nie som, aj ked jem ovela menej masa od kedy sa nim stala moja polovicka. a do buducnosti nevylucujem, ze nebudem tiez. a nahradzat? asi iba vela strukovinami a zeleninou
Ja sa nepomenovavam ze som vegetarianka, ja len nelubim mäso na takej urovni aby som ho jedla, mozno raz za par mesiaco si ho dam, lebo mam chut, ale inak nie
A existuju sojove kocky ^^ alebo platky, alebo tofu alebo soja ako tie guličky ňam!
Bola som vegetarianka asi jeden rok, aj z presvedcenia, ale maso mi nikdy nechutilo. Snazila som sa to nahradzat ako sa dalo, mala som prestudovane rozne knihy o vegetarianstve... no napriek tomu mi chybali rozne latky, hlavne zelezo... uplne sa to teda asi neda nahradit, ale tak kazdy sme iny.. Teraz jedavam aspon hydinu a ryby a citim sa lepsie.
inak čo tu píšete že netreba ho nahrádzať lebo neni nevyhnutné tak v @3 som sa práveže chcel zamerať len na akú-takú chuťovú podobnosť a tak som celé toto fórum pochopil keby @outsider -a nejak zaujímali živiny tak by sa nemosel pýtať na mäso obecne lebo neobsahujú všetky jeho druhy to isté
ja sa snazim obmedzovat prisun mäsa, keď takto je ako zjem ale pokiaľ mám na výber tak radšej niečo bazmäsité..mi to ide hore krkom niekedy tak preto a nemam dosť peňazí aby som si robil vlastný jedálniček a kupoval nato potraviny
@vaper veci z príspevku @3 jednak chutia podobne alebo rovnako a ešte mám lepší pocit z toho že kvôli tomu nemuselo byť zbytočne mučené a zabité zviera ktoré cíti bolesť rovnako ako ja (keby som žil v polárnej oblasti alebo púšti tak dajme tomu ale teraz a tu to pre mňa zbytočné je)
@waagbistritz69 myslíš, že kvôli tomu, že ty prestaneš jesť mäso, tak zomrie čo i len o jedno hospodarske zviera menej? a máš asi dosť divné chute, ak to myslíš vážne
tiež som si niekedy myslel, že môže byť niečo také ako "vegetarián z presvedčenia", alebo "etický vegetarián", ale skutočnosť je taká, že pokiaľ je niekto vegetarián, podieľa sa stále na využívaní a zabíjaní cítiacich tvorov. niekto môže byť presvedčený vegetarián, ale to neznamená, že jeho presvedčenie nemá zásadné medzery.
malé kohúty sú logicky potravinárskemu priemyslu nanič, takže ich melú/vyhadzujú zaživa hneď po vyliahnutí.
čerstvo narodené býky z chovov na mlieko idú zas na jatky, výsledný produkt - teľacina resp. mäso detí kráv.
to nie sú nejaké agitačné kecy, to sú fakty a pokiaľ sa niekomu nepozdávajú, mal by zvážiť, či tieto produkty zahrnie do svojho jedálnička.
a na rozdiel od @24 si myslím, že vitariánstvo má oproti ostatným spôsobom stravovania skôr obrovské výhody než nevýhody. aj čo sa týka vôní a chutí, ktoré sa takto, bez produkcie škodlivín spojených s tepelnou úpravou, prečistia.
@mcvpn@32 tak minimálne je to, pokiaľ sa daný vegetarián/vegán nejako nesocializuje/neangažuje v politike, aspoň určitá forma bojkotu a ako isto vieš, dopyt je hýbateľom produkcie.
@mcvpn nie, srandu si robím (ach) tomu s tou chuťou nerozumiem ani trocha a pod posledný odstavec @33 sa podpisujem, ešte dodávam že politika tam asi nebola myslená ako parlamentná ale skôr ako radikálne priame oslobodzovacie akcie ktoré sú myslím o niečo častejšie ako legislatívne kroky inak nejde len o etické dôvody vo vzťahu ku zvieratám ale aj ekonomické a ekologické, ono napr. väčšina vypestovaných obilnín ide na výkrm zvierat - inak povdané, predstav si 200g biftek a potom miestnosť s 50 ľuďmi s prázdnymi miskami pred sebou - za "vykrmovaciu cenu" toho bifteku by sa všetky mohli naplniť kašou, takisto vypestovať za kilo pšenice vyžaduje tak 60 litrov vody ale získať kilo mäsa stojí okolo 2500 až 6000 litrov, takže tak a o množstve odpadu ktoré tento priemysel produkuje ani hovoriť netreba
@waagbistritz69 urcite to chuti rovnako, neni nad normalne maso...a riesit kokotiny, ze muselo byt zabite zviera..to, ze ty to nebudes jest tak tym ich nezachranis...taketo haluze nepochopim
@vaper btw keď ja riešim kokotiny tak tá @12 -ka má byť čo.. neni to moja vec čo jem? jak ťa to obmedzuje? dojdi mi to do ksichtu povedať že mi jebe lebo niečo nejem
@mcvpn@32 vo voľnom trhu to už raz funguje tak, že dopyt je približne v rovnováhe s ponukou a keď zožereš jeden banán, tak tým zvýšiš dopyt o jeden banán, čím sa v short-terme nevyhnutne zvýši aj ponuka o jeden banán, čím chtiac-nechtiac zvýšiš celosvetovú produkciu banánov o jeden kus.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
41 komentov
len mi nechuti
A existuju sojove kocky ^^ alebo platky, alebo tofu alebo soja ako tie guličky ňam!
Proste len pestrý jedálniček . Jedávam všetko - zelenina, sója, tofu, pšeno, kus-kus, pohánka, amarant, strukoviny a veľa iných zdravých vecí
Zatiaľ nie som veganka, takže jem aj mlieko a vajcia, no niekedy by som chcela aj to vylúčiť
Pri stravovani sa riadim instinktom, telo vzdy nejakym spôsobom da vediet co potrebuje, staci si to vsimat.
a podla toho v com nahradzat.
tiež som si niekedy myslel, že môže byť niečo také ako "vegetarián z presvedčenia", alebo "etický vegetarián", ale skutočnosť je taká, že pokiaľ je niekto vegetarián, podieľa sa stále na využívaní a zabíjaní cítiacich tvorov. niekto môže byť presvedčený vegetarián, ale to neznamená, že jeho presvedčenie nemá zásadné medzery.
malé kohúty sú logicky potravinárskemu priemyslu nanič, takže ich melú/vyhadzujú zaživa hneď po vyliahnutí.
čerstvo narodené býky z chovov na mlieko idú zas na jatky, výsledný produkt - teľacina resp. mäso detí kráv.
to nie sú nejaké agitačné kecy, to sú fakty a pokiaľ sa niekomu nepozdávajú, mal by zvážiť, či tieto produkty zahrnie do svojho jedálnička.
a železo?
» lmgtfy.com/?q=iron+plant+s...
@ericca
znie fajn!
a na rozdiel od @24 si myslím, že vitariánstvo má oproti ostatným spôsobom stravovania skôr obrovské výhody než nevýhody. aj čo sa týka vôní a chutí, ktoré sa takto, bez produkcie škodlivín spojených s tepelnou úpravou, prečistia.
@mcvpn @32 tak minimálne je to, pokiaľ sa daný vegetarián/vegán nejako nesocializuje/neangažuje v politike, aspoň určitá forma bojkotu a ako isto vieš, dopyt je hýbateľom produkcie.