Uvažujem o štúdiu tlmoč. - preklad. na UMB - anj. - ruj. chcela by som sa spýtať či niekto nemá niake osobné skúsenosti s týmto odborom - priebehom štúdia, poprípade prijímačkami. Budem vďačná za akékoľvek informácie.
ja som sa tam hlásila. no študovať som to nakoniec nešla. .prijímačky vtedy neboli taký strašiak. vlastne sa mi zdali byť celkom ľahké + ak ovládaš dosť dobre angličtinu si myslím že problém nie je. mám niekde nejaké podklady, otázky a tak, ale sú 2 roky staré..
budes mat 13 predmetov za semester... a prijimacky uroven B2 beru asi 15 ludi rocne sa hlasi nieco okolo 100. tak teda počkaj rok a zuza ti povie @swanheart
v NR sa myslím na tlmoč. prijímačky ani nerobia, ale berú podľa známok alebo tak. Z anj. mám štátnicu i ked mi je jasné, že sa asi nemôžem rovnať niekomu kto ide z bilingválneho gympla. No tých 15 ľudí som videla na ich stránke , ale aspon budem mať pokojné svedomie, že som to skúsila. A o tom ako je to tam s tou ruštinou neviete?
@michaela345 nemam ani statnicu , ani som nebola na bilingvalnom gymply, ani v zahranici, maturovala som z B1... a bola som 6ta... takze no stress ti ludia co trepu, ze "normalny" clovek sa tam nedostane, ozaj trepu D
@michaela345 akoze celkovo z literatury nam dali na kurze asi nvm kolko otazok ale niekde to mam takze ak budes chciet ist na priamcyk tak s aozvy poslem ti to D a tie realie tam boli asi 3 otazky cize pripravovat sa na to pokladam za uplne zbytocne, bola tam len sama gramatika plus co byva na mature vyberat z moznosti A,B,C,D co sa hodi do textua preklad
@nixxina na internete na stránke FHV je napísaných 81 ludí a to nie je 60. Kamarátka bola 15-ta . Prijímačky v NR sú na tlmocnictve na pedagogickej fakulte a nie sú na filozofickej fakulte kde sú kombinacie dvoch jazykov. Hlásila som sa tam, takže viem. A prijímačky boli na kombináciu dvoch jazykov na FF v odbore učiteľstvo angliny a iného jazyka a tie prijimacky neboli úroven B1 ako mali byť,ale C. Pretože ked ta do BB zoberu na tlmocnictvo a do NR ani na ucitelstvo nie, tak v tom asi nieco bude. Na PF boli prijimacky z angliny a boli o čosi jednoduchšie. Pamätam si to: Cloze test odlesnovanie a rast populacie a verb transform o prvej plastickej operacii tvarovej casti po uhryznuti psom.. ako sorry
@theburningred kukaj vysledky primacok tam je 69 ludi zucastnenych, ale to je jedno nejdem sa hadat o taku chumajinu na aj-rj ich bolo najviac a primacky boli tiez ine ako mali byt , tak s tou nr sa nehadam tam som si nedala prihlasku tak nvm, a kamoska ide sem? neznaaasam verb transformation najviac na svete a ty si sa kam dostala?
@nixxina ja sa nehádam ale keď sa hlásilo 81 ludi tak bol záujem o štúdium na tom programe väčší ako 60 a ked brali okolo 15 (myslím, že toľko) tak dostať sa tam nie je také jednoduché. Hej, kamarátka ide tam študovať. Do NR boli k učiteľstvu aj nejaké vzorové príklady, ale to som len oči vyplešťovala na ... verb transform je ešte fajn... cloze test to bola riadna hovadina a multiple choice ani nehovorim Ja nejdem na jazyky to som mala ako poistku idem na účtovníctvo na FEM-ku do Nitry.
účtovníctvo? ja chcem ísť na jazyky práve preto, že na strednej mám účta až až, ved ked na to chceš ísť tak asi už s účtom niake skúsenosti máš. A prečo si nešla na EUBA do BA?
