@etela dohodnime sa, ze zacneme pouzivat mozog cil na 30% hej ? a ideme neco vymysliet narychlo, deal ? O_o ale samozrejme nebudeme na tom chciet zarobit, lebo sme samaritani a jebnuti este aj navyse
ano teoreticky vieme cestovat v case (do buducnosti), prakticky na to nemame prostriedky...
teoreticky vieme cestovat v case aj do minulosti, ale tych problemov je tam tolko, ze si nemyslim, ze najblizsich 10000 rokov budeme niecoho takehoto schopni... cestovat do buducnosti je podstatne realnejsie.. teoreticky uz astronauti pri tych 30 000 km/h lietaju do buducnosti.
časticové úrovne, prenikanie do častíc a do kozmického priestoru. Do diania before a after sa dá prenikať len mentálne, nie fyzicky, ale to sú dlhé roky tréningu a najsilnejšie sa dokážu prenášať do urovní a svojho tela ľudia, ktorí prežili aspoň chvílu klinickú smrť.
@tommyhot to o minulosti je picovina ! je tam velmi vela neznama, nie je to ani teoreticky mozne, ani do roviny, ze vieme.. hovorime teraz o uspesnom prejdeni v case s5...
ano, ale do minulosti bud len psychicky, teda bez fyzickych tiel, aby sme nemohli zmenit chod dejin (to, co sa kedysi oznacovalo za duchov, su mozno astralne tela cestovatelov v case), alebo potom aj fyzicky, ale kazdou zmenou by sme vytvorili novu alternativnu rovinu, ktora by tu nasu nijak nepoznacila. aspon takto si to predstavujem ja
@fragile. teoreticky by sa to dalo napriklad prostrednictvom cervych dier (alebo kozmickych strun, alebo rotujucich cervych dier.. tych teorii je viac), kde cestujes strasne velkou rychlostou a podla specialnej teorie relativity, je ostatny svet vzhladom k tvojej vztaznej sustave v minulosti (zjednodusene povedane), ale tu ide len o ten relativny pohlad, nie o skutocne cestovanie v case..
Tie dalsie ti popisat neviem, velmi tazko to vedia popisovat vedci tie teorie su dost chabe a maju vela problemov.. niektore hovoria o tom, ze cestovat v case sa da len do doby od zostrojenia stroja casu.. a potom samozrejme zakladny problem - paradox stareho otca, ktory je o tom, ze ty sa vratis do minulosti, stretnes svojho stareho otca, ktory este nemal syna (tvojho otca) a zabijes ho.. budes zit dalej, ked si sa v tej konkretnej minulosti v ktorej sa nachadzas ani nenarodil, alebo v tom okamihu zomries?
proste uz len teoreticky je cestovanie do minulosti tak narocne, ze sa podla mna nema vyznam nad nim zamyslat.. cestovanie do buducnosti je podstatne "jednoduchsie", kedze len staci, aby sme vedeli sustredit obrovsku energiu do maleho bodu a tu vyuzivat na pohyb velkymi rychlostami (idealne priblizujucimi sa rychlosti svetla).. alebo teda objavit/zostrojit cerviu dieru, co je (predpoklada sa) este rychlejsi sposob cestovania..
@puco90 pravdupovediac, nikdy som necital nejaku vedecku disputaciu na tuto temu, lebo fyzike dost nerozumiem. ale som rad, ze sa moj laicky mozog takto naladil na ich uroven
@n0win0u vratenie sa do povodneho casu bude mozno mozne ked zistime aky vysledok budu mat niektore paradoxy... ja osobne si myslim, ze ak aj by sme vedeli cestovat do minulosti, bolo by to cestovanie do paralelneho vesmiru a vedeli by sme sa len pozerat, ale v ziadnom pripade zasahovat do diania...
@frez vdaka rychlosti napriklad a zmien gravitacii uz v nasej obeznej drahe a mierne za nou sa da povazovat clovek za pohyb v case dopredu, do predu to skutocne problem nebude, teda aspon teoreticky vieme ako na to.. samozrejme ide o pohlad zo zeme resp odtial, odkial "vychadzam" a casu a jeho rychlost plynutia odtial, nejaka neprestajna relativna "zbierka" casu z pohladu cestujuceho je nei celkom vlastne potrebna
zatial co do minulosti je to praveze ovela komplikovanejsie a dovolim si tvrdit, ze nemozne
@frez neviem ci poznas paradox dvojiciek, ktory je opisany v specialnej teorii relativity.. ide o to, ze su 2 dvojicky, jedna ostava na Zemi a druha leti do Vesmiru rychlostou priblizujucou sa rychlosti svetla.. Zatial co na Zemi ubehne 50 rokov, dvojicke vo Vesmire ubehne len 15 povedzme (to cislo je presne udane pri tomto pomere, ale nechce sa mi to pocitat), pretoze cim rychlejsie cestujes tym pomalsie bezi cas. Vola sa to dilatacia casu a vyuzivaju to napriklad satelity v GPS. A teda ked sa dvojicka z Vesmiru o 15 rokov (z jeho pohladu) vrati na Zem, jeho brat uz bude o 50 rokov starsi. Z toho teda vypliva, ze dvojicka z Vesmiru za 15 rokov isla do buducnosti o 35 rokov Snad som to napisal zrozumitelne..
