napísala som to veľakrát a pri počte takýchto fór ešte asi veľakrát napíšem ale:
neverím v boha. nebola som k tomu rodičmi ani nikým iným vedená, nie som pokrstená a v kostole som len v rámci pohrebu. v Boha neverím, lebo nič ma nepresvedčilo o jeho existencii. možno robím chybu, možno si na konci budem plieskať hlavu o stenu, aká hlúpa som bola. ale zatiaľ mi to vyhovuje takto ako to je
...nechce sa mi veľmi vyjadriť k otázke.. z možností čo sú v ankete som neoznačila ani jednu.. či verím alebo neverím ?? to je podľa mňa nepodstatné.. do kostola nechcem chodiť lebo si pripadám obmedzovaná možno to znie hlúpo ale je to tak.. bohužiaľ pekla sa nebojím.. keďže v neho neverím.. ako povedala @1 možno to budem ľutovať a trieskať si hlavu ale teraz mi to tak vyhovuje...
nabozenstva a clkovo bohovia a budhovia.... cokolvek co partri k nabozenstvam je iba nastrojom par mudrzchc ludi ko ovladnut velku skupinu ludi, prevazne nevzelanzch ktori tvoria vacsinnu ludi na tomto svete...., boh sa vymyslel iba na to abz tzmto ludom dal pre nich pochopitelne vzsvetlenie ako svet funguje... zabralo to... ludia uverili a boha ucitevaju aj v dnesnej dobre ale ja sa pytam PRECO???
snad sme uy yabudli na kriziacke vzpravy, na uplaovanie nevinnych zien a ludi y inzm nazorom ako mala cirkev na hraniciach....
a zabudli sme aj na to ako sa predavali odpustky????
vela ludi nedokaze ovladat svoj vlastny zivot, preto sa zameraju celou myslou na boha.. ked su chori a vyzdraveju, moze za to boh, ked su nestatni, boh ich tresta alebo im pomaha.. ked maju problem, miesto toho, aby ho riesili, sa modlia.. to nie je spravne/rozumne podla mna.. clovek ma zivot vo svojich rukach, nikto iny ho neovlada.
...chyba mi tu moznost ze ,,snazim a byt veriacim,,...lebo stat sa veriacim je vlastne lahke sak sa len nechat pokrstit...ale byt nim ...to uz je o dost tazsie
Podľa papiera som evanjelik, aby sa babičke dobre spávalo. Som pokrstený dokonca som prešiel aj konfirmáciou (2 roky prípravy, chodenie do kostola,na hodiny a naučiť sa celú knihu hrúza)a vtedy osm sa stal dospelým členom cirkvy . akože fiasko. Verím v niečo ale inštitúciu cirkvy na to nepotrebujem však si aj tak sama serie do huby
@15 ono to ma skor docinenia z cirkvou samotnou ako priamo z "bohom" .. ide o to ye kto sa cirkvi ako zastupcovi boha na zemi nepozdaval, nesuhlasil snou, bol odstaveny, zavrazdeny alebo nazvite si to ako chcete.. proste cirkev ludmi manipulovala a manipulovat nimi bude a na tuto manipulaciu si vymyslela "boha"
Spajat Boha s cirkvou (predpokladam ze mas na mysli katolicku) je uplny nezmysel. Zmienky o Bohu o ktorom sa tu bavime tu boli daleko daleko predtym, nez vznikla nejaka cirkev. Spajat ho s cirkvou je taky isty nezmysel, ako spajat fica so zavedenim eura na slovensku (lepsie prirovnanie ma momentalne nenapadlo).
Verím... ale do kostola nechodím už asi rok... lebo keď vidím, ako sa farári prevážajú na drahých autách, tak mi je nanič... s Bohom sa môžem spojiť aj vlastnou modlitbou, nemusím ísť nato sa pretŕčať do kostola
Nepacia sa mi moznosti...chyba mi tam cosi ako - verim v nieco...a v co? to je uplne jedno.
Pre mna nie je podstatne, ci to, v co verim je Boh, Buddha, Alah alebo Satan, ale to, ze vobec verim. Pretoze si nemyslim, ze to Nieco, co cirkev oznacuje za Boha a ktorej nabozenstva davaju mena je bytost... Myslim, ze sila tych zazrakov co sa deju je prave v samotnej viere. V tom, ze dufame a ze chceme a verime, ze sa tak stane. Nemam nic proti ludom, ktori veria v nejake bozstva, pretoze je pre nich jednoduchsie verit v cosi a dufat v niekoho a mat niekoho kto ich miluje a stara sa o nich (v niektorych pripadoch potom mat niekoho/nieco na co sa obracat so staznostami a koho obvinovat)
Som z evanjelickeho gympla, takze sa napocuvam o pravej viere toho dost, no nikto ma nepresvedci o tom, ze sa Toho treba bat a ziadat o odpustenie a konat pokania...
