Za mňa áno, netreba všetko prepočítavať stále na koruny, samozrejme, veci sú drahšie, ale aj platy išli hore. Ceny nehnuteľností sú podobné tým, z roku 2008 a priemerný plat vtedy a teraz sú niekde úplne inde. Navyše, pri cestovaní je výhodou, že nemusím väčšinou zamieňať peniaze a tiež, že skoro všade je buď rovnako draho, alebo lacnejšie
@danieldevil no neviem, kde zijes, ale u nas ceny nebnutelnosti nie su ani take iste ako v roku 2015 a nieze v roku 2008 uz len nas byt, co sme kupili ma teraz hodnotu minimalne o 20-30k vyssiu
Vlastne ani neviem.
Ale zisťujem, že aj po vyše desiatich rokoch si pri pojme "zavedenie eura" a pod. vždy vybavím oslavu Počiatka na jachte s jeho kamarátmi.
@danieldevil omg, sak ked ceny narastli vyrazne od roku 2015, tak asi oproti roku 2008 je to este vyraznejsie, nie? moja sestra napriklad okolo tohu roku 2008 kupovala v KE trojizbovy byt, na veeelmi dobrom mieste za 1,5 miliona SKK. Ako ver tomu, ze ten byt ma teraz niekolkonasobne vyssiu hodnotu ako 50k € Sak za 50k by som predala dnes ja svoj byt tuto v nasej diere a to by bola este mega super kupa takze ma neser, ze ceny nehnutelnosti su zhruba rovnake, lebo proste nie su
@kakofonicka Lenže nepočítaš infláciu a nárast platov Moja mamka kupovala byt za 100k začiatkom 90tych. Jej plat mať teraz, tak na zamestnávateľa voláš SOIku aj keby to dostaneš za týždeň 6 hodinovej brigády. V 2008 by ho predala kludne tak za milion, teraz tak za 3. Na ich cenu má navyše vplyv veľa vecí a ešte pár rokov dozadu boli ceny často o dosť vyššie ako teraz. Musíš započítať ako sa správal trh za posledný rok a kolko sa kupovala proti predaju, alebo naprílad aj dostupnosť úverov. V 90 tkách takmer žiadna šanca pre ľudí s priemerným platom. Teraz je to iné, ale stejnak je to na bankách a teraz je napríklad odobie kedy úver získaš ťažšie ako pred rokom a reagovali na to aj ceny nehnuteľností
Vybrali ste blbú tému, treba zostať pri porovnávaní ceny rožkov vs. výplata
A ver tomu, že v ozajstnych dierach sa začína cena aspon dvojizbáku na 12 tisícoch
@karlotiskot ale sak ja viem, len chlapec mi tu tvrdi, ze ceny bytov su podobne ako v roku 2008, no ale - nie su. Neviem, toto je dost velka diera a su tu ludia, co dvojizbak (samozrejme zrekonstruovany) v pohode predaju za 30-35k co je suma, za ktoru sme my pred 4 rokmi kupovali nas 4izbovy byt
vsak jasne, ze ceny nehnutelnosti boli nafuknute aj tym, ze bolo v podstate dost lahke dostat hypoteku a teda bol o ne vacsi zaujem. Neviem, my sme to tak porovnavali, ze ked moji kolegovci zacinali s platom 18k v korunach, co so za to mohli dovolit a co si teraz mozu dovolit za svoj plat (aj ked kolegyna sa od 18k az tak velmi neposunula . oni tie platy v niektorycn oblastiach az tak vyrazne hore nesli oproti cenam.
akoze v zasade suhlasim, ze je to blbost porovnavat, lebo ja ked som chodila na strednu, tak 100 korun bolo bohatstvo a teraz 5€ je nic ale tak nech mi netvrdi niekto, ze sa ceny nehnutelnosti nezmenili, lebo to je strasna blbost robila som s hypotekami, takze viem
Dostupnosť bývania stúpla
Znižovanie cien nehnuteľností do roku 2015 sa prejavilo aj na dostupnosti bývania. Kým v roku 2008 si mohol priemerne zarábajúci Slovák zo svojej mesačnej mzdy kúpiť 0,48 metra štvorcového bytu alebo domu, predchádzajúci rok to už bolo 0,7 metra štvorcového nehnuteľnosti na bývanie.
