podla mna je najperspektivnejsim odborom ten moj ktory studujem a to moda...vseobecne...ja konkretne mam styling a marketing...moda je na svete uz od praveku az po dnes,vzdy bol zaujem ludi o to co maju na sebe oblecene atd,stale sa vylepsuje,posuva dalej a vyvyja,nikdy z nasich zivotov nevymizne
Ked je clovek sikovny, tak sa uchyti a je jedno aka to je profesia. Ked sa chce tak aj manager/pravnik, ktorych je na SR a celkovo vo svete haldy sa uchytia. Ked to bude clovek flakat, tak sa neuchyti ani ako IT, stavbar alebo ina nedostatkova profesia.
tak napr. co ma prve napadne je ujo kery od nas dom kupoval...bol to chemik, robil u vojska a v 44 isiel do dochodku...takze sa este zamestnal v nejakej firme..dostava dochodok veeeliky, a plat o nieco vyssi ako dochodok....no nema sa dobre?
súhlasím s technikou. Za pár rokov bude všade len samá továreň, a kopec podnikov technického charakteru. tí šikovnejší sa dostanú do vedenia, a tí menej šikovný budú za pásom niekde. Ale to neznamená to, že ostatné odvetvia sa neoplatia.ako napísal @chavez2 - šikovný človek sa uplatní v hociakom obore :o)
@8 Ale iste si postrehol aj krízu ktorá neminie ani nás takže veľa ľudí sa prepúšťa... a ak to takto bude pokračovať.... Strašne veľa ľudí príde o prácu takže na techniku a továrne by som sa moc nespoliehala
No a tiež súhlasím že šikovný človek nájde uplatnenie všade... Či to bude na Slovensk alebo v zahraničí
hej hej, to písali v novom čase, že IT je jedna z najlepších profesií. teda platom to nemá na veľké manažerské zvieratá a riaditeľov, ale aj tak
za to môj odbor je platení dosť úboho. kôli tomu musím ísť na výšku, aby som neskončil len tak v autoservise síce možno lepšie platený mechanik, ale tak či tak nie dosť
lilluska228 - správny dotaz s tou krízou áno bude, už začala, bude trvať min. polroka. dnes sa človek s hocijakým životopisom ťažko zamestná. dokonca aj v obore - takom vychytenom ako IT sa prepúšťa a neprijíma. Firmy sa pripravujú na krízu..
bude ťažšie obdobie, neprepúšťa sa tak veľa, ale neprijímajú skoro nikde.
chavez - ja som si to tiež myslela.. ale upravím. človek keď je šikovný, tak sa uplatní, ale nedá sa v každom obore. je ťažké nájsť si prácu vôbec - a tí čo majú svoje "stoličky" si ich aj strážia a keď by som rozviedla trochu rodinkárstvo.. proste nie je to také ľahké. ale verím tiež jednej veci : Keď sa chce, tak sa všetko dokáže
ešte pre info - v ba IT-ci zarábaju okolo 27 - 35 /podľa toho, či sú aj vedúci projektu a niekedy plus prémie za projekty je to slušné - tí čo ich riadia majú 40 - niekedy 80.. majitelia firiem - nechcem to asi ani vedieť
no ja študujem architektúru, a aj robím v jednom ateliéri. ako študákovi mi naozaj dávajú ešte také smiešne prašule, tak ale treba byť trpezlivý
ekonomov je na slovensku veľa v ba ani nie je náročná škola - len čo z toho?
ja keby som šla teraz na VŠ, tak nejakú techniku - nie je dostatok študentov - čiže nebude toľko kvalifikovaných ľudí napr taká strojárina by mohla byť perspektívna.