A okrem toho...ked uz sa tvrdi, ze Boh je nekonecny,dokonaly a uplne, ze vau! tak ako sa my ludia opovazujeme davat mu mena? neponizujeme ho tym? ked uz tvrdime, ze je tak uzasny...
Proste si myslim, ze ludska rec a slova nedokazu vyjadrit To Nieco, co to je. A ludia boli, su a budu taki, ktori to vyuziju a potom mame o com diskutovat..vid kriziacke vypravy, pripadne zabijanie zidov v starom zakone a podobne...
moja teória je taká že boha si vymysleli iba preto že robili ludia paniku a potrebovali sa na niečo obratiť tak vymysleli že je boh a že ked sa k nemu budeme modliť tak nam pomôže...no ja si myslím že čo sa má stať stane sa...no nie?...takže ja verím skôr hviezdam alebo niečomu podobnému čo je viac pravdepodobné..alebo teda takto: verím že niečo je čo vplyvnuje náš život....žeby čísla???...to neviem..
Dosť diskutabilná otázka.Nemyslím si že to, čo tam je by sme mali považovať za Boha. Tá istá sila je pomenovaná ako Alah alebo Budha či rôzne iné. Mám svoju teóriu, svoj názor, a myslím si, tak ako tu už bolo poznamenané, že hlavné je, že v niečo veríme. Každý potrebuje niečomu veriť. Preto nemám rada, ak nejaký silne veriaci katolík chce silou mocou presadiť svoj názor. Veríme v to, na čo sme boli od mala vedení, v to, čo sa nám zdá možné, v to čo chceme. Preto si myslím, že otázka náboženstva je úplne zbytočná. V tomto sme všetci iní..
@26 Neberiem ti to, iba chcem poznamenať, že na tom nieje vôbec nič logické
Chýba tu inač možnosť Deizmus - Viera vo vyššiu bytosť, no bez náboženstva.
Proste, Boh, Aláh, Matka príroda, to je jedno, ale ničo nad nami je.
Ale ja som Ateista, takže to je jedno.
Ale ak sa raz presvedčím, že tu tá vyššia bytosť je, budem schopný uznať, že som debilný ignorant. Ale nemienim veriť z vypočítavosti, alebo pre to, že rodičia si myslia, že je to fajn.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
28 komentov
neverím v boha. nebola som k tomu rodičmi ani nikým iným vedená, nie som pokrstená a v kostole som len v rámci pohrebu. v Boha neverím, lebo nič ma nepresvedčilo o jeho existencii. možno robím chybu, možno si na konci budem plieskať hlavu o stenu, aká hlúpa som bola. ale zatiaľ mi to vyhovuje takto ako to je
snad sme uy yabudli na kriziacke vzpravy, na uplaovanie nevinnych zien a ludi y inzm nazorom ako mala cirkev na hraniciach....
a zabudli sme aj na to ako sa predavali odpustky????
je mi z akehokolvek nabozenstva na vracanie,
"boha sme si vymysleli len na to aby nam vysvetlil to co nechapeme a aby nam bol symbolom ako spravne zit"
To čo nerešpektujem je ten svinský BRAINWASH z Vatikánu !
Pre mna nie je podstatne, ci to, v co verim je Boh, Buddha, Alah alebo Satan, ale to, ze vobec verim. Pretoze si nemyslim, ze to Nieco, co cirkev oznacuje za Boha a ktorej nabozenstva davaju mena je bytost... Myslim, ze sila tych zazrakov co sa deju je prave v samotnej viere. V tom, ze dufame a ze chceme a verime, ze sa tak stane. Nemam nic proti ludom, ktori veria v nejake bozstva, pretoze je pre nich jednoduchsie verit v cosi a dufat v niekoho a mat niekoho kto ich miluje a stara sa o nich (v niektorych pripadoch potom mat niekoho/nieco na co sa obracat so staznostami a koho obvinovat)
Som z evanjelickeho gympla, takze sa napocuvam o pravej viere toho dost, no nikto ma nepresvedci o tom, ze sa Toho treba bat a ziadat o odpustenie a konat pokania...
A okrem toho...ked uz sa tvrdi, ze Boh je nekonecny,dokonaly a uplne, ze vau! tak ako sa my ludia opovazujeme davat mu mena? neponizujeme ho tym? ked uz tvrdime, ze je tak uzasny...
Proste si myslim, ze ludska rec a slova nedokazu vyjadrit To Nieco, co to je. A ludia boli, su a budu taki, ktori to vyuziju a potom mame o com diskutovat..vid kriziacke vypravy, pripadne zabijanie zidov v starom zakone a podobne...
Chýba tu inač možnosť Deizmus - Viera vo vyššiu bytosť, no bez náboženstva.
Proste, Boh, Aláh, Matka príroda, to je jedno, ale ničo nad nami je.
Ale ja som Ateista, takže to je jedno.
Ale ak sa raz presvedčím, že tu tá vyššia bytosť je, budem schopný uznať, že som debilný ignorant. Ale nemienim veriť z vypočítavosti, alebo pre to, že rodičia si myslia, že je to fajn.