Čo si myslíte o učiteľskom štrajku, ktorý má začať 26.11.2012?
Ja osobne si myslím, že učitelia by sa mali akurát tak hanbiť, pretože keď boli korupčné kauzy, keď sa vedelo o podvodoch vlády, nástenkové tendre, zadlžovanie krajiny v PPP proje
Ja si o tom nemyslím nič, lebo sa v tom veľmi nevyznám. Ale počula som, že školy majú byť zatvorené. Ale ako poznám naše gymo tak my jediní sa budeme učiť. K ostatnému by som sa vyjadrila ale veľmi sa v tom nevyznám.
neviem sice, ci sa strajk tyka aj vysokoskolskych profesorov alebo len zs/ss/gymnazia/... , ale ked nam povedal profesor (a ini), s publikacnou a vedeckou cinnostou, ktori chodi prednasat aj na zahranicne univerzity a konferencie, ze ma plat okolo 1100€, tak je to dost na zaplakanie a suhlasim s tym
@trdelniiiq aj ja suhlasim s tym, ze je to malo... ale to mi je divne, ze sa ozyvaju, ked je uz da sa povedat neskoro.. to je to iste, jak clovek s rakovinou pride k doktorovi s 45 kilovym nadorom na chrbte a metastazami, ze pan doktor, volaco so mnou nie je vporiadku, urobte teraz volaco...
@interrupcio skoda, ze to toho fakt nevidis.....(btw. nestrajkuje sa len za palty, ale za celkove zlepsenie situacie v skolstve......peniaze, kt. maju ist do skol si VUCcky rozdelia inde....tam je hanba.....)
@sorciera Ale preco az teraz, ked uz za Meciara sa vedelo, ze sa kradne? O tom hovorim... teraz je uz dost neskoro, ked dlh prekrocil 50% hranicu (bez PPP... samozrejme s PPP je tato hranica prekrocena davno, ale to nikto nahlas nepovie)
Platy učiteľov sú nízke, ale vzhľadom na platy v našom hospodárstve sú adekvátne. Nemôžu chcieť mať vyššie platy, lebo nikto nemá vyššie platy.
To je taký paradox, ako s lekármi. Ja som za to, aby lekári aj učitelia mali vyššie platy. Lebo oni sú základ systému. Vyššie platy prilákajú kvalitnejších ľudí a nebude to robiť len niekto, kto to berie ako poslanie, alebo niekto, čo nič lepšie nezohnal (to druhé je prípad učiteľov).
Zasa na druhú stranu učitelia a aj lekári svojim prístupom ľudí vyslovene otravujú, ničia si povesť a akurát likvidujú aj tú podporu, ktorú ešte majú.
@interrupcio co to ma s kradnutim?...kradlo sa, kradne sa a uprimne kradnut sa bude (aj ked vraj nie je z coho).....ucitelia sa ozyvali, ale distingovanym sposobom, na kt. nie je nik ochotny reagovat......tak sa preslo na tuto formu.....prave preto, aby si to uvedomili aj taki ako ty.......(inak halvne, ze na CD sa par milionikov najde, aj na ine veci....
@sorciera kto moze klepnut po prstoch zlodejskym gaunerom v politike, ak nie inteligencia? Myslis, ze to spravia pologramotne babky, ktore su radi, ked im na politickom meetingu zaplati ficko kavicku, pivko a gulasik? Novinari, ktorym kali_bejby_pravda diktuje co maju napisat do novin? a ak mas taky pristup, ze sa bude kradnut aj nadalej, a ak maju taky pristup aj ostatni ucitelia (co podla mna maju), tak sa bude naozaj kradnut nadalej, pretoze to dovolite...
Objektívne s tým dá sa povedať súhlasím, lebo aspoň konečne nesedia na zadku a nehundrú do pohárov piva (aj keď áno, viem, ozývajú sa trocha neskoro a možno trocha neférovo, lebo ako hovorí @ink nikto nemá vyššie platy...)
Ale zo subjektívneho hľadiska ma ide poraziť, lebo tento rok maturujem a naozaj neviem, čo spravím, keď sa počas maturitného týždňa rozhodnú na truc štrajkovať, čím sa tiež už vyhrážali. Mám z toho akurát tak nervy, keď to beriem takto.
