@hagelslag v skratke - materializmus verí že všetko je z hmoty, všetko je matéria a v podstate neverí v dušu (je aj zo pár výnimiek iste a za túto definíciu by ma dosť ľudí zvozilo ale v základe je to fajn) A idealizmus je opak toho - verí v nejakú ideu, niečo transcendentné. Niečo ideálne......Podobenstvo o jaskyni vo videu @2 Tiene = materializmus. To čo robí tiene = idealizmus. Veľmi stručne a menej presne povedané.
@kierkegaard Aha dík za vysvetlenie, ja som stále bral materializmus ako honbu za peniazmi a idealizmus ako tie duchovné rečičky...ale dík za objasnenie ešte raz....potom sa neprikláňam ani k jednej z možností, lebo jedna bez druhej je nedokončená...
Z pohľadu na majetok som idealista. Nezaujímajú ma statky, domy autá, ale skôr to filozofovanie. Ale z hľadiska napr. dokazovania viny na súde som materialista, pokiaľ nemáte vrahovu zbraň s testami jeho odtlačkov, tak ma nikto nepresvedčí. Príkladov sa dá nájsť mnoho.
@kierkegaard to s tou jaskynou si pamatam ze sme mali na občianskej vychove a aj tak nechapem ako na zaklade toho mam vediet ci som materialista alebo idealista?
@lenkaska1 Áno. Však ono to je v podstate podobenstvo práve o tom.....to čo je v jaskyni - svet matérie v ktorom v podstate aj tak všetci žijeme. To čo je mimo jaskyne je svet ideí - kto verí že okrem jaskyne už nič nie je tak je materialista kto verí že to čo vidíme je len zdanie a predchádza nás nejaký iný "svet" nejaká idea tak je idealista.
@kierkegaard mne to príde ako úplná blbosť... lebo napríklad ja by som mu verila aj keby tam som pripútaná ... lebo predsa viem, že on bol odpútaný a videl ten svet čo ja nie. Kdezto logicky, ze ak by cely cas sedel vedla mna priputany a zacal nieco hovorit a vymyslat si ake to je mimo jaskyne a hovoril by to ako nieco pravdive, tak by som mu neverila lebo viem ze sa to nemal ako dozvediet. Ja som proste realista.
@lenkaska1 Lenka zamerala si sa na zlú časť toho podobenstva, ten záver sa niekedy ani neprednáša. Hlavné je to ako pekne Platón vysvetliť materializmus a idealizmus na tomto podobenstve. Povedzme že ľudia mimo jaskyne sú ľudia po klinickej smrti potom je reálne im veriť?
@kierkegaard Tak lebo som si to vysvetlila po svojom. Ale to je blbosť lebo keby si to vysvetlím hentak ako ty píšeš, t.j. idealizmus je to čo je von mimo jaskyne a materializmus je jaskyňa, tak idealizmus je vlastne realita a materializmus je obmedzený postoj ...
no neviem presne ako funguje klinická smrť, takže sa neviem vyjadriť
@lenkaska1 Ja si to priznám a okrem mňa isto veľa ľudí. Ale poznám ľudí čo si to nepriznajú a veria tomu že všetko je matéria a nič nad matériu neexistuje, smutný život majú, málo sa usmievajú.
@kierkegaard ty si si to nepriznal alebo si si nemal co priznat, pretoze si hlasoval za idealista asi si ma trošku zle pochopil, ja som chcela povedať, že nikto si neprizná, že je obmedzený = materialista = všetci sú idealisti a budú hlasovať za idealista
@kierkegaard
Prave som sa tu dozvedela, ze materializmus/idealizmus je nieco uplne ine, ako som si povodne myslela
Takze potom som typicky materialista.
@redchevrolet Zas ja nehovorím nejaké dogmy - že tak vo filozofii je a bodka. Tak to neberte. Ale tak väčšina filozofov by som ňou súhlasila asi. Takže okey, asi si materialista teda. @melancholik Ty máš pár semestrov za sebou, čo povieš na moje vysvetlenie?
@kierkegaard
Tak som to nemyslela V tomto sa vobec nevyznam a moja predstava bola zrejme mylna, co takto narychlo potvrdil aj ujo Gugel. Takze dakujem, prave si v niecom poucil materialistu
Žalostne málo možností.
Realista.
Verím v Boha. Nie však takého, akého si čitateľ tohto môjho príspevku predstavuje.
Neverím že náš štát je demokratický. Verím že je plutokratický.
Verím že väčšinou neplatí že 1 + 1 = 2
Viem že najprv bolo vajce. Až potom sliepka. Verím v platnosť prírodovedných zákonov v bežných Zemských podmienkach. V tom som idealista.
A tak ďalej.
@savvym ok, tak poďme si to rozobrať. Keď že sa mi tu nechcelo rozpisovať čo je materializmus a idealizmus, tak som na nete našiel veľmi pekný článok čo dané filozofie znamenajú. » frantisekhodonsky.blog.sme.sk/c/76249/Idealiz...
Môžeš mi potom teda vysvetliť čo má spoločné tvoja predstava vlastniť veľa materiálu s filozofickými smermi?
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
40 komentov
Snáď aspoň väčšina pochopí čo týmto odkazom na Platóna chcem povedať a že je to k téme.
no neviem presne ako funguje klinická smrť, takže sa neviem vyjadriť
Prave som sa tu dozvedela, ze materializmus/idealizmus je nieco uplne ine, ako som si povodne myslela
Takze potom som typicky materialista.
@melancholik Ty máš pár semestrov za sebou, čo povieš na moje vysvetlenie?
Tak som to nemyslela V tomto sa vobec nevyznam a moja predstava bola zrejme mylna, co takto narychlo potvrdil aj ujo Gugel. Takze dakujem, prave si v niecom poucil materialistu
Realista.
Verím v Boha. Nie však takého, akého si čitateľ tohto môjho príspevku predstavuje.
Neverím že náš štát je demokratický. Verím že je plutokratický.
Verím že väčšinou neplatí že 1 + 1 = 2
Viem že najprv bolo vajce. Až potom sliepka. Verím v platnosť prírodovedných zákonov v bežných Zemských podmienkach. V tom som idealista.
A tak ďalej.
Môžeš mi potom teda vysvetliť čo má spoločné tvoja predstava vlastniť veľa materiálu s filozofickými smermi?