Aky je podla vas najhumannejsi respektive najslachetnejsi cin ?
Vela ludi hovori o darovaní krvi avšak mne sa to nezdá byt ako neaki najslachetnejsi cin kedže clovek ktorí daruje krv tak z neho nic neubudne ta darovana krv ktoru daruju sa m zachvilu v
@stalingrad1000 Neviem či určite zrieknutie.
Určite je to robiť viac pre druhých, ako pre seba. Či už fyzicky, psychicky, finančne. Ak niekto má plno peňazí a dáva ich na výskum, školstvo, pomáha v rozvojových krajinách, na podporu chudobných a podobne, bez zisku, a žije normálnym životom, má môj obdiv.
Niekto však peniaze nemá. No stále má viac ako bezdomovec. Pozvať ho na večeru, dať mu sprchu, možno pomôcť nejako dostať sa späť do normálneho života.. atď
Uhol pohľadu.
Ale zasa rozdať majetok tiež nie je najšľachetnejší čin, pretože rozdanie majetku chudobným ešte nezaručuje, že sa im bude dobre žiť (nedaj chudobnému rybu, nauč ho ryby loviť)....
Osobne by som nehľadal možnosť, ako urobiť najšľachetnejší čin....proste ak pomôcť, tak v maličkosti, aby sa človek mohol rozvíjať.....
Rozdat majetok chudobným? To nikomu nepomôže - to len napomáha tomuto režimu. V tomto kontexte by bolo potrebné odstrániť chudobu systémovo. Charita je zverstvo
Hej, rozdám majetok, a potom sa ocitnem na jeho mieste. Tuto puco90 to vystihol. Lebo tlačiť niekam bezcieľne miliardy je tiež pekná zúfalosť. Čo tak ponúknuť vedomosti/zručnosti? Učiteľstvo je ušľachtilé povolanie, avšak v dnešnej dobe absolútne degradované, čo je veľká škoda. A ešte to, ako je školstvo nastavené, no, neviem. Nič moc teda.
@openmindedfreak Inak tema diskusie je že aky je podla vas najuslachtilejsi cin a nie ktory cin je najviac ekonomicky vyhodni takže to ber z tohto uhlu pohladu
@james98
nič v zlom, ale skús sa pozrieť do očí človeku, ktorý prežíva len vďaka pomoci od iných a povedať mu, že charita je zverstvo.. fakt, že "chudoba je zlá" a treba ju odstrániť si uvedomuje aj dieťa v predbubertálnom veku.. tým chcem len povedať, že si svojím komentárom nepriniesol nič nové
Ako povedal jeden môj kamoš, choďte šíriť posolstvo vegánstva, ale ešte predtým natankujte na Shell-ke plnú, obujte si svoje vegan Vansy, ktoré šijú čínske deti za misku ryže a vyrazte na cestu... ...Sám som dlhoročný vegetarián, chvíľami som sa stravoval vegánsky a dobre viem, že nikto nie je bez viny. Veľa vegánov by sa malo zamyslieť nad sebou a prestať trpieť sebaklamom, že akí sú všestranne ohľaduplní k planéte, pričom opak je často pravdou. Ale veď, každému čo jeho je... Choďte niekedy na sever Škandinávie a kecajte tam niekomu o odmietnutí rýb zo svojho jedálnička...asi Vás dobre vysmeje. Vždy sa budem na všetko pozerať kriticky...
@resistencia Nič nové som priniesť nechcel... len som pripomenul to, ako vravíš, čo každý viem. Charitu kritizuje hromada teoretikov (počnúc Simmelom). Charita je nástroj súčasného diskurzu, ktorým sa odvádza pohľad od podstaty. Ďalšia vec je tá, že približne z 1 eura čo odovzdáš na charitu, reálne potrebným príde tak 10 centov, 90 centov ide na administratívu, platy atď. Väčšina ľudí si povie "Veď prispievam" - a uspokojí si svedomie (čo tam po tom, že denne zomiera 60 tisíc ľudí na následky extrémnej chudoby). Každému to je ukradnuté - pritom stačí jediné, spravodlivé prerozdelenie - ako vravel kolega - stačí prerozdelit majetok 100 najbohatších a odstrániš chudobu.
A keď už ide o zmenu jedálnička, všetci nakupujeme v Tescách, Kauflandoch, Lidloch a kadejakých podobných hlušinách. Veľa ľudí neje mäso len preto, že im to dnešný systém dovoľuje a ponúka. Keby ste sa narodili 100 rokov dozadu, asi by Vás ani nenapadlo zamýšľať sa nad podobnými vecami. Týmto ale nechcem povedať, že schvaľujem praktiky veľkochovov. To, čo sme spravili zvieracej ríši je neospravedlniteľné. Len som to vzal z viacerých uhľov.
