mozno sa vam to zda ako absurdna otazka, ale ja som nad nou vazne minule premyslala...Co je podla vas horsie, byt hluchy alebo slepy?
Co by ste "brali" viac?
Mna napadlo zalozit toto forum z toho dovodu, ze som zvedava na vase odpovede. Moja hned prvotna
máš pravdu a predstava toho večného ticha mi príde trochu desivá, ale stále by som radšej bola hluchá, proste z toho pre mňa plynie oveľa menej nevýhod a je určite ťažšie zvykať si na absenciu zraku ako sluchu
pre mňa slepý je horšie, už som si pár krát prial byť hluchý, lebo doma počúvam neustále hádky a krik, takže vyberám si byť hluchý, ale vidieť dobre, lebo rád pozerám na prírodu
Rozhodne hluchá, Nepoznám nikoho okrem seba, kto má vzťah k hudbe a celkovo zvukom (telke, filmy pozerám niekedy radšej bez zvuku a len s titulkami) taký chladný a ľahostajný. Len by mi bolo smutno, že by sa mi ťažko dorozumievalo s ľudmi a nemohla by som klasicky konverzovať.
o tom, čo je horšie, sa tu dá len dohadovať... nedá sa to ani len domyslieť do dôsledkov, pokiaľ to človek nezažije, takže zbytočná otázka... strata akéhokoľvek zmyslu je zlá a čo je horšie, to nech posúdia tí, ktorí to zažívajú... ako môj brat, ktorý prišiel o čuch a chuť... až keď o ne prišiel, uvedomil si, o čo prišiel...
Horsie by som niesla zrakove postihnutie, kedze som dost vizualne zalozena.
A sluch si samozrejme vazim a nechcela by som on prist, ale som velmi precitlivela na zvuky a neprestajne ludom vravim, nech hovoria tichsie, ze podla mna kricia. A vobec ten sum zivota v spolocnosti mi az absurdne prekaza a je mi obcas do placu aj z bezneho hluku a elektronickeho sumu, alebo neviem spat, lebo pocujem, ze sa mi nabija mobil
@onlymasque pretože nevidiaci síce nevidí, čo sa okolo neho deje, ale všetko počuje. dokáže sa lepšie sociálne začleniť do rozhovorov a situácií. a čo je obrovská výhoda, dokážu si tieto osôbky si zo seba robiť neskutočnú prdel. (napr. niečo im padne a povedia "čo som slepý?", stretnú sa nejakí nevidiaci známi a povedia si "rád ťa zas vidím!")
nepočujúci sú často na okraji sociálneho života. teda minimálne sa častejšie takto cítia. nepočujú, o čom sa ostatní rozprávajú, nedokážu nadviazať kontakt s inými osobami, častokrát podozrievajú iných z toho, že ho ohovárajú, cítia sa nesmierne neisto v spoločnosti počujúcich...
samozrejme, všetko závisí aj na okolí, výchove, prístupe k danej osobe... no všeobecne to chodí voľajako takto.
@elemia Neviem ako je to so slepymi, ti sa nezdruzuju do svojich komunit (sluchovo postihnuty viem ze su uzavretejsi v tomto)? Cize su otvorenejsi viac zdravym ludom!
@onlymasque samozrejme, všetci sa združujú do voľačoho, čo im je blízke, prípadne, čo ich spája. a tam im je prirodzene fajn. inak by sa takto nezoskupovali.
ale ak som dobre pochopila, otázka bola smerovaná nie na komunity, ale na to, ktoré z týchto postihnutí je náročnejšie.
a moja odpoveď k tomu smerovala.
Asi slepý rád robím hudbu a slepotou sa zlepší sluch... konečne by som vyprodukoval niečo porádne a zarobil... a frajerku si pamatám... naah to by som nemohol šoférovať... tak Dre asi nebudem... beriem hluchotu ale nie hluchonemosť zjapať chcem ďalej
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
21 komentov
Existuje napr. znaková reč a je to celkom zaujímavé...
neraz sme sa tomu venovali v škole.
A sluch si samozrejme vazim a nechcela by som on prist, ale som velmi precitlivela na zvuky a neprestajne ludom vravim, nech hovoria tichsie, ze podla mna kricia. A vobec ten sum zivota v spolocnosti mi az absurdne prekaza a je mi obcas do placu aj z bezneho hluku a elektronickeho sumu, alebo neviem spat, lebo pocujem, ze sa mi nabija mobil
nepočujúci sú často na okraji sociálneho života. teda minimálne sa častejšie takto cítia. nepočujú, o čom sa ostatní rozprávajú, nedokážu nadviazať kontakt s inými osobami, častokrát podozrievajú iných z toho, že ho ohovárajú, cítia sa nesmierne neisto v spoločnosti počujúcich...
samozrejme, všetko závisí aj na okolí, výchove, prístupe k danej osobe... no všeobecne to chodí voľajako takto.
ale ak som dobre pochopila, otázka bola smerovaná nie na komunity, ale na to, ktoré z týchto postihnutí je náročnejšie.
a moja odpoveď k tomu smerovala.
či?