@interrupcio a ako ma ucitel zabranit tomu, aby sa v state nekradlo? ako mozu ucitelia (malo ohodnoteni, dehonestujuci, podradeni...a tak potom aj spolocnostou vnimani) klepnut tym hore?
@interrupcio ano a?....to maju robit len ucitelia?.....to mozes robit aj ty, aj vsetci ostatni studovani (ci ta tvoja inteligencia...ci ako to nazyvas.....)
@interrupcio tak teraz mozem povedat, ze je to teda tvoja chyba.....asi to robis zle....ked to vyzera tak, ako to vyzera....vidim, ze ty si im teda riadne klepol po prstoch disappointed:na vsetko sa da pozerat z dvoch pohladov
Úprimne mi je jedno čo s učiteľmi bude myslím, si, že ich platy nie sú nejaké príšerné...
Osobne viac podporujem justičný štrajk! Chudáci ľudia, čo robia po súdoch (okrem sudcov samozrejme) majú platy okolo 300-400€ a popritom by si zaslúžili MINIMÁLNE o 100€ viac!
@sorciera myslis, ze ked pride 200 ludi na nejaky protest, ze sa nieco stane? To sa ani do sprav nedostane... Ludi, co chcu na slovensku zmenu, ktori naozaj po tom tuzia, tak tych je naozaj malo... a ja by som cakal najvacsiu podporu od ucitelov... oni maju najvacsie predpoklady na uspech... ked ja nepridem do prace, co sa stane? nic. Ked nepride 20 000 ucitelov do prace, co sa stane? politici budu mat bobky...
@semhamforas ked myslis....tyh tvojich priemernych 700 neuvidim nikdy.....z tych by sa zilo...... (iste mam casu......3 kopy slohov, 3 kopy diktatov, pisomky, na pripravy sa asi vybodnem....lebo to ma caka na vikend.....).....ty si tam "len" chodil......ked budes aj ucit, potom sa mozeme povypravat.......takto mas len subjektivny pohald z jednej strany (co ta dost lutujem, kedze nevies byt objektivny....ale to je tvoj problem, nie moj......)....si myslis, ze som nikdy za apsom nerobila? (sorry mozem porovnavat tiero profesia....a kazda je anrocna, len inym sposobom....joj, prepac, zabudla som, neocakavam, ze to tvojim subjektivnym nastavenim pohcopis.....)
@interrupcio ale vsak o to ide (asi sme sa nepochopili, alebo si nepochopil strajk).....uz jeden den sme v praci neboli a politici to maju v pazi.....preto neprideme dalsie dni do prace........(ale dam za pravdu, ze v tomto by mali byt jednotni....cize vsetci...a nie, cirkevnici si zas zakazali svojim ist do strajku a zatvorit skoly....tak potom, kde sme?)
@sorciera Hm, no, reálne najviac ľudí v hospodárstve zarába okolo 400€. 450€ aj s prémiami. A teraz sa zamysli. Radšej by si robila za 400€ kdesi v obchode? Dvanástky? Piatky, sviatky?
Alebo ešte lepšie: poznám ľudí, čo robia aj za menej ako 400€ opatrovateľov. Tj. umývajú zadky, kŕmia, prebaľujú, prezliekajú a pod. 12ky. Denné, nočné. Aj na Vianoce. Lepšie? Príde Ti teraz tá kopa diktátov ako hrozná vec?
@ink ale na to som studovala, aby som nemusela robit toto (aj ked to nevylucujem, lebo ked msusis zivot rodinu, robis hocico...)....ja nevravim, ze je to hrozne, len to, ze toho casu az tolko nemam, ako si niektori predstavuju a popravde, nie ta kopa diktatov je nic oporti tomu ake problemy musim s detmi riesit napr. (za ich rodicov...).....spolocnost vidilen to, co chce....a kym sa nezmeni toto myslenie, nemozno tu ockavat nic lepsie (ako tu ocakava interupcio)
@semhamforas ucim na gympli a ako vravim (zniz si ten plat tak o 150)....uz si na teba spominam, tie pribehy o tvojom ujovi si uz spominal...stale je to ujo....nie ty! (mna nemusis presviedcat, ja viem co zarobim, aj za co robim... ....s tymi dikatmi ja viem.....ja len reagujem na to, ze amme vela casu......lebo ekd to das dokopy tak si odpracujem ( s tymi diktatmi...tych 40 hodin...ako vsetci ostatni...tak kde amm viac casu?....a mas zle info (zas).....vypaltna paska sa nemeni...uvazok (23h)...mam stale.....meni sa len v pripade, ked mam nadcasy (a preplatia mi ich)...tak jedine vtedy...inak je plat tarifny.....