tiež súhlasím s módou - ale myslím, že je tam dosť tvrdá konkurencia
/inak.. murári majú viac za hodinu práce ako architekt dúfam, že sa to čoskoro zmení, lebo toto sú stopy ešte po komunizme
cestovinka: rodinkarstvo je vsade a nechci mi nahovorit ze ty nikoho nepoznas. Je predsa viac ako logicke, ze ked budes brat do firmi ludi tak budes brat ohlad na vsetko, ako priklad. Vo firme si mala pohovory a poziadavky splnili povedzme 4 uchadzaci (jozko, petko, anicka a moricko), ktori su na tom zhruba rovnako teda nevinika medzi ani jeden. Cize tebe ako zamestnavatelovi je jedno koho vezmes, lebo vsetci su na rovnakej startovacej ciare. Ale ked za tebou pride sekretarka/spolupracovnik prosto niekto kto vie aki uchadzaci postupili a povie ti ze s petkom pracoval pred 4 rokmi v tej istej firme a ze je sikovny a nadany, no nezoberies ho? Presiel pohovorom a este dotal aj odporucanie od tvojho kolegu.
Mozno som hajzel, ale keby sa velmi chcem dostat do firmy XY a viem ze tam robi nejaky znamy urcite sa ho popytam na to miesto atd budem len rad ked ma tam dostane.
myslela som rodinkárstvo asi trošku ostrejšie ako ty..
toto je samozrejmé, ale zaručil by si sa u svojho šéfa, za hociktorého kamaráta? ide tak trošku aj o tvoju prestýž nechápem, prečo si sa tak rozhorčil, ja som ťa naokritizovala.. ja nie som vo firme na odporúčanie, ale veľa ľudí je. a radšej by som bola aj ja, keby ma niekto niekam dohodil.
ja som nemyslela ani tak v dohadzovaní - ide o to, že týpek, veľmi dobrý profák, uznávaný všetkými študentami bol vyhodený, lebo na jeho plat vraj nie je dostatok financií - a ostali tam takí, čo sa len zašívajú na azete a kašlú na študenta. o tomto hovorím - ten čo ostal má asi väčšie sympatie s vedúcim katedry.. proste tento profák tam bol 2 roky - dosť nato aby bol známy aj on. vyučovacia úroveň sa týmto znížila, a to len kvôli "rodinkárstvu".. o tom profákovi naozaj nepreháňam - hlava a autorita.
skôr toto som mala na mysli dohadzovanie je bežný štandart, ale ak už sa ukážeš a si šikovný - nemusí to toľko znamenať..
@16 v IT sa prepusta? To co je za nezmysel? Po kvalitnych IT pracovnikoch je dopyt omnoho vacsi nez je ponuka. A to nie len na slovensku, ale vsade na svete. Myslis si, ze preco su tam tie platy take vysoke? Teda relativne vysoke... Len tak pre nic za nic to asi nebude.
no tak to viem úplne presne, keby mňa naučil niekto programovať a ovládať dokonale počítač, ruky by som mu bozkávala. Môj chlap robí v takej firme, že na svete sú len dve. Tá jeho a ešte jedna rakúska. No a tak sa nečudujem, že zákazky sa im len tak sypú do rukáva.
môj priateľ musel z dôvodu "krízy" prepúšťať - keby to neurobil on, urobil by to jeho šéf, len-tak hocikoho. prepustili 10% ľudí..
šikovných ľudí nie, skôr študákov a "neschopákov".. proste sa pripravujú na to čo príde, ak to ešte ostatné firmy nepochopili, môžu mať problém. Najväčšia položka nákladov pre firmu sú mzdy..
@23 kedze som ITckar, a pohybujem sa v takejto spolocnosti, takze ano poznam XYZ pracujucich ITckarov (programatorov, sietarov, administratorov atd..). Su to ludia co su vo firme vysoko ceneni a v priemere zarobia bezproblemov nad 25k.
