Dnes mi napadla taká myšlienka a chcel by som vedieť čo si o tom kresťania myslia. Z kresťanského hľadiska, Boh vytvoril človeka na svoj obraz a vdýchol do neho život. My veriaci veríme, že každého človeka vytvoril Boh a vdýchol mu život. Ja sa teda pýtam
Deti počaté a súčasne aj narodené prirodzeným spôsobom tvoria iba špičku ľadovca. Veľakrát pri styku príde k oplodneniu, ale vajíčko sa neuchytí a nový život uhynie bez toho, že by si to žena všimla. Príroda je neuveriteľne životaschopná, ale aj silne selektujúca. Jediné čo sa nedeje pri umelom oplodnení, je samotný styk inak oplodnenie prebehne tak isto a ešte najlepšie vajíčko nevyberá príroda/Boh, ale genetik. Určite je to plnohodnotný človek s telom, mysľou a dušou. Keby sme všetko nechávali na prírodu/Boha veľa ľudí by tu napr. už nemalo žiť, napr. mali podľa Božieho plánu/prírody zomrieť všetci žlčníkári, ľudia so zapáleným slepým črevom, onkologickí pacienti, dokonca aj skoro narodené deti by zomreli bez inkubátora...ale vidíš, my ľudia sme prekazili tento plán prírody, túto selekciu a zachránili sme ich. Sme preto v očiach Boha zlými ľuďmi ? Nie. Zrodenie a ochrana života je v súlade s dobrom. To je môj názor kamaráde
som neveriaca, ale myslím, že aj na deti zo skúmavky sa to dá aplikovať ľudia tomu síce museli dopomôcť, ale aby sa oplodnené vajíčko "uhniezdilo" v maternici a ďalej vyvíjalo človek ovplyvniť nevie, veľa umelých oplodnení nevyšlo a bábätko sa nekonalo :ehm:
Pápež Ján Pavol II. odmietol umelé oplodnenie ako eticky neprijateľné.
„Prirodzené plodenie detí sa nesmie nahradiť manipuláciou umelého aktu plodenia,“ povedal 21. februára 2004 v príhovore k členom Pápežskej akadémie pre život, ktorí sa zišli na svoje plenárne zasadnutie. Na tomto zasadnutí diskutovalo niekoľko sto lekárov, biológov, teológov a psychológov o otázkach umelého oplodnenia.
Svätý Otec apeloval na vedcov, aby sa intenzívnejšie venovali výskumu príčin neplodnosti:
„Treba hľadať cesty, ako prirodzeným spôsobom prekonať neplodnosť manželov. Povzbudzujem členov akadémie i všetkých katolíckych vedcov, aby vyvinuli vhodné iniciatívy na zabránenie nebezpečným manipuláciám umelého oplodnenia,“ povedal Svätý Otec a na veriacich apeloval, aby odmietali náhradné techniky pravého otcovstva a materstva, pretože „sú škodlivé dôstojnosti rodičov aj detí.“
nemáš pravdu je x lekárov, ktorí maju dar od Boha a dokážu liečiť ľudi a záplaťpánboh, že veria v Neho.
zvrtol si to na "opravovanie" orgánov človeka a to je niečo iné ako samotné počatie...
jedine Boh ma právo Stvoriť človeka, tak ako mu to bolo dané...
@zajkousko ale nechápeš, že ten vedec nedokáže to vajíčko prinútiť, aby vznikol život, aby sa ujal v maternici a aby ho nakoniec matka aj porodila zdravé, je to len skusmo.
@zajkousko nemavam uz taketo vypady casto, ale normalne si si to zasluzil dnes, si uplne jebnuty uz? Predpokladam,ze si bol pocaty prirodzenou cestou, do teba pri tom prosim ta Boh vdychol co? Tendenciu hladat, ci ini ludia su tiez od Boha, a ci nahodou nie su fuj fuj neprirodzeni? Co by si ti povedal decku pocatemu umelym oplodnenim? Ze nie je od Boha? Ze nema dusu? Je vysledkom hriechu, je skazene? Za to, ze jeho rodicia velmi chceli mat spolu dieta a podarilo sa im prekonat to, ze obvyklym sposobom nemohli?