1. Väčšina z nich má ešte komunistickú výchovu a za inteligenciu ich v tomto smere nepovažujem.
2. Organizujú to odbory čo je pliaga sama o sebe.
3. Som proti plošnému zvyšovaniu platov pretože každé zvýšenie platu si podľa mňa je potrebné zaslúžiť. A keďže som školu opustil len nedávno konštatujem že si zvýšenie (ale poriadne) zaslúži možno tak 1/5 učiteľov.
4. Štrajkom lekárov sa otvorila pandorina skrinka. Takže sa to dalo čakať. Veď dnes už štrajkujú za vyššie platy aj hornonitrianský baníci.
@sorciera ved hej, ale podla mna je neskoro to je len moj nazor... ale mame 50% dlh a teraz sa ide volaco robit to mi nejde do hlavy, ze kde boli ti bojovnici doteraz?
@semhamforas tymto len ukazujes, aka si ovecka...aj pan minister sa tym ohana, kym som mu neukazala svojich 465 (citych)...a to som v skolstve uz par rokov...a skolky?....nedaj sa vysmiat...mali by mat najviac za to, co sa namakaju.....(to tvoje vidia tak po 25 rokoch...mozno...).....ale sukromnici a cirkevnici to mozno vypriemeruju.....(aj ti, co su na ucilistiach a dostavaju prachy za prax.....vtedy oni nic nerobia...to je fakt....)
@semhamforas alebo aj menej za porovnatelny (ci vyssi plat)...ale ako vravim, ja som 5 rokov bola na skole (kym ini si uz za 5 rokov zarabali napr.)......vsetko ma viac pohaldov (preto sa snazim pozerat na vsetko a na vsetkych z viacerych pohladov....)
ps.: kavicku nepijem (nie je chut a u mna ani cas.....aspon v praci nie...)
Môj názor je taký, že učitelia by mali mať vyššie platy, to je samozrejmé. Aj ja chcem byť učiteľka. Tento štrajk 26.11. staviam sa k nemu neutrálne, ale to čo sa hovorí, že nemáme byť štvrtáci pripustení k maturám kvôli ním, tak to je vrchol!!!!!
už sa hovorí aj o tom, že štrajk nebude, prepustí sa väčšina učiteľov a tým ostatným vzrastie plat o 10% , a na školách budú triedy s minimálne 30 žiakmi...
@semhamforas "V médiaách prezentujú ako hrozné platy majú učitelia a pritom tam uvádzajú platy učitelov z materských škol a základných (kde učia tí najmenej zadatní učitelia)"
.. to si myslel vážne? .. práveže na učiteľov v materských školách záleží najviac, ved pracujú s tými najmladšími osobnosťami a pomáhajú ich formovať... samozrejme že aj učitelia v sš a vš .. ale ako môžeš povedať, že v mš robia najmenej zdatní učitelia ked majú takú ťažkú úlohu a dobrý učitel (nie je ich málo) v tých zariadeniach sa tiež pripravuje na čas strávený s deťmi vo svojom voľnom čase..
@semhamforas najmenšie vedomosti .. záleží z akého uhľa pohladu sa na to pozrieš... nepredpokladám, že taký profesor na STU by vedel vychovávať, motivovať, formovať dieťa ako učiteľka v mš
.. chápem čo chceš povedať len ja by som učiteľov navzájom neporovnávala, pretože učiteľ v mš a na vš musí mať znalosti z odlišných sfér a má inú zodpovednosť (nevravím menšiu alebo väčšiu ale inú)
@semhamforas učiteľky v materskej škole ak študujú svoj odbor maturujú zo psychologie a pedagogiky.. učia sa dokonca špeciálnu pedagogiku, učiteľskú psychologiu.. panebože ved to nie sú len hocaké ženy z ulice.. ten, koho tá práca baví samozrejme, že je dobrým vychovávateľom tak ako to platí aj v iných profesiách
Materská škola je veľmi dôležitým faktorom vo vývine dieťaťa, ved tam získavá kamarátov, učí sa najmä hrou, v poslednom roku sa v niektorých škôlkach učia aj prvé písmenká ale to nie je podstatné.. v škôlke dieťa nadobúda nejaké tie sociálne vedomosti.. čo sa má, čo nemá a vychovávatelky ho posúvajú na správnu cestu - vravím o dobrých vychovávateľkách
Pustenie rozprávky nie je učenie hrou? .. rozprávky môžu byť všelijaké.. ked im budú púšťať niečo s mravným ponaučením a ešte aj zvýraznia to čo je v rozprávke dôležité, ked po rozprávke o tom budú diskutovať - je to forma učenia a najvhodnejšia pre malé deti.