No vies, studentov a neschopakov vyhadzuju v kazdom obore nie len IT, preto by som netvrdil, ze v IT sa prepusta. ak je niekto neschopny, tak pride o pracu ani nevie ako.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
24 komentov
a medicina asi najmenej
No a tiež súhlasím že šikovný človek nájde uplatnenie všade... Či to bude na Slovensk alebo v zahraničí
za to môj odbor je platení dosť úboho. kôli tomu musím ísť na výšku, aby som neskončil len tak v autoservise síce možno lepšie platený mechanik, ale tak či tak nie dosť
bude ťažšie obdobie, neprepúšťa sa tak veľa, ale neprijímajú skoro nikde.
chavez - ja som si to tiež myslela.. ale upravím. človek keď je šikovný, tak sa uplatní, ale nedá sa v každom obore. je ťažké nájsť si prácu vôbec - a tí čo majú svoje "stoličky" si ich aj strážia a keď by som rozviedla trochu rodinkárstvo.. proste nie je to také ľahké. ale verím tiež jednej veci : Keď sa chce, tak sa všetko dokáže
ešte pre info - v ba IT-ci zarábaju okolo 27 - 35 /podľa toho, či sú aj vedúci projektu a niekedy plus prémie za projekty je to slušné - tí čo ich riadia majú 40 - niekedy 80.. majitelia firiem - nechcem to asi ani vedieť
no ja študujem architektúru, a aj robím v jednom ateliéri. ako študákovi mi naozaj dávajú ešte také smiešne prašule, tak ale treba byť trpezlivý
ekonomov je na slovensku veľa v ba ani nie je náročná škola - len čo z toho?
ja keby som šla teraz na VŠ, tak nejakú techniku - nie je dostatok študentov - čiže nebude toľko kvalifikovaných ľudí napr taká strojárina by mohla byť perspektívna.
tiež súhlasím s módou - ale myslím, že je tam dosť tvrdá konkurencia
/inak.. murári majú viac za hodinu práce ako architekt dúfam, že sa to čoskoro zmení, lebo toto sú stopy ešte po komunizme
Mozno som hajzel, ale keby sa velmi chcem dostat do firmy XY a viem ze tam robi nejaky znamy urcite sa ho popytam na to miesto atd budem len rad ked ma tam dostane.
myslela som rodinkárstvo asi trošku ostrejšie ako ty..
toto je samozrejmé, ale zaručil by si sa u svojho šéfa, za hociktorého kamaráta? ide tak trošku aj o tvoju prestýž nechápem, prečo si sa tak rozhorčil, ja som ťa naokritizovala.. ja nie som vo firme na odporúčanie, ale veľa ľudí je. a radšej by som bola aj ja, keby ma niekto niekam dohodil.
ja som nemyslela ani tak v dohadzovaní - ide o to, že týpek, veľmi dobrý profák, uznávaný všetkými študentami bol vyhodený, lebo na jeho plat vraj nie je dostatok financií - a ostali tam takí, čo sa len zašívajú na azete a kašlú na študenta. o tomto hovorím - ten čo ostal má asi väčšie sympatie s vedúcim katedry.. proste tento profák tam bol 2 roky - dosť nato aby bol známy aj on. vyučovacia úroveň sa týmto znížila, a to len kvôli "rodinkárstvu".. o tom profákovi naozaj nepreháňam - hlava a autorita.
skôr toto som mala na mysli dohadzovanie je bežný štandart, ale ak už sa ukážeš a si šikovný - nemusí to toľko znamenať..
takže zhrnula by som to - IT, IT a ešte raz IT.
lebo ja hej, nezvyknem "tárať do vetra".
môj priateľ musel z dôvodu "krízy" prepúšťať - keby to neurobil on, urobil by to jeho šéf, len-tak hocikoho. prepustili 10% ľudí..
šikovných ľudí nie, skôr študákov a "neschopákov".. proste sa pripravujú na to čo príde, ak to ešte ostatné firmy nepochopili, môžu mať problém. Najväčšia položka nákladov pre firmu sú mzdy..
No vies, studentov a neschopakov vyhadzuju v kazdom obore nie len IT, preto by som netvrdil, ze v IT sa prepusta. ak je niekto neschopny, tak pride o pracu ani nevie ako.