@tommyhot ano, takto nieco som uz pocul a pripada mi to dost logicky, ale ja som mal na mysli len pohlad zo strany cloveka na zemi, nic s vesmirom ani s teoriou relativity.
@n0win0u kedze predpokladam ze vies ako to funguje tak ano viem ako to myslis aj ked ak mam pravdu povedat, za normalnych okolnosti by som takejto vetnej konstrukcii asi len tazko chapal
a ak uz mame pripustit, ze sa da cestovat v case tak paralelny vesmir je podla mna najrozumnejsia varianta.. ale nie v takom zmysle, ze teraz existuje milionsesto takych vesmirov, ale ze dotycny cestovatel do minulosti sa ocitne v paralelnom vesmire a v momente ked sa vrati spat do pritomnosti, tak ten vesmir zanikne.. je to skor ako keby len nejaka virtualna realita ako realny svet...
pocul som od vedcov uz vseliake sialene teorie, takze sa uz ani ja nebojim sialene uvazovat
@tommyhot existenciu tých paralelných vesmírov podporuje aj kvantová mechanika: keď urobíš experiment, že strieľaš zväzok elektrónov cez dve štrbiny, tak zistíš, že sa ti vytvorí interferenčný obraz. Ale pritom nevieš povedať, ktorý elektrón prešiel ktorou štrbinou a pri výpočte ti vyjde, že s rovnakou pravdepodobnosťou prešiel naraz obidvoma. A ak by si počítal s tým, že v momente prechodu elektrónu cez tie štrbiny, sa vesmír rozdelí na dva vesmíry ( /vesmíre) a v každom z nich prejde inou štrbinou, tak výsledky súhlasia.
Potom by cestovanie do minulosti vyzeralo tak, že sa ocitneš v paralelnom vesmíre s od-tvojho-príchodu inou časovou líniou. To znamená, že ak by si zabil svojho starého otca, nič by sa nestalo, lebo v tomto vesmíre si nikdy nemal existovať od svojho narodenia, ale od svojho príchodu. A tento vesmír by nijako nezasiahol do toho vesmíru, z ktorého si došiel. Po tvojom návrate naspäť by však neprestal existovať, ale vyvíjal by sa odlišne od toho, z ktorého si prišiel, len by medzi sebou nijako nekomunikovali ani nič...možno nejakou veľmi nepravdepodobnou náhodou by si sa doňho mohol dostať znova, keby si šiel do minulosti presne o rovnaký čas, ale neskôr....v zmysle, že včera si cestoval do minulosti 28 rokov, bol si tam deň, takže si sa vrátil dnes a keď pôjdeš zajtra a chceš sa trafiť do toho istého vesmíru, musíš sa vrátiť znova o 28 rokov (presne na atómovú jendotku času).
super super od dukynukyho a tommycolda... podobné veci som čítala, väčšina mi vyprchala z hlavy, ale dobre dobre píšu... ešte tie posledné tri riadky dukynukyho by som chcela inak vysvetliť, čítam to dokola... alebo neviem.... inak ja verím prácam od a. lindeho o paralelných vesmíroch, trochu som myšlienkami experimentovala v rámci biológii, spájala si jedno s druhým a vyvodzovala "šialené" výsledky... to je aj tak vo vede bežný postup
@dukenukem v podstate sa nebranim ani tejto myslienke, ale v takom pripade si skor myslim, ze ked sa dostanes do minulosti do nejakeho paralelneho vesmiru, potom sa vratis do toho svojho a znova ides cestovat do minulosti mozes sa vratit do toho isteho paralelneho vesmiru kdekolvek na casovej osi od doby kedy si tam bol prvykrat, s tym rozdielom, ze neostanes v tom paralelnom vesmire, ale ocitnes sa v novom vesmire, ktory bude vychadzat z toho predosleho, akurat tvojim prichodom sa bude od tej doby kedy si prisiel vyvijat inak, nezavisle od predchadzajuceho... (snad sa da porozumiet tomu co pisem
ak by to náááhodou niekto vynaši´el a nááhodou by sa to rozšírilo medzi ludí, to by bolo chaosu... ajajajáj, veď to by nemohlo dopadnuť dobre, ..meniť minulosť? si predstavte že HOCIKTO by mohol zmeniť hocičo...
aj keď predstava je to zaujímavá, a pri predstavách by som asi aj skončila..