Hranie sa... vychovávateľka musí poznať vzťahy medzi deťmi, pozorovať ich práve vtedy ked sa hrajú aby o nich zistila čo najviac, pomáhať im ked im niečo nejde
Prechádzka - daľší ideálny príklad na učenie zážitkom
... ved škôlka (dobrá škôlka) to nie je len tak... mrzí ma, že to ľudia takto vnímajú
@semhamforas v tomto ta celkom lutujem, ze ti skolka nic nedala.....ja teda v skolke vidim ovela viac ako len "uschovnu deti"....sorry, ale pre moje dieta som vyberala skolku podla inych kvalit ......a som si stopro ista, ze ty a mnoho dalsich by ste tuto pracu nezvladli.....staci, ze tam maju len 5 takych deti ako je moje, tak ich teda lutujem .....a to envravim, kolko sa moje dieta tam naucilo....klobuk dole.......(to, ze tebe dali nekavliatu a ty si sa tam nic nenaucil....zas netvrd o vsetkych MS......teraz je to uplne o niecom inom...) a podla mojich info, si uz aj ucitelky musia dorabat VS preprimarneho vzdelavania.....
@semhamforas skolky su platene statom....aspon u nas........neviem, kde zijes......ale ako vravim lutujem teba aj tvoje buduce deti, ked ich takto vnimas.......sorry za otazku...kedy si bol naposledy v skolke?
@veroniques uplny suhlas s tebou......darmo budes vysvetlovat cloveku,kt ma len jednosmerny pohlad....a napr. taku skolku videl naposledy pred 15timi rokmi (inak odvtedy sa to dost zmenilo...)
@semhamforas@veroniques nehadajte sa prosim vas kazdy ma ciastocne pravdu. Su ucitelky, ktore kaslu na decka a nechaju ich len sa hrat a su ucitelky, ktore ucia deti formou hier. Potom je tu dalsi faktor a tym je zodpovednost za zivot a zdravie dietata. Ja by som nemohol spavat a asi by som sa zblaznil, keby viem, ze mam na zodpovednosti tolko a tolko deti... a zas je to ako v prvom pripade, su ucitelky, ktore davaju pozor na tie deti, a su take, co sa idu vyklabosit do jedalne s kucharkou a nezaujima ich, co je s detmi... potom to nasere poctivu ucitelku, ktora na par sekund strati z dohladu nejake dieta a uraz je na svete a tej, ktora sa o to nestara, tak jej deckam sa nic nestane a dalsi faktor je psychika. svihlo by mi v bedni, keby ma otravuje kazdodenne 20 harantov je to urcite velmi narocne na psychiku... a na zaver... radsej by som dal dieta do skolky, kde su platovo dobre ohodnotene ucitelky, nez niekam, kde si nedajboze bude svoje platove komplexy ucitelka vybijat na detoch...
@semhamforas vychovávateľ je podstatné meno odvodené od slova výchova, nie dozor.
To, že to tak niekde je, neznamená, že to tak má byť a je to tak správne a že všetci vychovávatelia sú takí.
Naozaj mi je teraz ľúto vychovávateľov, ktorým na tých deťoch záleží, venujú sa im, podieľajú sa na ich výchove, snažia sa, berú svoju prácu zodpovedne.
A keby že už ideme do detailov tak podvedome to dieťa škôlka vychováva tak či tak lebo prostredie naň vplýva v tom veku v dosť značnej miere.
.. jednoduchým opakovaním toho, čo vidí v škôlke sa napríklad dieťa učí, vníma to, čo mu vychovávateľ hovorí, opakuje jeho návyky, jazyk, vyjadrovanie..