@resistencia áno, z dlhodobého hľadiska je to zverstvo, aj europánia vraždia ľudí a kradnú prírodné bohatstvá iným krajinám. A vieš prečo? Kvôli chvíľkovému pocitu, že si môžeme žiť nad pomery a v relatívnom pohodlí. Ale veci už zajtra môžu vyzerať inak. Ľudia rýchlo zabúdajú na najväčšie vojny, ktoré sa tu kedy odohrali. Veľmoci vždy vykorisťovali tých chudých a nevzdelaných, preto sa tu teraz vyvážame na drahých autách a spoločnosť je rozpoltená. Áno, aj vďaka tomu sme teraz zavesení na birdz. Pretože vlády našich štátov vraždia a rabujú, inak by tento systém neprežil ani dekádu...
@22 presne tak... Neustále sa odvolávame na nejaké Totalitné režimy atď. a pritom si neuvedomujeme, že žijeme v totalite kapitálu / nadvlády moci peňazí. Vojny, nerovnosť, smrť - ale nám je tu samozrejme dobre...
Alebo ako píše Pán Chmelár, že „[p]odstatné je skonštatovať, že režim, ktorý sa dnes presadzuje v globálnom meradle, nesmeruje k väčšej slobode, ale k väčšiemu útlaku, že svojim zámerom je zdokonalením najstrašnejších diktatúr 20.storočia zodpovedajúcim technickej vyspelosti súčasnej doby.“ (Chmelár, 2003, s. 5) Slovom, dichotómny vzťah ovládaní – ovládajúci sa prehlbuje aj v súčasnosti. Chmelár pokračuje popisom základných mechanizmov kontroly, ktoré uplatňujú ovládajúci (resp. elity) voči ovládaním. „Môžu nás kontrolovať už len tým, že nás neinformujú, obmedzujú náš prístup k faktom, takže si neuvedomujeme žiadnu potrebu zaoberať sa problémami alebo vyvinúť nejakú aktivitu. Ale môžu nás kontrolovať aj štruktúrou informácií, vďaka ktorým sme schopní tlieskať silám útlaku, ktoré pochodujú pod zástavou slobody a spravodlivosti.“ (Tamtiež, s. 9)
@openmindedfreak
stotožňujem sa s väčšinou tvojich názorov.. myslím, že to vidíme rovnako.. možno ste nepochopili moju myšlienku.. podporujem ľudí v tiesni, ale nikdy to nerobím formou uhrádzania finančnej výpomoci charitatívnym organizáciám, kde je len veľmi málo pravdepodobné, že peniaze splnia svoj účel.. ale svoju pomoc sústreďujem na konkrétne prípady, s ktorými sa stretnem.. z toho dôvodu mi prišlo čudné nazvať charitu zverstvom...
ak by sme mali ignorovať charitu a pomoc chudobným, pretože tí by mali čakať na to, kým niekto obráti systém a prerozdelí majetok najbohatších tak by sme to tu mohli zabaliť
@james98 ľudia si nevidia ani pred vlastné nosy a myslia si, že hodnoty, ktoré "vytvorili" sa tu len tak objavili. Všetci sa tu hráme na morálku a humanitárne zvieratká, ale pokiaľ neznížime spotrebu a neuberieme z tempa, tak sa zmeny nedočkáme. Tí hore budú chcieť vždy viac, bez ohľadu nato, koľko toho už vyčerpali. Aj ja som živočích, čo sa narodil do tejto doby, používam internet, mobilný telefón. Ale aspoň si uvedomujem dôsledky a vidím realitu takú, aká je. A vôbec to s nami nevyzerá dobre... Je ťažké otočiť prst proti sebe...
@openmindedfreak Presne, súhlasím inak @resistencia@25 Ano, to, že pomôžeš sama je skvelé - ved to robím aj ja - každý deň snáď. Ale to nie je charita, charita je organizovaná - to druhé môžeš nazvať napr. pomocou potrebným... to nespochybnujem
ako vyučuje jeden pán vysokoškolský pedagóg - nič také ako dobré skutky neexistuje, pretože každý dobrý čin robíme so zámerom urobiť niečo dobré, aby sme sa egoisticky cítili (minimálne sami pred sebou) lepšie
takže haha
ale inak si osobne myslím, že nejaká jednotná definícia najušľachtilejšieho činu neexistuje, pre každého je to niečo iné.. pre mňa ako človeka, čo má pod 50 kíl a neuveriteľný strach z ihiel by bolo darovanie krvi určite väčším počinom ako darovanie časti svojho majetku (s čím absolútne problém nemám)
ušľachtilé, dobré, milé alebo z môjho pohľadu pekné je, keď človek vyjde zo svojej komfortnej zóny a urobí pre niekoho iného niečo nezištne aj napriek tomu, že to pre neho nemusí byť dvakrát príjemné - pre niekoho je to darovanie hocijakej časti svojho tela, pre niekoho darovanie hocijakej časti jeho majetku, pre niekoho je to zasa niečo úplne iné
takže odpoviem na primárnu otázku, podľa mňa sú tie najušlachtilejšie činy práve tie najobyčajnejšie, ktorým často neprikladáme ani toľkú dôležitosť, či už pomôžete svojej mame, dedkovi, bratovi, alebo niekomu na ulici...spadne, podáte mu ruku, bude mu zle, tak ho psychicky podržíte...to sú tie činy, ktoré vždy budú robiť túto planétu farebnejšou...tie obyčajné činy, ktoré sú také potrebné... Bez nároku na čokoľvek, spravíte to pre dobrý pocit, pre nič iné.
