Ja si myslím, že Boha si každý vytvára sám vo svojom vnútri, a preto sa nedá hovoriť o tom, či existuje alebo nie - ak existuje aspoň podľa jedného človeka, aspoň v jedinej myšlienke, tak existuje, a chcieť dôkazy je hlúpe, pretože jeho podstata nie je dokázať ho, ale veriť v neho. Keby sme ho dokázali, keby sa nám zjavil zhmotnený, už by to nebola viera, ale veda, skutočnosť, realita. Nemôžeš veriť v reálne skutočné hmotné veci, ako napr. veriť, že existujú stromy - pretože o ich existencii sa nepochybuje, takže sa nedá neveriť.
Tak to som teraz pekne domotala... Neviem, ako to vyjadriť lepšie.
@aguri500 a on ti to teda povedal hej mne to nestel povedať
@hrt11 ako proti myšlienke boha nemám ništ ale aj to čo je napísané v biblii je neraz pritiahnuté za vlasy boh nieje osoba a ani ništ nadprirodzené ale je to len myšlienka dobra v ľudoch
Jednoznačne. Je pravda, že s veľa veľa vecami čo učí cirkev nesúhlasím, ale ako človek vedený v katolíckej viere od malička považujem Boha za najvyššiu autoritu. Ono, dosť často som mala taký pocit, aj občas mám, ako môže existovať Boh, keď sa niečo také deje, že sa nestará o nikoho a nič, že nepočúva, kašle na celý svet. Ale neviem, mám životnú teóriu, že všetko zlé, čím v živote prejdem je pre moje vlastné dobro. A tak to má byť, pretože Boh to tak zariadil Kto neverí, nech neverí, každý ma inú filozofiu
Ja v Boha verím, ale kde je ten Boh vtedy keď ho ľudia potrebujú? Vojny zúria, deti trpia a Boh je kde? Tak tomu nechápem, že je taký milosrdný a všetko nechá tak? Treba zasiahnuť a letište v Denveru asi bude to čo túto Zem snáď napraví.. Len dúfam, že až niekedy v budúcnosti až nebudem žiť xD
ja verim ..fakt nemusim reci typu @21 pa3cius... on nema dovod robit nam skodu a rovnako nema dovod robit vsetko co nam na ociach vidi ... za vsetko zle na tejto zemi si mozeme sami
Princíp Kresťanstva: Boh je nadovšetko milosrdný, ale keď nebudeš robiť to čo ti prikazuje v 10 vetách tak ta hodí do ohnivej jamy. Život si nesmieš za žiadnych okolností užívať,len v Nedeľu chodiť do kostola a cez týždeň sedieť na stoličke a počúvať rádio Lumen. A treba platiť, lebo Boh je síce všemocný, ale prachov moc nemá.
@slipknot619 ak desatoro chapes takto, necudujem sa, ze k nemu prechovávaš nenávisť. ale ak by si pochopil, ze v desatore je ukryta pravda o skutocnej slobode a stasti cloveka, nebudes to tak vnimat. a inak, desatoro bolo nahradené prikázaním: Milujte Boha a ľudí (tak to urobil Jezis - ktory bol clovek, hoci mal i božiu prirodzenosť). Sam si napisal ze Boh je nadovsetko milosrdný. kedze je "nadovsetko milosrdny", ako mozes povedat, ze je milosrdny len ak plnis prikazania? protirečíš si. a nepôjdes do pekla podla tohto pravidla, pretoze nikto nie je bez hriechu... to by potom nik nebol v nebi.
dalsie vyjadrenie k tvojim slovám - zo zivota sa ma clovek nesmierne radovat, pretoze je darom od Boha, takze tento tvoj nazor nie je pravdivý.
nedelna svata omsa (a aj niekolko mimonedelnych sviatkov) je pre kresťanov povinná, aby aspon raz v tyzdni zdieľal Boha so svojimi bratmi a sestrami, aby ho spolu velebili, lebo co clovek robí sám, nenaplnuje druhych. kedze clovek nie je na svete sám, má sa spájať v láske a cinnosti s druhými. v nedelu ma clovek odpocivat a ak správne chape svatu omsu, bude mu radostou na nu chodit aj mimo nedele.
pocuvat radio Lumen nie je prikazanie. pre mna je obohatením, upokojením sa, moznostou rásť v láske. a poviem ti, nemusim ho stale pocuvat, pretoze kresťan má aj konať - to spozná na báze viery, ze ako konal Boh, tak ma byt clovek podobný Bohu.