.. prosto vychovávateľ je dôležitým človekom v období toho dieťaťa nech už je akýkoľvek
@semhamforas aha tak uz viem preco mas taky nazor (kamosova frajerka atd..)....ked uz konecne budes mat aj vlastnu skusenost k veci , tak hovor.....a ako vravim...ptoom lutujem tie deti.....u nas su nastastie aj mestske skolky skvele (dokonca bilingualne)...waaau...a vidim to tam na vlastne oci, kazdy den.........aj na tom, co sa moj syn naucil.....a je toho za rok veru dost!....a popravde do skolky, kde by ucil niekto bez pedagog. vzdelania by som dieta nedala....(ani tam kde maju TV na dennom poriadku...) ....byt rodicom viacerych deti....si ma pobavil ......ktory rodic ma 20deti?
@semhamforas môj názor je, že učiteľov demotivuje aj plat ktorým sú ohodnotení.. pretože ich práca nie je práca s papiermi ale s osobnosťami v každom školskom či predškolskom zariadení.. tak potom niet divu, že ľudia nie sú s ich prácou spokojní... druhá vec zas je, že Slovensko nemá na to, aby rozdávali vyššie platy.. no potom nech sa štát nečuduje, že naši ľudia idú smerom nadol a nie nahor alebo utekajú do zahraničia.
..v škôlke má byť aplikovaná cielená výchova a práve na tom učení hrou.. a popri tom to prirodzené učenie, ktoré som spomenula len na margo toho, že škôlka chtiac či nechtiac vychováva lebo tvorí prostredie
@semhamforas tak, akurat predksolaci ju uz maju azdarmo.....a preto mas moznost vyberu, tak ako s lekarmi, su taki aj taki...ides k lepsiemu, kt. ti vyhovuje...tak mozes urobit aj s MS, ZS, SS, VS.......zistim podmienky a kvalitu a tam dam dieta......inak tie ucitelky su mozno demotivovane prave tymi platmi a potom pride rodic, kt. ma pohlad taky ako ty a uplne ju dorazi .......ale moznost vyberu mas a ak chceme naozaj kvalitne skolstvo vo vsetkych MS a ostatnych skolach....tak za to je ten strajk........(nielen o platoch....)
podla mna im to nemozme zazlievat lebo sa pozrite na doktorov ... zvysili im o 30% plat a uz predtym ho mali velky ! tak preco by nechceli aj ucitelia viac ? ale zas z druhej strany je to vsetko na hlavu postavene ! nech zvysia platy vo vsetkych odvetviach ! nech zvysia minimalnu mzdu aby aj sukromnici museli pridat prachy na vyplatu ! atď. ... ale toto je skurveny stat a skurveny svet takze sa nedopracujeme k nicomu lebo nam stale budu vladnut nejake spiny vyjebane a jebat do nas nejaka skurvena unia atď. nevyriesitelna vec proste
@semhamforas ale vidis, yas sudis, podla jednej veci z tvojho okolia....(aj to nei zo svojej skusenosti....)......co nedokazes prijat, ze existuju aj mesta, kde skolky nie su preplnene, su kvalitne a moezs si vybrat? (tak ti poviem, ze su...u nas. a to sme dost velke mesto..)...prave rpeto som si skolku vybrala a ako vravim nelutujem....moje dieta sa tam naucilo vsetko, fakt vsetko a to tam je len 2. rok (od 2 rokov).....ten poplatok je cca. 10-13 EUT/mes....ak ej to viac....skolka s tym manipuluje (a to zalezi od obce a mesta, aky je poplatok.....nie od statu)...a zo zakona! predkolaci enpaltia zaiden poplatok (len stravu)......21 deti je inak normalne v triede v skolke (tolko je skolka schopna prijat....)....a aaj napriek tomu poctu vidim, ako sa im venuju (no lutujem, ze u vas, kde zijes, to nedokazu.....ked sa to zjavne da...)
a k tomu motivovaniu.....vies, preco mozno tvoji ucitelia stali za hovno, lebo ich tak beries a ak si k nim pouzival podovnu komunikaciu, tak sa im ani necudujem (ak ty ku mne, tak ja k tebe.......)...ci ste cela skola poslusne sedeli na zadku a davali pozor?.....asi nie, ze?
@semhamforas človeku sa však lepšie chodí do práce s vedomím, že z výplaty si vyplatí všetko, čo má, vystačí mu to na stravu na celý mesiac a ešte si môže dovoliť zbehnúť niekam za kultúrou, kúpiť niečo na seba, pre deti a tak dalej... než ked majú z výplaty ledva prežívať do budúceho mesiaca...
