a ved to neni celkom solidne opisane hypotezou, ze entericky nervovy system nejako pracuje s informaciami, ktore talamus "odfiltruje" z vedomia? zda sa mi, ze som o tom dakedy velmi davno daco cital a vyzeralo to byt dost dobre podlozene studiami, len uz si na to velmi nepamatam
Už sa mi niekoľkokrát prihodili veci, ktoré by sa akémusi ,,šiestemu zmyslu" dali prisúdiť. Možno to súvisí s nejakými schopnosťami, ktoré my ľudia máme, akurát si ich naplno neuvedomujeme, sú v nás potlačené, a ked sa občas prejavia, tak ich nazývame inštinktom a šiestym zmyslom.
Bolo mi povedane ze vraj mam velmi dobru intuiciu.
Ale ta intuicia je ajtak len sucast niecoho vacsieho.
Ano verim ze existuje nieco ako spolocne vedomie a mimozmyslove vnimanie verim ze myslienky sa prenasaju aj na dialku (telepatia) a vsetko sa nikde uklada (akasa). informacia sa len tak stratit nemoze o tom predsa hovoria nie len mystici a ezoterici, ale aj vedci.
hoci, ako alternativne a ovela jednoduhsie vysvetlenie sa nuka prosty survivor bias. ked si myslim, ze sa nieco stane a ono sa to stane, tak si to zapamatam. ked sa to nestane, tak na to zabudnem. a hla, vznika iluzia instinktu. skoda, ze si nepamatam viac o @4 .
Záleží asi od tej definície inštinktu, alebo "šiesteho zmyslu".
Ale mozog musí mať systém, ktorý na základe nejakých skúseností z podvedomia alebo niečoho podobného vyhodnotí nejakú situáciu ako správnu alebo pravdepodobnú, keď nemá dostatok informácií. Asi niečo ako @4 ale nikdy som nad tým nejako nerozmýšľala...
@notmehofejk tu studiu som necital, ale zapada to do mojho chapania "siesteho zmyslu"
uvediem priklad ako to citim/vnimam ja... ked niekto napr. klame/manipuluje tak vysiela mnozstvo signalov. Jedna vec je, ze hovori klamstvo, ktore demonstruje ako pravdu, dalsia vec je, ze ma nejaku rec tela, ton hlasu a pach. Ak clovek nepresiel nejakym specialnym vycvikom, tak je uplne normalne, ze ak klame, tak to, co hovori, je v rozpore s recou tela, s tonom hlasu a dokocna pachom (inak smrdi pot cloveka ktory sa boji, ktory ma sex a ktory sportuje, inak ktory klame). Nase vedomie vnima len tu verbalnu spravu, lenze ako pozostatok z evolucie nase podvedomie vnima ostatne spomenute signaly. Niekde v mozgu dokonca existuje porovnavaci mechanizmus, ktory porovnava, co si mysli vedomie a co si mysli nasa nevedoma cast. Ak zaznamena konflikt medzi tymito dvoma, resp medzi tym co hovria usta klamuceho cloveka (vedome vnimanie) a co hovori jeho telo (podvedome), z bezpecnostnych dovodov sa spusti nervova draha, ktora funguje aj pri realnom ohrozeni, lenze tieto signaly su ovela slabsie. Ide o akysi druh stresu. Podobne zrejme funguje aj nejake vnutorne svedomie presvedcenie - ak je nieco v rozpore s tym, ako sme nastaveni, stym co robime zazivame, alebo co robia (nieco zle) nam, tak sme s tym nespokojni a prejavuje sa to podobnymi pocitmi, napriklad u mna akousi uzkostou, napatim. Ako si pisal, o tom enterickom NS, tak napriklad uzkost je mozne pocitovat , ako napatie v dutine brusnej co je zrejme spojene so sympatikom a ENS. takze v skratke niekto klame, mozog vidi ze nieco neni ok, nieco tam nesedi, povie pozor! amygdala sa postara o vylucenie kortizolu, resp dalsich stresovych hormonov a my to pocitujeme ako nepriemny pocit... niekto tomu hovori siesty zmysel... nejak tak tomu rozumiem ja.. urcite som to nepovedal uplne presne, nie som lekar... ale pointa bude taka nejaka... a myslim ze to mam dost vyvinute, resp senzitivne tento system... velmi ma ludia nevedia "prekvapit"... dokonca keby ludia viac pozorovali svoje pocity, tak by sa im stalo, ze ak by zaculi nejake specificke slovo, zvuk, farbu hlasu, alebo vlastnu myslienku, tak niekedy by pocitili taketo zvlastne pocity...