a vôbec nemusis platit! nikto ta k tomu nenúti. nikto ti nepovie - musíš zaplatiť, inak sem do kostola viac nechoď. ale ak clovek chápe, ze Cirkev (cize nielen biskupi, knazi.., ale aj ľud, laici) sa usiluje prinasat pokoj a radostnu zvesť ludom vsetkym, tak par centov (uz len 5centov je prejav pochopenia) bude len vdacnostou za tuto sluzbu Cirkvi. ved clovek sa denne trápi, nevie kde by hlavu zložil, aby mal pokoj, druhych klame, klame teda aj sám seba, hlada cesticky, ako viac ziskat na zemi a ani nema istotu, ze sa dozije zajtrajška. cloveka nikdy neurobi stastnym majetok, moc, peniaze, lebo sa rychlo mozu pominúť. Boh nepotrebuje peniaze. Boh si nic nekupuje, je v plnosti šťastia, nepotrebuje nič, len tuzi po stasti cloveka, hoci jeho stastie nepotrebuje. ale kedze ho stvoril, clovek je jeho dieťaťom a nechce jeho zatratenie.
snad som pomohol troska s upravením obrazu takto to vidim ja, co ho poznavam, co sa s nim rozprávam a nacuvam mu. kto mu nacuva, pochopi, ze je taký. a pride este na ovela viac ako ja
Určite verím mnohokrát mi už pomohol a pre neveriacich: toľko náhod aby vznikol taký vesmír so životom je moc aj na štatistikov
A k Cirkvi chcem len dodať že veriť v ňu ľudia nemusia pretože to je fakt že existuje. A je pravda že v Cirkvi sa udialo veľa nesprávneho lenže my tvoríme Cirkev a kde sú ľudia tam je vždy niečo nespravodlivé takže ak nemáte iné protirečenia tak nevidím prečo neuznávať Cirkev
@smutny Dobre, najprv ma to vobec nezauímalo ale potom som si to prečítal. Tak za prvé, asi si nepochopil že moj koment bol písaný ironicky.Ja si neprotirečím,to kresťanstvo si protirečí a ja to zdorazňujem. A keď je život dar od boha ktorý si treba užívať,tak AKO si ho mám užívať keď kresťanstvo všetky požitky zakazuje? Dokola len šesť dní robiť (s občasným spestrením si stereotypného života pomocou spomínaného rádia Lumen) a v Nedelu oddychovať, lenže Nedelu máš aj tak zabitú tým že sa ideš do kostola hanbiť za normálne veci. A nikto nie je bez hriechu,preto sa nikto nedostane do neba (až na pár exotov).Z hriechov sa možeš iba vyspovedať. A už som sa dostal ku spovedi. Kresťania so codia vyspovedať aby si ulavili svoje svedomie a dalej kludne pokračovali vo svojich hriechoch,vačšinou tých istých. A popravde,vobec ma nesere že nejdem do neba,nechcem po zbytok večnosti lízať anjelikom zlaté prdele. A čo sa týka toho platenia,majetok ma síce neurobí šťastným, ale rozhodne ma urobí šťastnejším než keby som ho niekomu dal. Ja si proste budem užívať život a takýmito pičovinami sa nezaoberať lebo, lebo ho proste mám len jeden.
@slipknot619 ak si to pisal ironicky, preco tu znova zastávas nazor:
-ze si krestanstvo protireci
-ze nema vyznam chodit do kostola atď.
mozem len konstatovat, ze az prilis sa bojis preniknut do viery mnohych ludi, do katolickej viery, pretoze nepoznas, ako to je v skutocnosti. mozno mnohi krestania nepoznaju Boha viac ako ja (aj ked by som povedal, ze 2/3 krestanov ho poznaju lepsie ako ja - no na tom nezalezi), kazdy z nas pozna jeho povahu a lásku v rôznych podobách.
kresťanstvo nezakazuje pôžitky, ktoré sú dobré pre človeka, ktoré z človeka nerobia otroka, ale slobodnú a zodpovednú osobu, neraniacu dôstojnosť seba či iného človeka, skupiny... a takýchto pôžitkov je nespočetne veľa... nehrozi, ze by kresťan nemohol byt stastny...
pises, ze zivot je dar od Boha, ktorý si treba uzivat... "treba" by som nikdy nenapisal, lebo clovek ako jediná rozumná a skutočne slobodná bytosť práve vdaka tomu, ze ma slobodnu vôlu a rozum, je povolaná robit stastnym seba tým, ze robi stastnymi druhych. clovek vyhráva nieco nepominuteľné, ak miluje a nezhromazduje si majetok na zemi. lebo vsetci vieme, ze zivotnosť Zeme nie je zarucena ani na jeden den. nikdy. nikdy nevieme, ci sa rano zobudime.