@kakofonicka už v roku 2008 si tam robila? Samozrejme, stále je to len vzorka, ale nie náhodne vybraná na ulici, (lepší zdroj pokiaľ viem neexistuje, to by sa sa musela vypytovať fakt veľkého počtu známych aby si mohla povedať, že máš lepšie info) a nevidím dôvod, prečo by ich mali manipulovať. Určite je tam skreslenie a nájdu sa aj výnimky, ale v globále sa tam dá osledovať trend a vývoj
@danieldevil nie, roku 2008 som mala 17 rokov ale ako vravim, zhruba v tom case kupovala byt moja sestra. neviem, kolko nehnutelnosti si kupoval ty a tvoji kamarati a kolko ziadosti o hypoteku ti preslo rukami, ale ver mi, ze su ludia, ktori si doteraz nedokazu dovolit kupit ani jeden meter stvorcovy a je ich dost. Ak bola statisticka vzorka robena napriklad prevazne v BA kraji, tak nemusi absolutne korespondovat s realitou, kedze platy su tam vyssie (sice aj ceny nehnutelnosti, ake vyssi plat = vyssia sanca na zisk hypoteky). Poznam dokonca ludi, ktori hypoteku ani nedostali a zrejme nikdy nedostanu, lebo pracuju v zahranici (nie v eurozone, napriklad Madarsko, Cesko) a tym padom si vlastne byvanie kupia asi tak na dochodku, ked sa im konecne nan podari nasetrit, ak vobec niekedy. O cene nehnutelnosti totiz nerozhoduje len vyska platov a dopyt, ale aj, v akom stave je nehnutelnost, bytovy dom, ci to je novostavba alebo stara bytovka, okolie, pracovne moznosti, dostupnost skol a sluzieb. Aj vdaka tymto faktorom vzrastla cena nasho bytu za 4 roky o 100%, chapes? Vies kolko bytov bolo od roku 2008 zrekonstruovanych a bytovych domov zateplenych, kolko novych investorov prislo na Slovensko? A vies kolkym ludom realne isli platy hore? Lebo ako som spominala, moja kolegyna zacinala takmer pred 10 rokmi v banke s vyplatou okolo 18k korun, co bolo v tej dobe mega super, pred 3 rokmi, ked som tam este bola mala v priemere plat 600-700€, co je v prepocte cca 21k korun. Len za 2 roky, co som si to tam ja vsimala nam platy klesli velmi vyrazne (hold smola toho, ze sme boli vyrazne odkazani na provizie a odmeny, ktore sa menili k horsiemu kazde 3 mesiace). A viem aj, ake boli cca platy vo firme, kde som robila potom a ver mi, ze drviva vacsina zamestnancov (kedze robia vo vyrobe) su tam radi, ked vedia zaplatit najom
Marián Vitkovič to v jednom staršom článku celkom výstižne pomenoval: ,,Ekonomická logika v EÚ je porušená - nemôžete mať spoločnú menovú politiku s menou, ktorá funguje ako zlatý štandard celého toho nesúrodého spolku, lebo je nastavená na nemeckú, vlastne pruskú efektívnosť, možno ešte trochu na holandskú, rakúsku a severskú. A všetci ostatní musia podliezať ceny práce a ceny čohokoľvek, aby sa priživili ako subdodávatelia nemeckej efektívnosti. Predstava, že Európska únia prežije na úrovni blahobytu pred krízou s 27 krajinami, ktoré sú diametrálne odlišné, patrí do ríše snov."