Nemyslel si skôr na intuíciu? Tak tomu určite verím a mám s ňou bohaté skúsenosti, sama koľkokrát nechápem ako som mohla niečo dopredu takto vedieť a tušiť, v podstate sa mi to deje celý život a niektoré veci sa mi dokonca potvrdia aj po dlhých rokoch a prisahám, že niektoré veci sa ťahajú ešte z detstva. Koľkokrát vyslovým nejaký ortieľ a ono sa to fakt na druhý či za pár dní stane a potom iba poviem "ja som to hovorila". Niekedy ani neviem či alebo čo sa konkrétne stane ale mám doslova blbý pocit/tušáka, takú úzkosť a donedávna som to nezvykla brať až tak vážne ale potom som vždy lutovala keď sa niečo stalo, že som to ozaj ignorovala ale ozaj iba v poslednej dobe som tie pocity začala brávať vážnejšie lebo už sa mi ozaj potvrdilo, že to nie je až taká blbosť a zbytočná "panika", že samu seba sa snažím podvedome na niečo upozorniť.
A tiež si myslím, ako tu už bolo spomenuté, že sa to dá aj nejako vedecky a logicky podložiť tieto pocity, že niektorý ludia môžu byť na tieto pocity citlivejší a majú ich viac ako ostatní, že majú viac ten zmysel podvedomej dedukcie vyvynutejší.
jj, z tejto myslienky vychadza aj ta hypoteza. a bolo to podlozene viacerymi studiami.
ja len doplnim, ze si osobne myslim, ze nejde o nejake evolucne pozostatky, ale naopak o relativne novy system, ktory sa vyvijat zacal. v minulosti by nam bolo byvalo vnimanie takych veci nanic. dnes sme vystavovani omnoho zlozitejsim situaciam nez tomu bolo v minulosti. informacie, ktore sme si v minulosti mohli dovolit filtrovat ako irelevantne, sa dnes stavaju relevantnymi a ich vnimanie sa stava vlastnostou ulahcujucou prezitie.
@notmehofejk neviem ci je to az take nove.. lebo klamu rastliny, klamu zvierata, ci uz mimikrami, alebo spravanim.. a nejaky taky mechanizmus mozno sluzi na odhalenie klamstva... ale vek toho mechanizmu sa da zistit... ked sa identifikuje, v ktorych castiach mozgu to prebieha, pretoze rozne casti su evolucne inak stare..
@patrixo neviem ani ja presne, treba si vygúgliť ale hento o čom hovoríš by mala byť intuícia, inštinkt máš vrodený a automatický, podľa toho konáš bez toho aby si sa to niekedy musel učiť.
Ludia si stale myslia ze su stredom vesmiru .raz tipne zapas spravne ,dokonci vetu vo filme , trafi pocasie aj ked ilko hlasil inak ,tak uz musi mat 6.zmysel a neviem ake psycho schopnosti. Ja tomu hovorim pravdepodobnost nahodovost a tieto somariny
Verim a co sa tyka vztahov tak casto sa stava ze clovek prisposobuje fakty teorii ktorej chce verit namiesto toho aby bral fakty ako fakty a prisposobil im teoriu. A potom mate nejaky blby pocit ako "siesty zmysel" ale neviete ani za boha preco... A pritom to mate cely cas pred sebou len to nechcete vidiet tak vam to mozog podsunie aspin takto
viem si predstaviť ze mozog spracováva kvantá informácií a nie všetko prechádza a musí prechádzať cez vedomie, čiže občas vyhodnotenia na jakých situácii môžeme cítiť ako nejaký nutkavy pocit alebo "precitenie"...keďže sa tieto veci až tak dobre vedecky v dnešnej dobe ešte nepopisuju alebo niesu jasne zadefinované je potom logické že stále ešte pretrvávajú mýty z minulosti ako "šiesty zmysel" "nejaké magické oko" a podobne...ved na podobnom princípe funguje aj fenomén náboženstva ( nemohol som si odpustiť)
To nie je otázka toho, či tomu veríš, pretože vieru ( všeobecne myslím) nevieš posúdiť z hľadiska kritického myslenia, pretože nemáš čo porovnať s čím. Teda nemáš dve evkivalenty, ktoré teda by si logicky mohol porovnať. A Keďže inštinkt, akýsi šiesty zmysel nepodlieha logickému mysleniu, celkom určite sa to vylučuje, je to niečo, nazval by som, čo logiku presahuje v miere, ktorú nevieme zadefinovať, nemôžem to ani potvrdiť, ani vyvrátiť. zmysly vymenované sú jasne. Zrak, sluch chuť čuch hmat. šiesty zmysel je úzko spojený nie s rozumovým poznaním ale poznaním na základe nadprirodzeného svetla slávy, teda opätovne sa zasahuje do sféry duchovného života. A ten, že existuje je celkom isto nespochybniteľný vo všetkom, napríklad či mi píše biblia a celkovo kresťanské učenie ako celok. Prečo si to myslím. Keby to pravda nebola, upadlo by to do zabudnutia. Avšak človek v sebe má aj niečo také, čo je celkom isto nevypovedateľné, čo si možno nevie dobre vysvetliť. A v živote si teda spústu veci nevieme rozumovo vysvetliť. Niektoré sú logické, niektoré sú nelogické, niektorým nechápeme do istého času, a neskôr to všetko pochopíme. Niečo je také, ktoré chceš silou mocou, postupom času zmeníš myslenie, dávaš si veľa vecí do súvisu práve to, čo si do onoho času zanedbával, a neskôr teda sa k tomu vraciaš, kedy cítiš,že si emocionálne dozrel. V každom to prichádza individuálne. A čo si o tom myslím? Predovšetkým to, že človek má užívať zdravý rozum, má všetko si vysvetliť racionálne, hoci v mojich blogoch nie jednom pripúšťam, že to nie je celkom jednoduché.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
30 komentov
Ale ta intuicia je ajtak len sucast niecoho vacsieho.
