iné od ostat
Poznám niekoĺko ôsob, ktorých podozieram z toho, źe žijú v sekte (aj keď to nie je sekta s oficialnym menom atď.) a tak som si tú problematiku aj preštudovala a len sa mi to potvrdilo. Títo ľudia majú obvykle problémy už v rodine, správajú sa, akoby im nikto nerozumel, akoby boli všetci slepí a hluchí, že neveria tomu, čomu veria oni a majú nutnosť o tom okolie presviedčať ale nielen presviedčať, ale zastrašovať a vyhrážať sa, žee s nimi bude beda ďalšia vec, ktorú som si všimla je, že sú divní aj navonok... vovnútri sa trápia, ale navonok akoby to nesmeli prejaviť a tak sa smejú aj keď je im zle. taktiež ich źivoty vyzerajú byť celkom rozrúcané. Počúvajú svojich vodcov a kazateľov viac, ako to, čo naozaj chcú oni a tak sa stáva, že majú pomaly naprogramované aj kedy sa ako zatváriť, ale vôbec nevedia, čo chcú so svojim životom o rok, 5 rokov atď. a akoby smerovali hore-dole do hája a na ničom tak skutočne nepracovali. Taktiež tí, ktorí sú v "hierarchickom" rebríčku sekty nižšie mávajú dosť problémy so sebavedomím, sebauvedomením a sú takí čojaviem.. nesvojprávni?
A hej, poznám taký extremistický prípad tohto, jedno dievča, ktoré sa na to, čo má v živote robiť, s kým sa má baviť a kam má zajtra ísť... na všetko musí pýtať svojho "vodcu" a to je dosť smutné na to pozerať, že ťa nechápe, źe ty nič také v živote nemáš
Áno, moji rodičia boli známi s jehovistickým párom, občas k nám prišli na návštevu, doniesli časopisy ale inak ich do ničoho netlačili.
Ja som sa skamošila s ich dcérou, bola veľmi veľmi milá ale po čase, po pár stretnutiach som mala pocit že na mňa tlačí, volala ma na kadejaké snemy a po tom, ako som pozrela dokument som mala pocit že cieľom nášho kamarátstva je dotiahnuť ma práve na nejaký ich snem, aby dostala tie ich fiktívne body, alebo ako to nazvať, za to že privedie nového. Ale vo všeobecnosti týchto ľudí neodsudzujem, ak človek vyrastá v takejto komunite, vymaniť sa z toto vplyvu musí byť veľmi ťažké
Na slovensku mi stačí spoločenstvo milosť, ktoré je asi najrozsiahlejšia sekta na svk. Celkovo som bol najprv prekvapený, že najsilnejšie sekty vychádzajú z "evanjelickej strany" ale nakoniec to dava asi najlepsi zmysel. Tiez par ludi od "Krišniakov" poznám a proste nevím. Vždy je to o neskutočnom sraní si do húb, manipulácii s vlastnou hlavou a podobne. Kto sa do ktorejkolvek z nej dostal bol pre mňa už odvtedy len smutný človek aj ked kolkokrat im stacia aj bezne cirkvy a oddani kazatel aby mali na nejakej fare vytrete hlavicky rovnako ako v nejakom pochybnom spolku.
Ale v podstate je to vlastne fascinujuce ako sa vedia taketo spolocenstva myslovo "zliat" a ist si to svoje co vlastne nie je ani jedneho z nich.
Z Hare Krishna som poznal typka, predtým syn podnikatela, trosku fetoval a nevedel co zo sebou tak par rokov zil v ich dodavke a predaval tie ich knizky. Potom normalne odisiel, ma zenu dieta stara sa o firmu nikto ho neprenasledoval takze toto mi pride ok.
Jehovistov som mal spoluziakov na strednej tam mi prislo blbe ze v peňaženke mali fakt tie kartičky ze nemozu a nechcu dostat krv ak by cosi. Inak vtipná príhoda raz mi jeden z nich volal ze v ktorej casti dediny byvam a ci som doma asi mali vyjazd po domoch a chcel sa mi vyhnut.
Raz som išiel vo vlaku a sedel som v kúpe s fakt pekným dievcatom ale prislo mi divne ze si cita Bibliu a robi si poznamky a pomerne dost zlozite tak som sa na to opytal a baptistka ak si to spravne pamätám. Ako brainwash dobrý vsetko je tak ako bolo v Biblii ziadna evolucia, dinosaury ked som sa jej spytal ci si mysli ze sa tu fakt len zjavil človek ze sme sa nevyvinuli postupne sa fakt tak uprimne zasmiala akoby som bol hlupy. A ked som sa jej pytal co robi na takej biologii, dejepise (kedze chodila na gympel) povedala ze aj k tomu povie svoj nazor ale čo uz. A samozrejme moj odhad v ramci toho aka bola pekna ze musi dostavat kapky hlavne od spoluziacok bol spravny az mi jej doslo luto. Na druhej strane co ma prekvapilo bolo to ze by jej nevadilo ak by jej frajer comusi takemu neveril.