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
47 komentov
@etela dohodnime sa, ze zacneme pouzivat mozog cil na 30% hej ? a ideme neco vymysliet narychlo, deal ? O_o ale samozrejme nebudeme na tom chciet zarobit, lebo sme samaritani a jebnuti este aj navyse
teoreticky vieme cestovat v case aj do minulosti, ale tych problemov je tam tolko, ze si nemyslim, ze najblizsich 10000 rokov budeme niecoho takehoto schopni... cestovat do buducnosti je podstatne realnejsie.. teoreticky uz astronauti pri tych 30 000 km/h lietaju do buducnosti.
Tie dalsie ti popisat neviem, velmi tazko to vedia popisovat vedci tie teorie su dost chabe a maju vela problemov.. niektore hovoria o tom, ze cestovat v case sa da len do doby od zostrojenia stroja casu.. a potom samozrejme zakladny problem - paradox stareho otca, ktory je o tom, ze ty sa vratis do minulosti, stretnes svojho stareho otca, ktory este nemal syna (tvojho otca) a zabijes ho.. budes zit dalej, ked si sa v tej konkretnej minulosti v ktorej sa nachadzas ani nenarodil, alebo v tom okamihu zomries?
proste uz len teoreticky je cestovanie do minulosti tak narocne, ze sa podla mna nema vyznam nad nim zamyslat.. cestovanie do buducnosti je podstatne "jednoduchsie", kedze len staci, aby sme vedeli sustredit obrovsku energiu do maleho bodu a tu vyuzivat na pohyb velkymi rychlostami (idealne priblizujucimi sa rychlosti svetla).. alebo teda objavit/zostrojit cerviu dieru, co je (predpoklada sa) este rychlejsi sposob cestovania..
Len tým pádom by sa svet taký ako ho poznáme úplne zmenil.
zatial co do minulosti je to praveze ovela komplikovanejsie a dovolim si tvrdit, ze nemozne
Takže buď rád
a ak uz mame pripustit, ze sa da cestovat v case tak paralelny vesmir je podla mna najrozumnejsia varianta.. ale nie v takom zmysle, ze teraz existuje milionsesto takych vesmirov, ale ze dotycny cestovatel do minulosti sa ocitne v paralelnom vesmire a v momente ked sa vrati spat do pritomnosti, tak ten vesmir zanikne.. je to skor ako keby len nejaka virtualna realita ako realny svet...
pocul som od vedcov uz vseliake sialene teorie, takze sa uz ani ja nebojim sialene uvazovat
Potom by cestovanie do minulosti vyzeralo tak, že sa ocitneš v paralelnom vesmíre s od-tvojho-príchodu inou časovou líniou. To znamená, že ak by si zabil svojho starého otca, nič by sa nestalo, lebo v tomto vesmíre si nikdy nemal existovať od svojho narodenia, ale od svojho príchodu. A tento vesmír by nijako nezasiahol do toho vesmíru, z ktorého si došiel. Po tvojom návrate naspäť by však neprestal existovať, ale vyvíjal by sa odlišne od toho, z ktorého si prišiel, len by medzi sebou nijako nekomunikovali ani nič...možno nejakou veľmi nepravdepodobnou náhodou by si sa doňho mohol dostať znova, keby si šiel do minulosti presne o rovnaký čas, ale neskôr....v zmysle, že včera si cestoval do minulosti 28 rokov, bol si tam deň, takže si sa vrátil dnes a keď pôjdeš zajtra a chceš sa trafiť do toho istého vesmíru, musíš sa vrátiť znova o 28 rokov (presne na atómovú jendotku času).
čím rýchlejšie sa pohybuje objekt tak tým pomalšie plynie čas ... toto povedal ujo einstein
a aj tak je to nemožné.
ak by to náááhodou niekto vynaši´el a nááhodou by sa to rozšírilo medzi ludí, to by bolo chaosu... ajajajáj, veď to by nemohlo dopadnuť dobre, ..meniť minulosť? si predstavte že HOCIKTO by mohol zmeniť hocičo...
aj keď predstava je to zaujímavá, a pri predstavách by som asi aj skončila..
ee proti nim nejdem, iba hovorím že by nebol dobrý nápad cestovať do minulosti.. len som sa zle vyjadrila ..