teraz ta mozno netrapi, ze ti hrozi vecne zatratenie. ale kym zijeme, mame cas priznat si svoje pády a snazit sa byt lepsimi. nemusime byt dokonali v práci, to od nas Boh nechce, Boh chce, aby sme sa snazili poctivo pracovat, tak, ako vladzeme. neklamat samych seba. clovek bude nervozny cely zivot, cim viac budes tuzit po niecom, co nemoze mat hned. coraz viac bude nestastny. preto clovek je tým stastnejsi, cim skromnejsi je a cim viac sa poznáva a uci sa nebyt na druhych taký, ako nechce, aby sa k nemu druhi spravali.
nechajme to tak, ty si presvedceny, ja podobne. nechcem ta vôbec rozhnevat.
@smutny Nevyjadrím sa ku všetkému, len k pár veciam. Tak za prvé, aké požitky kresťanstvo nezakazuje? Ak mi uvedieš 3 príklady tak ti zatlieskam. Za druhé, na slovíčka sa nehrám, takže veci typu ""treba" by som nikdy nenapisal" si nechaj. Za tretie, chceš povedať že človek nie je štastejší keď dostane to po čom túži? To nedáva zmysel. Inak, ani ja ťa nechcem rozhnevať, veď len normálne diskutujeme.
Inak,odporúčam ti prečítať si túto knihu, aj ja som bol kedysi zarytý kresťan, ale po jej prečítaní som pár vecí pochopil (nenechaj sa odradiť prvou časťou)
@salora odpovedala si mi na otazku dakujem za vsestrrannu odpoved. Boh je nadprirodzena bytost v ktoru malookto veri lebo ludia su taki obmedzeni ze potrebuju dokaz na to aby uverili,, a ked niekto veri v duchov aj ked ich nevidel alebo v UFo tak preco neveri v Boha?...ja neverim tomu ze len tak z nicoho nic sme sa narodili na tejto zemi,, a tato zem vznikla len tak z nicoho nic,,,,
@48@sheila121 - predovšetkým "odpovedal"... Nepleť do toho duchov a UFo, to je troška o niečom inom. Svojim príspevkom si presne vyjadrila to, o čo ide - o vieru. Ja ti ju neberiem, ver si, čomu chceš, ale stále je to len viera, nič iné a nič viac. A ak chceš diskutovať, mala by si sa najskôr naučiť tolerovať názory iných a nenazývať ich obmedzenými.
veríme v Boha?!?!..alebo iba v tom čo náám vtlkali do hlavy od detsva...ja osobne verím v Kreacionistickú teoriu..lenže nie v takú v akú veria ludia ktorý su členmi nejakého svetového náboženstva...ja verím že nás niekto vytvoril ..vytvoril ako kopiu svojho druhu...aby udržal svoj druh poslal kopie na túto planétu.. .
pre mna je napr. uzasne, ak mozem byt so svojimi priatelmi; spievat s nimi;ak som na dovolenke v Tatrách, ak mozem ist na tobogán, ak mozem ist do reštiky na pizzu, ak si mozem vypocut dobré CD-čko. je strasne vela "vecí", ktore clovek moze robit a ucast na nich pokladá za viac ako pôžitok. ale kazdy ma rád nieco iné, takze nepravda, ze krestanstvo alebo teda Cirkev zakazuje pôžitky, nezavisi od tvojho uznania... azda je nejaky clovek spravodlivý sudca bez taláru?
2.bod - pozri si dobre prispevok 45 a uvidis, ze to treba tam je. hawk.
treti bod - zalezi po com tuzi, ako túži a ci sa drzi zlatého pravidla. asi tak, nerucim, ze este nieco tomu nechýba.
@slipknot619 ja sa necitim byt zaryty krestan. v prvom rade sa viac citim ako clovek, ked som krestan. nemam tolko nenavisti, nemyslim si o sebe, ze som viac ako ktorýkolvek clovek, som ovela viac pokojný a aj ked trpim, netrapim sa tolko ako kedysi. a citim sa ovela slobodnejsi. trvá dlho, kym clovek pochopi mnohe veci, ale iste si nevládal byt tak netrpezlivý alebo si sa prilis nebezpecne zacital do tej knihy.