Zato taka krestanska sekta okolo Godzonu a.k.a charizmatici co veria ze uzdravuju, myslia si ako sa spasili lebo v 16 mal pivo a joint a teraz je strasne obrateny tak to fakt neviem co si mysliet.
A najnebezpecnejsia sekta su samozrejme volici Kotlebu. Nekriticke prijmanie nazorov, nepriznanie ziadnych chyb ich vzorov, fanaticke umiestnovanie tváre vodcu aj ked vyzera ako mongolsky zemiak vsade kde sa da. Uz len to pomenovanie vodca. Ten keby prikaze ze sem ide invazia ktora sa neda zastavit nech ludia radsej vypiju jed na potkany tak maju namiesto 10% asi tak 6%
@barky ľudia co vyznávajú Krišna vedomie môžu mať rodiny.. A je to normálne vierovyznanie rozšírené po celej Indii, takže to mi ako sekta nepríde.. Aj keď okej, môže to niekto zo začiatku zle pochopiť, alebo sa hneď príliš do toho "vrhne", ze poriadne ani o tom nič nevie, tak to môže mať na človeka aj opačný efekt.. Ze to potom zvrhne.. Ale "Hare Krishna" nie je určite dáka sekta.. Človek si môže vybrať, či ide žiť do chrámu, pripadne sa stane sanjásinom, príjme duchovného učiteľa,, alebo to proste zoberie tak ako ja s priateľom, "pozvoľna", ze sa snažíme určite veci dodržiavať, myslíme na Neho, občas si niečo prečítame a keď bývali prednášky v Bratislave s duchovným učiteľom, tak sme išli.. A to je asi tak všetko.. Nemáme žiadneho team leadra čo by nám niečo prikazoval alebo zakazoval..
Poznám adventistov 7. Dňa, jedna mamkina kamarátka sa tam dala pokrstiť ako dospelá a odvtedy jej neblahoželá, neoslavuje Vianoce a posiela letáčiky, ale jehovisti sú ešte váčší extrém, tých našťastie osobne nepoznám, a ešte poznám veľa katolíkov bez názoru, resp. S názormi hnutia Nazaret
@9 "Zato taka krestanska sekta okolo Godzonu a.k.a charizmatici co veria ze uzdravuju, myslia si ako sa spasili lebo v 16 mal pivo a joint a teraz je strasne obrateny tak to fakt neviem co si mysliet."
navštevoval som jeden čas aj ja takéto katolícke spoločenstvo, ako aj iní spomínali, agregovali sa tam ľudia v zlej spoločenskej situácii, pre tých je to lepšie ako ulica, ale osobne vidím tieto spoločenstvá ako brainwashe, a to mám dosť známych čo práve do takýchto mládežníckych patria
ale vlastne sú tam šťastní takže whatever floats your boat
seternica, inak súhlasí ten @1 popis s ňou. Ale to bol všeobecne vždy stratený zmätený človek, nedokončila ani školu a potom som ju o pár rokov videl s dredmi a v hare krišne. Zdieľala i medicínske nezmysly, antivax blbosti, jeden čas video kotlebu, potom som ju videl na fotkách zábavy v gay podniku. Jednoducho, ti ľudia sú tak nekonzistentni v sebe a v ideologiach, že si zo všetkého spravia guláš a považujú to za správny životný štýl.
myslím si, že jednoduchší ľudia sú na to náchylnejší. Narozdiel od náboženstva ktoré sa vmýva do mozgu od detstva a tým pádom má človek len jednu predstavu o realite a ťažko sa jej zbaví, sekty si väčšinou vyberajú už dospelí ľudia.
a preto selektujem takých ľudí, nemajú ma čím inšpirovať
Všelijaké tie alternatívne kresťanské združenia, čo akože neuznávajú cirkev, berú bibliu doslova, veria v kreacionizmus (teda, že svet je starý 6000 rokov a dinosaury sú draci a existovali ešte v stredoveku) a takéto kraviny. Poznám ich veľa. Takých ľudí je viac, ako by ste si mysleli, častokrát to ani o nich neviete a môžu to byť ľudia, ktorých považujete za veľmi inteligentných a vzdelaných.