@michaela345 Chodila som na OA. Ekonomiku by som študovať nechcela, ale účtovníctvo ma vždy veľmi bavilo, takisto ako aj jazyky, ale jazyky sú pre mňa jednostranné zameranie a tlmočiť a prekladať nikdy nemusím, ak nedostanem dobrú príležitosť a nebudem mať kopu skúseností a po pravde učiť zatiaľ po jazykovkách by som nechcela a nemám na to náturu. Dopyt po účtovníkoch a ekonónoch ale rastie a šikovný človek by nemal mať problém. Na EUBA som sa ani nehlásila, nechcem ísť do Bratislavy a uvedomujem si, že sú aj iné miesta na Slovensku kde sa dá študovať a zatiaľ ma nikto nepresvedčil adekvátnymi argumentmi, že Fakulta ekonomiky a manažmentu nie je dobrá. Argument Bratislava je Bratislava a Nitra je hnojarina je trocha málo, každá škola má aj slabe aj silne články a tie silne na SPU rozhodne sú FEM, FAPZ, FZKI. Takže asi preto.
ja si chcem napr tiez urobim tlmocnictvo len bc. a potom ist na ekonomiu alebo dorobit si manazment... lebo tlmocit nechcem tiez P tie tlmocnicke skusky su podla mna samovrazda...
ja mam tiež pred sebou posledny rok na OA takže viem o čom hovoriš. aj mna účto vždy bavilo a chcela som v tom pokračovať aj na VŠ, ale na praxi som zistila, že účto je 80 % papierovačiek, čo sa týka výkazov do poisťovní + na daňový úrad, prepočet PHM, triedenie a vypisovanie dokladov a ich kontrola a až zvyšné percentá je to, čo robíme v škole - účtovanie. Jednu prihlášku si plánujem dať do BA na účto preto som sa pýtala prečo nie tam .
@michaela345 Viem o čom je účtovníctvo poznám veľa účtovníčiek a nemám nejaké nadnesené predstavy. Viem, že sú to papierovačky a sledovanie legislatívy, ale mne to neprekáža pretože mi práca v kancelarií a papierovačky nevadia, každý je na niečo iné. @nixxina Myslím, že všetko sa dá spraviť aj tlmočnícke skúšky a keď sa niekto cíti na to učiť a má na to talent a nerv nech ide do toho, ja len viem, že pre mňa to nie je i keď je rozhodne atraktívnejšie prekladať knihy a rôzne nudné návody na používanie rotavátora ako sediet na riti a sledovať zmeny v obchodnom, daňovom a živnostnenskom zákonníku. Ale ja som si vybrala.
a vybrala si si dobre , stavila si na profesiu, ktorá sa uživí vždy a za každých okolností. Ľudia vždy budú potrebovať, aby im niekto poradil ako okašlať štát.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
21 komentov
a primacky v NR predsa niesu nie? ci? tam je podla znamok
ty si tam bola tento rok? a rozhodla si sa tam isť či nie?
Pridaj koment
účtovníctvo? ja chcem ísť na jazyky práve preto, že na strednej mám účta až až, ved ked na to chceš ísť tak asi už s účtom niake skúsenosti máš. A prečo si nešla na EUBA do BA?
ja mam tiež pred sebou posledny rok na OA takže viem o čom hovoriš. aj mna účto vždy bavilo a chcela som v tom pokračovať aj na VŠ, ale na praxi som zistila, že účto je 80 % papierovačiek, čo sa týka výkazov do poisťovní + na daňový úrad, prepočet PHM, triedenie a vypisovanie dokladov a ich kontrola a až zvyšné percentá je to, čo robíme v škole - účtovanie. Jednu prihlášku si plánujem dať do BA na účto preto som sa pýtala prečo nie tam .
a vybrala si si dobre , stavila si na profesiu, ktorá sa uživí vždy a za každých okolností. Ľudia vždy budú potrebovať, aby im niekto poradil ako okašlať štát.