Chce sa mi z vas grcat doriti, elektrina je tiez neprirodzena, postavte sa do pola a cakajte na blesk.
@zajkousko keby stary chlap s bielou ciapkou bol povedal, ze deti odchovane na sunari zhoria v pekle, lebo Boh dal zenam materske mlieko, tak by to tiez bolo nespochybnitelne, ze, vsak mal velky fanklub.
Len problém je v tom, že to dieťa za to nemôže ako prišlo na svet. Podľa mňa to dieťa pochádza od Boha, aj napriek tomu, že neprišlo prirodzenou cestou. To potom by ani deti, čo sa narodili mimo maternici nepochadzali od Boha, podľa mňa v tomto sa myslíš
s argumentom, že je niečo proti prírode, v tomto prípade celkom nechápem. odkiaľ inakadiaľ by to teda bolo?
všetko, čo človek kedy vytvoril, pochádza z prírody, všetko materiál, neživá príroda, jeho kombinácie, z ktorých vznikajú syntetické veci, všetko má základ niekde v prírode.
ak by sme to brali takto do detailov, tak aj porod v sterilnom prostredí nemocnice je proti prírode, lebo kedysi prežilo len to dieťa, ktoré malo po narodení nejakú imunitu. kedysi sa nezachraňovali postihnuté deti, zabíjali sa. kedysi neexistovali syntetické lieky, púšťalo sa žilou a ľudia umierali. kedysi neboli autá, jazdilo sa na koňoch.
ľudia boli kedysi zžití s prírodou preto, lebo nemali na výber, nič iné neexistovalo. a keď boli ľudia zžití s prírodou, tak sa museli podriaďovať jej zákonom - a v prírode funguje zákon silnejšieho. buď všetko, alebo nič. keď sa ĺudia naučili prírodu ovládať, byť silnejšími a zjednodušovať si život, robili to preto, aby ich mohlo viac prežiť.
už ste videli poľovníka, ktorý pri kontakte s medveďom zložil zbraň a nechal sa zabiť, lebo zbrane sú proti prírode?
náš vyspelý svet je dnes celý "proti prírode". pretože v prírode by sme ako ľudský druh nemali šancu. sme pomalí, nemáme srsť, pazúry ani tesáky, máme tenkú kožu, ktorú zraní každý škrabanec. ale niečo je na nás zaujímavé - máme rozum. ak mám použiť analógiu z biblie, boli sme stvorení tak, aby sme boli pánmi nad všetkými zvieratami, nad prírodou, aby sme sa naučili podrobiť si zem.
to znamená, že všetko čo robíme, všetko čo vytvárame, je náš sposob, ako v prírode prežiť. preto nie sme "v súlade s prírodou". lebo nechceme. lebo by sme nemohli. lebo by sme prehrali.
to, čo sa vám ešte zdá v súlade s prírodou, nie je ani tak prírodné, ako zastaralé. v súlade s prírodou žijú mnísi v Tibete, ktorí jedia korienky a nepoužívajú nič z civilizovaného sveta. my nie sme nikto v súlade s prírodou. to, čo nazývame, že je proti prírode, je náš ľudský výtvor. to, čo náš druh vymyslel, aby bol silnejší než ostatní. my nie sme zvieratá. a preto sa vám možno zdá, že robíme niečo proti prírode.
ale pri tejto logike robíme proti prírode všetko.
pri inej logike, všetko, čo robíme, pochádza z prírody.
tak...?
@zajkousko čo sa ti prosím ťa prihodilo, že si sa doslova v priebehu pár rokov preorientoval z ultra homosexuála na ortodoxného až fanatického veriaceho potláčajúceho svoju prirodzenosť?