Menová únia mala prísť až ako posledný krok europskej integrácie, je chybou že začali budovať úniu takto nezmyselne od strechy, ale ked už máme euro, späť k starej mene by som sa asi nevracal, skôr rozumnou sociálnou a hospodárskou politikou riešiť vzniknuté problémy.
@kakofonicka nie, vzorka nebola v BA, sú tam štatistiky aj podľa jednotlivých krajov, taktiež štatistiky platov sú robené celoslovensky aj po krajoch. Takže nie, nekupoval žiadny moji kamaráti, vychádzam z oveľa obsiahlejších dát ako pri cenách nehnuteľností, tak aj pri priemerných platoch. Neviem, prečo tu spomínaš to, že nie každý si môže dovoliť kúpiť dom/byt, lebo o tom v mojom prípade nebola vôbec reč. Ja len tvrdím, že ceny nehnuteľností sú podobné ako v roku 2008, čo som dokladoval oficiálnymi číslami a tiež, že platy sú vyššie ako v roku 2008, pre istotu pripojím aj tu zdroj » www.opytajsauctovnika.sk/historia-vyvoj-...
To že niekto zarábal raz priemerne alebo napriemerne a aktuálen podpriemerne, to sú opäť len výnimky, potvrdzujúce pravidlo. Týmto túto debatu uzatváram, už pre mňa nemá zmysel to viac vysvetlovať
@danieldevil omg, okej nemam ani ja uz energiu na toto, lebo ten tvoj priemerny plat sam o sebe ma vypovednu hodnotu, taku ako ma fakt ti prajem vela uspechov pri kupovani bytu/domu s tymto tvojim mindsetom
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
23 komentov
Ale zisťujem, že aj po vyše desiatich rokoch si pri pojme "zavedenie eura" a pod. vždy vybavím oslavu Počiatka na jachte s jeho kamarátmi.
Vybrali ste blbú tému, treba zostať pri porovnávaní ceny rožkov vs. výplata
A ver tomu, že v ozajstnych dierach sa začína cena aspon dvojizbáku na 12 tisícoch
vsak jasne, ze ceny nehnutelnosti boli nafuknute aj tym, ze bolo v podstate dost lahke dostat hypoteku a teda bol o ne vacsi zaujem. Neviem, my sme to tak porovnavali, ze ked moji kolegovci zacinali s platom 18k v korunach, co so za to mohli dovolit a co si teraz mozu dovolit za svoj plat (aj ked kolegyna sa od 18k az tak velmi neposunula . oni tie platy v niektorycn oblastiach az tak vyrazne hore nesli oproti cenam.
akoze v zasade suhlasim, ze je to blbost porovnavat, lebo ja ked som chodila na strednu, tak 100 korun bolo bohatstvo a teraz 5€ je nic ale tak nech mi netvrdi niekto, ze sa ceny nehnutelnosti nezmenili, lebo to je strasna blbost robila som s hypotekami, takze viem
Znižovanie cien nehnuteľností do roku 2015 sa prejavilo aj na dostupnosti bývania. Kým v roku 2008 si mohol priemerne zarábajúci Slovák zo svojej mesačnej mzdy kúpiť 0,48 metra štvorcového bytu alebo domu, predchádzajúci rok to už bolo 0,7 metra štvorcového nehnuteľnosti na bývanie.
» vofinanciach.sk/ceny-nehnutelno...
dam ti len dobru radu do zivota - never vzdy vsetkym statistikam, su lahko zmanipulovatelne napriklad uz len vzorkou, na ktorej su robene
Menová únia mala prísť až ako posledný krok europskej integrácie, je chybou že začali budovať úniu takto nezmyselne od strechy, ale ked už máme euro, späť k starej mene by som sa asi nevracal, skôr rozumnou sociálnou a hospodárskou politikou riešiť vzniknuté problémy.
To že niekto zarábal raz priemerne alebo napriemerne a aktuálen podpriemerne, to sú opäť len výnimky, potvrdzujúce pravidlo. Týmto túto debatu uzatváram, už pre mňa nemá zmysel to viac vysvetlovať