Ja si osobne myslím, že sa treba pozerať na učiteľskú prácu aj cez to, koľko majú benefitov, ktoré súvisia čisto len s ich prácou. V prvom rade ide o to, že je to práca, kde nie sú takmer žiadne nadčasy, reálne pracujú len 20 hodín a zvyšok práce si môžu rozvrhnúť na večer, alebo medzi vyučované hodiny, ako len chcú. čiže majú veľmi flexibilný pracovný čas, ktorý by som ťažko prirovnal k nejakej inej vysokoškolskej práci. Je to práca, ktorá nevyžaduje vysokú kvalifikáciu a VŠ s týmto zameraním zvládne prakticky ktokoľvek priemerne inteligentný (možno s výnimkou špecializácie na mat, fyz a chémiu), rovnako nie je náročná psychickú odolnosť a na sústredenie. Nie je to nudná práca, ale na druhej strane nevyžaduje ani neobvyklú mieru kreativity a "problem solvingových" schopností. Priama zodpovednosť nie je taká vysoká ako v prípade iných povolaní, ktorá majú oveľa väčšiu bezprostrednú zodpovednosť a aj vyššie ohodnotenie.
Samozrejme platy učiteľov sú nízke, ale to súvisí aj s tým, že platy na Slovensku sú vo všeobecnosti nízke a pritom za menej alebo porovnateľné množstvo peňazí pracujú aj ľudia v náročnejších povolaniach (ak zohľadníme hore spomenuté faktory).
Treba si uvedomiť, že mzda je len jeden faktor, ktorý určuje atraktivitu povolania a učitelia v tých ostatných faktoroch obstoja viac než dobre
@bebekex niesom dieta a iba konstatujem ze takyto pristup k skolstvu nas odradza ucit sa...minister sk. si mysli ze je neviem kto ... Mal by si to ist on skusit ucit sa takto po novom... A este nam slahne povinnu maturitu z mat. Proste to by malo byt vsetko lubovolne lebo kazdemu ide nieco ine
Neprečítala som si síce celú diskusiu, ale nedá mi to nevyjadriť sa.
@semhamforas učiteľky v materských školách majú aj inú prácu ako púšťanie TV a strkanie hračiek do rúk deťom. Učiteľky, dokonca aj tie vysokoškolsky vzdelané, musia niektorým deťom aj utierať zadky, pretože rodičia ich občas nenaučia ani to, na čo slúži toaletný papier. A to sú asi ešte tie šikovnejšie, niektoré nevedia ani dobehnúť na záchod a potom ich učiteľky musia aj umývať a prezliekať. Deti sa často vôbec nevedia obliecť, o obutí alebo držaní lyžice či vidličky ani nehovorím. Čiže učiteľky v MŠ robia viac, ako si myslíš. Rodičia na učenie takýchto vecí nemajú väčšinou čas a takéto veci očakávajú od škôlky. Navyše niektorí rodičia nevedia sami zvládnuť svoje dieťa a učiteľka v MŠ ich má na krku aj 22 (cca toľko je detí na triedu u nás v meste).
A v našom meste sa všetky trojročné deti dostali do škôlky a dokonca bolo väčšinou možné si aj škôlku vybrať.
No súhlasím, že sa nájdu všelijaké učiteľky a nie všetky to berú tak, ako by mali. Aj keď sa spätne pozriem, ako to bolo u nás na gymnáziu, tak niektoré si počas prestávky popíjali nielen kávičku, ale zahliadla som tam aj Fernet.. Ale netreba generalizovať a podceňovať žiadne učiteľky a žiadne zamestnanie.
@interrupcio Hovoríš citujem: "Mne tí učitelia prídu fakt jak trafení niekedy, či už z pohľadu študenta, alebo z politicko-ekonomického pohľadu." A čo keby si sa nato pozrel z ich pohladu ? Učiteľia na ZŠ majú plat v hrubom nejakých 500 eur takže sa im ani nedivím že potom sa im ani nechce učiť deti ktoré su na dnešnú dobu dosť drzé. Sama som jednou s tých deciek a viem že sa to niekedy s nami fakt nedá ale títo "novodobí prváci" sú ešte horší a to im už vôbec nezávidím. A zober si že aj oni majú svoju rodinu a musia ju nejako živiť a podobne. A ano neučia ked my máme prázdniny ale oni nemajú tolko dovolenky žeby mohli byť doma tak ako mi a oni sa tiež musia pripravovať na hodiny a opravovať písomky a tým venuju svoj čas ktorý by mohli stráviť s rodinou takže vobec by som prácu učitela nepodcenovala. A samozréjme ešte je to aj o tom že nejaky tí smetiari alebo podobné práce su takmer rovnako ohodnotené peniazmi a oni kvoli tej práci nemuseli študovavť vysoku školu ani nič podobné takže zamyslela by som sa nad tým o čom hovoríš. Oni štrajkujú odvôvodnene.