@james98 vieš čo ma na tom všetkom desí najviac? že vôbec nevidím z tohto marazmu východisko...je to podporované nami všetkými, tá naša spoluvina nevinných...na tom ich špinavom diele...
@openmindedfreak Samozrejme, každý z nás na tom participuje. V podstate všetci na Západe sme svojim hýrením, nakupovaním, nezmyselným míňaním a dopytom - niekoho zabili. Sme vrahovia pretože na našej strane je morálna povinnosť niečo urobiť, pretože sme silný. To je niečo ako keď Soros na jednej strane robí tie svoje investičné špekulácie - a doma spisuje Kritiku takéhoto fungovania spoločnosti (plus jeho nadácie) ( o tom píše Žižek) Nespochybňujem, že toho urobil veľa pre dobrú vec - ale na druhej strane len opravuje to čo sám najprv. popáchal. No ale stále existujú ľudia, ktorí to všetko otvorene kritizujú - dokonca aj politici. To si cením - ale chcelo by to niečo ako triedne uvedomenie Globálnej občianskej verejnosti - ktorá by sa voči tomu mala postaviť - lenže nikto nebude chcieť cielne ohroziť svoje pohodlie.
@james98 hm, keby len tá kritika stačila, ale pravda je taká, že kritizovať vie každý. "Triedne uvedomenie globálnej občianskej verejnosti" to si dobre pomenoval. Mňa na tom štve hlavne to, že dnes už musím bojovať za samozrejmé veci. Všetci to na nejakej úrovni cítia a vedia, že niečo nie je v poriadku. Otázka tkvie v princípe, akými činmi dosiahnuť oslobodenie spoločnosti, keď majú denne masírované mozgy masmédiami a ospravedlňujú svoje činy bez toho, aby sa nad nimi aspoň hlbšie zamysleli. Ako sme vlastne toto všetko mohli dovoliť? Planéta je naša, rovnako moja ako tvoja, narodili sme sa rovní, ale aj tak ti niekto pred očami dokáže ukrojiť pôdu, rieku, horu, hocičo. Namiesto toho, aby sme pracovali na spoločnom, každý chce vždy niečo pre seba. Spoločnosť sa vyvinula hrozným smerom.
@openmindedfreak Presne tak - ale vidíš, že aj tá kritika je k niečomu dobrá - K týmto myšlienkam sme sa dostali práve skrz ňu... Skrz to, že existujú aj alternatívne informácie. Inak je mi niekedy na smiech, ako sa súčasné "demokratické" režimy dušujú svojou "slobodou slova" a prístupom k informáciám. Sloboda slova a informovanosti, mimochodom informovanosti o tom, čo sa týka nás všetkých občanov, je len do tej miery pokiaľ to neohrozuje elity. napr. To čo spravil Bradley Manning v USA - akonáhle vyšiel na povrch s informáciami, ktoré sa týkali fungovania federácie, a teda každého jedného občana - zrazu sa stal nepriateľom číslo 1 . Alebo Assange - čo zlého urobili, neviem. "Demokracia" má v skutočnosti problém s pravdou a slobodou ako takou. Pravda je nepriateľom - a ľudia sa vytešujú ako odstránili zlý "komunistický" režim. Samozrejme, bol to nespravodlivý režim, s miliónmi obetí (treba ho odsúdiť)- ale vo svojej podstate aspoň nič neskrýval, bol priehľadný. Náš totalitarizmus si ale nikto netrúfne odsúdiť.
@openmindedfreak Možno niekde uprostred severnej Kórei, kde je všetko tak priehľadné - existuje hromada skutočných demokratov - žeby sa tunajší "demokrati" od hanby prepadli.