@salora ja kazdeho nazor respektujem a tolerujem ale nemam rada ked ludia povedia ze to co nevideli neexistuje,,, ja som nikdy nevidela faraona nejakeho a co teraz nikdy neexistoval?....a to UFo je presne to iste,, viera v nieco co si nevidel ale veris v to ze to existuje,,,
@55@sheila121 - predovšetkým k rešpektu a tolerancii iných názorov patrí aj nenazývať niekoho obmedzeným... Po druhé - ukáž mi jediný príspevok, kde som napísal, že BOH neexistuje... Pokiaľ ide o UFO - predpokladám, že vieš, čo tá skratka znamená a vyjadruje - ergo v rámci definície UFO existuje... Samozrejme ako väčšina si asi pod tým predstavuješ predovšetkým liet. taniere mimozemského pôvodu - dosť ľudí na svete ale tvrdí, že ich videli, no osbne nepoznám nikoho, kto by tvrdil, že videl Boha... nehovoriac o tom, že väčšina si aj tak nepredstavuje pod pojmom BOH fyzickú bytosť... a faraóni? existuje nielen množstvo zmienok (pís.) ale aj fyzické dôkazy (papyrusy, hrobky, múmie....)
@salora no ked poviem ze ludia su obmedzeni to neznamena ze ich nerespektujem a netolerujem len hovorim kruty fakt to ako keby som povedala ze chlapi su stale nadrzani a to tiez neznamena ze ich nerespektujem alebo netolerujem len oznamujem kruty fakt,,, no je rozdiel medzi dojmami a pojmamii,,, to je po prve,,,, no ale ja napr. poznam ludi ktori tvrdili ze sa im zjavila Panna maria alebo duch svaty,,,, a tvrdia to aj velke skupiny ludi ktori chodia na nieco ako marianske pute ked to poznas,,, hadam sa tu jak zaryta krestanka a popritom v kostole som nebola ani nepamatam,,,, ale ide o princip,,, no tak faraoni povedala som zly priklad zober si napr. iny napr. upiri
@58@sheila121 - asi máme potom iný názor na význam slova "obmedzený" (výkl. slovník) - osobne to považujem - hlavne v takomto kontexte - za urážku (výkl. slovník). Fajn - upíri... prečo by mal niekto veriť niečomu, čo nevidel? Ty veríš, že existujú?
@salora no obmedzeny v mojom slovniku neznamena urazka urazka by bola v mojom slovniku debil zjednodusene :d obmedzeny povazujem za pridavne meno a myslim ze keby som niekomu povedala ty jeden obmedzeny sotva by sa urazil..... no hehehe tak dobre aj upri bol zly priklad ale verim aj v to co som nevidela
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
62 komentov
Tak to som teraz pekne domotala... Neviem, ako to vyjadriť lepšie.
@hrt11 ako proti myšlienke boha nemám ništ ale aj to čo je napísané v biblii je neraz pritiahnuté za vlasy boh nieje osoba a ani ništ nadprirodzené ale je to len myšlienka dobra v ľudoch
a zas raz tie iste ************************************* (hviezdicky )
dalsie vyjadrenie k tvojim slovám - zo zivota sa ma clovek nesmierne radovat, pretoze je darom od Boha, takze tento tvoj nazor nie je pravdivý.
nedelna svata omsa (a aj niekolko mimonedelnych sviatkov) je pre kresťanov povinná, aby aspon raz v tyzdni zdieľal Boha so svojimi bratmi a sestrami, aby ho spolu velebili, lebo co clovek robí sám, nenaplnuje druhych. kedze clovek nie je na svete sám, má sa spájať v láske a cinnosti s druhými. v nedelu ma clovek odpocivat a ak správne chape svatu omsu, bude mu radostou na nu chodit aj mimo nedele.
pocuvat radio Lumen nie je prikazanie. pre mna je obohatením, upokojením sa, moznostou rásť v láske. a poviem ti, nemusim ho stale pocuvat, pretoze kresťan má aj konať - to spozná na báze viery, ze ako konal Boh, tak ma byt clovek podobný Bohu.
a vôbec nemusis platit! nikto ta k tomu nenúti. nikto ti nepovie - musíš zaplatiť, inak sem do kostola viac nechoď. ale ak clovek chápe, ze Cirkev (cize nielen biskupi, knazi.., ale aj ľud, laici) sa usiluje prinasat pokoj a radostnu zvesť ludom vsetkym, tak par centov (uz len 5centov je prejav pochopenia) bude len vdacnostou za tuto sluzbu Cirkvi. ved clovek sa denne trápi, nevie kde by hlavu zložil, aby mal pokoj, druhych klame, klame teda aj sám seba, hlada cesticky, ako viac ziskat na zemi a ani nema istotu, ze sa dozije zajtrajška. cloveka nikdy neurobi stastnym majetok, moc, peniaze, lebo sa rychlo mozu pominúť. Boh nepotrebuje peniaze. Boh si nic nekupuje, je v plnosti šťastia, nepotrebuje nič, len tuzi po stasti cloveka, hoci jeho stastie nepotrebuje. ale kedze ho stvoril, clovek je jeho dieťaťom a nechce jeho zatratenie.
snad som pomohol troska s upravením obrazu takto to vidim ja, co ho poznavam, co sa s nim rozprávam a nacuvam mu. kto mu nacuva, pochopi, ze je taký. a pride este na ovela viac ako ja
Odkiaľ vieš, že sú naivní?