ono nemusia ani zdaleka strajkovat vsetci. Stacia, ak zacnu strajkovat docenti a profesori a slovenske skolstvo sa zamrazi. A to je nie az tak vela ludi..
@interrupcio ja som to nemyslela ako výčitku ja som len vyjadrila svoj názor na to fórum a o to aj šlo nie ? cele to je len o tom ako sa na to pozrieš či z pohľadu žiaka ale z pohľadu učiteľa a pod.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
71 komentov
každopádne ked sa pozrem na to akých učitelov máme my na škole, tak by som im ešte zobrala a nie pridala, aj tak hovno robia (ach)
To je taký paradox, ako s lekármi. Ja som za to, aby lekári aj učitelia mali vyššie platy. Lebo oni sú základ systému. Vyššie platy prilákajú kvalitnejších ľudí a nebude to robiť len niekto, kto to berie ako poslanie, alebo niekto, čo nič lepšie nezohnal (to druhé je prípad učiteľov).
Zasa na druhú stranu učitelia a aj lekári svojim prístupom ľudí vyslovene otravujú, ničia si povesť a akurát likvidujú aj tú podporu, ktorú ešte majú.
@semhamforas mam ti ukazat vypaltnu pasku?
Ale zo subjektívneho hľadiska ma ide poraziť, lebo tento rok maturujem a naozaj neviem, čo spravím, keď sa počas maturitného týždňa rozhodnú na truc štrajkovať, čím sa tiež už vyhrážali. Mám z toho akurát tak nervy, keď to beriem takto.
Osobne viac podporujem justičný štrajk! Chudáci ľudia, čo robia po súdoch (okrem sudcov samozrejme) majú platy okolo 300-400€ a popritom by si zaslúžili MINIMÁLNE o 100€ viac!
Alebo ešte lepšie: poznám ľudí, čo robia aj za menej ako 400€ opatrovateľov. Tj. umývajú zadky, kŕmia, prebaľujú, prezliekajú a pod. 12ky. Denné, nočné. Aj na Vianoce. Lepšie? Príde Ti teraz tá kopa diktátov ako hrozná vec?
2. Organizujú to odbory čo je pliaga sama o sebe.
3. Som proti plošnému zvyšovaniu platov pretože každé zvýšenie platu si podľa mňa je potrebné zaslúžiť. A keďže som školu opustil len nedávno konštatujem že si zvýšenie (ale poriadne) zaslúži možno tak 1/5 učiteľov.
4. Štrajkom lekárov sa otvorila pandorina skrinka. Takže sa to dalo čakať. Veď dnes už štrajkujú za vyššie platy aj hornonitrianský baníci.
ps.: kavicku nepijem (nie je chut a u mna ani cas.....aspon v praci nie...)
Slovenske pomery, slovenske pomery picoviny. Slovensko je krajina z ktorej kazdy rozumny clovek utecie....
.. to si myslel vážne? .. práveže na učiteľov v materských školách záleží najviac, ved pracujú s tými najmladšími osobnosťami a pomáhajú ich formovať... samozrejme že aj učitelia v sš a vš .. ale ako môžeš povedať, že v mš robia najmenej zdatní učitelia ked majú takú ťažkú úlohu a dobrý učitel (nie je ich málo) v tých zariadeniach sa tiež pripravuje na čas strávený s deťmi vo svojom voľnom čase..