@sasi2680 on odtiaľ normalne vystúpil. A si moc nepochopila pointu asi toho co som pisal vseobecne je to tu oznacovane za sektu mne to tak nepride. Ale ked sme uz pri tej Indii tak nebezpecna sekta tu.vznika okolo Swamijiho. Za tisice eur tvrdi ze vas nauci super schopnostiam a je plno blaznov z svk co sa aj zadlzili kvoli tomu
@deficit dost z nich mi praveze pride ze su pomerne z bohatých rodin, som si 4krat dal aj ich turne a prislo mi smiesne ze typek prosiaci o peniaze na turne lebo vdaka sluzbe Bohu ma 10k dlh to cita z mcbooku a ta quiksilver siltovka stala viac ako outfit ludi co tam potom do pokladnicky jebli posledne drobne.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
22 komentov
Poznám niekoĺko ôsob, ktorých podozieram z toho, źe žijú v sekte (aj keď to nie je sekta s oficialnym menom atď.) a tak som si tú problematiku aj preštudovala a len sa mi to potvrdilo. Títo ľudia majú obvykle problémy už v rodine, správajú sa, akoby im nikto nerozumel, akoby boli všetci slepí a hluchí, že neveria tomu, čomu veria oni a majú nutnosť o tom okolie presviedčať ale nielen presviedčať, ale zastrašovať a vyhrážať sa, žee s nimi bude beda ďalšia vec, ktorú som si všimla je, že sú divní aj navonok... vovnútri sa trápia, ale navonok akoby to nesmeli prejaviť a tak sa smejú aj keď je im zle. taktiež ich źivoty vyzerajú byť celkom rozrúcané. Počúvajú svojich vodcov a kazateľov viac, ako to, čo naozaj chcú oni a tak sa stáva, že majú pomaly naprogramované aj kedy sa ako zatváriť, ale vôbec nevedia, čo chcú so svojim životom o rok, 5 rokov atď. a akoby smerovali hore-dole do hája a na ničom tak skutočne nepracovali. Taktiež tí, ktorí sú v "hierarchickom" rebríčku sekty nižšie mávajú dosť problémy so sebavedomím, sebauvedomením a sú takí čojaviem.. nesvojprávni?
Asi toľko.
Ja som sa skamošila s ich dcérou, bola veľmi veľmi milá ale po čase, po pár stretnutiach som mala pocit že na mňa tlačí, volala ma na kadejaké snemy a po tom, ako som pozrela dokument som mala pocit že cieľom nášho kamarátstva je dotiahnuť ma práve na nejaký ich snem, aby dostala tie ich fiktívne body, alebo ako to nazvať, za to že privedie nového. Ale vo všeobecnosti týchto ľudí neodsudzujem, ak človek vyrastá v takejto komunite, vymaniť sa z toto vplyvu musí byť veľmi ťažké
Ale v podstate je to vlastne fascinujuce ako sa vedia taketo spolocenstva myslovo "zliat" a ist si to svoje co vlastne nie je ani jedneho z nich.
Jehovistov som mal spoluziakov na strednej tam mi prislo blbe ze v peňaženke mali fakt tie kartičky ze nemozu a nechcu dostat krv ak by cosi. Inak vtipná príhoda raz mi jeden z nich volal ze v ktorej casti dediny byvam a ci som doma asi mali vyjazd po domoch a chcel sa mi vyhnut.
Raz som išiel vo vlaku a sedel som v kúpe s fakt pekným dievcatom ale prislo mi divne ze si cita Bibliu a robi si poznamky a pomerne dost zlozite tak som sa na to opytal a baptistka ak si to spravne pamätám. Ako brainwash dobrý vsetko je tak ako bolo v Biblii ziadna evolucia, dinosaury ked som sa jej spytal ci si mysli ze sa tu fakt len zjavil človek ze sme sa nevyvinuli postupne sa fakt tak uprimne zasmiala akoby som bol hlupy. A ked som sa jej pytal co robi na takej biologii, dejepise (kedze chodila na gympel) povedala ze aj k tomu povie svoj nazor ale čo uz. A samozrejme moj odhad v ramci toho aka bola pekna ze musi dostavat kapky hlavne od spoluziacok bol spravny az mi jej doslo luto. Na druhej strane co ma prekvapilo bolo to ze by jej nevadilo ak by jej frajer comusi takemu neveril.
Zato taka krestanska sekta okolo Godzonu a.k.a charizmatici co veria ze uzdravuju, myslia si ako sa spasili lebo v 16 mal pivo a joint a teraz je strasne obrateny tak to fakt neviem co si mysliet.
A najnebezpecnejsia sekta su samozrejme volici Kotlebu. Nekriticke prijmanie nazorov, nepriznanie ziadnych chyb ich vzorov, fanaticke umiestnovanie tváre vodcu aj ked vyzera ako mongolsky zemiak vsade kde sa da. Uz len to pomenovanie vodca. Ten keby prikaze ze sem ide invazia ktora sa neda zastavit nech ludia radsej vypiju jed na potkany tak maju namiesto 10% asi tak 6%
navštevoval som jeden čas aj ja takéto katolícke spoločenstvo, ako aj iní spomínali, agregovali sa tam ľudia v zlej spoločenskej situácii, pre tých je to lepšie ako ulica, ale osobne vidím tieto spoločenstvá ako brainwashe, a to mám dosť známych čo práve do takýchto mládežníckych patria
ale vlastne sú tam šťastní takže whatever floats your boat
myslím si, že jednoduchší ľudia sú na to náchylnejší. Narozdiel od náboženstva ktoré sa vmýva do mozgu od detstva a tým pádom má človek len jednu predstavu o realite a ťažko sa jej zbaví, sekty si väčšinou vyberajú už dospelí ľudia.
a preto selektujem takých ľudí, nemajú ma čím inšpirovať
ale keď som nastúpil na cirkevnú školu a bol na obnovách... je to asi tá najhoršia forma vymývania mozgov akú som videl. Taký godzone 100x