predstav si, ze ides po chodniku. pride za tebou chlapik a povie ti "pocuvaj ma, synak, pokojne mozes kracat dalej. alebo aj nie. rob ako len chces. prajem pekny zvysok dna!". ty sa naseries a citis sa, akoby dotycny zautocil na tvoju slobodu a obmedzil ju. co ta k tomu viedlo?
Nie. On sám seba postavil do tej dominantnej pozície autority, ktorá mi z milosrdnosti umožnila sa rozhodnúť... Lenže ja som tade už kráčal, takže už predtým som musel byť rozhodnutý... Bez jeho povolenia. On do toho vstúpil, aj keď ho o to nikto nežiadal. Kokot.
@teal v tomto rebuse sa predpoklada, ze mu bola demokratickymi volbami dana absolutna moc o tom chodniku rozhodovat. moze ti zakazat po nom kracat, aj ked chces. a tiez ti moze prikazat po nom kracat, aj ked nechces. a on ti povedal, ze mozes robit co chces. preco by z neho bol zloduch v takomto scenari?
Pretože si spolitizoval chodník a má pocit, že tým že mi po ňom dovolil kráčať, mi spravil službu.
Nie je zloduch. Je autorita. Zloduch som ja a nestojím o jeho povolenie.
@teal zial, autor tejto prelomovej filozofie sa rozhodol nerozvadzat svoje myslienky dalej, a tak som sa spoliehal na verejnu akademicku debatu. ale nevyzera to, ze by sme sa blizili k zaveru. ako uz bolo spomenute, moze to byt tym, ze nevieme citat medzi riadkami.
ale ano, dalo by sa suhlasit, ze je to zloduch, lebo sa pasuje za autoritu. ale tym nas myslienkovy experiment nekonci! prisli volby a za spravcu chodnika bol pasovany iny chlapik. ten hned po nastupe do funkcie vsetkym zakazal vstup a odvtedy sa po chodniku nesmie chodit. autor prelomovej filozofie tvrdi, ze obaja spravcovia su rovnako zli. preco?
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
14 komentov
Nie je zloduch. Je autorita. Zloduch som ja a nestojím o jeho povolenie.
ale ano, dalo by sa suhlasit, ze je to zloduch, lebo sa pasuje za autoritu. ale tym nas myslienkovy experiment nekonci! prisli volby a za spravcu chodnika bol pasovany iny chlapik. ten hned po nastupe do funkcie vsetkym zakazal vstup a odvtedy sa po chodniku nesmie chodit. autor prelomovej filozofie tvrdi, ze obaja spravcovia su rovnako zli. preco?