.. chápem čo chceš povedať len ja by som učiteľov navzájom neporovnávala, pretože učiteľ v mš a na vš musí mať znalosti z odlišných sfér a má inú zodpovednosť (nevravím menšiu alebo väčšiu ale inú)
Materská škola je veľmi dôležitým faktorom vo vývine dieťaťa, ved tam získavá kamarátov, učí sa najmä hrou, v poslednom roku sa v niektorých škôlkach učia aj prvé písmenká ale to nie je podstatné.. v škôlke dieťa nadobúda nejaké tie sociálne vedomosti.. čo sa má, čo nemá a vychovávatelky ho posúvajú na správnu cestu - vravím o dobrých vychovávateľkách
Pustenie rozprávky nie je učenie hrou? .. rozprávky môžu byť všelijaké.. ked im budú púšťať niečo s mravným ponaučením a ešte aj zvýraznia to čo je v rozprávke dôležité, ked po rozprávke o tom budú diskutovať - je to forma učenia a najvhodnejšia pre malé deti.
Hranie sa... vychovávateľka musí poznať vzťahy medzi deťmi, pozorovať ich práve vtedy ked sa hrajú aby o nich zistila čo najviac, pomáhať im ked im niečo nejde
Prechádzka - daľší ideálny príklad na učenie zážitkom
... ved škôlka (dobrá škôlka) to nie je len tak... mrzí ma, že to ľudia takto vnímajú
To, že to tak niekde je, neznamená, že to tak má byť a je to tak správne a že všetci vychovávatelia sú takí.
Naozaj mi je teraz ľúto vychovávateľov, ktorým na tých deťoch záleží, venujú sa im, podieľajú sa na ich výchove, snažia sa, berú svoju prácu zodpovedne.
A keby že už ideme do detailov tak podvedome to dieťa škôlka vychováva tak či tak lebo prostredie naň vplýva v tom veku v dosť značnej miere.
.. jednoduchým opakovaním toho, čo vidí v škôlke sa napríklad dieťa učí, vníma to, čo mu vychovávateľ hovorí, opakuje jeho návyky, jazyk, vyjadrovanie..
.. prosto vychovávateľ je dôležitým človekom v období toho dieťaťa nech už je akýkoľvek
..v škôlke má byť aplikovaná cielená výchova a práve na tom učení hrou.. a popri tom to prirodzené učenie, ktoré som spomenula len na margo toho, že škôlka chtiac či nechtiac vychováva lebo tvorí prostredie
@simka1311 ty si ale múdre dieťa
a k tomu motivovaniu.....vies, preco mozno tvoji ucitelia stali za hovno, lebo ich tak beries a ak si k nim pouzival podovnu komunikaciu, tak sa im ani necudujem (ak ty ku mne, tak ja k tebe.......)...ci ste cela skola poslusne sedeli na zadku a davali pozor?.....asi nie, ze?
Samozrejme platy učiteľov sú nízke, ale to súvisí aj s tým, že platy na Slovensku sú vo všeobecnosti nízke a pritom za menej alebo porovnateľné množstvo peňazí pracujú aj ľudia v náročnejších povolaniach (ak zohľadníme hore spomenuté faktory).
Treba si uvedomiť, že mzda je len jeden faktor, ktorý určuje atraktivitu povolania a učitelia v tých ostatných faktoroch obstoja viac než dobre
@semhamforas učiteľky v materských školách majú aj inú prácu ako púšťanie TV a strkanie hračiek do rúk deťom. Učiteľky, dokonca aj tie vysokoškolsky vzdelané, musia niektorým deťom aj utierať zadky, pretože rodičia ich občas nenaučia ani to, na čo slúži toaletný papier. A to sú asi ešte tie šikovnejšie, niektoré nevedia ani dobehnúť na záchod a potom ich učiteľky musia aj umývať a prezliekať. Deti sa často vôbec nevedia obliecť, o obutí alebo držaní lyžice či vidličky ani nehovorím. Čiže učiteľky v MŠ robia viac, ako si myslíš. Rodičia na učenie takýchto vecí nemajú väčšinou čas a takéto veci očakávajú od škôlky. Navyše niektorí rodičia nevedia sami zvládnuť svoje dieťa a učiteľka v MŠ ich má na krku aj 22 (cca toľko je detí na triedu u nás v meste).
A v našom meste sa všetky trojročné deti dostali do škôlky a dokonca bolo väčšinou možné si aj škôlku vybrať.
No súhlasím, že sa nájdu všelijaké učiteľky a nie všetky to berú tak, ako by mali. Aj keď sa spätne pozriem, ako to bolo u nás na gymnáziu, tak niektoré si počas prestávky popíjali nielen kávičku, ale zahliadla som tam aj Fernet.. Ale netreba generalizovať a podceňovať žiadne učiteľky a žiadne zamestnanie.