@james98 práve preto, že všetkých spravili spoluvinníkmi. To je práve o tej participácii. Keby už nevedeli čím na nás vyrukovať, tak nám proste len zdelia, že aj my sme tvorcami toho systému, proti ktorému stojíme a krv obetí spočinula aj na našich rukách. Veď ľudia tak radi používajú argumentum ad hominem, namiesto toho, aby skutočne argumentovali. Kedysi dávnejšie som počul a dokonca to zvyknem aj tvrdiť, že demokracia je útlak väčšiny. Vzhľadom k tomu aké informácie nám nanútili, tak v určitej rovine je to skutočne tak. A k tej pravde a slobode, súhlasím. Veď po novom sa freedom fighters nazývajú teroristami. Čo máme potom vlastne očakávať? Žiadny hrdina už nepríde, pokiaľ my sami s tým nič nezrobíme. Asi očakávame, že príde superman a všetkých nás zachráni. Ale som rád, že niekto zdieľa rovnaké, alebo podobné postoje. Vždy je to milé prekvapenie, že niekto pozoruje a vidí.
@openmindedfreak Ja som tiež rád. Inak toto je o tom, ako som citoval Chmelára, skresľovaní informácií. V podstate väčšina ľudí hovorí napr. o Castrovi ako o krvavom diktátorovi. podobne o Chavezovi... ale naopak Bush bol za každých okolností stelesnením dobra...
Rozdávať úprimnú lásku všade vôkol seba.
Navštevovať deti v detskom dome (samozrejme aj darček k tomu patrí). No podľa mňa, najdôležitejší je pocit, že ťa má niekto skutočne rád.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
38 komentov
Určite je to robiť viac pre druhých, ako pre seba. Či už fyzicky, psychicky, finančne. Ak niekto má plno peňazí a dáva ich na výskum, školstvo, pomáha v rozvojových krajinách, na podporu chudobných a podobne, bez zisku, a žije normálnym životom, má môj obdiv.
Niekto však peniaze nemá. No stále má viac ako bezdomovec. Pozvať ho na večeru, dať mu sprchu, možno pomôcť nejako dostať sa späť do normálneho života.. atď
Ale zasa rozdať majetok tiež nie je najšľachetnejší čin, pretože rozdanie majetku chudobným ešte nezaručuje, že sa im bude dobre žiť (nedaj chudobnému rybu, nauč ho ryby loviť)....
Osobne by som nehľadal možnosť, ako urobiť najšľachetnejší čin....proste ak pomôcť, tak v maličkosti, aby sa človek mohol rozvíjať.....
ale darovať oblečenie ktoré už nijak nevyužijem , to by bolo dobré ...
LIKE
» www.google.sk/url?sa=t&rct=j&...
nič v zlom, ale skús sa pozrieť do očí človeku, ktorý prežíva len vďaka pomoci od iných a povedať mu, že charita je zverstvo.. fakt, že "chudoba je zlá" a treba ju odstrániť si uvedomuje aj dieťa v predbubertálnom veku.. tým chcem len povedať, že si svojím komentárom nepriniesol nič nové
vegetariánstvo je rovnako egoistické, ako omnivorstvo.
stotožňujem sa s väčšinou tvojich názorov.. myslím, že to vidíme rovnako.. možno ste nepochopili moju myšlienku.. podporujem ľudí v tiesni, ale nikdy to nerobím formou uhrádzania finančnej výpomoci charitatívnym organizáciám, kde je len veľmi málo pravdepodobné, že peniaze splnia svoj účel.. ale svoju pomoc sústreďujem na konkrétne prípady, s ktorými sa stretnem.. z toho dôvodu mi prišlo čudné nazvať charitu zverstvom...
ak by sme mali ignorovať charitu a pomoc chudobným, pretože tí by mali čakať na to, kým niekto obráti systém a prerozdelí majetok najbohatších tak by sme to tu mohli zabaliť
takže haha
ale inak si osobne myslím, že nejaká jednotná definícia najušľachtilejšieho činu neexistuje, pre každého je to niečo iné.. pre mňa ako človeka, čo má pod 50 kíl a neuveriteľný strach z ihiel by bolo darovanie krvi určite väčším počinom ako darovanie časti svojho majetku (s čím absolútne problém nemám)
ušľachtilé, dobré, milé alebo z môjho pohľadu pekné je, keď človek vyjde zo svojej komfortnej zóny a urobí pre niekoho iného niečo nezištne aj napriek tomu, že to pre neho nemusí byť dvakrát príjemné - pre niekoho je to darovanie hocijakej časti svojho tela, pre niekoho darovanie hocijakej časti jeho majetku, pre niekoho je to zasa niečo úplne iné
takže tak.
Navštevovať deti v detskom dome (samozrejme aj darček k tomu patrí). No podľa mňa, najdôležitejší je pocit, že ťa má niekto skutočne rád.