Tiež sa nerád zapájam do takýchto debát v poslednej dobe, ale občas so mnou tiež dobre zacuká, a musím sa pripojiť k @narazuvzdornaa keď čítam komentáre ako @10@11 a @19 - skvelé kombo, naozaj bravúrne!
@zajkousko
Považujem sa za veľmi tolerantného človeka a dokonca som mamkou odchovaný na kresťanskej viere (napriek tomu, že dnes mám vlastný názor, ale to je teraz irelevantné). Osobnosť Jána Pavla II. si minimálne v niektorých smeroch veľmi vážim a myslím, že mnohé, čo povedal, či urobil malo pozitívny dosah aj na svetskú spoločnosť. Nemyslím si však, že by svojím výrokom, ktorý si Ty pohotovo citoval, chcel povedať, že deti, ktoré sú počaté umelým oplodnením nie sú (v kresťanskom ponímaní) od Boha. Veď čo by to bolo za spravodlivosť? Ok, keď už by sme sa mali pridržiavať toho výroku, povedzme, že rodičia, nech si nesú svoju vinu, ale čo s tým má to dieťa, ktoré sa v konečnom dôsledku ničím nelíši od iných? Či máš pocit, že Wojtyla povedal, že deti takto počaté pôjdu rovno do pekiel pekelných? Ja to tam nejak neviem nájsť....
Pre kristove rany, veď sa spamätajte fanatici...beriete to už trochu cez hranice a vykladáte si veci tak, ako vám to vyhovuje...
@0
Aby som aspoň odpovedal na otázku, hoci som to už viac-menej urobil:
Prečo by nemohlo byť od Boha? Z toho kresťanského hľadiska určite je, nemá dôvod nebyť, ak tomu bude ochotné veriť.
@salora
potláčam svoju homoseualitu, z toho , že si teplý sa vyliečiť nedá, mať pevnú vôľu a žiť podľa desatora je veľká obeta a bohužiaľ málo ľudí to dokáže......
zostal som aj naďalej človekom, nemám dojem, že by mi narástli krídla
glorifikujete ma vy, tu na birdzi a čo je najhoršie aj pokrstení - kresťania, ktorí by mali byť príkladom pre druhých svojím životom...
tvoj názor ti nikto neberie, ty však popremýšľaj ako to vlastne pápež Ján Pavol II. myslel...
potom prídeš na to, že si mi napísal pekne povedané "koniny"...
@yoss k tvojmu zoznamu ľudí ktorí by podľa "Božieho plánu" chcípli pridávam diabetikov prvého typu a pravdepodobne aj väčšinu celiatikov.
Nech si Boh trhne plutvou, nechcem byť jedináčik.
@zajkousko wtf tebe dobre jebe, príčiny neplodnosti sú dávno známe, pozri sa aký bordel žerieš a dýchaš, to je príčina neplodnosti!A tiež je to neprirodzené, elektrina je neprirodzená, počítače sú neprirodzené, kyselina citrónová je neprirodzená lebo ju vyrábajú GMO plesne a takisto syntetický inzulín lebo ho vyrába GMO Escherichia coli. Takže ti želám dobrú chuť a až raz dostaneš diabetes 2ku, lebo na 1ku už vo svojom veku nemáš nárok tak ti želám príjemné umieranie!
vobec by som neriesila ci take dieta "prislo od Boha" ved sme vsetci ludia.. a kazdy je tym na co sa citi..
a co by sa tomu dietatu akoze malo stat ak nahodou nie je "bozie dieta"? pojde do pekla alebo co?