Ano verim ze existuje nieco ako spolocne vedomie a mimozmyslove vnimanie verim ze myslienky sa prenasaju aj na dialku (telepatia) a vsetko sa nikde uklada (akasa). informacia sa len tak stratit nemoze o tom predsa hovoria nie len mystici a ezoterici, ale aj vedci.
Ale mozog musí mať systém, ktorý na základe nejakých skúseností z podvedomia alebo niečoho podobného vyhodnotí nejakú situáciu ako správnu alebo pravdepodobnú, keď nemá dostatok informácií. Asi niečo ako @4 ale nikdy som nad tým nejako nerozmýšľala...
uvediem priklad ako to citim/vnimam ja... ked niekto napr. klame/manipuluje tak vysiela mnozstvo signalov. Jedna vec je, ze hovori klamstvo, ktore demonstruje ako pravdu, dalsia vec je, ze ma nejaku rec tela, ton hlasu a pach. Ak clovek nepresiel nejakym specialnym vycvikom, tak je uplne normalne, ze ak klame, tak to, co hovori, je v rozpore s recou tela, s tonom hlasu a dokocna pachom (inak smrdi pot cloveka ktory sa boji, ktory ma sex a ktory sportuje, inak ktory klame). Nase vedomie vnima len tu verbalnu spravu, lenze ako pozostatok z evolucie nase podvedomie vnima ostatne spomenute signaly. Niekde v mozgu dokonca existuje porovnavaci mechanizmus, ktory porovnava, co si mysli vedomie a co si mysli nasa nevedoma cast. Ak zaznamena konflikt medzi tymito dvoma, resp medzi tym co hovria usta klamuceho cloveka (vedome vnimanie) a co hovori jeho telo (podvedome), z bezpecnostnych dovodov sa spusti nervova draha, ktora funguje aj pri realnom ohrozeni, lenze tieto signaly su ovela slabsie. Ide o akysi druh stresu. Podobne zrejme funguje aj nejake vnutorne svedomie presvedcenie - ak je nieco v rozpore s tym, ako sme nastaveni, stym co robime zazivame, alebo co robia (nieco zle) nam, tak sme s tym nespokojni a prejavuje sa to podobnymi pocitmi, napriklad u mna akousi uzkostou, napatim. Ako si pisal, o tom enterickom NS, tak napriklad uzkost je mozne pocitovat , ako napatie v dutine brusnej co je zrejme spojene so sympatikom a ENS. takze v skratke niekto klame, mozog vidi ze nieco neni ok, nieco tam nesedi, povie pozor! amygdala sa postara o vylucenie kortizolu, resp dalsich stresovych hormonov a my to pocitujeme ako nepriemny pocit... niekto tomu hovori siesty zmysel... nejak tak tomu rozumiem ja.. urcite som to nepovedal uplne presne, nie som lekar... ale pointa bude taka nejaka... a myslim ze to mam dost vyvinute, resp senzitivne tento system... velmi ma ludia nevedia "prekvapit"... dokonca keby ludia viac pozorovali svoje pocity, tak by sa im stalo, ze ak by zaculi nejake specificke slovo, zvuk, farbu hlasu, alebo vlastnu myslienku, tak niekedy by pocitili taketo zvlastne pocity...
A tiež si myslím, ako tu už bolo spomenuté, že sa to dá aj nejako vedecky a logicky podložiť tieto pocity, že niektorý ludia môžu byť na tieto pocity citlivejší a majú ich viac ako ostatní, že majú viac ten zmysel podvedomej dedukcie vyvynutejší.
ja len doplnim, ze si osobne myslim, ze nejde o nejake evolucne pozostatky, ale naopak o relativne novy system, ktory sa vyvijat zacal. v minulosti by nam bolo byvalo vnimanie takych veci nanic. dnes sme vystavovani omnoho zlozitejsim situaciam nez tomu bolo v minulosti. informacie, ktore sme si v minulosti mohli dovolit filtrovat ako irelevantne, sa dnes stavaju relevantnymi a ich vnimanie sa stava vlastnostou ulahcujucou prezitie.
to je tak, ked sme same programatore na tom birdze, neni sa koho spytat na taketo veci
viem si predstaviť ze mozog spracováva kvantá informácií a nie všetko prechádza a musí prechádzať cez vedomie, čiže občas vyhodnotenia na jakých situácii môžeme cítiť ako nejaký nutkavy pocit alebo "precitenie"...keďže sa tieto veci až tak dobre vedecky v dnešnej dobe ešte nepopisuju alebo niesu jasne zadefinované je potom logické že stále ešte pretrvávajú mýty z minulosti ako "šiesty zmysel" "nejaké magické oko" a podobne...ved na podobnom princípe funguje aj fenomén náboženstva ( nemohol som si odpustiť)