A k Cirkvi chcem len dodať že veriť v ňu ľudia nemusia pretože to je fakt že existuje. A je pravda že v Cirkvi sa udialo veľa nesprávneho lenže my tvoríme Cirkev a kde sú ľudia tam je vždy niečo nespravodlivé takže ak nemáte iné protirečenia tak nevidím prečo neuznávať Cirkev
-ze si krestanstvo protireci
-ze nema vyznam chodit do kostola atď.
mozem len konstatovat, ze az prilis sa bojis preniknut do viery mnohych ludi, do katolickej viery, pretoze nepoznas, ako to je v skutocnosti. mozno mnohi krestania nepoznaju Boha viac ako ja (aj ked by som povedal, ze 2/3 krestanov ho poznaju lepsie ako ja - no na tom nezalezi), kazdy z nas pozna jeho povahu a lásku v rôznych podobách.
kresťanstvo nezakazuje pôžitky, ktoré sú dobré pre človeka, ktoré z človeka nerobia otroka, ale slobodnú a zodpovednú osobu, neraniacu dôstojnosť seba či iného človeka, skupiny... a takýchto pôžitkov je nespočetne veľa... nehrozi, ze by kresťan nemohol byt stastny...
pises, ze zivot je dar od Boha, ktorý si treba uzivat... "treba" by som nikdy nenapisal, lebo clovek ako jediná rozumná a skutočne slobodná bytosť práve vdaka tomu, ze ma slobodnu vôlu a rozum, je povolaná robit stastnym seba tým, ze robi stastnymi druhych. clovek vyhráva nieco nepominuteľné, ak miluje a nezhromazduje si majetok na zemi. lebo vsetci vieme, ze zivotnosť Zeme nie je zarucena ani na jeden den. nikdy. nikdy nevieme, ci sa rano zobudime.
teraz ta mozno netrapi, ze ti hrozi vecne zatratenie. ale kym zijeme, mame cas priznat si svoje pády a snazit sa byt lepsimi. nemusime byt dokonali v práci, to od nas Boh nechce, Boh chce, aby sme sa snazili poctivo pracovat, tak, ako vladzeme. neklamat samych seba. clovek bude nervozny cely zivot, cim viac budes tuzit po niecom, co nemoze mat hned. coraz viac bude nestastny. preto clovek je tým stastnejsi, cim skromnejsi je a cim viac sa poznáva a uci sa nebyt na druhych taký, ako nechce, aby sa k nemu druhi spravali.
nechajme to tak, ty si presvedceny, ja podobne. nechcem ta vôbec rozhnevat.
Inak,odporúčam ti prečítať si túto knihu, aj ja som bol kedysi zarytý kresťan, ale po jej prečítaní som pár vecí pochopil (nenechaj sa odradiť prvou časťou)
» www.dark-temple.szm.com/bible.htm...
pre mna je napr. uzasne, ak mozem byt so svojimi priatelmi; spievat s nimi;ak som na dovolenke v Tatrách, ak mozem ist na tobogán, ak mozem ist do reštiky na pizzu, ak si mozem vypocut dobré CD-čko. je strasne vela "vecí", ktore clovek moze robit a ucast na nich pokladá za viac ako pôžitok. ale kazdy ma rád nieco iné, takze nepravda, ze krestanstvo alebo teda Cirkev zakazuje pôžitky, nezavisi od tvojho uznania... azda je nejaky clovek spravodlivý sudca bez taláru?
2.bod - pozri si dobre prispevok 45 a uvidis, ze to treba tam je. hawk.
treti bod - zalezi po com tuzi, ako túži a ci sa drzi zlatého pravidla. asi tak, nerucim, ze este nieco tomu nechýba.
co si pochopil po precitani tej knihy?
Že boh existuje ..?
Pekné svinstvo toto..
Bežné príjmanie jednej myšlienky nie je dôkazom ,že nazaj platí.
Hm ak veríte v boha tak potom prečo väčšina z vás neverí aj v diabla?
Veď všetko má svoje dobré aj zlé stránky nie?
Veď všetko sa zakladá na protikladoch nebo a zem, oheň a voda, život a smrť..
aká som ja rada ,že nie som zaslepená cirkvou a že som realistka !