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
43 komentov
Toto ma hned napadlo! @hellium ho možno pozna
8)
2. nie su
3. ze prisiel na sved cez rodidla matky, resp. cisarskym rezom.. zalezi od toho...
som neveriaca, ale myslím, že aj na deti zo skúmavky sa to dá aplikovať ľudia tomu síce museli dopomôcť, ale aby sa oplodnené vajíčko "uhniezdilo" v maternici a ďalej vyvíjalo človek ovplyvniť nevie, veľa umelých oplodnení nevyšlo a bábätko sa nekonalo :ehm:
yoss: aj ja mám taký názor
„Prirodzené plodenie detí sa nesmie nahradiť manipuláciou umelého aktu plodenia,“ povedal 21. februára 2004 v príhovore k členom Pápežskej akadémie pre život, ktorí sa zišli na svoje plenárne zasadnutie. Na tomto zasadnutí diskutovalo niekoľko sto lekárov, biológov, teológov a psychológov o otázkach umelého oplodnenia.
Svätý Otec apeloval na vedcov, aby sa intenzívnejšie venovali výskumu príčin neplodnosti:
„Treba hľadať cesty, ako prirodzeným spôsobom prekonať neplodnosť manželov. Povzbudzujem členov akadémie i všetkých katolíckych vedcov, aby vyvinuli vhodné iniciatívy na zabránenie nebezpečným manipuláciám umelého oplodnenia,“ povedal Svätý Otec a na veriacich apeloval, aby odmietali náhradné techniky pravého otcovstva a materstva, pretože „sú škodlivé dôstojnosti rodičov aj detí.“
nemáš pravdu je x lekárov, ktorí maju dar od Boha a dokážu liečiť ľudi a záplaťpánboh, že veria v Neho.
zvrtol si to na "opravovanie" orgánov človeka a to je niečo iné ako samotné počatie...
jedine Boh ma právo Stvoriť človeka, tak ako mu to bolo dané...
Chce sa mi z vas grcat doriti, elektrina je tiez neprirodzena, postavte sa do pola a cakajte na blesk.
no jebnuta si asi ty, citoval som dnes už svätého Jána Pavla II.
ak si neveriaca tak sa ti nečudeujem, ak si však veriaca, tak si serieš do vlastného hniezda, ktorou je cirkev Kristová na zemi
šak to v @10 komente je jasne napísané...
tieto praktiky sa priečia Božiemu stvoreniu...
a čo sa prieči, nepocháduza od *Neho!
všetko, čo človek kedy vytvoril, pochádza z prírody, všetko materiál, neživá príroda, jeho kombinácie, z ktorých vznikajú syntetické veci, všetko má základ niekde v prírode.
ak by sme to brali takto do detailov, tak aj porod v sterilnom prostredí nemocnice je proti prírode, lebo kedysi prežilo len to dieťa, ktoré malo po narodení nejakú imunitu. kedysi sa nezachraňovali postihnuté deti, zabíjali sa. kedysi neexistovali syntetické lieky, púšťalo sa žilou a ľudia umierali. kedysi neboli autá, jazdilo sa na koňoch.
ľudia boli kedysi zžití s prírodou preto, lebo nemali na výber, nič iné neexistovalo. a keď boli ľudia zžití s prírodou, tak sa museli podriaďovať jej zákonom - a v prírode funguje zákon silnejšieho. buď všetko, alebo nič. keď sa ĺudia naučili prírodu ovládať, byť silnejšími a zjednodušovať si život, robili to preto, aby ich mohlo viac prežiť.
už ste videli poľovníka, ktorý pri kontakte s medveďom zložil zbraň a nechal sa zabiť, lebo zbrane sú proti prírode?
náš vyspelý svet je dnes celý "proti prírode". pretože v prírode by sme ako ľudský druh nemali šancu. sme pomalí, nemáme srsť, pazúry ani tesáky, máme tenkú kožu, ktorú zraní každý škrabanec. ale niečo je na nás zaujímavé - máme rozum. ak mám použiť analógiu z biblie, boli sme stvorení tak, aby sme boli pánmi nad všetkými zvieratami, nad prírodou, aby sme sa naučili podrobiť si zem.
to znamená, že všetko čo robíme, všetko čo vytvárame, je náš sposob, ako v prírode prežiť. preto nie sme "v súlade s prírodou". lebo nechceme. lebo by sme nemohli. lebo by sme prehrali.
