Ako začať... Pochádzam z Brna, od 10 rokov som žil s rodičmi v Bratislave. Teraz v 20tke som sa odsťahoval do Brna, keďže tu mám starých rodičov a aj kamarátov z detstva a hlavne našiel som si tu prácu. Stretávam tu veľa Slovákov (hlavne študentov), ktorí
no a ešte z vlastnej skúsenosti viem, že už len keď som dlhšie (pokojne to môže byť len týždeň) niekde, kde sa hovorí inak, hoci aj inde vrámci slovenska, kde je nejaký charakteristický prízvuk, tak ten prízvuk pochytím. a nie je to vedomé rozprávanie "iným jazykom", proste to ide tak samo, keď je to všade okolo teba.
@luc.ka To ti ja neviem posúdiť, ja samozrejme hovorím v Česku česky, keďže je to môj rodný jazyk, teda nestretol som sa s tým, že by niekto nerozumel. Práve naopak, keď ja spustím mezi kamošmi slovenčinu, tak baby úplne slintajú Preto si myslím, že problém so slvoenčinou môže mať fakt len nevzdelanec alebo idiot.
@luc.ka Hmm to je zvláštne, ako som písal, moja mamka s tatínkem tu žijú celkom dlho a stále hovoria česky. To isté jeden sused v baráku, ktorý pochádza z nejakej dediny z Moravy, žije v Bratislave cez 40 rokov a tiež hovorí po česky..
tak toto je veľmi individuálne. určite by som to nezovšeobecňoval. sused v BA je tu cez 25 rokov a fičí po Valašsky stále. a to tuším mal aj nejaké súkromné hodiny so slovenčinárkou ale skončil asi po po tretej hodine. neviem prečo, ale Jarmilka, jeho žena vtedy na chodbe kričala niečo ako "ty kocmrdo jedna davaj ven lebo ti leluje pokvetú.."
@luc.ka toto sa stáva aj mne, stačí iba keď sa rozprávam so spolužiakom, ktorý má nejaký charakteristický prízvuk a už sa ho neviem minimálne 2 dni zbaviť
@luc.ka nejde len o prizvuk a podobne, ale aj o slovnu zasobu.. mam suseda, s ktorym som travil vela casu cez leto alebo aj pocas cesty do BA vlakom... a pochytilo sa to a drzi sa ma to dodnes.. dalsi kamarat je z Martina a slovicko fest som pouzival naozaj casto, pripadne som natahoval samohlasky... ale drzim si lubozvucnost a krasu nasho jazyka zubami nechtami =P
@kolini ocenila by som, keby sa na mňa takto chytila angličtina a anglický prízvuk, ale toto ma zatiaľ obchádza ale to isto len preto, že som nebola v anglicku dlhšie ako 4 dni
@kolini mne by úplne stačilo nemať ten debilný slovenský prízvuk (v angličtine alebo vlastne by mi stačilo dohovoriť sa... ale mám proste rada takú peknú cd-čkovú angličtinu
Neviem bol som na zápise v Brne a 4 zo 6 študentov čo som oslovil boli Slováci a hovorili Slovensky. Vlastne neviem čo to má zo sebavedomosťou. Ja tiež budem hovoriť Česky lebo sa v tom chcem zlepšiť. Do zahraničia aj do Čiech chodia študovať väčšinou tí nadpriemerný takže myslím že to nemá nič zo sebavedomím. Flexibilitu alebo prispôsobivosť považujem skôr za kladnú vlastnosť. Ja teda určite nedostatočným určite netrpím. Môj otec je napríklad Čech a asi 30 rokov žije na Slovensku a čo pamätám vždy hovoril Slovensky.
otec mi hovoril že ked bol 2 roky v Prahe na vojne či v Olomouci teraz nwm... no tak tak bol slovák posledný chudák a dokial nehovoril po česky moc ho medzi seba neprijali ..
no ja som malo sebavedomi a ked som v CR co je asi tak raz za rok , hovorim tak popletene cesky slovensky aj zahoracky aj ked by asi stacilo zahoracky a vacsinu by mi rozumeli
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
30 komentov
Tak sa nediv
CSR bola najvacsia chyba v dejinach naseho naroda , bohuzial moc na vyber nebolo.
ja som tak nikdy nerozprávala vedome... a ani vlastne nechcem hovoriť inak ako normálne. ale tak.... pár dní v pd a ide to samo
po cesky len ked ich imitujem..
(po česky tiež iba keď si robíme srandu...
otec mi hovoril že ked bol 2 roky v Prahe na vojne či v Olomouci teraz nwm... no tak tak bol slovák posledný chudák a dokial nehovoril po česky moc ho medzi seba neprijali ..