to, čo sa vám ešte zdá v súlade s prírodou, nie je ani tak prírodné, ako zastaralé. v súlade s prírodou žijú mnísi v Tibete, ktorí jedia korienky a nepoužívajú nič z civilizovaného sveta. my nie sme nikto v súlade s prírodou. to, čo nazývame, že je proti prírode, je náš ľudský výtvor. to, čo náš druh vymyslel, aby bol silnejší než ostatní. my nie sme zvieratá. a preto sa vám možno zdá, že robíme niečo proti prírode.
ale pri tejto logike robíme proti prírode všetko.
pri inej logike, všetko, čo robíme, pochádza z prírody.
tak...?
@zajkousko
Považujem sa za veľmi tolerantného človeka a dokonca som mamkou odchovaný na kresťanskej viere (napriek tomu, že dnes mám vlastný názor, ale to je teraz irelevantné). Osobnosť Jána Pavla II. si minimálne v niektorých smeroch veľmi vážim a myslím, že mnohé, čo povedal, či urobil malo pozitívny dosah aj na svetskú spoločnosť. Nemyslím si však, že by svojím výrokom, ktorý si Ty pohotovo citoval, chcel povedať, že deti, ktoré sú počaté umelým oplodnením nie sú (v kresťanskom ponímaní) od Boha. Veď čo by to bolo za spravodlivosť? Ok, keď už by sme sa mali pridržiavať toho výroku, povedzme, že rodičia, nech si nesú svoju vinu, ale čo s tým má to dieťa, ktoré sa v konečnom dôsledku ničím nelíši od iných? Či máš pocit, že Wojtyla povedal, že deti takto počaté pôjdu rovno do pekiel pekelných? Ja to tam nejak neviem nájsť....
Pre kristove rany, veď sa spamätajte fanatici...beriete to už trochu cez hranice a vykladáte si veci tak, ako vám to vyhovuje...
@0
Aby som aspoň odpovedal na otázku, hoci som to už viac-menej urobil:
Prečo by nemohlo byť od Boha? Z toho kresťanského hľadiska určite je, nemá dôvod nebyť, ak tomu bude ochotné veriť.
daj link na toho pána, rád si to prečítam
lebo take niečo v Biblii nestoji, a čo nepochádza od Boha, nie je Božie!
potláčam svoju homoseualitu, z toho , že si teplý sa vyliečiť nedá, mať pevnú vôľu a žiť podľa desatora je veľká obeta a bohužiaľ málo ľudí to dokáže......
zostal som aj naďalej človekom, nemám dojem, že by mi narástli krídla
glorifikujete ma vy, tu na birdzi a čo je najhoršie aj pokrstení - kresťania, ktorí by mali byť príkladom pre druhých svojím životom...
tvoj názor ti nikto neberie, ty však popremýšľaj ako to vlastne pápež Ján Pavol II. myslel...
potom prídeš na to, že si mi napísal pekne povedané "koniny"...
pekný večer
ale ja nechcem, aby ma niekto zbytočne vyzdvihoval či už v dobrom, alebo v zlom...
som najradšej, keď si ma nikto nevšíma...
čím?
pretože verím v Boha..
to je na birdzi neprípustné
Nech si Boh trhne plutvou, nechcem byť jedináčik.
a vieš čo, bebebebebebebe
mne je to tak jedna tri, čo si myslia druhí a na sprostosti iných sa nebudem vzrušovať, každého problém
a co by sa tomu dietatu akoze malo stat ak nahodou nie je "bozie dieta"? pojde do pekla alebo co?
fuj, si protivná ako cigánska osada na východe
heh, mám ťa rád, vyčítať alebo presviedčať o niečom by nemalo význam...
na všetko človek musi prísť sám, tak to bude v tvoj prípade najlepšie
aj dieťatko sa pri šporheli len raz popáli a druhykrát sa ho už nechytí